גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטוב עוד לפנינו: הכירו את הכלכלן בן ה-85 שבטוח שהכול עומד להשתפר

היצע העובדים יצטמצם, הגלובליזציה תפחת, הצמיחה תואט מאוד - ובכל זאת נהיה חברה מאושרת יותר: לעובדים יהיה יותר כוח, בעלי ההון ייחלשו ואי השוויון יקטן ● פרופ' צ'רלס גודהארט, מהכלכלנים החשובים בבריטניה, מביט רחוק באופטימיות אך מזהיר: "הניסיון ליישם את לקחי העבר על העתיד יהיה הרה אסון"

פרופ' צ'רלס גודהארט / צילום: פרטי
פרופ' צ'רלס גודהארט / צילום: פרטי

אנחנו נמצאים בנקודת מפנה היסטורית - רגע שבו זרמי המעמקים שעיצבו את הכלכלה העולמית משנים כיוון באופן דרמטי. התוצאה תהיה סיומו של עידן שבו המחירים רק ירדו וירדו, ותחילתו של עידן חדש, שבו האינפלציה תחזור. כך לפחות משוכנע צ'רלס גודהארט, אחד מהכלכלנים המובילים בבריטניה בחצי המאה האחרונה ונצר למייסד בנק ליהמן ברדרס. גודהארט אינו היחיד שמדבר על אינפלציה - כולם מדברים היום על אינפלציה. אבל גודהארט פחות מתעניין בגורמים זמניים כמו פרץ הקניות של אחרי הקורונה, ספינות שנתקעו בפקק או מחסור חולף באנרגיה. מי שרוצה להבין את הכוחות שידחפו את המחירים והשכר למעלה, ואת אי השוויון דווקא למטה, ולא רק בשנה הקרובה אלא גם עשורים קדימה, צריך להסתכל על הדמוגרפיה. ולא במדינה אחת, אלא בעולם כולו.

וכשמסתכלים על הדברים ככה, התמונה מתחדדת. אנחנו נמצאים ברגע ייחודי. "לאורך שלושים השנים האחרונות, ובמהלך שלושים השנים הבאות", מסביר גודהארט בראיון לגלובס, "ראינו כנראה שינויים יותר גדולים, יותר נרחבים, ויותר חשובים בהיצע העבודה העולמי, מאשר אי פעם בהיסטוריה של העולם".

גודהארט (85), היה עד בעצמו לשינויים האלה, כמי שנולד עוד לפני מלחמת העולם השנייה. הוא ראה את שיעור הילודה במערב הולך ויורד, את הנשים יוצאות לעבודה, את חומת הברזל נופלת ואת סין מצטרפת לכלכלה העולמית. אלה התפתחויות היסטוריות, שהביאו לכך שעוד ועוד עובדים נכנסו לשוק העבודה, התחרו זה בזה, וגררו למטה את המחירים.

אך העידן שבו העובדים הציפו את הכלכלה העולמית מגיע לקצו. והבעיה, כך קובע גודהארט בספרו 'ההיפוך הדמוגרפי הגדול', שיצא לאור בשנה שעברה, היא שרוב הכלכלנים לא מתמקדים בתמונה הגדולה. הם לא מסתכלים רחוק מספיק - לא מספיק קדימה בזמן, ולא מחוץ לגבולות המדינה שלהם. התוצאה, הוא מסביר בספרו (אותו חיבר עם שותפו למחקר מנוג' פרדהן), היא "שהאופן שבו רואים במיינסטרים את העתיד הרחוק יותר הוא שגוי לחלוטין".

את הספר שלו הוא הגיש להוצאה לאור בשלהי 2019. כמה חודשים מאוחר יותר פרצה מגפה עולמית. באחרית דבר שהוסיף באפריל 2020 הוא קובע שמגפת הקורונה תסמן את קו פרשת המים שמפריד בין העידן ה'דפלציוני' של 30-40 השנים האחרונות, לחזרתה של האינפלציה בשני העשורים הקרובים. שנה וחצי מאוחר יותר, התחזית הזאת נראית בדרך להגשמה.

יש מי שמגיב לאינפלציה שמרימה עכשיו ראש באופן נסער ופסימי - באמריקה המחירים עולים והפופולריות של הנשיא ביידן יורדת. אבל גודהארט רואה את הדברים אחרת. הסכנה שמטרידה אותו, הוא מסביר בראיון, היא שהבנקאים המרכזיים ייבהלו מהאינפלציה ומהסכנה לאמינותם, יגיבו חזק מדי, ויגררו את העולם למשבר פיננסי וכלכלי מיותר.

אבל זה האתגר של הרגע הנוכחי. גודהארט, מצדו, מנסה להסתכל עשורים קדימה. העולם המזדקן שלפנינו, הוא משוכנע, הוא כזה של מחירים גבוהים יותר וצמיחה איטית יותר (אם כי, צריך לומר, בישראל התמונה קצת אחרת - ראו מסגרת). אבל אם קברניטי הכלכלה ינהלו את הדברים נכון, נחייה גם בחברה מאושרת יותר.

ג'רום פאוול. יו''ר הבנק הפדרלי / צילום: Associated Press, Kevin Dietsch

הכלכלה התרחקה משורשיה

צ'אלרס גודהארט אמנם בריטי ואף זכה לתואר אצולה על שירותו לממלכה, אך במקור הוא נצר למשפחת אריסטוקרטיה יהודית אמריקאית. סבו של אביו, מאייר ליהמן, היה אחד משלושת האחים שהיגרו מגרמניה לאמריקה וייסדו ב-1850 את מה שלימים היה לבנק ההשקעות הנודע 'ליהמן ברדרס' - שקריסתו ב-2008 הייתה אות הפתיחה למשבר הפיננסי. ב-2008 למשפחה כבר מזמן לא היה כל קשר לבנק, מה שגרם לאחיו המנוח של צ'רלס, הלורד ויליאם גודהארט, להעיר שאם צ'רלס היה מנהל את ליהמן בראדרס, המשבר הפיננסי היה נמנע.

הנין, גודהארט, בחר במסלול אקדמי נוצץ אך חלק ניכר מהקריירה שלו בילה בבנק אוף אינגלנד - הבנק המרכזי של בריטניה - סייע לעצב אותו וגם היה ליועץ הראשי של הבנק. לימים שימש כיועץ לבנקים מרכזיים בכל רחבי העולם וכחבר הוועדה הקובעת את שערי הריבית בבריטניה, וכפרופסור בלונדון סקול אוף אקונומיקס. לפרסום העיקרי שלו הוא זכה כנראה תודות ל'חוק גודהארט', אותו ניסח, חצי בצחוק, בשנות השבעים. האבחנה שלו הייתה שכאשר מדד מסוים הופך למטרה שקובעי המדיניות מנסים להשפיע עליה, הוא מפסיק להיות מדד טוב.

גודהארט חשב במקור על מדיניות מוניטרית, אבל זו אבחנה קולעת שאפשר למצוא יישום שלה בלא מעט תחומים. למשל, בימי הקורונה. תחשבו על ראשי הערים שעודדו תושבים בריאים ללכת להיבדק, רק כדי להוריד את אחוז הבדיקות החיוביות בעיר שלהם, וכך להימנע מציון רמזור אדום. במקרה כזה, שיעור הבדיקות החיוביות כבר לא אומר יותר מדי על התחלואה בעיר. "אני חושש שהחוק מחזיק מעמד לא רע", הוא אומר כשאני מציע לו את הדוגמה.

ובחזרה לגודהארט. "כלכלה היא שילוב נפלא של מתמטיקה מצד אחד, והיסטוריה ומדעי המדינה מצד שני", הוא אומר. אבל המקצוע, שנקרא פעם 'כלכלה פוליטית', ואז הפך ל'כלכלה' וזהו, התרחק יותר מדי משורשיו לטעמו. יש היום יותר מדי דגש על מתמטיקה, ופחות מדי דגש על הרקע ההיסטורי והתנאים הפוליטיים. ובתהליכים שגודהארט מתאר, יש לרקע ההיסטורי העולמי חשיבות מכרעת.

סין היא הדרמה הכלכלית

יש לא מעט התפתחויות שתרמו לשינויים שגודהארט מאתר בכלכלה בעשורים האחרונים. מהשתלבות נשים בשוק העבודה, ועד לשילובה של מזרח אירופה בכלכלה המערבית, אחרי נפילת החומה. אבל "הסיפור המקרו כלכלי הגדול של 30-40 השנים האחרונות", לפי גודהארט, הוא חזרתה של סין. "אחרי הכל, סין היא המדינה הגדולה ביותר בעולם מבחינת האוכלוסייה שלה, ועד למהפכה התעשייתית, סין הייתה גם המדינה הכי חשובה בעולם מבחינה כלכלית. ועכשיו הם חוזרים לשחק את התפקיד הזה".

שי ג'ינגפינג. נשיא סין / צילום: Associated Press, Andy Wong

תוכל לפרט?
"בשלושת העשורים שבין 1990 ל-2020, השילוב בין דמוגרפיה וגלובליזציה הוביל לכך שהיצע העובדים הזמין עבור יצרנים שמוכנים להעביר את הייצור שלהם למקום אחר, יותר מהכפילה את עצמה. לפתע, בפני מי שהיה מוכן להעביר את המפעל שלו מעבר לים, לאזורים שבהם משלמים שכר נמוך יותר, עמדו שלל אפשרויות נוחות" - ובמיוחד בסין. בעידן הגלובליזציה, אומר גודהארט, אפילו עודדו את זה.

"הכפלה של היצע העובדים בתוך שלושים שנה היא אירוע חסר תקדים. האירוע היחידי בסדר גודל דומה שאני יכול לחשוב עליו היה באירופה בימי הדבר השחור אך בכיוון ההופכי - המגפה חתכה את היצע העובדים ב-40% בבריטניה ובהרבה מדינות באירופה. היו לכך השפעות כבירות על הכלכלה ב-20-30 השנים שלאחר מכן. כך שהכפלת כוח העבודה תוך שלושים שנה היא אירוע נדיר ולא שגרתי".

הצפת הכלכלה העולמית בעובדים החלישה את כוח המיקוח שלהם והורידה למטה את המחירים. במבט קדימה, ממשיך גודהארט, התמונה מתהפכת: "קח למשל את השתתפות הנשים בכוח העבודה שעלה מ-20-25% כאשר אני הייתי צעיר לפני 60 שנה, למשהו כמו 80% היום. זה פשוט יוצא מן הכלל. שיעור ההשתתפות שלהן כבר לא ירשום כזאת עלייה בעתיד".

בגלל שאנחנו מביאים פחות ילדים לעולם כבר עשורים, הגידול בכוח העבודה בעולם ירד באופן דרמטי, ובחלק מהמקרים אפילו התהפך. "המשמעות של הירידה בשיעור הפריון היא שכוח העבודה הולך להצטמק די בחדות".

עבור חלק מהמדינות תהיה לכך השלכה דרמטית. "סין צמחה בקצב של 8.5% בשנה במשך שלושים השנים האחרונות, בעיקר תודות לגידול חד בכוח העבודה שלהם, שיעור הנשים שיצאו לעבוד, וההגירה של אנשים מחקלאות במערב המדינה למרכזי הייצור במזרח. התהליך הזה מיצה את עצמו. האוכלוסייה הסינית קטנה בקצב של אחוז בשנה והמשמעות היא ששיעור הצמיחה הסיני הולך לצנוח מ-8.5% ל-2.5% תוך עשור. זה חתיכת שינוי".

וכדי להשלים את התמונה שמשרטט גודהארט, צריך להוסיף עוד שינוי דמוגרפי: אנחנו חיים יותר - כך שהאוכלוסייה הולכת ומזדקנת. "ולא באמת התחלנו לחשוב על איך נתמודד עם זה, במונחים של תקציבים, או של כוח העבודה שנצטרך להקדיש לטיפול בזקנים. זו הולכת להיות בעייה מאוד רצינית".

מצבם של העובדים ישתפר

איך התהליכים שאתה מתאר הולכים להשפיע על הכלכלה?
"השלכה אחת תהיה ששיעור הצמיחה יירד מסביב לעולם. סין וגרמניה הם שני מקרים ספציפיים שבהם הצמיחה פשוט תצנח. אבל בהרבה מובנים, זה לא ממש משנה. מה שחשוב לאושר בחברה האנושית הוא הגידול בפריון לעובד, וסביר שהוא דווקא הולך לעלות קצת" - כי בהיעדר מספיק עובדים, נצטרך להשקיע יותר בחדשנות, במכונות ובתוכנות.

"בנוסף, סביר שאי השוויון שמדאיג כל כך את כולם בכלכלות המערב יתחיל לרדת. המחסור בעובדים יביא לעלויות במחיר התעסוקה, שיביא לשילוב של עלייה בפריון, עלייה במחירים, וירידה ברווחים למעסיקים. כל זה אומר שמצבם של העובדים ישתפר באופן יחסי, ומצבם של בעלי ההון יורע. כך שסביר להניח שאי השוויון, שאנשים מתרעמים עליו בצדק, יפחת במידה מסוימת. כך שייתכן שנצמח לאט יותר, אבל נהיה חברה מאושרת יותר.

"החברות במערב, במידה רבה בגלל אי השוויון, הפכו להרבה יותר מקוטבות מהרגיל", ממשיך גודהארט. "ולקיטוב הזה היו תוצאות מצערות, במיוחד בכל מה שנוגע לשיתוף פעולה בינלאומי. בין היתר בגלל שברוב החברות שלנו מאמינים שאחד מההיבטים של הגלובליזציה שגרמו לבעיות היה הגירה. והקיטוב הזה הוביל לברקזיט, ולהצעה של טראמפ לבנות חומה, ולכל זה".

ועכשיו יש נסיגה מסוימת בגלובליזציה?
"כן. והשילוב בין מחסור בעובדים לירידה בגלובליזציה, האמונה של אנשים שאנחנו צריכים להחזיר את הייצור הביתה במקום לשלוח אותו מעבר לים, הולך לחזק את המעמד של העובדים ביחס להון. וזה יוביל לחברה פחות מקוטבת ופחות אי שוויונית. ולכן למשל, ייתכן שבארה"ב של העשורים הקרובים תהיה חברה מאושרת יותר מאשר בעשור החולף".

בוא נתעכב על הנקודה הזאת. האינפלציה של שנות השמונים והשבעים לא זכורה כתקופה מאושרת - אתה מדבר על אינפלציה גבוהה יותר ועל חברה שמחה יותר. איך זה מסתדר?
"השאלה היא איזה רמה של אינפלציה מקובלת מבחינה חברתית ופוליטית. אינפלציה של 2% אחוזים הייתה מקובלת בבירור, ואולי כך יהיה גם עם אינפלציה 3-4%. הסכנה, כמובן, היא ספירלה של מחירים ושכר שימשכו זה את זה למעלה, בקצב שעליו יהיה אפשר להשתלט רק באמצעות מדיניות דפלציונית שעלולה להוביל למיתון" - למשל על ידי העלאת ריבית חדה.

כיום, למשל, גודהארט היה מעדיף שהבנקים המרכזיים יתחילו להעלות כבר עכשיו את הריבית, לאט לאט, "במקום לחכות עד אמצע השנה הבאה בתקווה שהם לא יצטרכו לעשות כלום". כך שכדי להגיע לחברה המאושרת שעליה מדבר גודהארט מקבלי ההחלטות יצטרכו למצוא את נקודת האיזון. "אבל ככה זה תמיד במקרו כלכלה. אתה תמיד מנסה למצוא איזון".

גודהארט מסביר שהוא מאמין בגישה שנקראת מיני-מקס, כלומר "צמצום הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לך". ולכן הניתוח שלו מוביל אותו לעמדה שמרנית וזהירה יחסית: הוא מאמין שמקבלי ההחלטות, בממשלות ובנקים המרכזיים, צריכים להיערך לזעזועים ולהוצאות שעוד יגיעו, באמצעות העלאת רבית הדרגתית, ושיפור מצב החוב הלאומי.

הסכנה של הבנקים המרכזיים

לפני חודשיים, גודהארט השתתף בכנס השנתי היוקרתי של הבנק המרכזי האירופי, לצד שורה של מקרו כלכלנים מובילים, ונגידי הבנקים הרכזיים הגדולים בעולם. גודהארט ניצל את הפאנל שבו השתתף כדי להטיל פצצה. "העולם נמצא היום במצב די יוצא דופן, כי אין לנו תיאוריה כללית של אינפלציה". בהתחשב בעובדה שבכל בנק מרכזי עובדים עשרות אם לא מאות כלכלנים שמנסים להבין מה קורה עם האינפלציה, מדובר בהצהרה פרובוקטיבית למדי.

למה הייתה הכוונה?
"היו לנו בעבר שתי תיאוריות קשורות זו לזו. התיאוריה המוניטריסטית של מילטון פרידמן, ולפיה אינפלציה היא תמיד פונקציה של יותר מדי כסף שרודף אחר מעט מדי מוצרים. והתיאוריה השנייה היא עקומת פיליפס (שלפיה, בגדול, כשהאבטלה יורדת האינפלציה עולה, א"פ). שתי התיאוריות האלה נזנחו למחצה. ועכשיו, יש לנו הסתמכות יוצאת דופן על 'הציפיות לאינפלציה', כלומר על הרעיון שהאינפלציה תלויה בכך שאנשים יצפו לאינפלציה - למעט בנסיבות קיצוניות".

וכרגע, כשהאינפלציה רושמת עלייה בכל העולם, ובמיוחד בארה"ב, שבה הגיעה כבר לרמות שלא נראו מאז תחילת שנות התשעים, אפשר לשמוע את הבנקאים המרכזיים מדברים לא מעט על הציפיות לאינפלציה. הם מסבירים שהאינפלציה אמנם זינקה בגלל שלל גורמים זמניים שקשורים להתאוששות מהמגיפה - אבל הציפיות לאינפלציה לטווח הארוך עדיין 'מעוגנות' היטב במקום, ולכן אין חשש להתפרצות אינפלציונית של ממש.
גם בארה"ב וגם פה, בבנק ישראל, מתייחסים הרבה לציפיות לאינפלציה - זה רעיון שמשחק תפקיד חשוב עבור בנקאים מרכזיים.

"הם דחקו את עצמם לפינה. המודלים שלהם ממש תלויים בכך, ולפי המודלים כל עוד הציפיות לאינפלציה נותרות ברמה סבירה, כל השאר יהיה זמני או חולף. הם הגיעו למצב שבו הם מניחים את התוצאה שהם שואפים אליה. במקום ניתוח קוהרנטי, יש כאן סדרה של הנחות מנטליות ואני חושב שזו עמדה מסוכנת. להבנתי, הפד מעריך שבאמצע 2022 האינפלציה תתחיל לרדת משמעותית, לעבר המטרה שלהם (של 2% בשנה בממוצע). בוא נניח שהם טועים - מה יקרה אז? הם שמו כל כך הרבה דגש על ציפיות, ואמינות, וכל זה. מה אם זה לא עובד? מה הם יעשו? זה מה שמדאיג אותי".

כלומר אם אני מבין אותך נכון, הבעיה היא לא האינפלציה עצמה, אלא התפיסה לפיה הם צריכים לשמור על אמינות.                                                                                 "בהחלט. אף אחד לא יודע מה יקרה. אבל בוא נניח שאנחנו מגיעים ליוני 2022, והאינפלציה היא עדיין 4-5% בארה"ב. מה הפד יעשה אז? ובמיוחד אם הרפובליקאים ישתמשו באינפלציה בתור נשק פוליטי, ויטענו שהמדיניות של ביידן אינפלציונית, שהשכר של אנשים נשחק, והפד לא עושה את העבודה שלו?"

הם ייאלצו להגיב.                                                                                                                  "הם ייאלצו להגיב, כן - והם עלולים להגיב בכזו עוצמה ומהירות בנסיבות האלה עד שהם עלולים להפיל את כל מגדל הקלפים הפיננסי - מחירי הנכסים הפיננסים, מחירי הדיור, וכל השאר, עלולים לקרוס. הם יעבירו את העולם ממצב של אינפלציה מתונה למשבר פיננסי ואולי אפילו עוד שפל.

"הייתי מעדיף שהם ימשיכו לפעול לאט, ויאפשרו לאינפלציה להמשיך באופן מתון, מאשר שיתעוררו פתאום ויגידו 'אלוהים אדירים, אנחנו מאבדים את האמינות שלנו, אף אחד לא יאמין לנו יותר, אנחנו חייבים ללחוץ על הבלמים ולהעלות את הריבית'. זה יהיה רגע מאוד מסוכן. לכן אני, ורבים אחרים, היינו רוצים שהבנקים המרכזיים יתחילו ל'הדק'" - כלומר להעלות ריבית - "מאוד בהדרגתיות כבר עכשיו".

מה לגבי ההסבר שגודהארט עצמו מציע? הוא מתעקש שלא מדובר בתיאוריה כללית של אינפלציה, אלא פשוט בתיאור של הנסיבות הייחודיות של הכלכלה העולמית בעשורים החולפים, ובאלה שלפנינו.

לסיכום אני שואל את גודהארט על תהליך החשיבה מחדש שעובר על עולם הכלכלה והבנקים המרכזיים. כך למשל, יו"ר הפד האגדי פול וולקר, שהשתלט על האינפלציה בשנות השמונים, וזכה (ועדיין זוכה) למעמד של גיבור, זוכה בדיעבד גם לביקורת, על תרומתו לשבירת העבודה המאורגנת. עשרים שנה מאוחר יותר, לפני המשבר הפיננסי היה נראה כאילו הבנקאים המרכזיים מצאו את הנוסחה שתאפשר להם לנווט את הכלכלה במי מנוחות - בלי לשים לב שמתחת לאפם מתפתחת בועת אשראי ענקית. ולאחרונה, בפד הגיעו למסקנה שאחרי המשבר הם מיהרו מדי להעלות רבית, והאטו את ההתאוששות - והם נחושים לא לחזור על הטעות הזאת.

אבל גודהארט, מסתבר, חושב שחשבון הנפש הזה לא מועיל ועלול אפילו להזיק: "מאוד קשה לזהות נקודות מפנה. ולכן המדיניות בדרך כלל נקבעת בהסתמך על מה שקרה בעבר הלא רחוק, והרצון לא לחזור על השגיאות לכאורה שנעשו בעבר הזה. אך העתיד הולך להיראות מאוד שונה מהעבר. והניסיון ליישם את הלקחים של העבר על העתיד יהיה הרה אסון. הניסיון לא לחזור על הטעויות של 2011 או 2015 הוא הדבר הלא נכון לעשות עכשיו, כי אנחנו נמצאים בעולם מאוד שונה". 

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

בנק לאומי, חנן מור, אאורה ואל על: אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת