תשתיות המו"פ הדיגיטלי בבתי החולים יתחדשו במענק של 55 מיליון שקל

הגופים יזכו לתמיכה של עד 8 מיליון שקל עבור תוכניות להקמה או הרחבה של תשתיות המידע דיגיטלי שלהם • תחום הבריאות הדיגיטלית הוא אחד מתחומי ההשקעה החמים היום, וישראל נחשבת כמובילה בתחום

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר
משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות, רשות החדשנות ומטה ישראל דיגיטלית במשרד הכלכלה, הודיעו על יצירת מענק של 55 מיליון שקל לארגוני בריאות (כמו בתי חולים וקופות חולים), לטובת הקמת תשתיות לקידום מחקר ופיתוח בתחום הבריאות הדיגיטלית. הגופים יזכו לתמיכה של עד 8 מיליון שקל עבור תוכניות להקמה או הרחבה של תשתיות המידע דיגיטלי שלהם.

תחום הבריאות הדיגיטלית הוא אחד מתחומי ההשקעה החמים היום, וישראל נחשבת כמובילה בתחום, הן בשל החלוציות שלה במחשוב המידע בבתי החולים, והן בשל תרבות הסטארט-אפים שיצרה יזמות רבה בתוך בתי החולים ובחברות שנוצרו מחיבורים בין גורמים מעולם הרפואה ועולם ההייטק, שמתרחשים פחות במדינות אחרות. אולם עם הזמן גם מדינות אחרות ממחשבות את מערכות הבריאות שלהן ומתמרצות חברות בריאות דיגיטלית, וישראל צריכה לרוץ מהר יותר כדי לשמר את היתרון שלה.

רוב בתי החולים הגדולים ואפילו הבינוניים בישראל וכל קופות החולים, כבר הקימו חטיבות לשיתוף פעולה עם התעשhיה והחלו בפעילות בתחום זה. כעת נעשית העבודה הסופית עם גורמי רגולציה כדי לוודא שניתן יהיה לשתף את המידע בקלות וביעילות עם חברות וחוקרים.

חלק מן השותפים של קופות החולים הן גם חברות הפארמה, המכשור הרפואי והטכנולוגיה הגדולות בעולם. שיתופי פעולה כאלה, מלבד היכולת שלהם להכניס כסף וידע חדש לארגון, גם יכולים למשוך את החברות הבינלאומיות ליותר פעילות בישראל, ומספר חברות כאלה כבר הקימו פעילות דווקא בישראל, כדי לנצל את הנגישות למערכת הבריאות המקומית ולמידע שטמון בה, ולאקוסיסטם הבריאות הדיגיטלית שנוצר סביבו.

המענקים יאפשרו לארגוני הבריאות להרחיב את הפעילות הזו ולהשקיע בתשתיות חדשות. מהמשרדים המובילים את התוכנית נמסר כי "התחרות הגלובלית דורשת הרחבה והעמקה של שימוש במידע ודיגיטציה... על מנת לשמור על היתרון של ישראל כמערכת בריאות ציבורית חזקה וחדשנית. שימוש חכם במידע מביא ערך החל משלב עיצוב הניסוי, זיהוי משתתפים פוטנציאלים, גיוס יעיל של משתתפים, קישור דיגיטלי של המידע ישירות מהתיק הקליני לתיק היזם ועוד. קידום שיתופי פעולה אלו דורש השקעה מתמשכת בתשתיות וכוח אדם ייעודים לכך, השקעה אותה מתקשים ארגוני הבריאות להקצות במציאות הקיימת".

התוכנית תאפשר גמישות ניהולית

המשרדים מסרו כי מודל ההשקעה המוצע מאפשר גמישות רבה לארגונים לבנות תוכנית הממנפת את היתרונות היחסיים שלהם. כך לדוגמה, המסלול מאפשר השקעות כגון: הקמה של סביבות מחקר וירטואלית מתקדמות הנותנות מענה לצרכי המחקר, תוך שמירה על סטנדרט אבטחת מידע ופרטיות גבוה; השקעה בטיוב המידע ובסטנדרטיזציה של מידע (לדוגמה, סטנדרט FHIR); תשתיות לאיסוף ויצירה של מידע חדש שכיום אינו חלק מהתיק הקליני; שימוש חכם יותר במידע במסגרת ניסויים קליניים; פיתוח כלי NLP; Sandbox המדמה את הנתונים בסביבת המחקר ועוד.

דוגמאות אלו מופיעות בקול הקורא המשותף, אולם המסלול כאמור הינו מסלול המאפשר גמישות לארגוני הבריאות לבחון בעצמם אלו תשתיות חסרות, ולהציע תוכניות אטרקטיביות שיקדמו את המחקר והפיתוח בישראל. במסגרת המסלול, מעודדים ארגוני בריאות לבחון גם הגשה של תוכניות משותפות לכמה ארגונים ביחד המייצרות ערך ייחודי. כך לדוגמה, ניתן יהיה להשקיע בתשתיות אשר מאפשרות ביצוע מחקר מבוזר בכמה ארגונים ביחד, או תשתיות אחרות אשר מקלות על שיתופי הפעולה בין ארגוני הבריאות לטווח ארוך.

דגש מרכזי ניתן בתוכנית גם על סטנדרט השירות שיינתן לחוקרים במסגרת שיתופי הפעולה. ארגוני הבריאות שיזכו במענק נדרשים לייצר מסלולי התקשרות מהירים, ויכולים לשם כך להעסיק כוח אדם ייעודי.

שר הבריאות ניצן הורוביץ  אמר כי "ארגוני הבריאות הישראלים הוכיחו יכולות מרשימות באימוץ והטמעת חדשנות בקצב מהיר והסתגלות לעולם חדש את היכולת הזאת אנו רוצים להמשיך לחזק ולטפח. ישראל בהחלט יכולה להוביל בהטמעת חדשנות במערכת הבריאות, אולם לשם כך נדרשת השקעה בתשתיות מחקר וכוח אדם ייעודי. ארגוני הבריאות הישראלים הם מקור עוצמה למשק הישראלי וזה ברור היום גם לממשלת ישראל. אנו מעודדים ומהדקים את שיתוף הפעולה בין משרד הבריאות, רשות החדשנות ומטה ישראל דיגיטלית במשרד הכלכלה והתעשייה".

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, אמר כי "במסגרת המסלול החדש אנו מעוניינים לעודד את ארגוני הבריאות להקים ולהרחיב יחידות ייעודיות לבניית תשתיות הנדרשות לטובת מו"פ בתעשייה שיאפשרו חדשנות, התפתחות תעשייה רחבה ושיתופי פעולה בארץ שיובילו לקידום שירותי הבריאות. המסלול החדש מציע גמישות רבה בעבור הארגונים לבנות תכנית עסקית ממוקדת הממנפת את היתרונות היחסיים שלהם, הן למען קידום מטרותיהם והן במטרה לייצר יתרון תחרותי לתעשיית ההייטק הישראלית בתחום הבריאות."

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן אמרה כי "כולנו ראינו את חשיבות תשתית המידע הרפואי בתקופת הקורונה. קידום תשתיות מידע רפואיות בישראל יצעידו את המדע והטכנולוגיה קדימה לאתגרי העתיד ויקדמו רפואה מותאמת אישית מצילת חיים".

שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי  אמרה כי "המסלול החדש כחלק מהתוכנית הלאומית בריאות דיגיטלית כמנוע צמיחה, אותה מתכלל מערך הדיגיטל הלאומי במשרד הכלכלה והתעשייה, נועד לייצר תשתיות דיגיטליות לטובת הצמחת חברות הזנק בתחום, קידום ישראל לחזית המחקר ברפואה מותאמת אישית והטמעת כלים דיגיטליים במערכת הבריאות הישראלית, לטובת שיפור הבריאות של כלל תושבי ישראל. מגפת הקורונה העצימה את חיוניות הפיתוח והבחינה של פתרונות חדשניים במערכת הבריאות, והמסלול החדש יחבר ויגדיל את היקף שיתופי הפעולה בין החברות בתחום לארגוני הבריאות בישראל".