גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הקנאביס הרפואי: כך הפכו בתי המרקחת לעסק בשווי של מיליוני שקלים

סדרת עסקאות של חברות קנאביס מקומיות לרכישת והקמת בתי מרקחת מעניקה חיים חדשים לתחום, שנחשב לאפור ולא רווחי במיוחד ● סמנכ"ל הפיתוח של חברת לאון פארם, שבית המרקחת שלה בפתח תקווה ייצר אשתקד הכנסות של כ-20 מיליון שקל: "אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו"

בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול
בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול

בשבוע שעבר הודיעה חברת שיח מדיקל , העוסקת בגידול ושיווק של קנאביס רפואי, על רכישה של בית מרקחת מתמחה בקנאביס, כדי להיכנס גם לפעילות קמעונית בתחום. השליטה בבית המרקחת נרכשה ב-3 מיליון שקל באמצעות מזומן ומניות, כלומר לפי שווי של כ-6 מיליון שקל לסניף.

מדובר בחוליה נוספת בשרשרת של עסקאות רכישה, המעידות כי לאחר עשור שבו בתי המרקחת הפרטיים נאבקו על קיומם, תחום הקנאביס הרפואי מהווה עבורם קרש הצלה והזדמנות ייחודית.

"קנאביס הוא עסק טוב, והוא עזר מאוד לכמה בתי מרקחת פרטיים למשוך את עצמם מעלה. אין פלא שהיום יש כבר 160 בתי מרקחת עם רישיונות לקנאביס לעומת 120 בתחילת השנה", אומר יוגב שריד, מנכ"ל שיח.

יוגב שריד, מנכ"ל שיח / צילום: יח"צ

מי שמובילה את המגמה מבין חברות הקנאביס היא חברת אינטרקיור (בראשות היו"ר אהוד ברק, ראש הממשלה לשעבר) שכבר מפעילה, על פי דוחותיה האחרונים, יותר מעשרה בתי מרקחת תחת המותגים "גבעול" (בעיקר), "קוקיז" ו"למונייד", וממשיכה להקים סניפים במרץ. חלוצה נוספת בתחום הייתה חברת קאנומד , שרכשה בתי מרקחת ב-2020 - עוד לפני שהשיקה מוצרים משלה.

גם יתר החברות הפועלות בתחום אינן קופאות על השמרים: חברת IMC הודיעה על רכישת בית מרקחת בלוד מידי חברת הקנאביס פנאקסיה; קאנומד רכשה 55% מבית מרקחת בחולון תמורת 2 מיליון שקל; טוגדר יצרה שותפות עם רשת גוד פארם להקמת רשת בתי מרקחת ייעודיים; פארמוקן שותפה להקמת בית מרקחת באילת; יוניבו רכשה בית מרקחת במרכז הארץ; ואילו חברת לאון פארם הפרטית, שממוקדת בעולם בתי המרקחת לקנאביס, החלה במיזוג עם חברת וונטייז הבורסאית.

לאון פארם, עולה מהדיווח לבורסה, הייתה בית המרקחת הפרטי הראשון בישראל שקיבל רישיון לממכר קנאביס, בתחילת 2019. בית המרקחת בפתח תקווה נחשב לגדול בישראל בתחום, משרת מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש ומייצר הכנסות של 18-20 מיליון שקל בשנה החולפת.

שמירה על נקודת מפגש עם הלקוח

עליית הפופולריות של בתי המרקחת קשורה בכמה מגמות: רצון של חברות הקנאביס לשמור על נקודת מפגש עם הלקוח, נדידה הדרגתית של הלקוחות מבתי מרקחת כלליים לכאלה המתמחים בתחום ומיקוד של החברות בשוק הישראלי לאור הקושי לפעול בחו"ל, ואולי גם הכנה ללגליזציה.

לדברי שריד: "עד כניסתה לתוקף של אסדרת הקנאביס החדשה (באפריל 2019, ג' ו'), חברות הגידול פעלו ישירות מול הלקוח. ראינו ושמענו אילו מוצרים עשו לו טוב יותר או פחות. יצרנו מאגר מידע של 10,000 מטופלים, וזה עזר לנו להגיע לאיכות מוצרים טובה.

"אסדרת הקנאביס חייבה להעביר את הקמעונות לבתי המרקחת. הרגשנו שזו נקודה שחשוב לנו לחזור אליה ולתת טיפול ללקוח הסופי. בנוסף, בתי המרקחת לקנאביס הם שוק בצמיחה".

הייתם אחת החברות הראשונות שמוצריה שווקו בסופרפארם. האם כוחן של הרשתות הגדולות בשוק הקנאביס ירד?
"אנחנו עדיין חזקים מאוד בכל הרשתות, כולל סופרפארם, אבל למדנו את הכוח של בתי המרקחת הפרטיים הממוקדים בתחום הזה. בבית מרקחת ייעודי יש קשר בין הרוקח והלקוח ויש אהבה של הרוקח לתחום הזה. 

בבתי המרקחת המתמחים בקנאביס עדיין כ-50% מההכנסות מגיעות ממוצרים אחרים. "אני מאמין שתהיה התמקצעות נוספת", אומר שריד, "בסופו של דבר בתי המרקחת המתמחים ירשמו 85%-90% מההכנסות שלהם מקנאביס, וייראו פחות כמו בית ממכר לתרופות". 

בתי המרקחת גוזרים עמלה של כ-20%-30% ממחיר הקנאביס לצרכן. יתר ההכנסות מתחלקות בין היצרניות (ריבוי, גידול, עיבוד, שינוע והפצה). בתחילת הדרך, כל אחת מן החברות התמחתה באחד או שניים מן השלבים. היום רבות יותר רוצות לשלוט בכל שרשרת הערך.

השוק הישראלי הפך אטרקטיבי יותר

אם בעבר ההערכה הייתה כי רוב ההכנסה של חברות הקנאביס המקומיות תגיע משיווק של מוצרים לחו"ל, והשוק הישראלי יהיה רק הערת אגב, הרי שהיום התפיסה הזו השתנתה מאוד. היצוא לחו"ל התעכב, וגם כשהוא נפתח, לא ניכרה התנפלות על כל מוצר של כל חברה ישראלית. בהשוואה לאיטיות במימוש האופציה הבינלאומית, השוק הישראלי הפך יותר אטרקטיבי.

אינטרקיור הכריזה על הקמת רשת בתי מרקחת לפני כשנה אבל המשא-ומתן החל זמן רב לפני כן, בערך במקביל לכניסתה לתחום. רמי לוי, מנהל הפעילות בישראל, טוען: "זיהינו שאין רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס לא רק בארץ אלה בכל בעולם, וכחלק ממהלך האינטגרציה החלטנו להקים אותה ובהמשך להתמקד בגבעול ובמותגים הנוספים של רשת בתי המרקחת שלנו, קוקיז ולמונאייד. הרשת היא חלק מאסטרטגיית הצמיחה והמובילות של אינטרקיור מהגנטיקה עד למטופל, והיא ממשיכה לצמוח בקצב גבוה ומצרפת עוד בתי מרקחת. לעומת רשתות הפארם שלצד פעילותן גם מוכרות קנאביס, גבעול ממוקדת במטופלי הקנאביס, ובה ניתן למצוא את המלאי המקצועי והרחב ביותר, והסניף בנוי לתת שירות ברמה הכי גבוהה". 

אתם נותנים עדיפות לזנים שלכם בבית המרקחת שלכם?
"יש בגבעול מבחר של כל הזנים המובילים, ואין העדפה לזנים ספציפיים. משפחת קוקיז המבוקשת ביותר נמכרת כרגע בבלעדית ברשת בית המרקחת גבעול". 

המטרה: רשת ארצית עם 25 סניפים

התוכניות למיזוג רשת לאון פארם לתוך חברת וונטייז מאפשרות להביט על פעילות רשת בתי המרקחת בנפרד משאר המרכיבים של חברת הקנאביס. הבעלים, לאון גרנט, היה בעל בית מרקחת בפתח תקווה, שנלחם על קיומו, עד שהפך לאחד ממובילי התחום.

לדברי מנכ"ל הרשת עקיבא טישלר, "נכנסו משקיעים שאמרו שהם רוצים 'כמו לאון' אבל בפריסה ארצית". מדיווח החברה עולה כי אייל זילברמן, שייסד ומכר בעבר את חברת קוואליטסט במאות מיליוני דולרים, השקיע כ-10 מיליון שקל עבור 65% מהמניות.

כיום פועלת החברה להפוך לרשת ארצית, עם הקמה של 11 סניפים נוספים, ומטרתה להגיע ל-25 סניפים ברחבי הארץ, במטרה להחזיק לפחות 10% מהשוק, עם יעד רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור.

סמנכ"ל הפיתוח של החברה, מקס גאוזמן: "התחלנו את הפרויקט לפני ארבע שנים, זיהינו את המגמה לפני כולם. חשוב לנו לבנות את העסק סביב המטופל. ברשת פארם אתה מקבל שירות ולא ייעוץ. אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו".

עקיבא טישלר, מנכ"ל החברה: "בתור רשת ריטייל מתמקצעת בקנאביס, אנחנו יוצרים את החנויות קצת יותר כיפיות. אנחנו מכוונים את עצמנו לאפשרות של לגליזציה עתידית ומייצרים בזהירות תרבות סביב הנושא. בגדול, עד 2025 אנחנו מדברים פה על שוק קנאביס של 2 מיליארד שקל".

תעודת זהות - לאון פארם

עיסוק: רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס
היסטוריה: בית המרקחת הוקם על ידי לאון גרנט, והיה אחת הראשונים למכור קנאביס. כיום עם סניף דגל בפתח תקווה ו-11 סניפים נוספים בהקמה
נתונים: הסניף משרת כיום מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש, וייצר ב-2020 הכנסות של 18-20 מיליון שקל. איש העסקים אייל זילברמן השקיע 9.9 שקל תמורת 65% מהחברה
עוד משהו: שואפת ליעד של רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל