גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשבתם שפה חם? במדינה הזו הטמפרטורה היא 50 מעלות עוד לפני הקיץ

מד הטמפרטורה בקולומביה הבריטית בקנדה שבר השבוע את שיאי החום שנמדדו אי-פעם במדינה - יום אחר יום - ויש כבר הרוגים ● החום בפקיסטן מתקרב ל-52 מעלות צליוס, ובשילוב עם הלחות באזור הוא עובר את גבול היכולת האנושית ● מומחים מזהירים: גלי החום הם רק ההתחלה, מזג האוויר הקיצוני יהפוך ל"חירום קבוע"

עמדת חלוקת מים בעקבות גל החום הכבד במערב אמריקה / צילום: Associated Press, Ted S. Warren
עמדת חלוקת מים בעקבות גל החום הכבד במערב אמריקה / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

תושבי קולומביה הבריטית בקנדה מתמודדים עוד לפני חודשי הקיץ הקשים עם מציאות בלתי נסבלת: מד הטמפרטורה שבר השבוע את שיאי החום שנמדדו אי-פעם בקנדה יום אחר יום, עם 49.6 מעלות צלזיוס ביום שלישי האחרון - שניפצו שיא שנקבע רק יום קודם לכן.

במדינה, שתושביה בקושי נזקקים למזגן בימי הקיץ החמים בשל הטמפרטורה הקרירה בה, שיא הטמפרטורה הקודם עמד על 45, והתושבים מדווחים כעת שיציאה מהבית הפכה כמעט לבלתי אפשרית.

ב-40 אזורים נוספים בקנדה נשברו שיאי חום, כאשר התושבים אינם מורגלים בהתמודדות עם טמפרטורות כה גבוהות, ובבתים של רבים מהם כלל אין מזגן. המשטרה באזור וונקובר דיווחה השבוע כי לפחות 130 איש מתו בפתאומיות מאז יום שישי. הרשויות מעריכות כי גל החום הכבד, הוא גורם משמעותי לתמותה החריגה, כאשר רוב המתים הם מבוגרים או בעלי מחלות רקע.

כמו מכסה על סיר בישול

אך קנדה לא לבד. גם במספר מדינות בארה"ב, ובהן וושינגטון ואורגון, שוברות הטמפרטורות שיאים וחוצות את רף ה-46 מעלות, בשל היווצרותה של "כיפת חום" - לחץ אוויר גבוה המשתרע מקליפורניה לשטחים הארקטיים של קנדה ומתנהג כמו מכסה על סיר בישול.

שירות מזג האוויר האמריקאי כינה את גלי החום "היסטוריים" ואמר כי הם יימשכו לאורך השבוע, "עם אפשרות לשבור את שיאי הטמפרטורה היומיים, החודשיים ואולי אלו של כל הזמנים".

לעת עתה, מנסים התושבים בשתי המדינות, למצוא מפלט מן החום העז. אינגריד ג'ארט, מנכ"לית התאחדות המלונות של קולומביה הבריטית, אמרה לגרדיאן הבריטי כי תושבים מאזור ויקטוריה ואזורי אוקנגן הזמינו חדרים ממוזגים כדי שיוכלו להמשיך לעבוד וגם לישון קצת.

אך גם המדינות עצמן, נאלצות להציע פתרונות יצירתיים לתושבים שאינם מצליחים להתמודד עם החום שמסכן את חייהם: בתי ספר ומרכזי חיסון נגד קורונה נסגרים, בזמן ש"מרכזי קירור" קהילתיים נפתחים במערב קנדה וחלקים ממערב ארה"ב, עבור תושבים ללא גישה למזגן.

מרכז קירור שנפתח בסיאטל בעקבות גל החום הקיצוני / צילום: Associated Press, John Froschauer

גם התשתיות, מתקשות לעמוד בעומס. בפורטלנד, חברת הסעות ביטלה את השירות שלה בגלל התכת כבלים, כבישים ומדרכות באזור סיאטל החלו להתרומם ולהתעקם בשל החום העז.

בנותר'ווסט, כבלי רכבת נמסו בשל החום העז ושירות הרכבות הושעה, כשהטמפרטורות שברו שיאים יום אחר יום במהלך השבוע. בשתי המדינות, עסקים רבים נאלצו לסגור את דלתותיהם בשם החום העז.

חם יותר ממה שהגוף יכול לסבול

בצד האחר של העולם, בעיר ג'ייקובאבד שבפקיסטן, חם יותר ממה שהגוף האנושי יכול לשאת, כך חוששים מומחים, לאחר שהטמפרטורה חצתה את רף ה-52 מעלות. זאת, בשל תופעה בשם "טמפרטורת גולה לחה", היוצרת תמהיל של לחות וחום שכאשר נחצה הרף שלו, הגוף כבר אינו יכול לקרר את עצמו באמצעות הזעה, והטמפרטורה עלולה להפוך קטלנית לאדם. אזור זה של פקיסטן, לאורך עמק האינדוס, נחשב לאחד המקומות הפגיעים ביותר לשינויי אקלים בעולם, וקיים חשש שבעתיד, הטמפרטורה בשטחו תעלה עוד יותר.

הלוויה המונית של אנשים שמתו מגל החום בפקיסטן ב-2015. גל החום הנוכחי צפוי להיות קשה יותר / צילום: Associated Press, Fareed Khan

בפקיסטן, רבים לא יכולים להרשות לעצמם להתגונן מפני החום בשל הצורך לצאת לעבודה בחום ובשמש, בעוד שהמעטים להם יש מזגן בבית - נאלצים להתמודד עם הפסקות חשמל קבועות.

כעת, השילוב של חום ולחות הופך את ג'ייקובאבאד לאחד משני המקומות בלבד בכדור הארץ שעברו באופן רשמי סף חם יותר מכפי שגוף האדם יכול לעמוד בו, עם טמפרטורה שלא מאפשרת אפילו לגעת ברצפה. זוהי טמפרטורה חמה יותר מזו שנמדדה בשנת 2015, אז שני גלי חום בהודו ובפקיסטן הרגו יותר מ -4,000 בני אדם.

אמנם אירוע בודד של חום כבד אינו מעיד על התחממות כדור הארץ, אך לאורך השנים האחרונות שיאי הטמפרטורה נשברים שוב ושוב בעולם, כאשר מומחים אומרים כי שינויי אקלים צפויים להגדיל את תדירות אירועי מזג האוויר הקיצוניים, כמו גלי חום.

תחילתו של אירוע חירום קבוע

מומחים מזהירים כי גלי החום הם רק ההתחלה, כאשר מזג האוויר הקיצוני הוא תחילתו של "חירום קבוע", שייגרם ככל שתעמיק ההתחממות הגלובלית, הנגרמת כתוצאה מפליטות מעשה אדם של פחמן דו חמצני ושל גזים אחרים הלוכדים חום באטמוספרה.

התחזיות המדעיות, תואמות גם מגמות ארוכות טווח. כך למשל, שבע השנים החמות ביותר שנמדדו מאז החלה מדידת הטמפרטורה, התרחשו מאז 2014, כך לפי מינהל האוקיאנוסים והאטמוספירה האמריקאי.

פרופ' שלומית פז, קלימטולוגית, ראש החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטת חיפה, מסבירה: "אנחנו רואים מגמות שוברות שיאים של טמפרטורות קיצוניות באזורים נרחבים בעולם. רבים, לא מורגלים לטמפרטורות כאלו ולא ערוכים להתמודד איתן. יש יותר ויותר עדויות מדעיות לכך ששיאי גלי החום הללו, שהולכים ומתרבים - גם מבחינת השכיחות, גם מבחינת העוצמות וגם מבחינת המשך, הם ביטוי של משבר האקלים.

"הדבר המדאיג במיוחד הוא שגלי החום האלו מתרחשים במדינות שלא ערוכות להתמודד עם המצב הזה. מחקר שהתפרסם החודש במגזין נייצ'ר לשינויי אקלים, בדק 43 מדינות והראה שיותר משליש ממקרי המוות שקשורים לתמותה בגלל חום, קשורים במשבר האקלים. לצערנו, מדובר בהמשך של מגמה שאנחנו המדענים מדברים מזהירים מפניה שנים רבות.

"כל התחזיות וכל התרחישים שמתייחסים לשינוי האקלים, מדברים על המשך מגמת ההתחממות. אם נמשיך ב'עסקים כרגיל, התופעות האלו יתרבו ויחמירו, עד כדי כך שיהיו אזורים בעולם בהם לגוף האנושי יהיה קשה לשרוד בטמפרטורות האלו. מזגנים הם פתרון חלקי: השימוש בהם מנצל אנרגיה וגורם לפליטה של גזי חממה נוספים המחמירים את המשבר האקלימי, ובמצב של חום קיצוני, מערכות חשמל גם במדינות מבוססות מועדות לקריסה".

ואכן, תחזיות השירות המטאורולוגי, מציירות תמונת עתיד צחיחה ורותחת: הטמפרטורה הממוצעת בישראל תעלה ב-4 מעלות עד סוף המאה, ימי הגשם יתמעטו, ומספר הימים בהם שורר חום כבד יתרבו ויתארכו. האם גם ישראל תאלץ להתמודד עם ימים של 50 מעלות צלזיוס? לפי ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי, אכן כך.

"החום הוא כאן כדי להשאר. כל עוד האטמוספירה ממשיכה לקלוט גזי חממה בריכוזים הולכים וגדלים, נעשה קשה יותר ויותר לחום לברוח מכדור הארץ. שיאי החום נשברים בכל פעם במקום אחר על פני כדור הארץ שנה אחר שנה", אומר סתיו. "אירועי חום שבעבר היו נדירים הופכים להיות יותר ויותר נפוצים. כאן בישראל כבר היו גלי חום שהגיעו לסביבות 50 מעלות ולפחות במקרה אחד מתועד חצו את הערך הזה. אין שום סיבה לחשוב שזה לא יקרה שוב ושוב. אם בקנדה יכולים להגיע לסביבות ה 50 מעלות אפשר רק לדמיין איזה שיאי טמפרטורות אנחנו עתידים לראות באיזורינו במאה הקרובה. קידומת 5 לא תהיה כל כך נדירה".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור