גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הביטוח מגדילות את ההימור על יזמיות נדל"ן

הפניקס הודיע כי תרכוש כרבע ממניות "בנייני העיר הלבנה" ותעמיד מימון של מאות מיליוני שקלים לתמיכה בהרחבת הפעילות של חברת הנדל"ן התל אביבית • בחודשים האחרונים הייתה זו הראל, שרכשה 20% מעץ השקד ונמצאת במו"מ מתקדם להשקעה בחברת אלמוג, וגם כלל ביטוח ומנורה מבטחים ביצעו בשנה האחרונה השקעות ביזמיות נדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

מחירי הדירות מזנקים, היקפי המשכנתאות החדשות שוברים שיאים ומניות חברות הנדל"ן היזמי מניבות תשואות חלומיות מתחילת השנה. הפריחה בשוק הדירות המקומי לא נעלמת מעיניהם של קברניטי קבוצות הביטוח, המחפשות השקעות שיניבו תשואה עודפת לחוסכים אצלן ולתיקי הנוסטרו שלהן. הללו ממשיכות להסתער על פרויקטים של נדל"ן, ובנוסף, במגמה שתופסת תאוצה, להשקיע בהון של חברות הנדל"ן היזמיות עצמן.

האחרונה לעשות זאת היא קבוצת הביטוח הפניקס, אשר תשקיע כ-100 מיליון שקל ב-25% ממניות חברת הנדל"ן הפרטית בנייני העיר הלבנה, בבעלותו של היזם איציק בן-שוהם ובניהול גבי קלמן, לפי שווי חברה של 350-400 מיליון (אחרי הכסף). מהפניקס נמסר כי סך ההשקעה בעיר הלבנה, העוסקת ביזמות נדל"ן בת"א, עשוי להגיע, באמצעות העמדת מימון, עד ל-420 מיליון שקל. זאת במטרה לתמוך בעסקאות חדשות, בעיקר בפרויקטים המתאפיינים בעירוב שימושים, לדוגמה שילוב של מלון, מתחם מגורים ומרכז מסחרי.

שיתוף הפעולה בין הפניקס לבנייני העיר הלבנה החל בחודש מרץ האחרון, בעסקה שבמסגרתה רכשו יחדיו את "מתחם בזק" בפינת הרחובות סעדיה גאון ולינקולן בת"א בתמורה ל-183 מיליון שקל. הנכס, בשטח של כ־4.5 דונמים, נרכש על ידי קרן ריאליטי בשנת 2015 תמורת 122 מיליון שקל.

איציק בן שוהם, מייסד ויו''ר בנייני העיר הלבנה / צילום: ליז כדר

על המגרש קיימים היום מבנים ששימשו בעבר כמרכזיית תקשורת ומשרדים של בזק, ושטחם הכולל כ־7,850 מ"ר, מחציתם תת־קרקעיים. המוכרת, ריאליטי, קדמה בשנים האחרונות תב"ע חדשה למקום הלמטרות מגורים ומסחר. 

התרחבה משימור להתחדשות ולמלונאות

עסקת רכישת המניות מצד הפניקס מתבצעת על רקע צמיחתה של בנייני העיר הלבנה, שהחלה כיזמית בתחום המבנים לשימור בתל אביב ומאז התרחבה לתחומי ההתחדשות עירונית, המלונאות ופרויקטים נוספים בעירוב שימושים.

בתחום המלונאות, בנייני העיר הלבנה שותפה בהקמת 12 בתי מלון ברחבי העיר, הכוללים למעלה מ-1,400 חדרים. חמישה מהמלונות, בהיקף של כ-600 חדרים, הם בבעלות משותפת עם חברת ישרוטל. בין מלונות אלו נמצאים הפרויקט רחב ההיקף בכיכר בזל, הכולל גם שטחי מסחר ומגורי יוקרה שייהנו מהשירותים המלונאיים.

בתחום המגורים, בנייני העיר הלבנה מקימה כ-1,200 יחידות דיור במיקומים מרכזיים בעיר. מנוע צמיחה נוסף של החברה הוא ניהול צבר זכויות לניוד מבניינים לשימור בעיר, בשווי של כ-300 מיליון שקל.

הראל: שורה של השקעות ומגעים

ההשקעה של הפניקס בבנייני העיר הלבנה היא האחרונה לפי שעה בשורה של השקעות שבוצעו על-ידי חברות הביטוח ביזמיות נדל"ן מקומיות. בתחילת החודש השלימה קבוצת הראל את העסקה לרכישת 20% מחברת עץ השקד נדל"ן. הראל השקיעה בעץ השקד 60 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ-300 מיליון שקל אחרי הכסף. בהראל ובעץ השקד ציינו כי כחלק משיתוף פעולה זה, השתיים יקימו תאגיד משותף אשר יפעל לבניית מקבצי דיור המיועדים להשכרה.

עבור הראל זו אינה ההשקעה היחידה חברת נדל"ן שפעילה בשוק המגורים. בחודש יולי פורסם בגלובס על מו"מ להשקעה בחברת הנדל"ן הוותיקה אלמוג (כ.ד.א.י). הראל, על פי אותו פרסום, מקיימת מגעים לרכישת כ-20% מחברת הנדל"ן הפרטית, בהשקעה המוערכת בכ-140 מיליון שקל לתוך החברה, המשקפת שווי של כ-700 מיליון שקל לאלמוג אחרי הכסף.

זאת ועוד, בחודש ינואר השקיעה קבוצת הביטוח 40 מיליון שקל בחברת הנדל"ן היזמית חנן מור, הנסחרת בבורסה, שבה היא מחזיקה כיום בכ-9% מהון המניות; מאז ההשקעה עלתה מניית חנן מור בכ-30%.

חודשים ספורים לפני כן חברה הראל לחברת הנדל"ן הפרטית תדהר, לשיתוף פעולה בתחום הייזום, הפיתוח והרחבת תיק הנדל"ן שלהן, כשהכריזו על "שיתוף פעולה אסטרטגי בהיקף של מיליארדי שקלים בשוק הנדל"ן המניב".

בשיחה שקיים עם גלובס בחודש יולי, התייחס איציק טאוויל, מנהל אגף הנדל"ן והאשראי בהראל, להשקעות ביזמיות הבנייה, והסביר כי הן מאפשרות להראל ליהנות גם ממכירות שחברת הנדל"ן מבצעת כחברה יזמית.

"אנחנו רוצים לעשות הרבה פרויקטים, ובמקביל, ולכן חברנו ליזמים. עם ההשקעות שביצענו באותן חברות (עץ השקד ותדהר), הראל מרוויחה מכל העולמות - יש לנו פלטפורמה משותפת עם יזמים שמתכננים, בונים, מתנהלים מול הרשויות, ומביאים את היכולות היזמיות של החברות שלהן, ואנחנו מביאים את היכולות הפיננסיות. אם ננהל את זה נכון יחד, יהיה לנו קל לקבל פרמיה על מחיר השוק. אנחנו רוצים גם ליהנות מעליית המחירים הנוכחית, וגם ליהנות לטווח ארוך בתחום ההשכרה".

כלל ביטוח הצטרפה למחזיקות בצמח המרמן

כאמור, גם כלל ביטוח לא טומנת את ידה בצלחת, ובחודש מאי רכשה מניות של חברת הנדל"ן הבורסאית צמח המרמן, בהקצאה פרטית, תמורת כ-50 מיליון שקל (מחזיקה 9.6% מהון החברה). בכך היא הצטרפה להפניקס, שמחזיקה 11.14% בצמח המרמן, ולהראל שמחזיקה ב-11.46% מהמניות.

 

העסקה בין צמח המרמן ובין כלל ביטוח נעשתה אחרי זינוק שנתי של קרוב ל-150% שהציגה מניית חברת הנדל"ן. כלל רכשה את המניה לפי מחיר של 26 שקל למניה, השקעה המניבה נכון להיום תשואה של 15% בחמישה חודשים.

בנוסף, החלה כלל ביטוח אשתקד לשתף פעולה עם חברת ברקת, בניהולו של עדי גזית (המחזיק בה יחד עם צמד המשקיעים גיל דויטש ורוני בירם), לצורך מימון פרויקטי נדל"ן. ההלוואה הראשונה שבמסגרתה השתלבה כלל ביטוח ופיננסים היא ליווי בנייה בסך של כ-130 מיליון שקל לקבוצת בעלי קרקע, לצורך בניית פרויקט מגורים בדרום-מערב בת ים.

מגדל יוזמת בעצמה פרויקטים

גם חברת מנורה מבטחים נמצאת בעולם יזמיות הנדל"ן, ובחודש נובמבר 2020 חתמה על הסכם עם קבוצת הבנייה בסט, להקמת שותפות עסקית לייזום ופיתוח נכסי נדל"ן. ההסכם מעגן שותפות מלאה בחלקים שווים בין החברות, ובמסגרתו בכוונתן להשקיע במיזמי נדל"ן בישראל ובחו"ל.

חברת הביטוח מגדל נכנסה לתחום לפנים שנים רבות, והיא מחזיקה מאז 2012 ב-20% מחברת הייזום הפרטית אמריקה ישראל, שבשליטת פיני כהן ושמשון הראל. במקביל, מגדל היא הגוף המוסדי היחיד שיוזם בעצמו פרויקטים, והיא עשתה זאת בכמה פרויקטים, דוגמת פרויקט עלית, פרויקט בגלילות, מגדל המוזיאון ועוד.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה