גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיבוב ההשקעה הסתיים באכזבה, וקרן פימי מוכרת את השליטה בתדיר-גן

פימי תמכור את מניות השליטה (54.61%) בחברה לידי אנשי העסקים ברק דותן ויוסי בן שלום תמורת סכום עתידי שיכול להגיע לסך מקסימלי של 10 מיליון דולר ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל פימי: "השקעה לא מוצלחת, אך גאים במאבק" 

ישי דוידי / צילום: יונתן בלום
ישי דוידי / צילום: יונתן בלום

סיבוב ההשקעה השני של חברת ניהול קרנות ההשקה פימי בחברת תדיר-גן  מסתיים באכזבה. היום הודיעה תדיר-גן שפימי תמכור את מניות השליטה (54.61%) בחברה לידיהם של אנשי העסקים ברק דותן ויוסי בן שלום תמורת סכום עתידי שיכול להגיע לסך מקסימלי של 10 מיליון דולר.

השלמת העסקה כפופה לקבלת אישור רשות התחרות. פימי מחזיקה כיום בכ-25 מיליון מניות תדיר-גן, שערכן הנוכחי בבורסה מסתכם בכ-30 מיליון שקל.

75% ממניות אלו יועברו לחברת ההשקעות DBSI ואילו 25% יועברו לחברת ברין, שבבעלותו של ברק דותן. ברין מחזיקה ב-76% ממניות DBSI ואילו חברות שבבעלות יוסי בן שלום ורעייתו עדנה בן שלום מחזיקות בעוד 24% ממניות DBSI.

לדברי תדיר-גן, הרוכשות תשלמנה לקרנות פימי תמורה עתידית מותנית, על-פי מנגנון שקבע בהסכם והמכירה ואשר מבוסס על שיעור מתוך התקבולים שינבעו לרוכשות לאחר החזר השקעתן בחברה. התחייבות הרוכשות לתשלום התמורה המותנית תהיה בתוקף במשך 10 שנים ממועד ההשלמה ומוגבלת לסכום מקסימלי של 10 מיליון דולר.

תדיר-גן תקבל הלוואה מהרוכשות

עוד נקבע במסגרת הסכם המכירה, כי ממועד ההשלמה יהיו הרוכשות אחריות כלפי קרנות פימי בגין ערבות על סך של עד 4 מיליון שקל, שקרנות פימי העמידו לטובת צד שלישי שהעמיד אשראי לתדיר-גן. עם זאת, הלוואה זו צפויה להיפרע בקרוב, לאחר שתדיר-גן דיווחה כי האורגנים שלה אישרו קבלת הלוואה מהרוכשות בסכום זהה של 4 מיליון שקל למשך שישה חודשים.

הלוואת הרוכשות תשמש השבוע לפירעון ההלוואה בסך של 4 מיליון שקל, שמובטחת בערבות קרנות פימי ושהועמדה לתדיר-גן בידי פסגות ליסינג. יש לציין כי לתדיר-גן הלוואה נוספת שהעמידה לה פסגות ליסינג בסך של 8 מיליון שקל, אשר תמשיך להיפרע בהתאם ללוח הסילוקין הנוכחי, היינו בתשלומים חודשיים עד לחודש דצמבר 2025.

תדיר-גן עוסקת באמצעות החברה הבת, אורטל יציקות מגנזיום, בייצור, עיבוד ושיווק של מכלולים מכאניים עשויים מגנזיום. מדובר למשל על מוטות היגוי, חלקים מבניים ומוצרים אחרים. מוצרים אלו מיוצרים בדרך של יציקות לחץ מדויקות, מעבדות ומורכבות במפעלה של אורטל, הממוקם בקיבוץ נווה אור שבעמק המעיינות. הרוב המכריע של מוצרים אלו מיועד לשימוש בתעשיות הרכב.

מאז 2016 סובלת תדיר-גן מהרעה במצבה, וכתוצאה מכך כללו רואי החשבון שלה הערת העסק חי בדוחות הכספיים של תדיר-גן החל מ-31 בדצמבר 2016. הערת העסק חי לא הופיעה בדוח השנתי של 2020, אולם נרשמה בו הפניית תשומת לב למצבה העסקי של החברה, לנוכח הפסדיה המתמשכים.

ההרעה במצבה אף הובילה את תדיר-גן לנטוש ב-2018 את החברה הבת לשעבר, ADB, שפועלת בגרמניה. לתדיר-גן נוצר אז הפסד של כ-18 מיליון דולר כתוצאה מהפעילות המופסקת של ADB, אולם גם לאחר מכן כשפעילותה נותרה רק בישראל, התקשתה החברה להתאושש.

בשנים 2018-2020 רשמה תדיר-גן הפסד תפעולי כולל של 5.8 מיליון דולר, מתוכו 2.5 מיליון דולר ב-2020 לבדה. ההפסד הנקי של החברה הסתכם ב-2020 ב-3.4 מיליון דולר, לעומת הפסד של 3.24 מיליון דולר ב-2019 והפסד של 18 מיליון דולר ב-2018, שנבע כאמור מהפסקת פעילותה של החברה הבת בגרמניה.

בשנת 2020 סבלה תדיר-גן מירידה של 31% בהכנסות ל-17.9 מיליון דולר בלבד, שנבעה לדברי החברה בעיקר מהשפעות הקורונה על לקוחות החברה. "הקיטון במכירות בתחום המגנזיום נובע מהתפשטות נגיף הקורונה לשנת 2020, אשר גרמה לירידה בהיקפי ההזמנות של הקבוצה", נכתב בדוח הדירקטוריון לסיכום 2020.

מנכ"ל קרן פימי: "השקעה לא מוצלחת, אך גאים במאבק"

את 2020 סיימה החברה עם הון עצמי של 937 אלף דולר בלבד ועם חוב פיננסי נטו של 8.6 מיליון דולר. ישי דוידי מייסד ומנכ"ל קרן פימי, אמר היום כי "פימי נכנסה להשקעה בתדיר-גן, במרץ 2011 כשהחברה היתה במצוקה פיננסית ותפעולית ועל סף פשיטת רגל. בעשור האחרון ביצענו מהלכים רבים בכדי לשמור על המשכיות הפעילות בחברה למרות אתגרים מסחריים לא פשוטים. סגרנו את המפעלים בחו"ל בכדי למקד ולחזק את הפעילות בישראל. למרות שההשקעה בחברה לא היתה מוצלחת עבור פימי, אנחנו גאים במאבק הממושך ובתהליך המורכב שאפשרו לחברה לפעול ולהעסיק עובדים בישראל באזורי הפריפריה. אני מודה לערן תיבון המנכ"ל על הנחישות והפעולה המדויקת והמאומצת שלו ושל צוות ההנהלה".

דוידי גם הדגיש, כי הוא "מאמין שבעלי השליטה החדשים ימשיכו את התהליך ויובילו את החברה להצלחה". ברק דותן, בעלים ומנכ"ל DBSI וברין, אמר כי "אומנם עדיין ניצבים בפני תדיר-גן אתגרים לא פשוטים, אך אנו סבורים שצוות העובדים האיכותי והמסור, ובראשם ערן תיבון המנכ"ל, ביחד עם העזרה והיכולות אותן מביאות DBSI וברין, יובילו את החברה לשגשוג והצלחה".

קרן פימי נוסדה בשנת 1996 והיא קרן ההשקעות הפרטית הראשונה והגדולה בישראל עם נכסים מנוהלים של מעל 6 מיליארד דולר. הקרן רוכשת שליטה בחברות ומבצעת בהן תהליכי השבחה משמעותיים.

עד כה רכשה הקרן שליטה ב-97 חברות ומימשה 65 מהן בהיקף עסקאות של למעלה מ- 5.5 מיליארד דולר. הקרן מעסיקה כיום למעלה מ-30 אלף עובדים ופועלת בכ-50 מפעלים בישראל ועוד עשרות מפעלים וחברות ברחבי העולם.

השקעתה הנוכחית של פימי בתדיר-גן היא סיבוב שני שמבצעת הקרן בראשות דוידי ביצרנית המכלולים למכוניות. פימי, רכשה בשנת 1999 את השליטה בתדיר-גן בהשקעה של 3 מיליון דולר, אותה מימשה בשנת 2006 ברווח, שהוערך אז בכ-30 מיליון דולר.

הסיבוב השני, שהתחיל ב-2011, בעת שתדיר-גן עמדה בפני קריסה, התברר כמוצלח פחות ויסתכם בהפסד של עד 10 מיליון דולר. למעשה, פימי השקיעה בשנים האחרונות תשומות ניהוליות רבות בניסיון לאושש את מצבה של תדיר-גן ולמנוע את סגירתה.

מאז הקמתה רכשה פימי כאמור קרוב ל-100 חברות מבלי לסגור אף אחת מהן, מצב שנחשב נדר למדי בענף קרנות ההון הפרטי להשקעות (פרייבט אקוויטי) בעולם. בפימי מאמינים שיהיה זה הישג גדול מאוד, אם גם בעוד עשור היא לא נסגור אף חברה בישראל. כך או כך, ההשפעה של הפסד ההשקעה של פימי על משקיעי הקרן נחשבת לזניחה יחסית, לאור היקפי הפעילות הגדולים של הקרן.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק