גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכים מודלפים מלמדים על תפקידו של נשיא סין בפעולות הענישה של בני מיעוטים

העתקים של נאומים פנימיים שפורסמו על ידי ארגון המבוסס בבריטניה מראים איך המנהיג הסיני קבע את תוכנית הפעולה לקמפיין נרחב נגד האויגורים ומיעוטים סיניים אחרים באזור

נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong
נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong

פאנל של עורכי דין ואקטיביסטים בבריטניה פרסמו מה שתיארו כמסמכים מודלפים של הממשלה הסינית השופכים אור נוסף על התפקיד ששיחק הנשיא שי ג'ינפינג בניהול הקמפיין של המפלגה הקומוניסטית להיטמעות כפויה של מיעוטים דתיים בחברה הסינית, במחוז שינג'יאנג בצפון מערב המדינה.

העתקים של המסמכים, שחלקם מסומנים "סודי ביותר", כוללים נאומים שנשא הנשיא שי ומנהיגים בכירים אחרים בפני אנשי המפלגה לגבי המצב בשינג'יאנג בשנים 2014 ו־2017, התקופה בה נהגה והושק קמפיין ההיטמעות הכפויה.

על פי המסמכים, הנשיא שי הזהיר לגבי סכנות ההשפעה הדתית והאבטלה בקרב המיעוטים והדגיש את חשיבות "יחס האוכלוסייה", או המאזן המספרי בין המיעוטים לבין הסינים ממוצא האן, הסינים המהווים את רוב העם במדינה והקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעולם.

העתקי המסמכים הועלו ביום שלישי לאתר של בית הדין האויגורי, קבוצה לא ממשלתית שערכה שימועים בלונדון לגבי הפרות זכויות האדם שנעשו נגד בני העם האויגורי, המיעוט הגדול ביותר בשינג'יאנג.

"ההשפעה האישית של שי הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו"

אדריאן זנז, חוקר של המדיניות הסינית כלפי מיעוטים אתניים היושב במינאפוליס, אמר שפנו אליו מבית הדין האויגורי בבקשה לאמת את המסמכים, והוא עשה זאת יחד עם שני עמיתים.

המסמכים הם כנראה חלק ממצבור מסמכים שהניו יורק טיימס דיווח עליו כבר ב־2019, אמר זנז. הניו יורק טיימס פרסם את הטקסט של כתריסר עמודים, אבל לא הראה צילום של אף מסמך. זנז אמר שבעוד שהדיווח בניו יורק טיימס הראה ששי היה מעורב באופן אישי בתכנון הקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג, האוסף המלא של המסמכים מצייר תמונה שלמה יותר.

"ההשפעה האישית של שי על פרטים רבים מהזוועה הזו הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו", אמר.

משרד החוץ הסיני האשים את זנז ואת בית הדין האויגורי בהפצת שמועות והוסיף שלבית הדין אין מעמד חוקי. "לא משנה מה יעשו הליצנים האלה נגד סין, הפיתוח של שינג'יאנג רק ישתפר וישתפר", נמסר ממשרד החוץ.

את מקור הדליפה לא ניתן היה לקבוע. דוברת של הניו יורק טיימס אישרה שהמסמכים שפורסמו על ידי בית הדין האויגורי הם אותם מסמכים עליהם דיווח העיתון ב־2019, והוסיפה שהעיתון לא היה הגורם שהדליף אותם לבית הדין.

שינג'יאנג, הנמצאת במרכז אסיה, היא ביתם של כ־14 מיליון אויגורים דוברי אויגורית, שפה הקרובה לטורקית, ומיעוטים אחרים, ברובם מוסלמים. פעילי זכויות אדם וחוקרים אומרים שהרשויות הסיניות באזור כלאו מיליון או יותר אויגורים ובני מיעוטים אחרים במחנות ריכוז כחלק מקמפיין היטמעות חברתית כפויה גורף שכולל בין היתר איסורים על קיום מנהגים דתיים, אינדוקטרינציה פוליטית, עבודת פרך, הפרדה בין בני משפחה ואכיפה מחמירה של נהלי הגבלת ילודה.

מדיניות המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג הובילה לסנקציות מצד ארה"ב ומדינות מערביות אחרות ועזרה להניע קריאות בין פעילי זכויות אדם להחרים את אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, שצפויה להתקיים ב־2022.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה"

הרשויות הסיניות מתארות את המחנות כמתקני הכשרה תעסוקתית ומתארת את הקמפיין של הממשלה כגישה חדשנית להתמודדות עם קיצוניות דתית. במשך עשורים, נאבקה בייג'ינג בתנועה בדלנית קטנה ולעתים אלימה בשינג'יאנג, שמתגוררת באוזר שנמצא בלב פרויקט התשתיות הלאומי העצום של שי "יוזמת החגורה והדרך", שעלותו טריליוני דולרים.

חוקרים אומרים שהקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג הוביל לסדרת מתקפות מצד בדלנים אויגורים, כולל מתקפה בבייג'ינג ומתקפה נוספת בעיר הדרום מערבית קונמינג, ב־2013 וב־2014. שי ביקר בשינג'יאנג זמן קצר לאחר המתקפה בקונמינג, והודיע על תחילת מה שהגדיר אז כ"מלחמה עממית נגד הטרור".

הרבה מהמסכים שפורסמו ביום שלישי מתוארכים לאביב 2014. בסקירה שנלוותה למסמכים, כתב זנז שווידא את מקוריות המסמכים בין היתר על ידי השוואת תוכנם לדיווחי התקשורת בבעלות המדינה על הקמפיין בשינג'יאנג ומסמכי ממשלה שאחר כך פורסמו באופן ציבורי.

בית הדין האויגורי החליט לא לפרסם את המסמכים המקוריים על מנת לשמור על מקור הדליפה, כך אמר זנז. במקום זה, פרסם תעתיקים שלהם המשחזרים את צורתם ותוכנם, אך ללא סימנים העלולים להצביע על מקורם.

זנז ציין שבכמה מקרים משפטים שלראשונה נאמרו על ידי הנשיא שי בנאומים מ־2014 הופיעו אחר כך במסמכי מדיניות של הממשלה או יוחסו לפקידים בכירים אחרים שחזרו על דברי הנשיא מילה במילה.

תעתיק של נאום שנשא שי בפגישה בשינג'יאנג במאי 2014, למשל, מצטט אותו אומר שהמפלגה הקומוניסטית "לא צריכה להסס או לוותר על השימוש בנשק הדיקטטורה הדמוקרטית של העם ולמקד את האנרגיה שלנו בלתת מכה מוחצת" נגד כוחות הקיצוניים הדתיים בשינג'יאנג.

העיתון הרשמי שינג'יאנג דיילי ייחס ציטוט כמעט זהה לפקיד הממשלה הבכיר ביותר באזור באותה עת, ז'אנג צ'ונשיאן, חודש אחר כך.

הנאום של שי מ־2014 גם נעשה לפני תוכנית תעסוקה גורפת לאויגורים בתחום הטקסטיל ותעשיות אחרות שפעילי זכויות עובדים אומרים שנעשתה פעמים רבות בכפייה ושהובילה את ארה"ב להטיל איסור על יבוא מוצרים התפורים מכותנה שמקורה בשינג'יאנג.

"בעיות התעסוקה בשינג'יאנג בולטות. מספרים גדולים של אנשים מחוסרי עבודה שנותרו להתבטל עשויים לגרום לצרות", אמר שי, על פי אחד המסמכים. העבודה בתוכניות הממשלה, לעומת זאת, "תורמת לאינטראקציה אתנית, החלפת רעיונות והיטמעות".

בנאום אחר שלא פורסם בעבר, טען שי ש"מאזן האוכלוסייה וביטחון האוכלוסייה הם יסודות חשובים לשלום ויציבות לשנים ארוכות". המשפט הזה צוטט מילה במילה שש שנים אחר כך על ידי פקיד בכיר בשינג'יאנג שהזהיר ששיעור הסינים ממוצא האן באוכלוסייה בדרום שינג'יאנג שהאויגורים היו הרוב בה היה "נמוך מדי" ב־15%.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה", אמר זנז.

המסמכים מראים ששי עשה הבדלה בין "רוח הדת הטהורה" וקיצוניות דתית, וטען ש"על פעילויות דתיות נורמליות והזכויות החוקיות של העולם הדתי חובה להגן". אבל המנהיג הסיני גם יצא נגד מה שתיאור כהתערבות של הדת בנושאים הקשורים ל"חיי החול" כמו נישואין, הלוויות ומציאת בני זוג, כך ניתן לראות במסמכים.

בפועל, כפי שדיווח הוול סטריט ג'ורנל, האויגורים בשינג'יאנג סבלו מאיומים במעצר או שליחה למחנות בגלל מגוון מנהגים דתיים נפוצים כמו תפילה או החזקת ספרי קוראן.

"במקומות בהם הדת מתערבת בנושאי המדינה - וכמובן 'נושאי המדינה' זה כמעט הכל, בעצם - אז זה מוגדר כקיצוניות דתית שיש להילחם נגדה", אמר זנז.

המסמכים שהודלפו כוללים גם את הטקסט של נאום מ־2017 שנשא מנהיג המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג צ'ן קואנגואו, בו הוא מקשר באופן ישיר את מחנות הריכוז לפקודות מבייג'ינג, ומונה אותם לצד רשתות המעקב הנרחבות במחוז כדוגמה למאמצים "ליישם לגמרי את המטרה המרכזית" שהנשיא שי קבע למחוז שינג'יאנג.

בית הדין האויגורי קיבל 11 תיקי מסמכים הכוללים בסך הכל 300 עמודים, כך אמר זנז. הם לא כוללים תסריט שאלות ותשובות שהכינו פקידים בשינג'יאנג כמדריך מה לומר לאויגורים שחוזרים על בני משפחה שנעצרו, שהיה חלק מהדיווח של הניו יורק טיימס מ־2019.

בית הדין פרסם תעתיקים של שלושה מסמכים בלבד מתוך ה־11 ביום שלישי, והאחרים יפורסמו בעתיד, כך אמר זנז.

דיוויד טובין, חוקר העוסק בשינג'יאנג באוניברסיטת שפילד הבריטית, וג'יימס מילוורד, היסטוריון מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, עברו על המסמכים המקוריים ועל הניתוח שעשה זנז. בעוד שרבים מהרעיונות על דת וניהול המיעוטים האתניים כבר הופיעו בסין בעבר, אמר טובין, המסמכים המודלפים מהווים שינוי בגלל שמקורם הוא מרכז הכוח של סין.

"זו לא אידאולוגיה שיש ללמוד אותה או להרהר עליה, זו פקודה", אמר לגבי המסר ששי שלח לפקידים הבכירים. "אין אפשרות להתנגד או לסרב לזה".

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20