גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס לוזון מקים אלפי דירות בפולין: "מותג מוכר בוורשה"

חברות הנדל"ן הישראליות חזרו למזרח אירופה 13 שנה אחרי קריסת שוקי הנדל"ן שהסבה למשקיעים באזור הפסדים רבים ● זהו מסלולה של קבוצת לוזון בפולין ותוכניותיה לעתיד ● פרויקט מיוחד

פרויקט המגורים אורסוס בוורשה / צילום: מצגת החברה
פרויקט המגורים אורסוס בוורשה / צילום: מצגת החברה

חברות הנדל"ן הישראליות פועלות כיום בארבע מדינות מרכזיות במזרח אירופה: פולין, צ'כיה, רומניה וסרביה. בפולין למשל, צמח התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) בשיעור שנתי ממוצע של 4.25% בין השנים 2014-2019, לפני שירד ב-2.7% ב-2020 ל-594 מיליארד דולר, בעקבות התפרצות מגפת הקורונה בעולם.

 

מתי קבוצת לוזון נכנסה לפולין ולמה:

פעילות הנדל"ן למגורים של קבוצת לוזון  בפולין הייתה אחת מה"ירושות" המוצלחות יותר שקיבל בעל השליטה בקבוצה, עמוס לוזון, בתחילת שנת 2016, בעת רכישת חברת א. דורי (שבהמשך אימצה את שמו של בעל השליטה הנוכחי) מידי גזית גלוב של חיים כצמן.

לוזון פועלת בתחום של ייזום, הקמה ומכירת דירות למגורים בפולין באמצעות החברה הבת רונסון, הנסחרת בבורסה בוורשה משנת 2007, ושווייה שם עומד כיום על יותר מ-300 מיליון שקל.

בשורה התחתונה, רונסון הייתה אחראית לחלק ניכר מרווחיה של קבוצת לוזון בשנה וחצי האחרונות, והיוותה חלק משמעותי ממחזור הפעילות שלה. בסיכום המחצית הראשונה של השנה, הרווח המגזרי שהציגה לוזון מפעילות רונסון הגיע ל-26 מיליון שקל, על הכנסות של 214 מיליון שקל, אחרי שבשנת 2020 כולה הרווח המגזרי של רונסון עמד על כ-55 מיליון שקל, עם הכנסות של כ-354 מיליון שקל. לוזון מעניקה לרונסון שירותי ייעוץ שונים תמורת תשלום חודשי של קרוב ל-60 אלף שקל (70 אלף זלוטי).

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

כפי שרונסון מעריכה, "בשל העובדה ששוק הנדל"ן בפולין רווי פחות משווקים מקבילים בשאר מדינות האיחוד האירופי, לרבות במדינות המתפתחות במרכז ובמזרח אירופה, הוא מאפשר הזדמנויות רבות".

בלוזון מציינים, כי למרות השפעות משבר הקורונה על שוק הנדל"ן בפולין, שלפי הדיווחים הובילו בשנה שעברה לצמצום של כ-20% במכירת דירות במיקומים המרכזיים שבהם רונסון פועלת, לא הייתה לו השפעה מהותית על פעילותה.

מול זאת, ברונסון סבורים, כי "לאור העובדה שכלכלת פולין עדיין חווה שינויים דינמיים, עשויה להיות בה רגישות לעליות ולירידות פוטנציאליות בשוק הדיור".

עוד לגבי סיכונים בקשר לפעילותה של רונסון מציינת לוזון חשיפה לשינויים בשערי מט"ח, שינויים במצב הפוליטי והכלכלי באירופה ובפולין ועוד.

היקף פעילות נוכחי:

לפי נתוני קבוצת לוזון, רונסון, הפועלת בעיקר בעיר הבירה ורשה, וכן בערים ורוצלב, צ'צ'ין ופוזנן, מחזיקה בצבר קרקעות ופרויקטים של כ-5,700 דירות. מתחילת 2020 ועד סיום המחצית הראשונה של השנה הנוכחית היא מסרה קרוב ל-1,400 דירות.

כפי שלוזון מתארת, רונסון, המעסיקה כ-100 עובדים, היא "מותג מוכר בוורשה ומותג צומח בערים אחרות בפולין", ויש לה "מוניטין כחברת נדל"ן יזמית מובילה בפולין, והיא מוכרת בשוק המקומי בפולין כחברה המשווקת פרויקטים בסטנדרט ואיכות גבוהים ובמחירים גבוהים יחסית".

עוד מסבירה לוזון בדוחותיה, כי נוכח התחרות בשוק הנדל"ן בפולין, "רונסון מקפידה לנהל את הפרויקטים החדשים שלה תוך התאמתם באופן מיטבי לדרישת הלקוח (כדוגמה - דירות קטנות יותר במחירים כלכליים יותר)".

כן נוהגת רונסון "לחלק את הקמתם של פרויקטים חדשים למספר שלבים, כך שבמקרה של שינוי לרעה בשוק או קושי בהשגת מימון לפרויקט" תוכל לעכב את קידום השלבים המתקדמים באותו פרויקט.

תוכניות לעתיד:

במבט קדימה נראה כי רונסון צפויה להמשיך בפעילות אינטנסיבית, כשדוחותיה האחרונים של לוזון חושפים כי חתמה מתחילת השנה על שלל הסכמים לרכישת קרקעות ומגרשים, בעיקר בוורשה, שעליהם היא מתכננת הקמת מאות רבות של דירות.

לפי הסבריה של לוזון, בכוונת רונסון להרחיב את פריסתה הגיאוגרפית בפולין, תוך שתדאג לשמור על פיזור סיכונים, עם פיקוח צמוד על הפרויקטים, בחינת שינויים במספר, באיכות ובגודל שלהם, ותמשיך לדבוק במדיניות מימון שמרנית ביחס ליזמי נדל"ן אחרים.

רמז לפוטנציאל שמזהה לוזון בפעילותה של רונסון ניתן רק בחודש שעבר, עם הגדלת חלקה בה מ-67% ל-92%, בעיקר על-ידי רכישת מניות משלושה גופים מוסדיים מפולין, וכן בעסקאות נוספות בבורסה ומחוץ לבורסה בהשקעה של קרוב ל-90 מיליון שקל. בכוונת לוזון "לרכוש את יתר מניות רונסון שנותרו בידי הציבור".

לדברי עו"ד גרז׳ינה קוז׳מה, שותפה במחלקת הנדל"ן בפירמת עורכי הדין הבינלאומית טיילור ווסינג, ועו"ד נתן קרפיבנסקי, שמייצג את הפירמה בישראל: "למרות סגרים וקשיים אחרים המיוחסים לנגיף הקורונה, שוק הנדל"ן בפולין ממשיך לצמוח בקצב דינמי משנה לשנה, עם ירידה קלה ברמת התנועה בשוק כשפרצה הקורונה. רמת ריבית הנמוכה ביותר בהיסטוריה של פולין (0.1% לשנה) בשילוב עם אינפלציה גוברת (5% מיולי 2020 עד יולי 2021), כמו גם מערכת המיסוי - גורמים להזרמת ענק של משקיעים פרטיים לשוק המגורים. השווקים המקומיים המובילים הם אזורים עירוניים גדולים, בעיקר ורשה, אך גם בוורוצלב, קרקוב וערים מרכזיות אחרות. בהשוואה בין הרבעונים הראשונים של 2021 ואלה של 2020, הוכפל מספר יחידות הדיור שנמכרו, והעלייה במחירים מוכיחה שיש ביקוש גבוה".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור