גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החגיגה בענף ההייטק לא הגיעה לחברות ההסעדה ששירתו אותו: הקריסה של שולץ כמשל

חברת הקייטרינג הגישה לביהמ"ש בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב ● כ-40 מיליון שקל מהחוב הוא לבעלת השליטה, קרן AMI של זהבית כהן ● הרקע לבקשה: פגיעה בהכנסות החברה שירדו בכ-50% עקב צמצום פעילות חדרי האוכל במקומות העבודה בתקופת הקורונה

קייטרינג בחברת הייטק / צילום: Shutterstock
קייטרינג בחברת הייטק / צילום: Shutterstock

חברת ההסעדה שולץ הגישה בקשה לעיכוב הליכים לבית המשפט המחוזי בתל אביב לצורך גיבוש הסדר חוב עם נושיה. חובות החברה מסתכמים בקרוב ל-100 מיליון שקל, מהם כ-40 מיליון שקל לבעלת השליטה, קרן ההשקעות AMI שמובילה זהבית כהן.

הרקע לבקשה הוא פגיעה בהכנסות החברה שירדו בכ-50% עקב משבר הקורונה, שהוביל לקוחות רבים להפסיק לצרוך שירותי ההסעדה או לשנות את מודל ההפעלה, עם צמצום פעילותם של חדרי אוכל במקומות עבודה.

עם פרוץ המגפה נקלעה החברה לסחרור, כאשר לקוחות רבים הקפיאו את פעילות ההסעדה לגמרי. הציפייה כי הפעילות תחזור לסדרה לא התממשה, וחלק ניכר מהלקוחות חזרו למודל עבודה היברידי, מהלך שצמצם את היקף הפעילות משמעותית.

בעקבות כל אלה החליט דירקטוריון שולץ כי אין מנוס מפתיחה בהליך לביצוע ארגון מחדש של חובות החברה בדרך של הסדר חוב והבראה, שיבטיח את המשך פעילותה. בבקשה מדגישה החברה כי הדרך לייצוב תהיה מאתגרת, אולם הנהלת החברה מאמינה שקיים סיכוי טוב לכך אם תפעל להתייעל ולהציג בפני הנושים שלה הסדר ראוי לארגון מחדש של החובות כלפיהם.

בבקשה צוין כי שולץ נטולת נכסים משמעותיים, וכי "כל ערכה של החברה טמון אך ורק ביכולתה להמשיך לפעול כ'עסק חי', מאחר שהיא עוסקת רק בענף ההסעדה". החברה מבקשת להמשיך ולשמר את יכולתה לספק שירותי הסעדה מדי יום, באופן רציף, ולכן לעמדתה, יש חשיבות קריטית בעת הזו לעכב את ההליכים בנוגע לחובותיה.

בקשת עיכוב ההליכים הוגשה לפי תיקון לחוק שעבר במרץ 2020 בשל מגפת הקורונה ונועד לעכב הליכים כדי לעודד חברות להגיע להסדרי חוב שנבעו מהמשבר הכלכלי שגרמה המגפה. 

גידול בהוצאות

שולץ הוקמה בשנת 1997, והיא בין החברות המובילות בישראל במתן שירותי הסעדה למגוון לקוחות במשק הישראלי בתחומי הפיננסים, התעשייה, הייטק וביטחון. בין לקוחות החברה נמנים רשות שדות התעופה, משרד הביטחון וחברת אמדוקס.

החברה מעסיקה כ- 550 עובדים, מהם 130 בחל"ת כיום, והיא מפעילה כ-15 מטבחים באתרים עצמאיים ועוד 30 מטבחי קצה אליהם מסופקות ארוחות מוכנות מהמטבח המרכזי של החברה אשר ממוקם בשדה התעופה בן גוריון. שולץ לקחה חלק בקבלות-פנים לנשיאי ארצות-הברית, לאפיפיור, לראש ממשלת הודו ועוד.

בימים אלה מנכ"ל החברה משה נזרי מסיים את תפקידו לבקשתו, ואת מקומו ימלא סמנכ"ל הכספים יונתן דימור בליווי חברת MVP, המתמחה בייעוץ ועסקי ופיננסי לחברות.

קרן AMI של אייפקס רכשה את השליטה בשולץ (80%) ב־2015, אז התמודדה החברה עם הסכמים לא רווחיים, בהם הסכם ההסעדה עם עיר הבה"דים שהכביד על החברה, גידול בהוצאות השכר בעקבות מספר עליות שכר המינימום וגידול בהוצאות המזון בעקבות עליות מחיר.

מאז רכישתה ועד תחילת 2020 פעלה הקרן יחד עם הנהלה חדשה לייצב את החברה. הקרן הזרימה עד היום סכום מצטבר של כ-41 מיליון שקל בדמות הלוואות בעלים וערבויות לבנקים.

יתרת החובות של שולץ לנושים עומדים על כ-58 מיליון שקל, הכוללים חוב מובטח לבנק מזרחי בהיקף של כ-24 מיליון שקל, 31 מיליון שקל לספקים, כ-2 מיליון שקל לרשויות ומוסדות, מיליון שקל לעובדים ו-200 אלף שקל לחברת הליסינג ליסקאר. 

 

ניסיון לאתר משקיעים

מהבקשה עולה כי אחד הספקים לו חייבת שולץ 4 מיליון שקל, צח יבוא ושיווק חומרי ניקיון וכלים חד-פעמיים, תבע את החברה והטיל עליה עיקולים שהקשו על התזרים שלה. החודש נעתר בית המשפט העליון לבקשת החברה באופן חלקי לעיכוב פסק הדין, באופן שהחברה חויבה לשלם בשלב זה לצח 1.75 מיליון שקל. הליכי ההוצאה לפועל חודשו, והחברה טוענת כי הטלת עיקולים אצל לקוחות החברה תכביד על יכולתה להתנהל ולפרוע חובותיה.

עוד עולה מהבקשה כי בחודשים האחרונים פעלו הקרן, בעלת השליטה והנהלת החברה בניסיונות לאיתור משקיעים לחברה, וכן גובשו הסדרי חוב עם הבנקים שכללו עוד הזרמה מבעלת השליטה, אך גם אלה לא הספיקו לסייע לחברה לעלות למסלול הבראה.

חברת הקייטרינג המשפחתית שהפכה לכבשה השחורה של קרן ההשקעות שמובילה זהבית כהן

חברת הקייטרינג שולץ הייתה הרכישה הראשונה של קרן AMI. השקעה זו, שנעשתה בשנת 2015 לפי שווי חברה של כ-150 מיליון שקל, הפכה לכבשה השחורה של הקרן בראשות זהבית כהן, שאיפסה את ההשקעה בה כבר בשנת 2019 בעקבות הרעה משמעותית בעסקי החברה שרכשה.

בד-בבד פרצו  מחלוקות בין הקרן לבין משפחת המייסדים, שנציגיה חדלה מלכהן בתפקידים ניהוליים בחברה. מחלוקות אלה אף הגיעו לבית המשפט, עד לפשרה שהושגה בין הצדדים בשנת 2018. 

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

קרן AMI, המשקיעה בחברות בינוניות בגודלן בישראל ומשתייכת לקבוצת קרנות הפרייבט אקוויטי הזרה אייפקס, הושקה בסוף שנת 2014 וגייסה כחצי מיליארד דולר מגופים מוסדיים מישראל וגם מהעולם.

למרות שבמשך כמה שנים לא הצליחה הקרן לספק למשקיעים הצלחות משמעותיות, היא חתומה מאז 2020 על שלושה אקזיטים מרשימים שהניבו למשקיעים בה רווחים עצומים, בראשן ההשקעה בחברת הטכנולוגיה הישראלית גלובל-אי (Global-E) שהונפקה בבורסת נאסד"ק לפני כחצי שנה, לפי שווי של כ-3.6 מיליארד דולר. שווי החזקותיה של AMI בגלובל-אי עומד כיום על כמה מאות מיליוני דולרים, לאחר מימוש נתח תמורת כ-140 מיליון דולר - כשלוש שנים בלבד לאחר שהשקיעה בחברה עשרות מיליוני דולרים בודדים.

מוקדם יותר השנה הייתה AMI חתומה על הצלחה בסדר גודל מצומצם יותר, כשחתמה על הסכם למכירת קבוצת אתרי אינטרנט זאפ בסכום שעשוי להגיע עד לכ-300 מיליון שקל לידי חברת ההחזקות הטכנולוגיות פורמולה מערכות. זאת, שש שנים לאחר שרכשה AMI את זאפ תמורת כ-150 מיליון שקל, כשבתווך נכשלה בניסיון להנפיק את החברה בבורסה.

את ההצלחה הראשונה המשמעותית שלה רשמה AMI לפני קצת יותר משנה, כשבמסגרת הנפקת מניות ראשונית של חברת רשת המוצרים המוזלים לבית מקס סטוק מכרה נתח מהחזקותיה תמורת כחצי מיליארד שקל (יחד עם שותפיה - המייסד אורי מקס ואבן צ'ארלס ניומן).

הנפקת מקס סטוק נעשתה לפי שווי של כ-1.5 מיליארד שקל - שהיה גבוה פי 6 לערך מזה שבו רכשה קרן AMI את השליטה בחברה בשנת 2017. נכון להיום משקפת מניית מקס סטוק לחברה שווי שוק נוכחי של כ-1.8 מיליארד שקל ולהחזקותיה הנותרות של AMI בחברה, שווי של כחצי מיליארד שקל.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין