גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשתוללות בשוק ההעברות נעצרה, הקבוצות מפנימות את ממדי המשבר

החובות שצמחו בעשרות אחוזים והחשש מאי ודאות גרמו לקבוצות הכדורגל באירופה לוותר על "מותרות" כמו רכישת שחקנים • התוצאה: ההוצאה על רכש בחמש הליגות הגדולות נחתכה ב-44%, והמועדונים החלו לגייס שחקנים בהשאלה או כאלו שסיימו חוזה

ג'ק גריליש. נרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו / צילום: Associated Press, Rui Vieira
ג'ק גריליש. נרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו / צילום: Associated Press, Rui Vieira

אפשר לדבר על חובות של מועדוני כדורגל או הצהרות של בעלים לגבי המצב הכלכלי של הקבוצה שהן מחזיקים, אבל אם רוצים להבין באופן הברור והפשוט ביותר מה עובר על הכדורגל האירופי צריך רק לתת מבט קצר לתוך שוק ההעברות שחקנים במהלך הקיץ. אותו "חלון ההעברות" שדרכו מתחמשות קבוצות בשחקנים הוא הדרך הבוטה ביותר של קבוצות להשתולל, לפתוח את הארנק - לפעמים גם כשאין כסף.

החלון הקייצי שנסגר בליגות הגדולות ב-31 באוגוסט נתן תחושה שהדברים מסתדרים מבחינה כלכלית בתעשיית הכדורגל אחרי תקופת הקורונה, בעיקר בגלל שתי תנועות ענק - המעבר של ליונל מסי מברצלונה לפריז, וכריסטיאנו רונאלדו שנחת במנצ’סטר יונייטד. אבל האמת רחוקה מכך - למעשה שוק ההעברות היה שחון בצורה קיצונית והדגיש עד כמה הקבוצות "יושבות על הארנק", ונזהרות. השוק הנוכחי הוא היבש ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008-2010 והוא מדגיש שהמועדונים והבעלים הפנימו את המצב החדש שיצרה המגפה. מה אפשר ללמוד משוק ההעברות של קיץ 2021? ומי מהליגות ממשיכה בכל זאת לחיות כאילו הכל כרגיל?

אירופה מהדקת חגורות

חמש הליגות הגדולות באירופה (אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה, צרפת) הוציאו ביחד במהלך החלון 3 מיליארד אירו, ירידה של 44% לעומת החלון של קיץ 2019 שהיה החלון האחרון שלפני הקורונה שבו הוציאו הקבוצות 5.4 מיליארד אירו.

כדי לקבל תמונה אמיתית יותר מומלץ להסתכל על נתוני הנטו - כלומר, כמה כסף הוציאו הקבוצות על רכישת שחקנים בניכוי הכסף שהן הכניסו ממכירת שחקנים. כאן הסיפור נראה כבר אחרת: סך ההוצאה נטו על רכישת שחקנים הסתכמה בחלון הנוכחי ב-777 מיליון אירו בלבד. במלים אחרות, מועדון כדורגל באחת מחמש הליגות העשירות של אירופה הוציא נטו על רכישת שחקנים 7.9 מיליון אירו - הסכם הנמוך ביותר מאז משבר הסאב-פריים.

 

החגיגה באנגליה נמשכת

כשמדברים על חמש הליגות העשירות ישנו הבדל בין הפרמיירליג האנגלית לבין היתר. קבוצות הליגה האנגלית שנהנות מהסכמי זכויות שידור גבוהים מאוד עדיין יכולות להרשות לעצמן מסע חימוש יותר נדיב גם בימי קורונה. כך, שבעוד שקבוצות הליגה האנגלית הוציאו נטו על רכש 699 מיליון אירו (34 מיליון אירו בממוצע לקבוצה), בשאר ארבע הליגות הגדולות ביחד הסתכמה ההוצאה נטו על בשוק ההעברות ב-106 מיליון אירו בלבד (1.35 מיליון אירו בממוצע לקבוצה).

בליגה הספרדית, למשל, הוציאו בחלון הנוכחי 293 מיליון אירו בלבד לעומת 1.35 מיליארד אירו שהוצאו בחלון של 2019. המשמעות היא שמחוץ לאנגליה הופעל אצל רוב הקבוצות מנגנון לפיו מה שיוצא הוא מה שנכנס. רוצים לרכוש שחקן? צריך למכור שחקן אחר כדי לממן את העסקה.

בספרד, אגב, גם הזרמת הון של 2.1 מיליארד אירו לליגה שהובטחה על ידי חברת הפרייבט אקוויטי CVC, בתמורה לרכישת 10% מהליגה, לא יכולה הייתה להיות מנוף ליצירת עסקאות מאחר שהסכום הוגבל להשקעה בתשתיות וסיוע בסגירת חובות ורק מעט ממנו הוקצה לרכש.

חוסר יכולת להתחייב על "מותרות" כמו שחקנים יקרים נובע מהחובות שצמחו בעשרות אחוזים, ובמקביל קיימת אי ודאות לגבי הזמן שיעבור עד שהמשבר יסתיים וההכנסות יחזרו לשיעור שלפני המגפה. בנוסף, ההבדלים בהסרת ההגבלות מחייבים זהירות ויוצרים פערים בין הליגות: בעוד שבאנגליה וצרפת הוסרו ההגבלות על כניסת קהל למגרשים, מה שיאפשר הכנסות גבוהות ממכירת כרטיסים ומנויים, באיטליה נפתחה הליגה כאשר התפוסה המותרת ביציעים היא 50%, בספרד היא 40% ובגרמניה הוגבלה הכמות ל-25 אלף צופים.

חלק מהקבוצות השתמשו בחלון ההעברות כדי לנסות ולצמצם חובות או כדי לשפר את התזרים. בספרד, חמש קבוצות הרוויחו כסף בשוק ההעברות, כולל ריאל מדריד (47 מיליון אירו רווח) וברצלונה (39 מיליון אירו). בגרמניה כמעט מחצית מהקבוצות בליגה הרוויחו כסף בשוק ההעברות. וגם מסעות רכש היסטוריים לא נעשו מבלי להיות מחושבים מאוד - רד בול לייפציג, שהוזכרה כמי שיצאה למסע קניות מטורף שכלל הוצאה של 107 מיליון אירו (הכי הרבה בהיסטוריה של המועדון), הכניסה בצד השני 112 מיליון אירו ממכירת שחקנים, כך שבפועל היא יצאה מורווחת.

מגמת הרחבת פערים

העובדה שקבוצות הליגה האנגלית מרשות לעצמן להמשיך ולהתנהל די בטבעיות מבחינת רכישת שחקנים לעומת שאר היבשת עשויה להרחיב פערים בשנים הקרובות. בשנתיים של הקורונה ניכרה בבירור תנועה של שחקני טופ-קלאס לעבר אנגליה, כאשר מדינות כמו גרמניה, איטליה וספרד איבדו כוכבים.

אם מדברים על הרחבה אפשרית של פערים, שווה רק להזכיר שבגמר ליגת האלופות של 2021 שיחקו שתי קבוצות אנגליות (צ’לסי ומנצ’סטר סיטי). מישהו מהמר היום נגד נוכחות אנגלית מאסיבית גם בשלבי ההכרעה של ליגת האלופות השנה?

רונאלדו ומסי כמשל

שלוש מארבע הקבוצות שהוציאו הכי הרבה כסף בחלון ההעברות הן מאנגליה. ומבין כולן דווקא ארסנל היא זו שרשמה את החלון הפרוע ביותר באירופה עם הוצאה נטו של 134 מיליון אירו. סיטואציה שאפשר אולי להבין אותה לאור העובדה שהמועדון הלונדוני לא הצליח להיכנס לליגת האלופות, מה שגורר באופן ישיר אובדן משמעותי של הכנסה. מבחינת ארסנל הגישה היא שעדיף לשקם עכשיו את ההריסות, להשקיע ברכש, כדי לחזור להיות תחרותיים ולהיכנס לפחות לטופ-4 שמבטיח כניסה לליגת האלופות.
אחריה ניצבת מנצ’סטר יונייטד עם הוצאה נטו של 111 מיליון אירו, כולל השקעה סולידית בכריסטיאנו רונאלדו.

שתי ההעברות המדוברות של הקיץ נעשו בסכום אפסי: פריז סן ז’רמן המתינה בסבלנות לסוף החוזה של מסי כדי לקבל אותו בחינם, יונייטד שילמה רק 15 מיליון אירו ליובנטוס עבור רונאלדו, כשניצלה את הגיל המבוגר שלו (37) ואת העובדה שבעוד שנה היה מסיים חוזה והופך לשחקן חופשי.

רונאלדו ומסי הן דוגמה לאופן שבו קבוצות ניצלו הזדמנויות. הרבה יותר שחקנים עברו בקיץ הזה בחינם אחרי שסיימו חוזה. פריז סן ז’רמן הביאה ארבעה שחקני הרכב - מסי, ווינלאדום, סרחיו ראמוס ואת השוער הנפלא ג’יאנלואיג’י דונארומה בהעברה חופשית. שנה אחת לאחור, כשהם בתוך חוזה, היא הייתה צריכה לשלם תמורתם על פי הערכות כ-220 מיליון אירו. בנוסף, יותר ויותר קבוצות השתמשו בשוק ההעברות הנוכחי בשיטה של השאלת שחקנים, שמנטרלת את המשמעות של דמי רכישה.

תם עידן ההעברות הגדולות?

קיץ 2021 לא הצליח להכניס אפילו העברה אחת לצמרת ההעברות הגדולות בהיסטוריה. ג'ק גריליש שנרכש על ידי מנצ'סטר סיטי מאסטון וילה ב-117 מיליון אירו הוא רק ההעברה השביעית בהיסטוריה של הכדורגל. רחוק מאוד מהעברת ניימאר ב-2017 (222 מיליון אירו) או אמבפה ב-2018 (145 מיליון אירו). בעוד שבקיץ האחרון שלפני הקורונה עברו באירופה 16 שחקנים בסכום של 50 מיליון אירו ומעלה, בקיץ הנוכחי רק חמישה שחקנים נמכרו בסכום הזה.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר