גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן המעיט מחומרת הבעיה, ומבול המהגרים הלא חוקיים מאיים על עתידו הפוליטי

משמר הגבול האמריקאי עצר 1.66 מיליון מהגרים לא-חוקיים בשנה האחרונה - פי 2 ממספר המעצרים ב-2019 תחת טראמפ ● עכשיו מתבהרת סכנת הגירה חדשה: הדיקטטורים של ניקרגואה מאיימים שפליטים ינהרו בהמוניהם לארה"ב, אם ארצם תסולק מ"אזור הסחר החופשי של מרכז אמריקה"

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

השפעת ההגירה הלא-חוקית על הפוליטיקה האמריקאית אינה צריכה ראיות. היא ממלאת תפקיד מרכזי במערכות בחירות, היא הייתה גורם מרכזי בעליית דונלד טראמפ לפני חמש שנים, והיא מפלגת את ארה"ב כמעט יותר מכל עניין אחר שנוי במחלוקת.

השבוע אנחנו רואים איך ההגירה הלא-חוקית, או בייחוד החרדה מפני התגברותה, משפיעה על מדיניות החוץ של ארה"ב.

בניקרגואה שבמרכז אמריקה היו ביום א' בחירות לנשיאות. לא היה בהן שום דבר ממין הבחירות. הנשיא זה 14 שנה, דניאל אורטגה, עצר את כל יריביו העיקריים חודשים לפני ההצבעה, ורבים אחרים נמלטו אל מעבר לגבול. הסכמה כמעט כללית שוררת עכשיו שניקרגואה הפכה רשמית לדיקטטורה, היחידה ביבשת אמריקה (לצד קובה, שהיא אי).

לאורטגה יש ניסיון ארוך מאוד בדיכוי ברוטלי. הוא התחיל לפני 42 שנה, לאחר מלחמת אזרחים שהפילה דיקטטור קודם. בשנות ה-80 הוא היה מאויביה המפורסמים ביותר של ארה"ב. הוא עורר את חיבת השמאל העולמי מפני שארה"ב תמכה ומימנה צבא של לוחמי גרילה שניסו להפיל את משטרו.

המשטר נפל לבסוף בזכות בחירות חופשיות, שאורטגה לא רצה בהן, אבל התפתה לערוך מפני ששררה הסכמה כללית שהוא ינצח. הוא הובס, וחזר והובס בשתי בחירות נוספות. פילוג קהה-חושים של האופוזיציה איפשר לו לחזור לשלטון ב-2007 עם 35% של הקולות.

הוא ואשתו למדו את הלקח. רוסאריו מוריליו היא סגנית הנשיא והיורשת הכמעט ודאית של בעלה. בני הזוג אורטגה שאבו את החמצן הפוליטי מניקרגואה, הצרו את צעדי יריביהם, ולבסוף דיכאו תנועת מחאה לפני שלוש שנים באכזריות. מאות נהרגו בידי מיליציות נאמנות לאורטגה.

נשיא ניקרגוואה, דניאל אורטגה / צילום: Associated Press, Felix Marquez

הבחירות היו "פנטומימה" בלבד 

לממשל ביידן אין כל אהדה לאורטגה ולאשתו. הממשל גינה את התנהגותם עוד לפני ההצבעה, והטיל עליהם סנקציות אישיות. בעקבות ההצבעה, ביידן הכריז שהבחירות היו "פנטומימה… לא חופשיות ולא הוגנות".

ערב הבחירות, ב-3 בנובמבר, הקונגרס בוושינגטון חוקק חוק, שניתן לו השם המתחכם RENACER (ראשי תיבות של שמו, אבל גם הפועל הספרדי "להיוולד מחדש"). הוא קורא לממשל להשעות את ניקרגואה מאזור הסחר החופשי של מרכז אמריקה (CAFTA).

בניגוד לסנקציות הקודמות, שהוטלו על אורטגה ועל נושאי כליו, הסנקציות האלה יפגעו פגיעה אנושה בכלכלת ניקרגואה, שמתגוררים בה 6.5 מיליון בני אדם. ב-2020, כמעט חצי היצוא הניקרגואי נשלח לארה"ב. הפגיעה תהיה קשה במיוחד מפני שניקרגואה עומדת עכשיו בעיצומה של התאוששות כלכלית. על פי fitchratings.com , הצמיחה השנה נועדה לעלות מ-3.8% ל-5.2%. היצוא גדל ב-30.6%, בעיקר בזכות צריכה מוגברת בארה"ב. יבוא ההון גדל ב-75%.

סך כל הסחר בין ארה"ב לניקרגואה ב-2020 עמד על כמעט חמישה מיליארד דולר: עניין של מה בכך בשביל ארה"ב - אבל כל התוצר המקומי הגולמי של ניקרגואה עמד ב-2019 על 12.57 מיליארד דולר. תקציבה השנתי של הממשלה ב-2017 עמד על 4.15 מיליארד דולר. 25% מהאוכלוסייה נמצאים מתחת לקו העוני.

הוצאת ניקרגואה מ-CAFTA לא תפיל את הדיקטטור ואת אשתו. עונשים כלכליים לא הפילו משטרי דיכוי בוונצואלה, או בקובה. אבל הוצאת ניקרגואה תרושש המונים, ורבים מהם ינהרו צפונה, בתקווה להצטרף אל כמעט חצי מיליון מהגרים ניקרגואיים שכבר התיישבו בארה"ב.

פרשים על סוסים מכים מהגרים האיטיאנים בעיירה דל ריו בטקסס, ספטמבר / צילום: Associated Press, Ariana Cubillos

145 אלף ילדים בלי הוריהם

בחודש שעבר נמסר בוושינגטון, שבמהלך שנת הכספים האחרונה (המתחילה בארה"ב באוקטובר), משמר הגבול של ארה"ב עצר 1.66 מיליון מהגרים לא חוקיים לאורך הגבול עם מקסיקו. הסיבה העיקרית לנהירתם הייתה ההתמוטטות הכלכלית באמריקה הלטינית בשעה שבארה"ב מעסיקים התקשו למצוא ידיים עובדות. שני השיאים הקודמים של הגירה לא חוקית (1986 ו-2000) באו בנסיבות דומות, היינו גאות בארה"ב ושפל מדרום.

חילופי הממשל בארה"ב עוררו רושם מדרום לגבול, שהקיץ הקץ על ההגבלות של ימי דונלד טראמפ. אבל הסטטיסטיקה מראה, שמספר המעצרים הגבוה ביותר של ימי טראמפ, ב-2019, עמד על 850 אלף. לשון אחר, ביידן עצר כמעט פי שניים יותר.

הרושם של פתיחות ביידן הניבה תוצאה טראגית: 145,000 ילדים נשלחו אל מעבר לגבול, בלי השגחת מבוגרים, פי שניים מן השיא של ימי טראמפ.

בספטמבר בא הגל הפתאומי של שוחרי הגירה מהאיטי. המדינה הקריבית הזו נמצאת תמיד במשבר עמוק. אבל השנים האחרונות זימנו לה משברים עמוקים במיוחד, כמו אסונות טבע, רצח נשיא, מלחמת כנופיות וכו'. 15 אלף האיטיאנים הופיעו בן לילה בעיר קטנה בטקסס ששמה דל ריו. חצי מהם הוחזקו שבוע ויותר מתחת לגשר. זה היה הזמן הנחוץ לבירור עניינם. 7,500 חזרו וגורשו להאיטי. זה היה אסון גם של יחסי אנוש וגם של יחסי ציבור. פרשים על סוסים נראו מכים האיטיאנים ודוחפים אותם. קול זעקה קם בארה"ב נגד השפלת שחורים.

בזמן טראמפ, מקסיקו שיתפה פעולה בעיכוב המהגרים ובאחזקתם מעבר לגבול. לא עוד. ארה"ב אינה יכולה עוד לגרש את המסתננים למקסיקו עד בירור עניינם. היא מחויבת לברר על אדמת ארה"ב.

מאחר שאין היא יכולה להחזיק מאות אלפים במכלאות, היא משחררת מספרים גדלים והולכים של מהגרים אל תוך ארה"ב, עם התחייבות מצידם להיענות להזמנה לבית משפט לענייני הגירה שיפסוק אם הם ראויים למקלט. ניסיון העבר מלמד מה חלקית היא הצלחת התהליך הזה.

טקסס הרפובליאקית נגד "תפוס ושחרר"

ממשל ביידן נפל קורבן לנסיבות, אבל גם לנטייה מוקדמת להמעיט מחומרת הבעיה. הנשיא ומפלגתו משלמים עכשיו מחיר פוליטי; וכל ארה"ב משלמת את המחיר של פרימת תפרים נוספת בין צפון לדרום למערב למזרח.

מדינות הדרום השמרניות, בשלטון רפובליקאי, מנסות לנהל מדיניות הגירה משלהן. כמובן, השליטה בגבול שייכת לממשלה הפדרלית, אבל הן יכולות למרר את חייה בבתי המשפט.

הן גם יכולות לעשות פעולות שיטור משלהן. בבתי הכלא של טקסס מוחזקים כאלף מהגרים באשמת "הסגת גבול". אחוז ההרשעות קטן מאוד, רק 3%. אבל שני שלישים מן הכלואים מוחזקים בין חודש לחודשיים. המושל הרפובליקאי של טקסס אומר, כי זו החלופה היחידה למדיניות ה"תפוס ושחרר" של הנשיא ביידן.

מצוקתו הפוליטית של הנשיא ביידן בענייני הגירה קיבלה ביטוי פומבי בשבוע שעבר. הוא נשאל על הידיעות שמשרד המשפטים שלו הנהיג שיחות על תשלום פיצויים של 450 אלף דולר לכל מהגר שמשפחתו הופרדה בימי טראמפ. "לא יקרה", אמר ביידן לעיתונאים, והאשים אותם שהם מפרסמים דיווחי "זבל"; לא בדיוק ביטוי של מנהיגות ושל קור רוח מצד נשיא, שמניותיו הפוליטיות עומדות עכשיו בסימן ירידה ניכרת.

מעבר לאוקיאנוס אנחנו רואים בימים האלה את רודן בלארוס אלכסנדר לוקשנקו עושה שימוש ציני במהגרים לא חוקיים מן המזרח התיכון, כדי לפגוע בשכנותיו. לדניאל אורטגה ולאשתו יש ממי ללמוד. הם יכולים לכוון אקדח של פליטים שוחרי מקלט אל רקתו הפוליטית של ג'ו ביידן. הם לא יהססו ללחוץ על ההדק.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר