גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשלחת הכי גדולה לכנס האקלים של האו"ם: לוביסטים של תעשיית הדלק

אילו תעשיית הדלקים הייתה מדינה, היא הייתה המיוצגת המשמעותית ביותר בוועידת האקלים ● בשבוע השני לוועידה שהוגדרה כ"גורלית", גרינפיס מתריעים: מדינות כמו סעודיה עסוקות בריכוך הסיכומים הסופיים, לטובת חברות הדלקים

27 מדינות רשמו לוביסטים של חברות דלקים מזהמים להשתתפות בוועידה כחלק ממשלחתן / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali
27 מדינות רשמו לוביסטים של חברות דלקים מזהמים להשתתפות בוועידה כחלק ממשלחתן / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

חשבתם שהמשלחת הישראלית לוועידת האקלים של האו"ם (COP26) גדולה? דוח חדש מציג מי שלח כוחות מתוגברים לכנס, הנחשב לגורלי ביכולתו להוביל לקבלת החלטות שיגרמו לבלימת משבר האקלים או להחמרתו: כ-100 חברות דלקים מאובנים שלחו לגלזגו 503 לוביסטים לייצג את האינטרסים העסקיים שלהן בשטח הוועידה. מדובר בכמות שליחים גדולה פי כמה מזו אשר שלחה כל מדינה בעולם לפסגה, כך לפי דוח של ארגון המאבקים ותחקירי הסביבה "גלובל וויטנס".

לפי ניתוח שביצע הארגון בהתבסס על רשימת המשתתפים טנטטיבית של האו"ם, לפחות 503 משתתפים הקשורים לחברות הפחם, הנפט והגז באופן ישיר, נכחו עד כה בוועידה - שהחלה בשבוע שעבר ותימשך עד לתום השבוע הנוכחי. הרשימה כוללת אנשים המזוהים באופן ישיר עם חברות דלקים דוגמת גזפרום, של ו-BP, וגם חברים במשלחות וקבוצות הפועלות מטעם תעשיית הדלקים האובנים. זאת, כאשר השימוש בדלקים המאובנים הוא המניע הגדול ביותר של שינויי האקלים מעשי ידי אדם.

"נוכחותם של מאות מאלה שמקבלים תשלום כדי לדחוף את האינטרסים הרעילים של חברות דלק מאובנים מזהמות רק תגביר את הספקנות של פעילי אקלים, שרואים בשיחות האלה עדות נוספת להתחמקות של מנהיגים עולמיים מאחריותם ועיכוב הפעולות הנדרשות", אמר מורי וורת'י, מפעילי "גלובל וויטנס". "הגיע הזמן שהפוליטיקאים יראו שהם רציניים לגבי הפסקת השפעתם של המזהמים הגדולים על קבלת ההחלטות הפוליטיות, ויתחייבו לעתיד שבו קולות המומחים מקבלים את מרכז הבמה".

בכנס האקלים של האו"ם, הנערך בימים אלו, משתתפים כ-40 אלף בני אדם. לפי הנתונים, ברזיל שלחה את המשלחת הגדולה ביותר, עם כ-480 נציגים. בריטניה, המארחת, נמצאת בשטח עם משלחת של 230 נציגים, וישראל שלחה כ-140 נציגים.

27 מדינות רשמו לוביסטים של חברות מזהמות כחלק ממשלחתן

לובי חברות הדלקים המאובנים בוועידת האקלים גדול יותר מהסך הכולל של שמונה המשלחות המייצגות את המדינות הפגיעות ביותר לשינויי האקלים בשני העשורים האחרונים: פורטו ריקו, מיאנמר, האיטי, הפיליפינים, מוזמביק, בהאמה, בנגלדש ופקיסטן. בסך-הכול, 27 מדינות רשמו לוביסטים של חברות דלקים מזהמים להשתתפות בוועידה כחלק ממשלחתן, ובהן קנדה, רוסיה וברזיל.

וורת'י סיכם את הדוח בשם גלובל וויטנס, ואמר כי "האדריכלים של משבר האקלים לא יכולים לבנות עתיד ראוי למחייה, כאשר הם אלו שכבר שרפו את הבית. ההשפעה שלהם היא אחת הסיבות הגדולות ביותר לכך ש-25 שנים של שיחות אקלים של האו"ם לא הובילו להפחתה אמיתית בפליטות הגלובליות. האנשים שבחזית המשבר הזה, לא המזהמים, הם חבל ההצלה שאנחנו צריכים ברגע זה".

אחת הקבוצות הגדולות ביותר, המונה כ-100 נציגים, שייכת לאיגוד הבינלאומי למסחר בפליטות (IETA), שבין חבריו גם אנשי חברת הנפט והגז BP. זהו ארגון הנתמך על ידי חברות הנפט הגדולות, ומקדם מנגנונים שנויים במחלוקת של קיזוז פליטות וסחר בפחמן, באופן שיאפשר לחברות להמשיך להפיק דלקים מאובנים גם בטווח הארוך, למרות התחייבויות המדינות.

לפי האו"ם, יצרניות דלק רבות דווקא יגבירו את הייצור בשנים הקרובות

דוח אחרון של תוכנית הסביבה של האו"ם מצא שלמרות שהוועידה המתכנסת תחת התחייבויות המנהיגים לאיפוס פליטות בעשורים הקרובים והתחייבות לפעילות נחרצת להותרת ההתחממות מתחת למעלה וחצי עד סוף המאה, רבות מיצרניות דלק המאובנים הגדולות בעולם עדיין מתכננות להגביר את הייצור בשנים הקרובות, כך שדווקא בשנת 2030, בה תצטרך האנושות לחתוך את פליטת גזי החממה במחצית, ישרפו הרבה יותר דלקים מאובנים ממה שעולה בקנה אחד עם הבטחות האקלים העולמיות.

לפי אותו ניתוח, שבדק את התחייבויותיהן של 15 כלכלות גדולות כדי להעריך את השימוש בדלקים מאובנים בשנת 2030, העולם ישתמש ב-110% יותר פחם, נפט וגז מעבר לנדרש כדי להגביל את הטמפרטורה להתחממות של מעלה וחצי בהשוואה לתקופה הטרום תעשייתית, ו-45% יותר מהכמות שתאפשר להותיר את ההתחממות אף ברף של 2 מעלות.

לאורך הימים האחרונים, התעוררה ביקורת עזה בקרב ארגוני סביבה באשר למסע "טיוח ירוק" של חברות מסחריות וגורמי ממשל מרחבי העולם בוועידת האקלים של האו"ם, והקשרים של הפוליטיקאים וחברות הדלקים המאובנים. כך למשל, בבריטניה התגלה שחברים במפלגה השמרנית - בראשה עומד ראש הממשלה, בוריס ג'ונסון, קיבלו תרומות בשווי 1.3 מיליון ליש"ט מחברות נפט או עסקים השייכים לטייקוני אנרגיה או מכונים המטילים ספק במדע האקלים, מאז שנת 2019.

בגרינפיס מותחים ביקורת חריפה על כך שטיוטה אפשרית של ההצהרה הסופית של מנהיגי המדינות כפי שתאושר בתום הוועידה השבוע, לא מכילה כלל אזכור של הפסקת השימוש בפחם, נפט וגז בהדרגה - בניגוד להמלצות המדענים והנדרש כדי להגביל את ההתחממות לעד מעלה וחצי, בהתאם לחירום האקלימי העולמי. לפי גרינפיס, סעודיה ואוסטרליה בולמות יוזמות משמעותיות של המדינות בוועידה. מומחים בסוכנות האנרגיה הבינלאומית העידו השנה בדוח מיוחד כי פרויקטים חדשים של דלקים מאובנים מעבר לאלו שכבר החלו השנה, לא יאפשרו השגה של יעדי הסכם פריז.

"נוסח ההסכם חייב להתחייב להפסקת הדלקים המאובנים, ללא רמאות, ללא פרצות, ללא הונאות קיזוז וללא טיוח ירוק", אומרים בגרינפיס. "ממשלות חייבות לבודד את ערב הסעודית, אוסטרליה וברזיל, אלופת הפירצות, תוך תמיכה במדינות פגיעות אקלים. במחצית הדרך של השיחות, מדינות הכריזו עד כה על שורה של הסכמים וולונטאריים המכילים שפה מעורפלת ופירצות גדולות. יש עוד פחות מחמישה ימים להגיע להסכם ראוי".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה