גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פופוליזם, עובדות וים המלח: זה הזמן לעשות סדר

ים המלח מנוצל ונעשק כבר עשרות שנים. תחת הזיכיון שקיבלו מפעלי ים המלח, נעשה שימוש באוצרותיו עד דק ● ומה המדינה עושה בנדון?

ים המלח / צילום: Unsplash, Itay Peer
ים המלח / צילום: Unsplash, Itay Peer

האם להיות פופוליסט זה בהכרח רע? תמיד? ומה קורה כשלאמירה פופוליסטית לכאורה יש גיבוי עובדתי ומדעי?

על פי האקדמיה ללשון העברית, "פופוליזם מציין התנהלות של פוליטיקאים ואישי ציבור המכוונת אל הציבור הרחב במטרה לרכוש את אהדתו".

עם השנים דבקה בביטוי הקונוטציה השלילית המוכרת לנו, אבל למעשה, מבחינה מילולית, מדובר בניסיון ליצור שיח אוהד עם הציבור. אז למה בעצם המילה הזו הפכה לקללה, למילה נרדפת לציניות ורדידות? ואולי הגיעה העת להחזיר את המילה למשמעותה המקורית ולהזכיר ששיח עם הציבור וקשב לעמדותיו יכול להיות דבר נפלא, כל עוד זה לא בא על חשבון עובדות ומדע.

בשנים האחרונות אנו רואים שימוש הולך וגובר בביטוי "פופוליזם" כדי להמעיט בערכן של טענות סביבתיות נגד מזהמים או הממשלה.

ים המלח הוא דוגמה מצוינת - כל עוד אנשי סביבה עוסקים בתחום "המותר להם" של עתיד ים המלח והמערכת האקולוגית - הכל בסדר. אבל הרהבת עוז להתייחס למפעלים התעשייתיים שפוגעים בערך הטבע הזה? ברכות, זכית לכינוי פופוליסט.

רק לאחרונה, רשות המים טענה שהעמדות שהצגנו באדם טבע ודין לעניין פעילות שאיבה של המפעלים הן "...פופוליסטיות, ומטרתן להציג באופן מעוות את המציאות".

מתקפה זו באה כתגובה לטענותינו על כך שרשות המים נותנת למפעלי ים המלח להגדיל את כמויות המים שהיא שואבת מהים ההולך ומתכלה באמצעות רישיון ההפקה שניתן למפעל על ידי המדינה.

כדאי להזכיר שבמשך שנים רשות המים לא חייבה כלל את מפעלי ים המלח ברישיון, עד שאולצה לעשות כן על ידי בית המשפט בעתירה שהגיש אדם טבע ודין בנושא. מטרתו של הרישיון להבטיח פיקוח על פעילות המפעלים ולמנוע את דלדולו של הים על ידי צמצום השאיבה. צמצום - לא הותרתה על כנה, ובוודאי שלא הגדלתה.

אבל מתגובת הרשות, משתמע שאין למפעלים תפקיד כלל בירידת המפלס, וכי רק הסכרים שהוקמו ואשר חוסמים את הזרמים הטבעיים לימה הם שמביאים לירידה המסיבית במפלס.

נכון שרוב הציבור נעצב למראה ים המלח ההולך ונעלם וכן מתעורר בו זעם לנוכח מפעלי התעשיה העובדים במקום ומשיאים רווחי עתק, ולכן לכאורה הקשבה לרחשי לב אלו היא פופוליזם. אבל האם הטענה "הלא פופוליסטית" של הרשות היא נכונה רק משום שאינה עולה בקנה אחד עם רגשות הציבור?

בואו נדבר על העובדות. מפלס האגן הצפוני של ים המלח יורד כל שנה בסביבות 1.2 מטר.

לירידת המפלס השפעות מרחיקות לכת על האזור וביניהן הרחקת חוף הים עד כדי מספר קילומטרים, בולענים (יותר מ-6,000 היום) ופגיעה במי התהום ובנביעות מים מתוקים. לכל אלו השפעה על התשתית הפיזית של האזור ואשר עלולות להיות להן השפעות על המשך פיתוחו. די בנסיעה לאורכו של כביש 90 לכיוון ים המלח כדי לראות ולהבין את היקף הנזק.

לירידת המפלס שלושה גורמים עיקריים - כולם מעשי ידי אדם: שינוי אקלים, התערבות אנושית שהובילה לסכירת עיקרי מקורות המים שהתנקזו בעבר לים המלח ופעילות המפעלים באגן הדרומי (הן בישראל והן בירדן).

על פי נתונים רשמיים של המדינה - חלקם של המפעלים בישראל ובירדן בגרעון המים עומד על כ-0.5 מ' בשנה. חלקם של המפעלים הישראלים כ-28 ס"מ, בשנה שהם כ- 25% מירידת המפלס.

אם כך לא ניתן לטעון כי אין לפעילות התעשייתית הישראלית השפעה על ירידת המפלס. אין חולק על כך שצמצום הפעילות של המפעלים תביא לירידה בקצב האידוי בים המלח ולכן לפגיעה פחותה באוצר טבע חשוב וייחודי של מדינת ישראל שהולך ונעלם.

בדבר אחד רשות המים צודקת - בדומה למשק המים, ים המלח מהווה מערכת אחת שלא ניתן להתעלם מחלק ממנה. הטיפול בים המלח דורש טיפול הוליסטי כדי להביא לשיקום ושימור של הימה.

כדי להחזיר עטרה ליושנה נדרשת החזרה של ההזרמה הטבעית של מים לים המלח. אבל למלא אמבטיה עם פקק פתוח איננה פעולה הגיונית - ולכן, ככל שרוצים להציל את ים המלח, אין מנוס מצמצום הפעילות באגן הדרומי.

עם זאת, במשך שנים ארוכות המדינה לא מוכנה להכריע לגבי עתיד אוצר הטבע של כולנו, והוא נמוג לנגד עיננו. המדינה גם אינה מזרימה מים וגם אינה סוגרת את "הפקק הפתוח" של הפעילות התעשייתית.

פופוליסטי או לא, העובדות ברורות - במקום להקטין את הטענות המובאות לפתחה על ידי הציבור ופעילי סביבה, על המדינה בכלל ועל רשות המים בפרט, לטפל בכלל הבעיות שמשפיעות על ים המלח ולפעול להצלתו והבראתו. בדחיפות.

הכותבת היא ראש תחום כלכלה סביבה ומשאבי טבע באדם טבע ודין

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה