גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמצעים ביומטריים, טלפונים חכמים ומצלמות אבטחה מציבים אתגרים חדשים למרגלים אמריקאים

ארה"ב והמדינות היריבות לה מחפשות דרכים חדשים להתאים את הריגול לעולם משתנה ● להיות על הרדאר יכול לחשוף את זהותו של מרגל, אבל כך גם לא להיות בו

מצלמת מעקב / צילום: Associated Press, Steven Senne
מצלמת מעקב / צילום: Associated Press, Steven Senne

סוכנים סמויים, שרבים חושדים שהיו סוכני מוסד, תכננו מבצע חשאי להתנקש בפעיל טרור פלסטיני שגר בדובאי. התוכנית מ־2010 הוכתרה כהצלחה אלמלא החלק של החשאיות - מצלמות במעגל סגור עקבו אחרי כל צעד ושעל של הצוות, ואפילו לכדו את פניהם האמיתיות לפני שלבשו תחפושות להסתרת זהותם.

ב־2017, אדם שנחשד שהוא סוכן מודיעין אמריקאי ערך פגישה חשאית לכאורה עם האח למחצה של הרודן השולט בצפון קוריאה קים ג'ונג און, כמה ימים לפני שהתנקשו בחייו של האח למחצה. גם המפגש הזה הפך למידע ציבורי, הודות לצילומי מצלמת האבטחה של המלון שבו נפגשו.

בדצמבר האחרון, הגיע תורה של רוסיה. באתר המחקרי Bellingcat, השתמשו במידע על נסיעות וטלפונים כדי לעקוב אחר צעדיהם של פעילים בשירות הביון הרוסי FSB, שלטענת האתר המחקרי ניסו לרצוח את הפוליטיקאי הרוסי מהאופוזיציה אלכסיי נבלני. ב־Bellingcat חשפו את שמות שלושת האנשים ופרסמו את צילומיהם.

ה-CIA צריכה למצוא דרכים חדשים

ריגול ופעילות ביון הם לא מה שהיו פעם.

פעם, קצין CIA מיומן יכול היה לחצות גבולות עם ארנק מלא תעודות זהות בדויות או לנסוע בחשאיות בערים זרות בלי להתגלות ולפגוש סוכנים אחרים. היום, הוא או היא מתמודדים עם מכשולים דיגיטליים שהם מאפייני החיים המודרניים: מצלמות אבטחה המכסות כל שטח ואמצעי זיהוי ביומטריים בגבולות, שלא להזכיר טלפונים חכמים, שעונים ומכוניות שכל רגע שולחים את מיקומם לרשתות. ואז ישנו גם "האבק הדיגיטלי", הרקורד הפרטי שכמעט כל אדם משאיר אחריו באינטרנט.

בשילוב פיתוחים באינטליגנציה מלאכותית המאפשרים סינון מהיר של המידע הזה, הטכנולוגיות הופכות במהירות לכלי רב עצמה בעזרתו יכולים יריבים למשוך מרגלים מהמסתור, כך אומרים קציני ביון כיום ולשעבר בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות.

"זה ממש גרוע", אמר קצין ביון-נגדי אמריקאי לשעבר לגבי השפעת כל מה שהוזכר לעיל על פעולות הריגול של ארה"ב. "זה ממש מאתגר את הנחות היסוד ואת הגישה לגבי איך לפעול בעניין".

"מעקב טכני נפוץ", כפי שהתחום נקרא באופן כולל, הוא כעת חשש של ממש ב־CIA, ומכריח את סוכנות הביון למצוא דרכים חדשות הדורשות מרגע לרגע יותר משאבים על מנת לגייס סוכנים ולגנוב סודות, כך אומרים הקצינים.

בסביבה חדשה זו, "הרבה יותר מסובך לנהל את הריגול המסורתי", אמר מנהל ה־CIA וויליאם ברנס בשימוע בפברואר לאישור מינויו. "הסוכנות, כמו חלקים רבים אחרים של ממשלת ארה"ב, הולכת להיאלץ להתאים עצמה". אך הוא הוסיף: "אני בטוח לגמרי שהגברים והנשים של ה־CIA יכולים לכך".

במקרה של דובאי, ישראל מעולם לא אישרה או הכחישה את מעורבותה. ב־CIA סירבו להגיב על הקשרים לחצי האח של מנהיג צפון קוריאה. רוסיה מכחישה שהרעילה את נבלני.

"המרכיבים היסודיים של הריגול נופצו"

בדוח מינואר של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים נמצא כי שבעוד שטכנולוגיות דיגיטליות מתוחכמות יעזרו לסוכנויות הביון של ארה"ב לאסוף מודיעין ולזהות יריבים, היתרון נמצא בידי חברות סמכותניות כמו סין ורוסיה, השולטות בטכנולוגיות האלה במידה רבה יותר.

קציני CIA "ייאבקו לשמור על הכיסוי שלהם ולפעול בחשאיות ויתמודדו עם סיכון מתמשך בחשיפה - של עצמם, של הסוכנים ושל המקצוע שלהם בריגול", נכתב בדוח של המרכז.

בראיון עם קצין מה־CIA, דחה הקצין את הרעיון שמרחב הפעולה של הסוכנות מצטמצם, ואמר שהסוכנות תשתמש גם בשיטות ריגול מסורתיות וגם בשיטות חדשות. "אנחנו עושים מאמצים כבירים למניעת גילוי של הקצינים שלנו ושל המקורות איתם הם נפגשים".

"היומינט [מודיעין ממקורות אנוש] אינו מת, לא קרוב לזה אפילו", אמר הקצין.

אחרים לא כל כך בטוחים.

"המרכיבים היסודיים של הריגול, אני חושב, נופצו - הם כבר שבורים", אמר דויין נורמן, מנהל תחנה של ה־CIA לשעבר שהוביל מאמץ מוקדם של הסוכנות להתאים את הריגול לעידן הדיגיטלי, הנקרא "תחנת העתיד".

בתור דוגמה, שאל איך יכול קצין CIA להתיימר לעבוד עבור סוכנות ממשלתית אחרת או חברה פרטית אם הטלפון שלו לא נמצא באופן שגרתי במיקום של אותה ישות, ואין רישום שלו עושה משיכות בכספומט או משלם על ארוחות צהריים בקרבת מקום, ואין שום זכר לו במצלמות האבטחה במקום?

מצב שבו אין למישהו "תביעת רגל" אלקטרונית - כלומר שאין לו מכשיר טלפון ואין לו נוכחות אינטרנטית - הוא רמז בפני עצמו לשירותי הביון היריבים, כך אמר נורמן וכך אומרים גם אחרים.

בנאום מ־2018, דון מייריקס, מי שאז הייתה סגנית מנהל ה־CIA במדע וטכנולוגיה, אמרה שבכ־30 מדינות, שירותי הביון הזרים כבר לא טורחים לעקוב באופן פיזי אחרי סוכני ה־CIA "כשאנו עוזבים את מקום עיסוקנו [התייחסות כנראה לשגרירויות ארה"ב], בין מצלמות האבטחה ותשתית הסלולר, הכיסוי שיש להם טוב מספיק שהם לא צריכים לעקוב".

מברק סודי ביותר מהעת האחרונה בין קציני מודיעין־נגדי במפקדת ה־CIA לתחנות ולבסיסים ברחבי העולם הזהיר שמספר רב של מודיעים של הסוכנות במדינות זרות נלכדו, כך אמרו קצינים המכירים את תוכן המברק. במברק הצביעו על סביבת עבודה יותר קשוחה למרגלים אמריקאיים במדינות זרות, בין היתר כתוצאה ממעקב דיגיטלי פולשני. קיומו של המברק דווח לראשונה ב"ניו יורק טיימס".

קציני מודיעין, תוך ציון סודיות תפעולית, סירבו לדון בפרטים נוספים איך מעקב כזה בידי ממשלות סין, רוסיה, איראן או אחרות עשוי לפגוע במשימות ה־CIA - או באופן שבו סוכנות הביון האמריקאית מגיבה לכך.

אך הם כן הציעו קווים מנחים לגבי איך עשוי להיראות העתיד של הריגול.

הריגול הופך לספורט קבוצתי

חציית גבולות בינלאומיים בשם בדוי הופכת במהירות לנחלת העבר, בגלל אמצעים ביומטריים כמו זיהוי פנים וסריקת אישונים, אמרו קצינים לשעבר. "יותר קשה לסוכני מודיעין להתחפש בשם בדוי", אמר קצין מודיעין מערבי בדימוס שהעריך שבקריירה שלו היו לו תשע זהויות בדויות, וכרטיס אשראי הקשור לכל אחת מהן.

יותר מעשי ריגול ייעשו "בשם האמיתי", כלומר שהמרגל לא יעמיד פנים שהוא מישהו אחר אלא "יחיה את הכיסוי" שלו כאיש עסקים, אקדמאי או בעל מקצוע אחר שאין לו קשר ברור לממשלת ארה"ב.

מוסקבה ובייג'ינג שלחו "שטף אדיר" של מה שמוכר כאוספי מודיעין לא מסורתיים לרחבי העולם, כך אמר מפקד המודיעין־הנגדי לשעבר של ארה"ב וויליאם אוונינה. כשנשאל אם ארה"ב עשויה לנהוג באופן דומה ענה: "זו תהיה ההנחה שלך כעיתונאי במידה רבה מאוד".

הריגול הופך גם יותר ויותר לספורט קבוצתי. בעוד שפעם מרגל בודד יכול היה להגות ולבצע מבצע שלם - לפגוש סוכן, להביא מסמכים חשאיים - בעתיד, יהיה צורך בקבוצה שתעזור לנטר את אמצעי המעקב דיגיטלי ולהדריך את סוכן ה־CIA איך לעקוף אותם.

מייריקס תיארה בנאום שלה מ־2018 איך, כמבחן, צוות של ה־CIA הכין מפה של מצלמות אבטחה בעיר הבירה של מדינה יריבה לארה"ב שלא נקבה בשמה, לצד סוג המצלמות והכיוון אליו צופה כל אחת מהן. על ידי שימוש באינטליגנציה מלאכותית, תכנן הצוות מסלול שאינו נצפה על ידי אף אחת מהן ובו יכול סוכן לנוע בבטחה.

בעוד שעמיתים במפקדה מסתכלים על סדרה של מסכים, סוכנת ה־CIA ההולכת ברחוב עשויה ללבוש שעון חכם שיאמר לה אם היא "ירוקה" - חופשיה ממעקב דיגיטלי - צהובה או אדומה.

בשביל צעדים כאלה נחוצים יותר זמן, יותר כוח אדם ויותר משאבים.

זה יותר "משימה בלתי אפשרית" מאשר ג'יימס בונד, ו"המשמעות של זה היא שבסך הכל יהיו פחות מבצעים" עם מאגר קטן יותר של אזרחים זרים שיגויסו לרגל עבור ארה"ב, כך אמר נורמן. "אתה הולך להוציא הרבה יותר אנרגיה בעבודה על מעט המבצעים שהם חשובים באמת".

יש גם אינספור טריקים דיגיטליים שניתן להפעיל במה שאוונינה כינה "הגרסה הטכנולוגית של חתול ועכבר". לדוגמה, אפשר "לזייף" מיקום של טלפון, להונות לוכדי מרגלים זרים שיחשבו שהמטרה שלהם נמצאת במקום אחד בזמן שתהיה במקום אחר, כך אמרו קציני CIA היום ולשעבר.

הבכירים שרואיינו אמרו שה־CIA, שבשנה הבאה יצוינו 75 שנה לייסודו, התמודד והתגבר על אתגרים טכנולוגיים גדולים בעבר. בתקופת המלחמה הקרה במוסקבה בשנות ה־80, הייתה הנחה ארוכת שנים שהסוכנות לא תוכל לגייס ולפגוש מרגלים סובייטים מתחת לאף של ה־KGB. מפקד תחנה לשעבר והעמיתים שלו מצאו דרכים, כולל דרכים חדשות לתקשורת בטווח קצר עם סוכנים ודרכים להתחפש, והסוכנות הצליחה בתקופה זו להפעיל את אחד המרגלים הסובייטים המוצלחים ביותר של המלחמה הקרה כולה, אדולף טולקצ'ב.

"רוב האתגרים הטכנולוגיים ניתנים לעקיפה", אמר קצין ה־CIA הבכיר. "אנחנו משחקים התקפה מעולה, ולא יושבים בחוסר מעש בכל הנוגע למגננה".

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת