גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טוקיו 2021 האולימפיאדה הסטרילית הראשונה

אולימפיאדה ללא קהל וללא חגיגות ענק: כיצד יראו המשחקים האולימפיים בטוקיו, והאם זו תהיה האולימפיאדה עם שיא שלילי של הישגים ספורטיביים?

האצטדיון האולימפי בטוקיו / צילום: Shutterstock, StreetVJ
האצטדיון האולימפי בטוקיו / צילום: Shutterstock, StreetVJ

"אשתי לא נוסעת", אמר תומס באך יו"ר הוועדה האולימפית וסימן בכך שהאולימפיאדה הקרבה שתתחיל בעוד פחות משבועיים תהיה שונה מאוד מקודמותיה. ישתתפו בה כמעט רק ספורטאים, ללא מלווים, פוליטיקאים וכל המעגלים הרבים שמלווים מגה אירועי ספורט.

ויותר מזה - היפנים חילקו את טוקיו לבועות, ספורטאי המגיע לטוקיו ייכנס מיד לבועה על פי ענף הספורט אליו הוא משתייך. הוא ינוע בתוך הבועה, ממקום הלינה, אל מתקן האימונים ואל אתר התחרות.

היפנים כבר הודיעו שבטקס הפתיחה החגיגי של המשחקים האולימפיים באצטדיון המרהיב בטוקיו ישתתפו רק ספורטאים והמתקן הענק יכיל כמות מוגבלת של צופים, כולם יפנים כמובן. לקהל (עוטה המסכות) אסור יהיה לקרוא קריאות עידוד, אלא רק למחוא כפיים בנימוס קונצרטי מחשש שהנגיף או מוטציה שלו תתעופף ביציעים. אסור יהיה לקבל חתימות מהספורטאים, וגם לא לנופף במגבות. אסור אפילו לתקוע כיפים (היי פייב) מיד ליד.

חדרי האוכל בכפר האולימפי יהיו מדוללים, בין סועד לסועד יהיה כיסא פלסטיק מבודד. על הספורטאים ייאסר לצאת לעיר, לבלות, לעשות קניות וגם לא להשתמש בתחבורה ציבורית. הם יחויבו בבדיקות קורונה בכל יממה וספורטאים שסיימו את התחרות יחויבו לעזוב את יפן תוך 48 שעות. כל המשתתפים ללא יוצא מן הכלל יחויבו בעטיית מסכה בכל מקום ובכל זמן, אלכוהול לא יימכר בתחרויות.

תיירים זרים יהיו אסורים בכניסה ליפן ובוודאי שלא יוכלו לחזות באירועי הספורט שפתוחים לפי שעה רק ליפנים וגם כאן בהגבלות רבות. משחקים אולימפיים סטריליים כאלה עוד לא היו לנו.

'בוא נשלב ידיים ונחצה יחד את הנהר' - אומר הפתגם היפני המוכר. היפנים ידועים בזאת שהם עושים דברים יחד, לרוב בהסכמה, בתמימות דעים, בהרמוניה. האופי היפני הוא להצניע מחלוקות, לחפש ראשית דבר את המאחד. עיתונאי אמריקאי ששהה שש שנים ביפן העיד כי במשך כל שנות שליחותו שמע רק שלוש פעמים שמישהו שהשתמש במפורש מילה 'לא'. זו אומה של קונצנזוס, של הרמוניה המעוגנת עמוק בפילוסופיה, בדת ובתרבות של יפן.

ולמה אני מזכיר זאת? כי ההרמוניה והקונצנזוס המפורסמים שבירים וסדוקים עתה.

סקרים שנעשו ממש לאחרונה מראים שיותר משמונים אחוזים של היפנים מעדיפים גם היום לבטל כליל או לדחות את המשחקים האולימפיים- דבר שהוועד האולימפי הבינלאומי כבר הודיע כי לא יעשה.

היפנים חוששים כי המשחקים יביאו איתם גל נוסף של תחלואה, ווריאנטים חדשים של הקורונה ליפן.

הסיבות לדאגה היפנית היא התפרצות מחודשת של הקורונה באזור אוסקה בחודש שעבר, שם התגלו יותר מ-1,200 מקרים חדשים ביום. 17,000 יפנים שנמצאו חיובים לנגיף, שוהים בביתם ולא מקבלים טיפול בבתי חולים מחוסר מקום.

גם רמת החיסון של האוכלוסייה ביפן עדיין מפגרת מאוד אחרי שיעורי החיסון במערב והיא רחוקה מרחק רב מחיסון רוב אוכלוסייתה. החשש היפני שהתפרצות מחודשת של הקורונה בעקבות בואם של יותר מ-11 אלף ספורטאים מ-200 מדינות תהיה הרת אסון.

אז מה צפוי לנו? איזו חגיגה אולימפית זו תהיה? מסתבר שהיפנים בעצמם מבינים שיתכן והיה זה מקח טעות להמשיך ולהתעקש על קיום המשחקים.

איזו אולימפיאדה תהיה זו כשהיציעים יהיו ריקים? האם יישברו בה פחות שיאים? האם הקהל הוא הדוחף המשמעותי לשיאים?, או שהקורונה השפיעה גם כאן וניתן להצליח בספורט הישגי גם ללא השותף התמידי לשיאים - הקהל. ישנם ענפים בהם תרומת הקהל נחשבת מכרעת - למשל אתלטיקה, שחייה, התעמלות ומשחקי כדור.

רשת הטלוויזיה הגדולה של יפן NHK - סיפר לי שגריר יפן בישראל מיזושימה - פרסמה מחקר בו נקבע כי פחות שיאים מושגים בתחרויות כאשר הן מתקיימות בלי קהל, ושספורטאים שהקהל קורא בשמם ומעודד אותם ישיגו תוצאות טובות יותר.

המשחקים הסטריליים יהיו ניסיון קורונה מעניין. הרי המגפה לימדה אותנו שאפשר להמשיך ולעבוד ביעילות רבה גם כשהתנאים שונים לגמרי. גילי לוסטיג מנכ"ל הוועד האולימפי שחווה כבר כמה משחקים אולימפיים אומר שההנחה הזו תתבדה ושלדעתו לא יהיו פחות שיאים. זה יהיה מעניין. כי הספורטאים לא הצליחו להתאמן כרגיל, גם מחנות האימונים השגרתיים נפגעו בשל מגבלות הקורונה.

ולגבינו הישראלים - הוועד האולימפי עשה מאמצים רבים כדי להוציא את המשלחת הישראלית הגדולה בתולדות המשחקים האולימפיים, 90 ספורטאים ומשלחת של כמאתיים איש, מאמנים ואנשי צוות. השנה לא יתקיים כמקובל הטקס לזכרם של י"א הספורטאים שנרצחו במינכן.

ועדיין השאלה עומדת באוויר האם לא מוטב היה לבטל את המשחקים ולא להסתכן בהגדלת המגפה ביפן מיד כשהחגיגות יגמרו. האם ההתעקשות הסמוראית היא במקומה? ימים יגידו.

יתכן שאולימפיאדת הקורונה תציף גם מחדש את הדיון במשחקים האולימפיים עצמם שהתנפחו לממדים כמעט בלתי נשלטים, עם הוספת ענפי ספורט חדשים והפכה את המבצע הזה לכמעט בלתי אפשרי לניהול ורגיש כל כך לכל משבר. האם לא צריך להתחיל בדיאטה של המשחקים האולימפיים, לקיים אולימפיאדה רזה, ממוקדת? האם הקורונה שכבר השפיעה על חלקים רבים של חיינו תפעל גם כאן ותשנה אורחות חיים.

המצדדים בקיום המשחקים יגידו כי לאחר 18 חודשים של קרבות בלתי פוסקים נגד אויב משותף, אנו זקוקים למשחקים יותר מתמיד, בעיקר לטובת הספורטאים שהתאמנו במשך שנים, לעתים קרובות בתנאים בלתי אפשריים. ביטול האולימפיאדה יהיה סמל כואב לתבוסה מול הנגיף הקטלני.

אבל למרות, משהוחלט לקיים את המשחקים, הבה ונאחל למשחקים האולימפיים שיהיו מוצלחים.

הם יהיו במידה רבה משחקים סטריליים, עם ריחוק חברתי ושמירת מרחק כפי שלמדנו היטב לבצע.

הכותב הוא שגריר של רצון טוב למשחקים האולימפיים טוקיו 2021 ונשיא כבוד של לשכת המסחר ישראל יפן. ספרו על יפן, "טעם נרכש", ראה אור בימים אלה

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים