גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפלגה הקומוניסטית הסינית חוזרת לשורשים: פחות לעשירים ויותר לעניים

הנשיא מצביע על תוכניות שיקדמו יותר בתקיפות שוויון חברתי, כשמילות המפתח 'שגשוג עממי' מופיעות בכל מקום

אישה מחזיקה בדל המפלגה הסינית בעת חגיגות מאה שנים להיווסדות המפלגה / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
אישה מחזיקה בדל המפלגה הסינית בעת חגיגות מאה שנים להיווסדות המפלגה / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

סין נתנה עדיפות לצמיחה כלכלית במשך רוב 40 השנים האחרונות. כעת, הנשיא שי ג'ינפינג מצביע על תוכניות לקידום שוויון חברתי באופן יותר תקיף, בניסיון למצק את התמיכה העממית בשלטונה המתמשך של המפלגה הקומוניסטית.

המאמץ הזה מנוסח בסיסמה "שגשוג עממי", שכעת מופיעה בכל מקום בסין, כולל בנאומים ציבוריים, כלי תקשורת בבעלות הממשלה ובתי ספר - ובדברים שאומרים אנשי עסקים כמו ג'ק מא, שלא מזמן חזר מסדרת חינוך ממשלתית.

כמו הרבה סיסמאות של המפלגה הקומוניסטית, הפרטים עדיין עמומים. אבל בכירים ואנליסטים שעקבו אחרי השימוש בביטוי אומרים שמטרתו להעביר את הרעיון שהמנהיגים חוזרים לשאיפות המקוריות של המפלגה - לחזק עובדים ואת מי שידם אינה משגת, ולהגביל את רווחי המעמד הקפיטליסטי כשצריך לטפל באי שוויון חברתי.

בפגישה חשובה בנושא כלכלה ופיננסים ביום שלישי, תיאר הנשיא שי את המטרה הרחבה יותר של "שגשוג עממי" כ"דרישת יסוד של הסוציאליזם".ההממשלה צריכה "לעודד אנשים בעלי הכנסה גבוהה ויוזמה לתת בחזרה לחברה יותר" ו"ליצור הזדמנויות ליותר אנשים להתעשר", נכתב בסוכנות הידיעות הממשלתית שינהואה, בציטוט מתוך פרוטוקול רשמי של הפגישה.

נאום של נשיא סין שי ג'ינפינג מוקרן בעת חגיגות מאה שנה למפלגה הקומוניסטית, בסוף יוני / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

מיתוג מחדש של המפלגה

עדיפות המדיניות החדשה היא חלק מהצעדים האחרונים של סין נגד חברות טכנולוגיה חזקות ועסקים אחרים שצמיחתם וכוח השוק שלהם נתפסים כתורמים לפילוג חברתי, כך אומרים מומחים ואנשי סוד בתעשייה. הצעדים כוללים קנסות נגד חברות כמו עליבאבא בשל כשלים בנושא הגבלים עסקיים, והכרזה שהעלויות של חינוך אחרי שעות בית הספר צריכות לרדת והתחום צריך לעבור לידי עמותות על מנת להוריד את עלויות החינוך למשפחות.

המסרים מצד הממשלה יכולים להצביע גם על שינוי בתחומים כמו טיפול בריאותי, פנסיות ורווחה, אמרו.

הדחיפה הזו מתבססת על הכרזות קודמות של מנהיגים סיניים, שניסו להתמקד באיכות הצמיחה בעת שהם מטפלים בחסרונות הפיתוח המהיר, כמו למשל זיהום הסביבה. כשבייג'ינג חשפה תוכנית חומש בעיצומו של משבר הקורונה השנה, היא נטשה את המסורת ארוכת השנים שלה לקבוע יעד מספרי לתוצר המקומי הגולמי, סימן לכך שהיא מבקשת להפחית מהדגש של צמיחה לשם צמיחה.

"שי ג'ינפינג מבקש למתג מחדש את דימוי המפלגה הקומוניסטית מבית ומחוץ" על ידי הקטנת פער ההכנסה ומעבר לפיתוח באיכות גבוהה יותר, אמר ביל ביקאלס, כלכלן בכיר לשעבר באו"ם שהיה מוצב בסין. "הוא רוצה להדגים שהסוציאליזם מוצלח יותר מהקפיטליזם המערבי על ידי זה שהוא דואג לכלל האוכלוסייה".

האופן שבו העושר מחולק תמיד העסיק את המפלגה, אם כי דעותיה בנושא השתנו במשך השנים. מאו דזה דונג פעם תייג קפיטליסטים כאויבי העם הסיני. בשנות ה־80, דנג שיאופינג אמר שזה בסדר "לתת לחלק מהאנשים להתעשר ראשונים" בזמן שסין מאמצת רפורמות שוק, אם כי הוא גם הדגיש את הצורך בכך שבסופו של דבר העושר יחולק באוכלוסייה באופן שוויוני.

חלוקת הון לא שוויונית היא כיום מקור מרכזי לחשש. בזמן שתנאי המחיה בסין עלו באופן דרמטי, מדד ג'יני, המודד אי שוויון, גדל ל־70.4 ב־2020 לעומת 59.9 ב־2000, מה שהופך את סין לאחת הכלכלות הגדולות הכי לא שוויוניות, על פי נתוני קרדיט סוויס.

ראש הממשלה לי קקיאנג גרם לשערורייה בשנה שעברה כשחשף שיותר מ־600 מיליון איש, או יותר מ־40% מאוכלוסיית סין, מרוויחים פחות מ־140 דולר בחודש, בזמן שסינים רבים מתלוננים על כוחם של הטייקונים העשירים.

חגיגות מאה שנים למפלגה הקומוניסטית בסין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

תוכנית "השגשוג העממי" יוצאת לדרך

אם כי הביטוי "שגשוג עממי" אינו חדש, הוא החל להופיע הרבה יותר אחרי שסין הודיעה בשנה שעברה שהצליחה למגר את העוני הקיצוני והגיעה למטרה ארוכת השנים שלה להיות מה שנקרא "חברה משגשגת באופן סביר".

בנאום מפברואר כשחגג את ההישג הזה, הדגיש הנשיא שי את ההגעה ל"שגשוג עממי" כשלב הבא בפיתוח סין.

בערך בתקופה זו, ג'ק מא, מייסד שותף של עליבאבא וענקית הפיננסים אנט גרופ, הופיע בציבור לראשונה מאז שהממשלה חסמה את ההנפקה המצופה של אנט ואמר שזו הייתה אחריותם של היזמים "לעבוד קשה לחידוש האזורים הכפריים והשגשוג העממי".

ג'ק מא / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

ביוני, בחר הנשיא שי במחוז ז'ג'יאנג המזרחי, איפה שפעם היה מושל, כמחוז פיילוט לתוכנית "השגשוג העממי". במסגרת התוכנית, המחוז מכוון להעלות את ההכנסה הניתנת להוצאה לאדם לסכום של 75 אלף יואן, המקבילים ל־11.6 אלף דולר, עד 2025, מכ־52 אלף יואן ב־2020.

התוכנית מבטיחה גם לצמצם את הפער בין עשירים ועניים ולעשות רפורמה בהקצאת הכנסות על ידי שינויים ב"הכנסות גבוהות מאד", פעולות ענישה נגד רווחים לא חוקיים ועידוד אנשי עסקים להגדיל את מאמצי הפילנטרופיה שלהם.

יואן ג'יאג'ון, ראש המפלגה בז'ג'יאנג, אמר שהמחוז מנסה להראות לשאר המדינה שאפשר לצמצם פערים בין מחוזות שונים ובין הכנסות של אנשים. הוא ניסה גם להרגיע את הקהילה העסקית שהתוכנית לא נועדה "להרוג את העשירים ולעזור לעניים", על פי ציטוטים מדבריו בתקשורת המדינתית.

בנקאי השקעות, בלוגרים ויזמים סינים התמקדו בנושא של "שגשוג עממי" וביקשו להסביר את השלכותיו.

בדוח בן 50 עמודים שיצא מוקדם יותר החודש, כלכלנים של מורגן סטנלי ציינו שהדגש הסיני החדש על "התעשרות ביחד" או "שגשוג עממי", כנראה יתבטא ברוחות פנים רגולטוריות נוספות לחברות בתחומים הקשורים לעלייה בחוסר שוויון חברתי, ויותר תמיכה בעסקים הקשורים לבריאות הציבור ואנרגיה ירוקה.

"בהשוואה למה שהיה רק לפני חמש שנים, ההנהגה הסינית מקצה תשומת לב רבה יותר לשוויון חברתי", אמר לארי הו, כלכלן ראשני לענייני סין ב־Macquarie Group. בנוסף לצעדי ענישה נגד חברות טכנולוגיה כמו אנט גרופ, שרגולטורים מאשימים בכך שהן מפתות אנשים צעירים להיכנס לחובות, אמר הו שעדיפויותיה של בייג'ינג כעת כוללות הסטה של יותר תמיכה פיננסית לאזורים עניים ולהורדת מחירי הדיור.

חברת הגיימינג והתקשורת טנסנט (Tencent Holdings) הודיעה באפריל שתוציא 7.7 מיליארד דולר על ריפוי חוליי החברה והוצאת האזורים הכפריים של סין ממעגל העוני. יותר לאחרונה, מייסד מייטואן וואנג שינג תרם 2.3 מיליארד דולר מענקית משלוח המזון הסינית לקרן שהוא מנהל שנועדה לממן חינוך ופיתוח מדעי.

ביום רביעי, טנסנט, לאחר שהציגה רווח נטו לרבעון המקביל ל־6.57 מיליארד דולר, הודיעה שתתרום עוד 7.7 מיליארד דולר לקידום פרויקטים הקשורים ל"שגשוג עממי", כולל בריאות הציבור וחינוך. "האסטרטגיה החדשה הזו של טנסנט היא גם תגובה חיובית לאסטרטגיה הלאומית", אמרה החברה בהודעה.

"להרגיע את הציבור"

הנשיא שי כבר חשב על מעבר לדגש גדול יותר על שוויון חברתי לפני שנכנס לשלטון ב־2012, כשמאבק שקורה פעם בעשור על הכוח במפלגה נכנס לימיו האחרונים, כך אמרו אנשים המכירים את החשיבה.

הדיון הזה קיבל ביטוי ציבורי דרך דיבורים על עוגה, מטפורה לעושר של סין, אמרו האנשים. כמה פקידים בכירים טענו שקודם יש להגדיל את העוגה ואז לחלק אותה. אחרים, כמו בו שילאי, מנהיג של המפלגה בצ'ונגקינג שהיה נראה כמועמד למשרה גבוהה יותר לפני שנידון למאסר עולם על שחיתות ושימוש לרעה בסמכותו, התעקשו קודם כל לחלק את העוגה באופן שוויוני יותר ואז להגדיל אותה.

הנשיא שי, שבזמנו היה סגן נשיא, לא הסכים לא עם אלה לא עם אלה, אמרו האנשים. הוא אמר שמטרתו הייתה גם להגדיל את העוגה וגם לחלק אותה באופן שוויוני והאחד לא סותר את השני.

יותר לאחרונה, השיקום החזק יחסית של סין ממגפת הקורונה נתן להנהגת המדינה יותר גמישות במסע הארוך שלה להשגת מטרותיה החברתיות, לאחר טיפול בעדיפויות אחרת כמו שחיתות, כך אומרים מומחים.

סוף הקדנציה השנייה של שי - והניסיון הצפוי שלו לקבל קדנציה שלישית בשנה הבאה - עשויים לתת דחיפה למאמץ להשגת "שגשוג עממי", במיוחד כעת כשהצמיחה מתחילה להאט. "שי מקווה להרגיע את הציבור כשהכלכלה מאטה ומתכוון להביע דאגה לפרנסות האנשים", אמרה דורותי זולינגר, פרופסורית למדעי המדינה באוניברסיטת קליפורניה, אירוויין. אבל "עדיין ישנם אנשים עניים רבים בסין שנותרו מאחור וימשיכו להיוותר מאחור".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו