גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדורגל הישראלי צריך מהפך במימון, הקורונה עשויה להיות הזרז לשינוי

העלייה בתחלואה מרחפת מעל פתיחת העונה ומאיימת שוב על הכנסות הליגה ● על רקע זה מתחדד הצורך במודל שיפסיק להישען על תמיכת המדינה והעיריות ● וגם, חזרת הפועל ירושלים לליגת העל תבחן את האפשרות של קבוצת אוהדים להתקיים בליגה בכירה בעידן הבעלות הפרטית

משחק בליגת העל ללא קהל, בשנה שעברה / צילום: Reuters, AMMAR AWAD
משחק בליגת העל ללא קהל, בשנה שעברה / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

פתיחת העונה תופסת את הכדורגל הישראלי בנקודה לא נוחה. העלייה בתחלואה בישראל וההנחיות לציבור מקשות מאוד על היכולת של ראשי הליגה להצדיק מדוע דווקא באצטדיון כדורגל ניתן יהיה לקיים שגרה רגילה עם 30 אלף איש. איך תצדיק אירוע סופר-המוני אם לא ניתן לעשות דברים בסיסיים כמו ללכת לבריכת שחייה.

האם לקבוצות יש יכולת אמיתית לאכוף מגבלות בתוך האצטדיונים כמו ישיבה עם מסכות או הושבה במרווחים כסא כן כסא לא? ברור שלא. מה הן עשו בשבועות האחרונים כדי להתכונן לאפשרות שיידרשו לשחק תחת מגבלות של ריחוק חברתי בתוך האצטדיון? לא הרבה.

לכן לא מאוד מפתיע שאת הרעש הגדול ביותר סביב הגבלות אפשרויות על התקהלויות משמעותיות שומעים דווקא מעולם הכדורגל. בעונה שעברה הלחץ הזה הניב רשת ביטחון של 110 מיליון שקל לקבוצות הספורט בישראל, מתוכם 75 מיליון שקל לכדורגל. הכסף הזה היה פיתרון מושלם לבעלי הקבוצות, בין היתר מפני שהוא חייב אותם להציג תוכנית קיצוץ שכר של עשרות אחוזים לקבוצה, כתנאי לקבלת הכסף.

אבל הימים הם ימי אביגדור ליברמן באוצר. הליגה עומדת להיפתח ואם אין מענה לרשתות ביטחון לעצמאים או למגזרים אחרים - הסיכוי של הכדורגל להוציא משהו נראה עכשיו קלוש.

הקורונה היא הזדמנות

הסיטואציה הכלכלית הנוכחית של קבוצות בענף הפופולרי בישראל מדגישה שוב את הצורך לשנות כאן משהו. הקורונה יכולה להאיץ את הצורך בשינוי, היא הזדמנות. קבוצות ליגה בישראל תקועות עם תקציבים של 4-5 מיליון אירו - זה לא רלוונטי בעידן שבו ההשוואה היחידה היא לאירופה. אנחנו שהסתכלנו על קבוצות מקזחסטאן, בולגריה וקפריסין מלמעלה איבדנו מזמן את היתרון הזה.

השיטה שמתבססת על קבצנות לא יכולה לעבוד יותר. אי אפשר יותר להסתמך על משרד הספורט שינסה לקושש משהו מהאוצר, והכסף שנותנות עיריות לקבוצות כדורגל מתשלומי הארנונה של התושבים הוא כבר לא לגיטימי; בעלים משמעותיים, כאלו שמחזיקים בקבוצות גדולות, נראים הרבה יותר בדרך החוצה מאשר עם רצון להישאר לאורך שנים (אלונה ברקת, משה חוגג) או במקרה הפחות גרוע רק שואלים את עצמם כל יום מחדש אם זה שווה את זה (יעקב שחר, מיטש גולדהאר).

פה זה לא אירופה

מדוע הסיטואציה הכלכלית לא משתנה, למרות הסכם השידורים החדש שמבטיח פי שלושה יותר כסף בהשוואה ללפני חמש שנים, ולמרות שיש היום בליגה שלושה אצטדיונים שמכילים 30 אלף צופים לפחות?

בעיקר כי כל שקל נוסף שהרוויחו הקבוצות כאן בישראל מזכויות טלוויזיה או הכנסות מקהל הן איבדו בחוסר היכולת להתברג במפעלים הגדולים של אירופה.

מקורות ההכנסה המשמעותיים ביותר של הכדורגל הישראלי נמצאים בהשתתפות במפעלים הבכירים באירופה. ככל שאירופה שילמה יותר ויותר למשתתפות במפעלים האירופיים כך ישראל הצליחה לשלוח פחות ופחות נציגות לשם. בימים האחרונים מנסות הקבוצות הישראליות לפלס את דרכן אל שלב הבתים של הליגה האזורית (Conference League) - הליגה השלישית בחשיבותה. מי זוכר עונות שבהן הפועל ת"א, מכבי ת"א או מכבי חיפה שיחקו וכבשו בליגת האלופות ונהנו מכמעט 100 מיליון שקל בעונה רק מהכסף שחולק במפעל. עכשיו אפילו הליגה האירופית לא נראית בהישג יד.

הנה דוגמה קטנה לאיפה היינו יכולים להיות ואיפה אנחנו: בזמן שאופ"א תחלק העונה 2.03 מיליארד אירו למשתתפות בליגת האלופות, היא תיתן רק 235 מיליון אירו למשתתפות הליגה האזורית. עשירית. כניסה לשלב הבתים של הליגה האזורית שווה רק 2.9 מיליון אירו לקבוצה - לעומת 15.4 מיליון אירו מכניסה לשלב הבתים בליגת האלופות.

הענף זקוק לכסף חדש

מאחר שבעידן הקרוב לא נהייה בליגת האלופות, הסכמי הטלוויזיה במקרה הטוב ישמרו על ערכם והאצטדיונים לא יגדלו עוד - צריך ליצור פלטפורמה שתאפשר לכסף חדש להיכנס. כסף חדש מגדיל את הסיכוי לכניסת בעלים חדשים.

איך מביאים כסף חדש? למשל, פתיחת שוק ההימורים לחברות זרות היא אופציה שצריך לבחון לעומק ולהפסיק לפחד ממנה, הרי יש הימורים על ספורט בישראל (טוטו). בארה"ב הפתיחה של שוק ההימורים לספורט ב-2018 חיסלה את הבלעדיות של לאס וגאס וחלק גדול מההימורים הלא חוקיים שהיו בכל המדינות בארה"ב - וחברות הימורים שנכנסו לשוק התחילו לפרסם באצטדיונים ועל בגדי השחקנים. ההערכה היא כי ב-2023 ייכנסו לספורט האמריקאי 6 מיליארד דולר בעונה, כסף חדש, רק משחרור הרגולציה על הימורים.

כסף חדש יכול להגיע גם משחרור הרגולציה על כניסת בעלים. נכון להיום, נראה שבישראל התאהבו קצת יותר מדי בתקנון הקשוח שהוחל על כניסת בעלים לכדורגל הישראלי. בעונה שעברה זה עלה בכניסה של משקיע מאיחוד האמירויות לבית"ר ירושלים, ובהרבה כותרות רעות שירחיקו משקיעים אחרים שיחשבו להיכנס לכאן.

מועדון אוהדים בליגת העל

אם יש משהו שהליגה תרוויח ממנו העונה הוא ההופעה של הפועל ירושלים בליגת העל. במשך 21 שנים חיכו לשובו של הדרבי הירושלמי. למאבקים בתוך עיר יש משמעות גדולה, יריבות היסטורית שמיתרגמת באופן טבעי גם לעניינים כלכליים ומבטיחה בדרך כלל עוד שני משחקים בעונה עם אצטדיון מלא לגמרי.

אבל מעבר לעניין של הפועל מול בית"ר, ההשתתפות של הפועל ירושלים בליגה יכולה לתת תשובה לגבי הצלחות של קבוצות אוהדים להתקיים בעידן של הבעלות הפרטית. עד היום כל עוד הדברים נעשו בליגות נמוכות והצורך בכסף גדול באמת לא היה קיים, המיזם הזה הצליח לעבוד. כל אוהד שם את חלקו, ועם פה ושם תרומות זה הספיק.

הצורך בכסף יקשה מאוד על המיזם הזה לאורך זמן. מה יקרה אם בחלון ההעברות של ינואר הקבוצה תהיה במקום בעייתי בטבלה ותהייה חייבת חיזוק בכמה מאות אלפי שקלים או יותר כדי לשרוד - מי יגייס כסף מהאוהדים אז? וזה יפגוש את הקבוצה בכל מקום שבו היא תידרש להעלות תקציב כדי לשרוד או כדי להרחיב את המטרות התחרותיות שלה.

התחושה היא שברגע הראשון הרציני שבו תפגוש הרומנטיקה את הכסף - בהפועל ירושלים יצטרכו להחליט לאן הם הולכים: להישאר עם הרומנטיקה ולנוע בין הליגות הנמוכות; או למכור את הנשמה לבעל הון ולקחת את הכסף.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"