גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הדרך מההקמה ב-1997: מי זו איתמר מדיקל שנמכרה ביותר מחצי מיליארד דולר ומי המרוויחים הגדולים

חברת איתמר מדיקל שעוסקת באבחון דום נשימה הודיעה מוקדם יותר כי היא עומדת להימכר לפי שווי של 548 מיליון דולר ●  מהמוצרים הראשונים שפיתחה, דרך ההנפקה ועד לפריצת הדרך שהביאה להגדלת ההכנסות שלה מהשוק האמריקאי, כך התפתחה החברה צעד אחר צעד ● וגם: היזם הסדרתי שהשקיע לראשונה בתחום הביומד והרוויח בגדול

גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר
גלעד גליק, נשיא ומנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: דן מילר

חברת איתמר מדיקל, שפיתחה מוצר לאבחון מהבית של דום נשימה בשינה, נמכרת לפי שווי של 548 מיליון דולר. מחיר המכירה הוא 31 דולר למניה במזומן, פרמיה של כ-55% על מחיר המניה טרם פתיחת המסחר. הרוכשת בעסקה היא חברת הקרדיולוגיה ZOLL Medical (זול מדיקל) האמריקאית, והעסקה אינה תלויה באבני דרך. מניית איתמר זינקה בתגובה, והגיעה כמעט למחיר העסקה. מניית החברה נסחרת בת"א ובנאסד"ק. 

בעלי מניות בולטים באיתמר מדיקל כיום, שייהנו מהאקזיט המרשים, הם קרן דירפילד האמריקאית (כ-7%), קבוצת ויולה הישראלית (6.7%), ד"ר גיורא ירון (6.1%) וקבוצת הפניקס-אקסלנס (5.2%). חברת סייבל השקעות ליוותה את החברה מיום הנפקתה והובילה את גיוסיה בשוק ההון. 

הרוכשת, זול מדיקל, היא חברה מובילה בתחום הקרדיולוגיה, רפואת הלב. באפריל האחרון רכשה זול את רספיקרדיה, חברה לטיפול בדום נשימה בשינה. למרות שדום נשימה היא הפרעת שינה, היא גם מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב, וכ-60% מחולי הלב כנראה סובלים גם מדום נשימה בשינה. כעת זול מדיקל תוכל לאתר בשלב מוקדם מטופלים פוטנציאליים של דום נשימה בשינה, אשר בסופו של דבר ייתכן שיגיעו לצורך בטיפול בטכנולוגיה שהיא רכשה באפריל.

זול מדיקל היא בבעלות חברת ההחזקות Asahi Kasei היפנית שרכשה אותה ב-2012. זול רכשה בעבר את החברה הישראלית קימא מדיקל של אלרון, שפיתחה מכשירים לניטור של אי ספיקת לב. הרכישה בוצעה ב-2015 וקימא עדיין פועלת מכפר סבא. איתמר מדיקל אמורה להמשיך לפעול מקיסריה ולשמור על שמה. החברה מעסיקה 250 עובדים בישראל ועוד כ-100 בארה"ב.

פיתחה שני מוצרי אבחון במקביל

איתמר מדיקל הוקמה בשנת 1997 על-ידי היזמים ד"ר גיורא ירון ומרטין גרסטל, והרופאים ד"ר פרץ לביא (לשעבר נשיא הטכניון) וד"ר דני גור ז"ל. החברה נקראה על שם אחיו של ירון, שנפל במלחמת יום הכיפורים. 

מייסדי החברה פיתחו שיטה לאמוד באופן לא פולשני את הזרימה של הדם בעורקים, באופן שנותן מידע הן על איכות השינה והן על גמישות כלי הדם כאמצעי לאבחן את הסיכון העתידי למחלות לב.

על בסיס מידע זה פיתחה החברה שני מוצרי אבחון במקביל, וב-2007 הונפקה בבורסה בתל אביב במקביל להפיכת המוצר שלה למסחרי. אלא שבמשך כמה שנים לא הצליחה איתמר להגדיל את ההכנסות שלה משמעותית בשוק האמריקאי.

המוצר לאבחון סיכון למחלות לב לא הוסיף מידע רב מעבר לגורמי הסיכון המוכרים (השמנה, יתר כולסטרול ולחץ דם וכדומה), ואילו המוצר לאבחון דום נשימה בשינה (WatchPAT), שמאפשר אבחון ביתי, נחסם על-ידי רופאי השינה, שהעדיפו שהמטופלים יגיעו אליהם למעבדות השינה.


התמקדות במוצר לאבחון השינה

ב-2013 מונה גלעד גליק לתפקיד מנכ"ל החברה, לאחר שניהל את המכירות בחטיבת ביוסנס וובסטר בתאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון. תחילה ביקש גליק להתמקד רק במוצר לתחום הלב, אולם כשהגישה לא נשאה פרי, שינה כיוון להתמקדות במוצר לאבחון השינה, ושיווקו לא לרופאי השינה אלא דווקא לקרדיולוגים, תוך הדגשת הקשר בין דום נשימה בשינה ובין מחלות לב. כך, בהדרגה נבנו הכנסות החברה. בשנים האחרונות זכה המוצר של איתמר לשיפוי ביטוחי והפך אטרקטיבי בהדרגה גם עבור רופאי השינה.

לאיתמר מדיקל היו לאורך הדרך שיתופי פעולה רבים עם חברות כמו מדטרוניק והנרי שיין. גורם המקורב לחברה מציין היום דווקא שיתוף פעולה שנחתם בעבר עם חברת קרדיולוגיה בשם Heart Biotel, שמאוחר יותר נמכרה לפיליפס ואז שיתוף הפעולה נפסק.

"אבל בזמן שהחברות פעלו יחד, הן ראו את היתרון של חיבור בין חברה בתחום הקרדיולוגיה, ממש כמו זול מדיקל, עם חברה כמו איתמר. לאחר שהשת"פ עם ביוטל נגמר, איתמר חיפשה להחליף אותו, וכך נוצר הקשר עם זול, שהייתה אמורה להיות שותפה אסטרטגית תחילה, ורק בחודשים האחרונים השיחה עברה לפסים של רכישה".

התזמון אינו מפתיע. מגפת הקורונה מוטטה את ההגנות האחרונות מול חדירת המוצר, שכן המטופלים לא יכלו או לא רצו לצאת מן הבית לעבור אבחון במעבדת שינה, וגם רופאי השינה הבינו שאם הם לא יספקו פתרון לרפואה מרחוק אולי לא יוכלו לאבחן את המטופלים כלל.

הפסד רבעוני של 4.7 מיליון דולר

ברבעון השני של 2021 רשמה איתמר מדיקל הכנסות של 12.6 מיליון דולר, גידול של 41% לעומת הרבעון המקביל, ו-10.1 מיליון דולר מתוכן באו ממכירות בארה"ב. בסיכום מחצית השנה עמדו ההכנסות על 24.5 מיליון דולר, גידול של 42%, והיקף המכירות בשוק האמריקאי עמד על 18.5 מיליון דולר. החברה צופה הכנסות של 53-54 מיליון דולר לשנת 2021 כולה, גידול של 29%-32% לעומת 2020. למרות העלייה הנאה במכירות, החברה עדיין רושמת הפסדים, ואלה עמדו על 4.7 מיליון דולר ברבעון השני ועל 10.5 מיליון דולר במחצית.

לפיכך, המכירה של איתמר מדיקל היא הגיונית - לחברה מוצר אחד עיקרי, ואין לה צנרת מלאה במוצרים פוטנציאליים רבים נוספים. מוצר שלה יכול להשתלב בין מוצרים אחרים בתחום של אבחון רפואי ורפואה מרחוק. כל עוד היא מוכרת רק את המוצר העיקרי האחד, עם מערך מכירות ישיר, קשה לה לייצר רווחיות משמעותית. לכן האקזיט מגיע בזמן נכון עבור החברה, ובפרמיה יפה לבעלי המניות.

השקעת הביומד היחידה של היזם הסדרתי ד"ר גיורא ירון

להצלחה של איתמר מדיקל כמה אבות, אחד הבולטים בהם הוא ד"ר גיורא ירון, שהיה ממייסדי החברה ומוביל אותה כיו"ר דירקטוריון פעיל. ירון, בן ה-73, מוכר כיזם סדרתי מתחום ההייטק, ובין חברות הטכנולוגיה שבהקמת היה מעורב ושנמכרו נמנות פנטקום ופי קיוב, שנמכרו לסיסקו ב-118 מיליון דולר וב-200 מיליון דולר בהתאמה; קומרנט, שנמכרה לרד האט בכ-115 מיליון דולר ; הייפרוויז , שנמכרה לצ'קפוינט בעשרות מיליוני דולרים, ועוד. בין היתר שימש ירוד גם כיו"ר הדירקטוריון של חברת בדיקות התוכנה מרקורי, שנמכרה ל -HP ב-4.5 מיליארד דולר .

ירון החל את הקריירה כפיזיקאי, וכתב דוקטורט על השפעת קרינה גרעינית על מכשירים אלקטרוניים. לתחום ההייטק נכנס כאיש פיתוח בחברת השבבים האמריקאית נשיונל סמיקונדקטור. הוא נבחר על ידי החברה להקים את מרכז הפיתוח שלה בישראל, ועמד בראשו. מרכז זה נחשב לאחד מאבני היסוד של תעשיית השבבים בישראל .

ב-1992 ניהל את חברת הדפוס הדיגיטלי אינדיגו של בני לנדא, וב-1995 פנה להקים חברות משלו. זמן קצר לאחר מכן הקים את איתמר מדיקל, שהיא חברת הביומד היחידה שייסד. ירון המשיך לתמוך בחברה גם כלכלית, יחד עם שותפו מרטין גרסטל, בימים הקשים שלה .

עוד מוכר ירון כמי שמעורב בקידום תעשיית ההייטק הישראלי, והוא מעורב במיזמים שונים שמטרתם קידום התעשיה כולה. הוא מרבה לדבר על הצורך לבנות חברות ישראליות, ולא להסתפק באקזיטים מוקדמים, למרות שהיה מעורב בכמה כאלה. המקרה של איתמר כנראה יחשב מבחינתו לאקזיט במועד מתאים, שכן החברה כבר רושמת הכנסות משמעותיות ובשאיפה תמשיך לפעול כמרכז פיתוח של הרוכשת בישראל, ולהעסיק מאות עובדים .

ירון מכהן גם כיו"ר ראש הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב, ושימש בעבר כיו"ר חברות מסחור הטכנולוגיה רמות של אוניברסיטת תל אביב ויישום של האוניברסיטה העברית. הוא חבר בוועדה המייעצת לשר הביטחון.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים