גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה מתעלמת מבית המשפט? הסיוע בשכר הדירה לא עודכן 15 שנה

ביהמ"ש המחוזי אומנם פסק לפני שלוש שנים כי יש לעדכן את גובה הסיוע בשכר דירה, אולם זה לא נעשה ● עו”ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח: "אלה שמשלמים את המחיר הם אותם יחידים ומשפחות שתלויים בסיוע כדי להבטיח לעצמם קורת-גג"

אור יהודה / צילום: איל יצהר
אור יהודה / צילום: איל יצהר

שלוש שנים חלפו מאז פסק בית המשפט המחוזי בירושלים בעתירה שהוגשה על-ידי האגודה לזכויות האזרח בישראל נגד משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר בנושא עדכון קצבאות הסיוע של המדינה ליחידים בשכר דירה, אולם מאז לא קרה דבר.

טענת העותרים אז הייתה שהמדינה עדכנה את הסיוע לחלק מקבוצות הזכאים, אולם לא עדכנה אותו לרבים אחרים (למשל ליחידים מקבלי הבטחת הכנסה); ושכתוצאה מכך "נגרמת פגיעה בזכויותיהם לקיום אנושי בכבוד, לדיור, לקניין ולשוויון". בעקבות ביקורת בית משפט התחייבו משרד השיכון ומשרד האוצר לבחון את עדכון הסיוע, והעתירה נמחקה. כאמור, שום דבר לא השתנה בתחום זה.

הרקע: מלאי הדיור הציבורי מונה בערך 53 אלף יחידות דיור, אולם ברשימת הזכאים לדיור ציבורי היו נכון ל-2018, מועד הגשת העתירה, 3,369 משקי בית חסרי דירה שהמתינו לקבלת דירה בדיור הציבורי. יש להוסיף לאלה עוד 5,641 זכאים של משרד הקליטה. כלומר, 9,010 משקי בית שזכאים לדיור ציבורי. בהיותם זכאים לדיור ציבורי, הם זכאים לתוספת סיוע בשכר דירה. נוסף לאלה יש עוד כ-162 אלף משקי בית שמשרד הבינוי והשיכון מסייע להם בשכר דירה. הסיוע ניתן לפי קריטריונים כמו הרכב המשפחה, גיל, מצב בריאות וסוג היישוב.

העתירה של האגודה לזכויות האזרח הוגשה בשמו של אהוד יאיר, תושב גבעתיים, שהיה זכאי לסיוע בשכר דירה כיחיד המקבל הבטחת הכנסה מאז שנת 2006. העותרים הוכיחו כי שכר הדירה של יאיר עלה בפרק זמן של 11 שנים ב-1,200 שקל, ואולם הסיוע נותר קבוע ועמד על 580 שקל.

מבקר המדינה: הסוגיה פוגעת באוכלוסייה חלשה

סוגיית עדכון הסיוע בשכר הדירה לנזקקים לא נסתרת מתודעת הרשויות. כבר בדוח מבקר המדינה בשנת 2010 המבקר מתח על כך ביקורת והצהיר כי "על המשרד להביא בחשבון שהשחיקה בשיעור השתתפות המדינה בשכר דירה לזכאים פוגעת באוכלוסייה חלשה, אוכלוסייה שמפאת משאביה הדלים אינה יכולה לשלם את ההפרש שבין שכר הדירה ובין הסיוע שניתן לה מהמדינה".

ועדת אלאלוף למלחמה בעוני דנה בנושא והמליצה להגדיל את סכום הסיוע בשכר דירה לזכאים בהדרגה ולהצמידו לשינויים בשכר הדירה בשוק הדירות. "סכומי הסיוע החדשים יוגדרו בהתאם לקבוצת הזכאות, כאשר ממוצע ההגדלה המוצע נע בין 700 ל-1,300 שקל לחודש. גובה הסיוע הכולל, לאחר מתן התוספת, יהיה בין 40% ל־95% משכר הדירה הממוצע".

בדוח השנתי לשנת 2015 מצא מבקר המדינה כי למרות הביקורת הקודמת לא חל שינוי. לפי הדוח, "משרד הבינוי אינו בוחן באופן קבוע את השינויים בגובה שכר הדירה ואת היכולת הפוטנציאלית של הזכאים לסיוע בשכר דירה להתמודד עם עלייה במחירי השכירות, ובולטת בהיעדרה מתכונת לעדכון גובה הסיוע בשכר דירה. לנוכח העלייה החדה במחירי הדיור והכבדת נטל ההוצאות לדיור, ובייחוד על השכבות החלשות, על משרד הבינוי, בשיתוף עם משרד האוצר, לגבש מתכונת לעדכון גובה ההשתתפות בשכר דירה באופן שתימנע שחיקה בלתי סבירה בסיוע זה".

"מגלגלים אחריות מאחד לשני והמחירים עולים"

עו"ד משה וילינגר, שייצג את פרקליטות המדינה בתיק זה, הבהיר כי "במהלך השנים החליטה הממשלה להגדיל הסיוע לקבוצות זכאים ייחודיות מתוך כלל קבוצות הזכאים".
סך הסיוע בשנת 2018 עמד על 1.96 מיליארד שקל. בין אלה שקיבלו עדכון לסיוע בשכר דירה ניתן לציין עולים מברית-המועצות שנחשפו לאסון צ’רנוביל, נכים המתגוררים באזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית, דרי רחוב ונשים מוכות ועוד. ואולם, כאמור, לא דובר על עדכון גורף.

בתום הדיון בעתירה הגיעו הצדדים לפשרה, שלפיה "דרג מוסמך במשרדי השיכון והאוצר ידון ויקבל החלטה מנהלית על הצורך בעדכון קצבאות הסיוע בשכר דירה, וימסור אותו בתוך 30 ימים מיום קבלת תקציב המדינה". העיכוב באישור התקציב גרם לכך שנושא זה נזנח.

לדברי עו"ד גיל גן-מור, מנהל היחידה לזכויות חברתיות באגודה לזכויות האזרח, "משרד השיכון ומשרד האוצר מתעלמים מפסק הדין של בית המשפט שחייב אותם לשבת ולבחון את הצורך בעדכון גובה הסיוע בשכר דירה, לאחר שנים ארוכות של עליות מחירים קיצוניות. במקום להבין שלא יכול להיות שגובה הסיוע לא יתעדכן, הם מגלגלים את האחריות מאחד לשני. בזמן הזה, מחירי השכירות ממשיכים לעלות בעשרות אחוזים, והסיוע לשכר הדירה ממשיך להישחק.

עו''ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח / צילום: יח''צ

"מי שמשלם את המחיר הוא אותם יחידים ומשפחות שתלויות בסיוע כדי להבטיח לעצמם קורת-גג. הם נאלצים להוציא חלק הולך וגדל מהוצאות הדיור מכיסם, על חשבון צרכים בסיסיים אחרים וחלקם נקלעים לחובות. פעמים רבות הם לא יכולים להתמודד עם העלייה בדמי השכירות ונאלצים לנדוד מדירה לדירה. בחלק מהמקרים זכאים אף עומדים בפני סכנה מוחשית לחסרות בית".

משרד הבינוי והשיכון: "עובדים על ועדה שתקבע קריטריונים"

תגובת משרד הבינוי והשיכון: "משרד הבינוי והשיכון שם לנגד עיניו את האוכלוסיות המוחלשות כפי שבה לידי ביטוי בסיכום התקציבי האחרון. כעת, לאחר ההישג התקציבי והבטחת 4,700 דירות נוספות למאגר הדיור הציבורי ותוספת תקציבית של 306 מיליון שקל עבור הסיוע בשכר דירה, אנו עובדים בימים אלה על הקמת ועדה ציבורית שתבחן ותגבש קריטריונים חדשים עבור דיור ציבורי וסיוע בשכר דירה".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"