גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרט המפתיע שבני גנץ לא ידע על מפקדת גל"צ החדשה והאתגרים שמחכים לה

המועמדים שהעדיף שר הביטחון, מפקד התחנה לשעבר שדחף את המינוי והעובדה שמעולם לא שירתה בסדיר - גלובס מציג את אחורי הקלעים של מינוי גלית אלטשטיין למפקדת גל"צ ● וגם, האתגרים הגדולים שמצפים לה: שינוי התרבות הניהולית והטמעת נורמות מקצועיות חדשות

גלית אלטשטיין. הזמני הופך לקבוע / צילום: גלי צה''ל
גלית אלטשטיין. הזמני הופך לקבוע / צילום: גלי צה''ל

בסוף אוגוסט עזב את תפקיד מפקד גלי צה"ל שמעון אלקבץ, ועל כיסאו התיישבה לראשונה אישה מפקדת - העיתונאית גלית אלטשטיין, שוויתרה על תפקידה כראש מערכת החדשות בעיתון "כלכליסט" לטובת מינוי זמני של שלושה חודשים.

המינוי הזה מפתיע, בכמה מובנים. אלטשטיין מגיעה מתפקיד בכיר בקבוצת "ידיעות אחרונות", שהיא קבוצה יציבה עם עתיד בטוח, וממירה אותו בתפקיד עם אופק לא ברור, בתחנה שעתידה לוט בערפל. בשלב הראשון היא תכהן כממלאת-מקום שלושה חודשים, אך ניתן יהיה להאריך תקופה זו בקלות בשלושה חודשים נוספים.

על-פי ההערכות, במידת הצורך ניתן יהיה "למשוך" משפטית את המינוי אפילו מעט יותר. ועדיין, בסופו של דבר, מינהל תקין יחייב מכרז על תפקיד מפקד/ת תחנה קבוע, או לכל הפחות הקמת ועדת איתור. הוועדה היא אולי שם "מכובס" להליך שבו קל יותר לגורם הממנה להשפיע על התוצאה הסופית - אולם גם שם קיים אלמנט אי-הוודאות.

בנוסף, אלטשטיין שאמורה לפקד על חיילים, לא הייתה בעצמה מעולם חיילת - כיוון שבמחזור שבו אמורה הייתה להתגייס היה עודף בנות. שר הביטחון בני גנץ לא היה מודע לפרט זה בביוגרפיה שלה - על אף שלא הסתירה זאת - אך סביר שגם אם היה יודע, המידע לא היה מטרפד את המינוי.

לאלטשטיין יש קילומטרז' ראוי להערכה של עבודה בתחנה הצבאית ומחוצה לה, וגם גורמים שפעלו בנחישות על-מנת שתקבל את התפקיד. שלא לייחוס מספרים מקורבים כי השושבין של המינוי הוא אבי בניהו, שפעל אצל גנץ למינויה.

לא מתראיין בגלי צה"ל

שרי הביטחון לדורותיהם שביקשו לפרק את גלי צה"ל, או להוציא אותה מחזקת משרד הביטחון, נסמכו בין היתר על ועדות שהוקמו והמליצו על כך ועל רמטכ"לים שצידדו במהלך. אלא שהם לא עשו כמעט דבר אופרטיבי או נתקעו באמצע התהליך - אולי כי חלקם התאהבו בסופו של דבר בכוח ובהשפעה שיכולה להביא תחנה המתוקצבת מכספי המשרד.

גנץ, לעומתם, לקח את הדברים הכי רחוק מכולם ועשה צעדים ממשיים כדי להביא לסגירת התחנה. בניגוד לאחרים, הוא גם לא עשה סימנים כמי שמתאהב בתחנה. כך, למשל, מתוך התפיסה שלא אמורה להיות פוליטיקה בתחנה צבאית, הוא הקפיד לתת דוגמה אישית ולא להתראיין בה בשנה האחרונה - למרות שזאת הייתה שנת בחירות, ויועצי הקמפיין שלו התעקשו כי הוא שוגה.

העובדה שגנץ סבר שיש לסגור את התחנה או לכל הפחות להוציא אותה ממשרד הביטחון השליכה על האופן שבו בחר להתמודד עם חיפוש מחליף לאלקבץ. נקודת המבט הייתה שממלא-המקום אמור "לעשות סדר", ולהוביל את התחנה באופן מקצועי לסגירה או להעברה מסודרת לגוף אחר שיקבל עליה אחריות.

בשלב הזה, היועץ המשפטי לממשלה הכניס טוויסט בעלילה, כשהתברר שעל-פי חוות-דעתו המתגבשת הממשלה היא זו שמוסמכת להחליט על עתיד גלי צה"ל, ולא שר הביטחון. ההחלטה טרפה את הקלפים גם מבחינת האפשרות של גנץ להחליט מיידית מה יהיה עתידה של התחנה, וכפועל יוצא מזה גם את האופציות של מי ינהל אותה.

בקרבתו של גנץ מעריכים שבהנחה שהממשלה היא זאת שתידרש להחליט על גורל גלי צה"ל, הסיכוי שיהיו מספיק שרים שיצביעו בעד סגירתה קלוש. זאת בעיקר לאור העובדה שחלקם היו עיתונאים בעברם, ואף שירתו בעצמם בתחנה - עיין ערך שרת התחבורה, מרב מיכאלי.

הסירוב של יוכפז

שלא לייחוס, מקורבים מספרים לגלובס כי אלטשטיין לא הייתה הבחירה המועדפת על גנץ: "היא לא הייתה הבחירה הראשונה, גם לא הרביעית". כך, למשל, נעשו גישושים מול גולן יוכפז, לשעבר מנכ"ל חדשות 13, שכיהן קודם לכן כעורך ומגיש בכיר בתחנה. יוכפז סירב אפילו לשקול את ההצעה.

שר הביטחון, בני גנץ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

חוסר הוודאות לגבי עתיד התחנה, והיעדר תמימות-הדעים על האופן שיש להתנהל בנוגע אליה, הרחיקו שמות אחרים מוכרים יותר, שסירבו לקבל על עצמם את המינוי. הדבר לא מפתיע: מעטים העיתונאים הבכירים שירצו להיות חתומים על סגירת תחנה משדרת.

בשלב מסוים החליט גנץ כי את התפקיד תמלא אישה. בין היתר, נרשמה פנייה לעיתונאית מיה להט, שהייתה בעבר מנהלת התוכניות בתחנה, ואף התמודדה על תפקיד מפקדת התחנה בעבר - היא הגיעה לשלב הסופי במכרז שבו זכה שמעון אלקבץ.

בהמשך, כאמור, מתוך שידוך של בניהו התהווה החיבור לאלטשטיין, שכבר הייתה בשלה כנראה לעזוב את "כלכליסט" ולצאת מהצל הכבד והדומיננטיות של העורכת הראשית גלית חמי והמו"ל יואל אסתרון.

המינוי למפקדת גלי צה"ל אמנם זמני, אבל בישראל כבר התברר לא אחת שלזמני יש נטייה להפוך לקבוע. בכל מקרה, בין אם אלטשטיין תישאר מפקדת גלי צה"ל או שמישהו אחר ייבחר במקומה, עצם התפקיד מציב אותה בפוזיציה אחרת לחלוטין ומקפיץ אותה לליגה של הגדולים.

המינוי שלה נתפס ככזה שיחליק בקלות בגרונם של ותיקי התחנה, שמכירים ומעריכים אותה מתפקידיה הקודמים בגלי צה"ל. קולגות שעבדו איתה מתארים אישה אהובה על העובדים, עניינית, עיתונאית שיורדת לעומקם של דברים ואישה ש"אנושיותה אומנותה".

עם זאת, מי שמכיר אותה מקרוב מציע לא להתבלבל מהנחמדות, כיוון שמדובר במנהלת שיודעת להשיג את שלה ובנחישות. קשה להפריז בחשיבותן של תכונות אלה בתוך תחנה קרועה ומפולגת. אלטשטיין תידרש לשנות את התרבות הניהולית הבעייתית שהשתרשה בתחנה. לתכונות שהיא מביאה עמה תהיה השפעה מכרעת באספקטים האלה.

לחפש את המתווה

כאמור, החזרת הכדור לממשלה יצרה מצב חדש שבו סביר שהתחנה לא תיסגר. אלטשטיין תידרש ככל הנראה לייצר מצב ביניים שתכליתו לנסות להפריד את האקטואליה והפוליטיקה מהחיילים - ואז למצוא מתווה לעתיד התחנה. האקטואליה לא תיעלם, ולכן אחת המשימות הכבדות תהיה לצקת לתחנה ערכים עיתונאיים חדשים, שיעלו אולי מחדש את קרנה, אחרי שבשנים האחרונות סבלה מירידה בשיעורי ההאזנה.

יש המבקשים להגדיר את האתגר הגדול של אלטשטיין כהתמודדות עם יעקב ברדוגו - מי שהפך בשנים האחרונות בעיני רבים (בעיקר מהצד השמאלי של המפה) לסמל של הפוליטיזציה שעברה התחנה. אבל החוליים של התחנה אינם חדשים. ברדוגו הוא אולי הסימפטום המוקצן שלהם, אולם הפוליטיזציה מאפיינת את גלי צה"ל (ואולי את רוב התקשורת) כבר שנים.

ברדוגו לא המציא את ז'אנר איש התקשורת שאיננו מפריד בין עובדה לדעה, ושלא מדקדק על קוצו של יוד בכל הנוגע לעובדות. הוא פשוט לקח את העניין שלושה צעדים קדימה בעוצמה ובסגנון הבוטה. האתגר של אלטשטיין יהיה לא למתן אותו, אלא להכיל על כולם כללי עיתונות שקופים, ברורים ליישום ובעיקר מדידים. יש להניח שדי מהר היא תגלה שבשני הצדדים הגמל מתקשה לראות את הדבשת של עצמו.

לאחרונה נדרש משרד הביטחון להצהיר בפני בית המשפט מה יהיה עתיד התחנה - והתשובה מתמהמהת. כשגנץ נשאל על כך על-ידי העיתונאי דני קושמרו, הוא השיב כי "כל האופציות עדין מונחות על השולחן". היו שראו בכך ניסיון לייצר אפקט מצנן על התחנה, אבל סביר שהאמת פשוטה יותר וקונספירטיבית פחות - גנץ מאמין גם היום שאין מקום לפוליטיקה בתחנה צבאית, אבל מאחר שהדרך בה חשב ללכת איננה ריאלית, הוא יידרש לחשיבה מחדש כדי למצוא דרך אחרת. זה לא שהוא מסתיר משהו, הוא פשוט לא יודע.

כך או כך, הסיטואציה החדשה דווקא מחלישה את גנץ. עתיד התחנה מצוי בידי הממשלה ולא בידיו, כך שהיכולת שלו להשפיע באמצעות רמיזות ואיומי סגירה למעשה לא קיימת. אם יש אפקט מצנן, זה האפקט שהיועץ המשפטי הפעיל עליו.

שר הביטחון בני גנץ סירב להגיב.
מגלית אלטשטיין לא נמסרה תגובה לדברים.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות