גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיקויים לדוג'קוין? הקרב על הסימן המסחרי של המטבע שנהגה כבדיחה ושווה מיליארדים מתפרץ

המטבע הדיגיטלי שנועד להיות חסר ערך הגיח למרכז הבמה השנה בעזרתו של אלון מאסק. כעת ניטש קרב לגבי שמו

דוג'קוין. העתק של העתק / צילום: Shutterstock, Jiri Hera
דוג'קוין. העתק של העתק / צילום: Shutterstock, Jiri Hera

קרב כלבים פרץ לגבי השאלה למי הזכות לשם דוג'קוין.

דוג'קוין הוא מטבע דיגיטלי שהתפרסם בגלל היותו סאטירה על עולם הקריפטו. בתחילת הדרך, תוכנן כבדיחה במשך כמה שעות בודדות. המטבע הוא מחווה למם אינטרנטי ויראלי מ-2013 על כלב מגזע שיבה אינו היפני שיש לו בעיות כרוניות באיות מילים (ולכן המילה כלב מאויתת Doge ולא Dog).

יוצרי המטבע התכוונו שיהיה חסר ערך, אבל השנה הגיע המטבע למרכז הבמה הודות לדחיפה מצד מנכ"ל טסלה והקמע של המטבעות הדיגיטליים, אלון מאסק. בשיא שלו במאי, הדוג'קוין, מטבע שיש ממנו מלאי אינסופי ואין לו שום שימוש, היה שווה יותר מ-80 מיליארד דולר. כיום עומד שווי השוק שלו על כ-31 מיליארד דולר.

יחד עם זה הופיעו כמה פרויקטים דומים וניצת קרב לגבי מיהם בעלי הסימן הרשום על הדוג'קוין.

איגוד הדוג'קוין, עמותה מקולורדו שהוקמה ב-2014 על ידי יוצרי הדוג'קוין ותומכיו, לא הגישה בקשה רשמית על שם המותג דוג'קוין עד סוף אוגוסט. כעת הבקשה שלה יושבת לצד עוד שש בקשות דומות במשרד הפטנטים והסימנים הרשומים האמריקאי, שכולן מתחרים על שימוש במותג דוג'קוין, אשר בנוסף למטבעות קריפטו, צץ גם על גבי שמיכות לתינוקות וחליפות שני חלקים לגברים.

"רוב האנשים האמינו שלא משתלם לרשום סימנים רשומים כאלה בגלל שמי יודע כמה זמן זה ישרוד. כעת אנחנו קצת מתחרטים שלא עשינו זאת", אמר ינס וויכרס, חבר בדירקטוריון של איגוד הדוג'קוין. האיגוד, שבמשך כמה שנים היה רדום, חזר לחיים באוגוסט.

מאסק לא הגיב לבקשת תגובה. הוא מינה נציג מטעמו שמייעץ לדירקטוריון של איגוד הדוג'קוין. מוקדם יותר השבוע, צייץ מאסק תמונה של גור השיבה אינו החדש שלו, ששמו פלוקי.

יש היום כמעט 100 מטבעות קריפטו המשתמשים בכינוי "דוג'" או בראשי התיבות האלה, על פי CoinMarketCap.com. פרויקטים חדשים מהשנה כולל את Dogelon Mars ואת Baby Doge Coin.

ב-24 במאי, החברה Moon Rabbit AngoZaibatsu נרשמה לקבלת סימן רשום על השם דוג'קוין בארה"ב ובאיחוד האירופי.

המייסד של Moon Rabbit AngoZaibatsu, אנחל ורסטי, אמר שיצר דוג'קוין חדש ברשת הבלוקצ'יין של החברה שלו כששם לב שאיגוד הדוג'קוין המקורי נזנח. הוא אומר ששידרג את הקוד הפתוח המקורי של הדוג'קוין, שכל אדם רשאי להעתיק מ-GitHub, פלטפורמת שיתוף הקוד של מיקרוסופט.

ורסטי אומר שהקים עוד חברה באיי קוק בשם איגוד הדוג'קוין השנה. בחודש שעבר, איגוד הדוג'קוין מקולורדו הודיע שהדוג'קוין מאיי קוק "מנסה להרוויח באופן לא הוגן מהרצון הטוב שבנה דוג'קוין".

"אנחנו לא עושים זאת בשום כוונת זדון", אמר ורסטי. "חשבנו שזה נזנח, חשבנו שזה זקוק באופן דחוף להכוונה. אנחנו לא הולכים לעשות פניית פרסה רק בגלל שהילד הגדול חזר למגרש המשחקים".

העתק של העתק של העתק

טריטוריאליות לגבי מותג הדוג'קוין נראית לרבים בסביבת העבודה של הקריפטו כאירונית. מטבעות קריפטו נשענים על אתוס של בעלות מבוזרת. הביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון, עוצב כך שהוא לא שייך לאף אחד.

ארה"ב לא אישרה סימן רשום על מטבע קריפטו בשם ביטקוין. המותג של המטבע השני בגודלו מבחינת פופולריות, את'ר, נשלט על ידי איגוד האת'ריום משווייץ, שמפתח את המטבע ואת רשת הקריפטו הנרחבת שלו.

הדוג'קוין עצמו נוצר בתחילה על ידי העתקת ושינוי מטבע קריפטו אחר בקוד פתוח שנקרא luckycoin. הלאקיקוין היה גרסה עם שינויים של Litecoin, שבעצמו היה גרסה עם שינויים של ביטקוין. (ביום שני, הודעת פייק ניוז שיצאה לכאורה על ידי רשת וולמרט טענה שהרשת העצומה תתחיל להרשות ללקוחות לבצע תשלומים בלייטקוין, מטבע קריפטו נידח יחסית).

"זה העתק של העתק של העתק", אמר ורסטי על הדוג'קוין. "אין שום דבר בעל ערך בקוד עצמו. הוא קיים רק בגלל הקהילה שלו, לא בגלל שום סיבה טכנולוגית".

על ידי רשימת סימן רשום, פרויקטים של קריפטו יכולים למנוע ולעצור ארגונים אחרים מיצירת מוצרים שעשויים לבלבל משתמשים לגבי איזה מותג תומך במטבע.

אולי ליוצרי הדוג'קוין המקורי תביעה בעלת ערך על השם מפני שהמטבע משמש כמטבע קריפטו כבר כמעט עשור, כך אמרה קרוליין סיימונס, שותפה מבוסטון במשרד עריכת הדין אוריק, הרינגטון וסאטקליף, המתמחה בחוקי קניין רוחני, ואינה מעורבת בסכסוך על הדוג'קוין. התהליך לרשימת סימן רשום יכול לעתים לקחת יותר משנה.

באוגוסט, עורך דין של איגוד הדוג'קוין מקולורדו שלח מכתב לפרויקט המכונה דוג'קוין 2.0. הוא דרש שינוי בשם של דוג'קוין 2.0, בכתובת אתר האינטרנט ובחומרים אחרים בתוך כמה ימים. וויכרס אמר שהשם עשוי להיחשב בטעות לגרסה שנייה של פרויקט הדוג'קוין.

"הדוג' מהיום הראשון מיצב עצמו נגד הממסד ועכשיו הפך לממסד", אמר קאם גירי, יוצר הפרויקט דוג'קוין 2.0. "יש 9,000 פרויקטים אחרים של דוג'קוין. למה הם רודפים דווקא אותנו?"

דוג'קוין 2.0, אמר גירי, מבקש לפתור מחלוקת הנמשכת זמן רב בקהילת הדוג'קוין: האם להגביל את מספר המטבעות כדרך להגדיל את ערכו. הפרויקט, המגדיר עצמו כ"דוג'קוין אבל משודרג", הגביל את מספר המטבעות שניתן לכרות בו ל-100 מיליון.

הדוג'קוין לא אמור להיות מופתע שיש כל כך הרבה חיקויים מפני שהוא מהווה כזה בעצמו, כך אמר כריס בנדיקסן, ראש המחקר בחברת ניהול הנכסים מלונדון CoinShares.

"היו צומחים לזה חקיינים כמו תוכי או כמו כלב. כזה הוא החלל הזה", אמר. "מאוד קשה אפילו לצחוק ולעשות סאטירה בימינו. כמעט כל העולם הופך לבדיחה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח