גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריפטו מסי וקרנות פרייבט אקוויטי: הכדורגל האירופי שקוע בחובות ומחפש דרכים יצירתיות להיחלץ

משבר הקורונה גרר את קבוצות הכדורגל לחובות של מיליארדי אירו מאז שפרצה המגפה ב-2020 ● הקהל שהתחיל להגיע למגרשים בעקבות ההקלות בסגרים שוב הפסיק, הבנקים לא עוזרים, הסיוע מאופ"א לא מספיק, וקבוצות הכדורגל מחפשות דרכים יצירתיות להיחלץ

שחקני ברצלונה חוגגים ניצחון במשחקי הליגה הספרדית, השבוע / צילום: Reuters
שחקני ברצלונה חוגגים ניצחון במשחקי הליגה הספרדית, השבוע / צילום: Reuters

בימים האחרונים הודיע איגוד התאחדויות הכדורגל האירופיות (אופ"א) על "חבילת חילוץ" למועדוני הכדורגל בסכום של 6 מיליארד אירו. הכוונה היא לא לכסף מהליקופטרים אלא רק להלוואות בתנאים נוחים שיאפשרו לקבוצות לצאת מהחובות שמטביעים אותן בשל משבר הקורונה. אבל ממתי אופ"א שמנהל את הכדורגל האירופי הופך לגוף שמממן הלוואות, בשביל זה הרי יש בנקים?

המצב של מועדוני הכדורגל מתחיל להיות מורכב מדי בכל הקשור לפנייה לבנקים. הקורונה הראה עד כמה עסקי הכדורגל שבריריים. הקבוצות תמיד חיות על הקצה, שכר השחקנים אוכל את רוב ההכנסות והן חיות ממינוף למינוף. חלק מהן יודעות כבר עכשיו שיידרש לפחות עשור כדי לחזור לרמת החוב שלהן מלפני הקורונה. לפי דוח של דלויט, הפרמיירליג האנגלית העשירה ירדה בעונת ההתפרצות של הנגיף (2019/20) לרמת ההכנסה שלה מלפני חמש עונות ולמעלה ממחצית מקבוצות הליגה דיווחו על הפסדים תפעוליים.

בברצלונה חשף השבוע הנשיא ז'ואן לאפורטה במסגרת ספיחי פרשת מסי כי החובות של המועדון התרחבו ל-1.35 מיליארד אירו. בורוסיה דורטמונד - שנסחרת בבורסה של פרנקפורט והצליחה במהלך העשור האחרון לחלק מדי פעם דיבידנדים לבעלי המניות - הודיעה כי סיימה את העונה החולפת בהפסד של 72.8 מיליון אירו. לפי דוח שהוציא אופ"א לאחרונה ומסכם את נזקי הקורונה, מועדוני הכדורגל באירופה איבדו הכנסה מתוכננת של כ-9 מיליארד אירו מאז מרץ 2020.

את הסיטואציה שאליה נקלעו הקבוצות אפשר לראות דרך שוק ההעברות. אם שמים לרגע את הפרמיירליג האנגלית בצד, הרי שההוצאה נטו של ארבע הליגות הגדולות האחרות (ספרדית, גרמנית, איטלקית, צרפתית) על רכישות שחקנים בחלון ההעברות הנוכחי מסתכמת ב-50 מיליון אירו - ממוצע של 600 אלף אירו לקבוצה. החלון אמנם עדיין לא נסגר, אבל המגמה ברורה - בחלון האחרון שלפני עונת הקורונה הוציאו ארבע הליגות האלו 765 מיליון אירו נטו על העברות.

מהן, אם כן, הדרכים היצירתיות של הקבוצות לצאת מהחובות?

כניסת גופי השקעות

המצב שאליו נקלעו קבוצות כדורגל וליגות הוא הזדמנות שאותה זיהו כמה חברות פרייבט אקוויטי. את השייחים והאוליגרכים שרכשו בעלות במועדונים האירופיים מחליפים כעת לאט לאט חברות השקעות, בעיקר אמריקאיות. זהו פתרון טוב גם לבעלים הקיימים שמוכנים לוותר על אחוזים לטובת כניסה של חברות שיזרימו הון לענף שמדמם חובות.

במקרה של אופ"א וההלוואה שהיא מציעה לקבוצות, הגוף המממן שיגזור את החלק שלו עבור הכניסה לכדורגל היא חברת הפרייבט אקוויטי הלונדונית Centricus Asset Management, גוף שמנהל, לפי האתר הרשמי שלו, כ-32 מיליארד אירו. אופ"א בסך הכל משמשת כפרונט מול הגופים המלווים, היא זו שתהיה ערבה לכסף, מאחר שהמצב שלה טוב בהרבה מזה של המועדונים.

לפני שבועיים ניצלה את ההזדמנות קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית CVC, שהצליחה לרשום דריסת רגל בכדורגל האירופי אחרי שרכשה 9% מהליגה הספרדית הקורסת עבור 2.1 מיליארד אירו.

לפני כמה חודשים מכר ג'ון וו. הנרי 11% מחברת החזקות הספורט שלו, שכוללת את ליברפול, תמורת 750 מיליון דולר לחברת הפרייבט אקוויטי האמריקאית RedBird Capital Partners, שכבר מחזיקה בנתח מקבוצת טולוז הצרפתית. בדצמבר האחרון, ALK Capital - עוד גוף השקעות אמריקאי - רכש את קבוצת הפרמיירליג האנגלית ברנלי.

הכניסה של קרנות ההשקעה הללו היא טובה לשני הצדדים: הליגות ומועדוני הכדורגל נהנים מהזרמת הון מיידי שנחוץ כל כך מבלי לפנות לבנקים, ואילו עבור בחברות הפרייבט אקוויטי בונים על חזרתה של התעשייה כולה וכך ההשקעה תחזיר את העצמה.

הנפקת כסף וירטואלי

אם עד לפני כמה שנים קבוצות פנו לבורסה כדי לגייס שם קצת כסף, היום הפופולריות של שוק הבלוקצ'יין מובילה את הקבוצות לנסות את מזלן ביצירת כסף מהיר דרך הנפקת מטבעות דיגיטליים. המהלך הזה החל עוד לפני הקורונה, אבל עכשיו הוא דוחף את כל הקבוצות פנימה. כך למשל, בימים האחרונים התברר כי פריז סן ז'רמן תממן חלק מעסקת ליונל מסי באמצעות מטבעות וירטואליים שהנפיק המועדון, שמכונים "מטבעות אוהדים" (Fan Tokens).

הרעיון מאחורי המטבעות הוא פשוט - המועדון חובר לחברה שתנפיק עבורו מטבע וירטואלי. במקרה של פריז, היא השיקה את מטבע PSG, שנסחר בפלטפורמה של "סוסיוס" (Socios.com). המטבע מאפשר לאוהדים שרכשו אותו להיות יותר "שייכים" בקבוצה, עד כדי מעורבות בקבלות החלטות מינוריות במועדון. הם נהנים לעתים מקדימות ברכישת כרטיסים למשחקים או הנחות לרכישת מוצרים של המועדון.

האפשרות לסחור במטבע מייצרת עבורו ערך שמשתנה, והמועדון שמחזיק במטבעות האלו נהנה מרווחים במידה שהערך עולה, כמו גם מההנפקה עצמה. במקרה של מסי, כאמור, שילמה פריז לשחקן, על פי דיווחים, "חלק משמעותי מחבילת ההגעה שלו" באמצעות מטבעות וירטואליים. מבחינת פריז, לא ברור כמה מטבעות השאיר המועדון לעצמו במהלך ההנפקה, אבל הערך של המטבעות שהוציאה לשוק עומד על 96 מיליון דולר. ובכל מקרה, פריז יכולה לייצר בכל שנה מהלכי הנפקה. נכון לעכשיו, היא הוציאה לשוק רק 15% מהמטבעות שאליהן התחייבה.

פלטפורמת הקריפטו סוסיוס, שהנפיקה בין היתר מטבעות וירטואליים לעשרות קבוצות, ביניהן מילאן, ברצלונה, יובנטוס, מנצ'סטר סיטי, אתלטיקו מדריד, דיווחה כי ב-2021 נהנו הקבוצות מרווחים בסך 200 מיליון דולר.

בתחילת השבוע פנתה פנרבחצ'ה הטורקית שנמצאת בחובות כבדים על מהלך של הנפקת מטבע וירטואלי בבורסת הקריפטו המקומית Paribu. ארבעת המועדונים הטורקיים הגדולים (פנרבחצ'ה, גלטסראי, בשיקטש וטרבזונספור) נמצאים בחובות של 1.89 מיליארד דולר, עלייה של כמעט 600% בתוך שמונה עונות. מבין אלו, החוב של פרנבחצ'ה הוא הכבד ביותר - 714 מיליון דולר.

לפי דיווח בתקשורת הטורקית, ההנפקה לאוהדים הכניסה לפנרבחצ'ה 31.3 מיליון דולר. הקבוצה הטורקית הודיעה שתקצה בכל שנה מטבעות חדשים לשוק, מהלך שיכניס למועדון כסף על בסיס קבוע, ויהווה מקור הכנסה חדש שיסייע במאבק בחובות.

הקלות ברגולציה

ככל שמשבר הקורונה מתארך והקהל עדיין לא חוזר במלואו למגרשים, אנחנו רואים יותר ויותר פניות מצד ליגות ומועדונים בבקשה להקלות רגולטוריות, שיאפשרו הזרמת כספים. המהלך האחרון שאושר בינתיים היה בליגה הספרדית.

בסוף 2020 עבר בספרד חוק שאוסר על קבוצות לפרסם חברות הימורים על חולצת המשחק. הנזק היה עצום לאור העובדה ש-11 מועדונים פתחו את העונה עם חברת הימורים כספונסר ראשי על החולצה. בסך הכל, 31 חוזים נחתמו בין קבוצות בספרד לחברות הימורים. אלא שבעקבות המצב הקשה של הקבוצות ונזק ישיר שהוערך בכמעט 100 מיליון אירו, הוסכם על הקלה רגולטורית ודחייה של החוק בשנה.

גם אופ"א הסכימה לבטל במהלך השנה וחצי האחרונות את רגולציית הפייננשל פייר-פליי שלה, שאסרה על הזרמת הון ללא הגבלה מצד בעלים. חלק מהקבוצות, דוגמת צ'לסי ומנצ'סטר סיטי, ניצלו את חלון ההזדמנויות למסעות רכש מאסיביים.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם