גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שער סודי של ה-CIA בשדה התעופה של קאבול הפך לנתיב בריחה לאפגנים

כניסה אחורית המכונה "שער התהילה" הוסתרה מעיני הטליבאן ושימשה לפינוי סגל השגרירות ואחרים

חיילים אמריקאים עומדים בשדה התעופה בקאבול / צילום: Reuters, US MARINES
חיילים אמריקאים עומדים בשדה התעופה בקאבול / צילום: Reuters, US MARINES

בזמן שאלפי אנשים התגודדו מחוץ לשערים העיקריים של שדה התעופה של קאבול וביקשו לברוח מאפגניסטן באוגוסט, סוכנות הביון האמריקאית CIA פתחה כניסה אחורית לשדה במרחק של כ-3 קילומטר משם, על הגדר הצפונית של השדה.

השער מוכר בכמה שמות קוד, כולל שער התהילה ושער החירות, והכניסה הסודית הזו, שבעבר לא דווח עליה, הייתה כל כך סודית שאפילו טליבאן לא היה מודע לקיומה. היא מוקמה מול תחנת דלק ונוהלה בידי פעילי CIA וכוח דלתא והשומרים עליה היו חברים ביחידה אפגנית צבאית למחצה בשם 02, שעברו אימונים בידי ה־CIA. בטיסות האחרונות פונו שומרים אלה לצד האמריקאים.

"תחנת הדלק הייתה המקום בו האנשים שלנו היו פוגשים אפגנים שרצו לעזוב", אמר פעיל לשעבר ב־CIA.

בתחילה, שימש השער הסודי להברחת אנשים בעדיפות גבוהה עבור ה־CIA, כולל נכסים מודיעיניים, סוכנים מקומיים ומשפחותיהם ורשימה של אנשים בעלי חשיבות שנשלחה מהבית הלבן. אחר כך, הורחבה הכניסה הזו לשמש כצינור העיקרי במאמצי מחלקת המדינה ב־48 השעות האחרונות של משימת הפינוי האזרחית לעזור לאפגנים פגיעים שעבדו בשגרירות ארה"ב ואחרים שלא הצליחו לעבור במחסומים של טליבאן, שחסמו גישה לשדה התעופה.

הכניסה המאולתרת נוצרה ממחסומי חול, חוט תיל וקירות מבטון מזוין שהושמו שם על ידי מלגזה כדי לספק שכבת הגנה למפעילי המעבר.

האפגנים שעברו דרך השער, בין אם ברגל או באוטובוסים, עברו חיפוש מאחורי קירות הבטון ואז היו מוסעים כמה מאות מטרים ועל גבי גשר אל תוך בסיס אמריקאים שבעבר היה מכונה מכנה אלברדו, והיה חלק ממערך הבניינים של שדה התעופה. מאוחר יותר פתח ה־CIA שער שני סודי בגבול הצפוני של השדה. ב־CIA סירבו להגיב לכתבה זו. תפקיד הסוכנות בתפעול הגשר תואר על ידי בכירים אמריקאים בהווה ובעבר, וגם על ידי עמותות שהיו מעורבות במאמצי הפינוי. במחלקת המדינה סירבו להגיב על תפקידה של סוכנות הביון.

"בכל יום נתון, לא ידענו אם נעביר בשער 100 אנשים או 5,000 אנשים"

ג'ון בס, לשעבר שגריר ארה"ב לאפגניסטן שנבחר להוביל את מאמצי הפינוי, תיאר את הקשיים שבעבודה עם הטליבאן, ובהתמודדות עם קהלים גדולים של אנשים נואשים שכולם ביקשו להגיע לשדה התעופה דרך כמה מחסומים בודדים. "ובכן, בכל יום נתון, לא ידענו אם נעביר בשער 100 אנשים או 5,000 אנשים", אמר בס.

מחלקת המדינה ארגנה שאמריקאים ותושבי קבע ייכנסו לשדה התעופה דרך אוטובוסים על כביש שעבר דרך משרד הפנים הסמוך, תהליך שהצריך מעבר במחסומים של טליבאן. מאמץ להעביר אפגנים באותו מסלול נתקל במכשולים לאחר שהטליבאן דרש רשימת שמות, והכה והטריד את הנוסעים האלה.

מסלול שער התהילה הפך לפעיל יותר ביום חמישי ה־26 באוגוסט, יותר משבוע אחרי שהטליבאן כבש את קאבול, לאחר שצוות של מחלקת המדינה עשה מסע ומתן על הסכם עם ה־CIA להשתמש במעבר לפינוי צוות שגרירות ארה"ב ומשפחותיהם ב־48 השעות האחרונות של מאמץ פינוי האזרחים. נאמר לעובדי השגרירות וקרוביהם להתאסף במקומות סודיים מחוץ לעיר ולעלות על אוטובוסים שייקחו אותם לשדה התעופה.

שלושת האוטובוסים הראשונים נקבעו לשעות הבוקר על מנת לבחון אם התוכנית עובדת. בסופו של דבר, כ־40 אוטובוסים נוספים היו צפויים להעביר אנשים בהמשך היום וביום שישי.

"רק אל תחשפו את סוד קיומו של השער"

עבדול, שביקש לא להשתמש בשמו המלא על מנת להגן על קרובים שעדיין נמצאו באפגניסטן, היה בין הראשונים שהצליח לעבור עם משפחתו. הוא עובד במשרד השירותים הכלליים של שגרירות ארה"ב ועזר לקבוע זמני נסיעה לדיפלומטים אמריקאים. הוא ניסה ונכשל כמה פעמים להגיע לשדה התעופה עם אשתו, שהייתה בחודש התשיעי להיריון, ועם שני ילדיהם הקטנים.

עמיתיו האמריקאיים לשעבר אמרו לו שיש תוכנית להבריח אותם דרך אוטובוסים. נאמר לעבדול להגיע לנקודת מפגש בפאתי העיר ולחפש אוטובוס עם הסימון 404 M 98311 KBL. הם מצאו את האוטובוס, עלו עליו ותוך זמן קצר החלו בנסיעה לשדה התעופה. הנסיעה ארכה כחצי שעה.

לאחר שעברו דרך השער הסודי, לקח עוד ארבע או חמש שעות לעבור במחסומים שונים בתוך השדה והמשפחה מילאה טפסים ועברה בדיקות ביומטריות. בערך בשעה 2 בלילה, עלו על מטוס תובלה צבאי יחד עם יותר מ־600 איש אחרים. המטוס המריא לגרמניה. אשתו ההרה קיבלה מושב, לצד כמה נוסעים אחרים חולים או נשים בהיריון. שאר האנשים עמדו בטיסה בת 12 השעות לגרמניה, בלי מזון או מים.

סם ארונסון, פקיד פוליטי במחלקת המדינה, היה בשער התהילה בתפקיד ביום המבצע. כשהאוטובוסים הראשונים הגיעו ללא תקלות, שאל אם יוכלו להביא משפחות מהרחוב. "רק אל תחשפו את סוד קיומו של השער", אמר המפעיל, על פי ארונסון.

הוא התקשר למטה המבצעי המשולב, בו אנשי מחלקת המדינה וצבא ארה"ב שהו ביחד בתוך הטרמינל בשדה התעופה של קאבול, ואמר להם ששכנע את מפעילי השער להביא גם משפחות ברגל. עמיתיו של ארונסון החלו להתקשר לאפגנים שהיו ברשימה ארוכה של אנשים שקיוו להתפנות ובמקרים רבים ביקשו עזרה מארגוני סיוע, מהקונגרס ומחיילים לשעבר שיעזרו להם.

המשפחות קיבלו הוראות מפורטות איך להגיע לאזור השער של ה־CIA ונאמר להם ללבוש בגדים מסוימים שיאפשרו לארונסון ולמתרגם שלו לזהות אותם. הוא הביא 13 משפחות, סה"כ 52 אנשים ביום חמישי, 26 באוגוסט, לפני שהשער נסגר באופן זמני אחרי הצהריים בגלל אזהרות שצפויה עליו מתקפה.

זמן קצר לאחר מכן, פיצוץ בשער אבי הצפוף של שדה התעופה הרג 13 חיילים וחיילות אמריקאים והביא לעצירה כמעט מוחלטת של מאמצי הפינוי האמריקאיים ביום שישי. כל השערים העיקריים נסגרו. כמה אזרחים אמריקאים ומחזיקי גרין קארד הועברו דרך הכביש שליד משרד הפנים. רק השער של ה־CIA נותר פתוח לאפגנים ולמשפחותיהם. פינויי אזרחים אמורים היו להיגמר בשעה שש בבוקר בשבת, 28 באוגוסט, בוקר המחרת.

עד הערב, הומיירה קאדרי, סופרת מפורסמת מקאבול שגרמה לשערורייה באפגניסטן לאחר שפרסמה ספר ששמו "לרקוד במסגד", איבדה תקווה שתפונה יחד עם בנה בן ה־8. היא כבר התכוננה להישאר במדינה ולפעול למען זכויות הנשים.

אבל בערך ב־6:30 בערב ביום שישי קיבלה טלפון מארונסון, שהורה לה לצאת מיד לכיוון שדה התעופה. ארונסון הגיע לשער עם מתורגמן לשפת דארי בשם מוסטפה פופאל בדיוק בזמן שנשמעה ברחבי קאבול הקריאה לתפילות הערב. הם אישרו ששתי משפחות אפגניות הצטרפו זו לזו והיו בנקודה.

כשפעילי ה־CIA הודיעו שיש אישור להתקדם, ארונסון הבהב בפנס דרך צורת ווי שעשה באצבעות, ואז פופאל צעק להם שהם יכולים לעבור. בתוך הבלבול כתוצאה מזה, החיילים האפגנים שתפקידם היה להגן על אנשי CIA בשער הסודי ירו באוויר יריות אזהרה. כולם צעקו שיש לתת למשפחה לעבור והם עברו סוף סוף.

קאדרי ובנה היו בין האחרונים שעברו דרך שער התהילה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות