גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום שני הקרוב בחידוש הותמ"ל; המתנגדים נערכים לקרב

הוועדה לא זנחה לחלוטין הקמה של שכונות חדשות, המוגדרות בהצעת החוק כ"מתחמים משמעותיים לדיור" ●  המתנגדים לחידוש הותמ"ל חוששים שניסוח זה יוביל לפגיעה בשטחים הפתוחים ● מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח: ״להסיט את פעילות הותמ״ל להתחדשות העירונית"

שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי / צילום: יח"צ
שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי / צילום: יח"צ

ביום שני הקרוב תדון וועדת השרים לענייני חקיקה בחידוש חוק הותמ"ל (וועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור). יש להזכיר כי תוקף החוק לא חודש מאז חודש מאי 2020 כך שהוועדה, שתכלית הקמתה הייתה לקדם במהירות בנייה למגורים, דנה אך ורק בתוכניות ישנות. המתנגדים הרבים לחידוש חוק הותמ"ל טוענים כי הצעת החוק, שתובא לפני הממשלה ביום שני, ממוקדת לכאורה בהתחדשות עירונית וסיוע למגזרים הערבי והחרדי, ואולם, יש בה גם פוטנציאל לפגיעה בשטחים פתוחים.

המטרה המוצהרת של חוק הותמ"ל הייתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות, עם סייגים אחדים.

אם בתחילת דרכה הוועדה קידמה תוכניות של שכונות ענק על חשבון שטחים חקלאיים ושטחים פתוחים, הרי שבשנתיים האחרונות, והדבר בא לידי ביטוי גם בגרסא האחרונה של הצעת החוק, אמורה הוועדה להתמקד בקידום התחדשות עירונית מתחמית, ציפוף לאורך מערכות הסעת המונים, תכנון ייעודי למגזר החרדי והמשך התכנון במגזר הערבי.

הוועדה לא זנחה לחלוטין הקמה של שכונות חדשות, המוגדרות בהצעת החוק כ"מתחמים משמעותיים לדיור". מדובר במתחמים שבהם ניתן יהיה לבנות לפחות 1,050 יח"ד. מנסחי הצעת החוק מודעים היטב לביקורת על הפגיעה בשטחים פתוחים ואיכותיים ולכן הם מחייבים לקבל, בטרם הכנת תוכנית ע"י הותמ"ל, המלצה של מנהל התיכנון ואת אישור הממשלה. כמו כן, הם מגבילים את מספר המתחמים מסוג זה שניתן יהיה לקדם ל-15 בשנה הראשונה ו-25 בשנה השנייה.

"עומדים בפתחו של מאבק בלתי מתפשר"

שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז השלטון האזורי מסר: ״אנחנו, נציגי ראשי המועצות ותנועת המושבים, מקיימים מרתון פגישות עם חברי כנסת ושרים, ומציגים את המצב כמו שהוא, מתוך דאגה לעתיד מדינת ישראל. אף אחד לא מתווכח עם הנתונים. שרת הפנים אמרה לנו באופן ברור ששטחים חקלאיים יופקעו רק במצבי קיצון, וכי ברור שהמשבר הוא לא תכנוני. יש מלאי תכנוני לעשור הקרוב, וכעת יש לקדם את התשתיות, ליישם את התוכניות המאושרות ולחזק את מרכזי הערים".

מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח: ״אנו מאמינים שניתן יהיה להגיע להסכמות רחבות באמצעות המשך דיאלוג עם שרת הפנים, איילת שקד, כפי שכבר התחלנו. הדרישות להסכמתנו להארכת חוק הותמ״ל מבוססות על הרצון לצד הגדלת ההיצע לשמור על היישובים החקלאיים והשטחים הפתוחים ולרכז מאמץ במקומות שבהם אכן נדרש לייצר תכנון מהיר. לאחר שהותמ״ל במתכונת הקודמת יצר מלאי מספיק של דירות מתוכננות ובהמשך לעמדה שהוצגה בזמנו הן של ראש מינהל התכנון והן של המשנה ליועמ״ש שעיקרה שהותמ"ל סיים את תפקידו בשטחים הפתוחים.

"אנו עומדים בפתחו של מאבק בלתי מתפשר של ההתיישבות כנגד הארכת חוק הותמ"ל על השטחים הפתוחים והקרקע החקלאית ומציגים חזית אחידה שתפעל באופן רציף ומשותף מול כל שרי ממשלת ישראל על מנת להסיט את פעילות הותמ״ל להתחדשות העירונית , מגזר ערבי וחרדי שם היא דרושה ומוצדקת ולהשיב את התכנון בשטחים החקלאיים לדרך המלך. לטובת בטחון המזון של אזרחי ישראל ולטובת הדורות הבאים״.

ראשת מועצה אזורית גזר, רותם ידלין אמרה: "המאבק נגד הארכת הותמ"ל הוא לא רק של המרחב הכפרי אלא של הציבור כולו. הפעלתו בשנים האחרונות הוכיחה כי התכנון אינו צופה פני עתיד ומחסל את השטחים הירוקים והפתוחים בשל תכנונים לקויים רק לשם מציאת פתרונות מהירים. צריך וחשוב להגדיל את היקפי הקרקעות לבנייה, אבל לא על חשבון השטחים הירוקים שמשרתים את הציבור, החקלאות והצביון של מדינת ישראל".

"ההצעה צריכה להיכנס עמוק למגירה ולהישאר שם"

תגובת אדריכל רם מרש, יו"ר התאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל: "בצד יתרונה של הותמ"ל , אל לנו לשכוח כי חסרונה של הותמ"ל בעצם עיסוקה באופן כמותי ביצירת היצע לכמות גדולה של יחידות דיור בהתעלם משיקולים רחבים יותר ובצרכי הערים, לרבות הצורך בעיבוי מרכזי הערים ובהתחדשות עירונית, טרם מתפשטים לאיזורים פריפריילים תוך העדפת הכמות על האיכות.

"כמו הסכמי בגג, גם בכך יש מלכודת דבש לראשי הערים שיש בידיהם מנגנון קיצור תהליכים משמעותי אך הוא מביא להחמרת המצב התכנוני בו העיר מתפשטת על חשבון הליבה. הלוואי ופעם אחת, לא תחת לחץ שנוצר עקב אי עשייה לאורך זמן, יעדיפו מנגנוני התכנון וקיצורי התהליכים לחפש את פוטנציאל הבניה למגורים במקומות שהעיר צריכה ולא כפי שהורגלנו, תוך שימוש נרחב בעירוב שימושים הן ברמה המבנית והן ברמה המרקמית- נושאים שלא ניתנים לפתרון דרך הותמ"ל.

"צר לי , שכמו מנגנונים אחרים, הזמני הופך להיות קבוע וועדה שקמה כדי לתת האצה זמנית לענף הבניה למגורים, כצורך השעה הופכת להיות הדבר הקבוע ובמקום לייעל את עבודת הוועדות המקומיות והמחוזיות, מחפשים מנגנוני מעקף, תוך הכרזת אי אמון בהם, שכן אם לא - לא היה צורך בה".

דרור בוימל, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע: "פעילות הוותמ"ל, גורמת לנזקים סביבתיים, חברתיים, תחבורתיים, תכנוניים ועירוניים. הצעת החוק להארכת הוותמ"ל, לא רק שלא אמורה להעלות לדיון ואישור, אלא היא צריכה להיכנס עמוק למגירה ולהישאר שם. מאז הקמתה ועד סוף 2019, אישרה הוותמ"ל 135 אלף יחידות דיור, באזורי הביקוש, אבל רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, שיווקו רק 20,000 יחידות דיור מתוך זה והחלה בנייתן של 13,000 יחידות דיור, לכל היותר. כלומר - יושבים על המדף, עשרות אלפי יחידות דיור, באזורי הביקוש. הגיעה העת לממש ולהוציא לפועל, את התוכניות שכבר אושרו, על מאות אלפי יחידות הדיור שבהן, ולא להאריך את פעילות הוותמ"ל, על כל חסרונותיה הרבות".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"