עמל ומעבר | בלעדי

המתווך שיגזור קופון של כ-10 מיליון שקל מרכישת רשת הסיעוד עמל ומעבר ע"י קרן פימי

בעסקה שתיסגר בחודש הבא צפויה קרן ההשקעות לרכוש 80% מרשת הסיעוד ובתי האבות לפי שווי חברה של מיליארד שקל מידי בעליה, הארי גרוס והמנכ"לית דליה קורקין • המתווך בעסקת הענק - רועי דוד, לשעבר מנכ"ל פועלים שוקי הון

ישי דוידי, עומד בראש קרן פימי / צילום: יונתן בלום
ישי דוידי, עומד בראש קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן ההשקעות פימי, בניהולו של ישי דוידי, נכנסת לראשונה לתחום בתי האבות הסיעודיים, עם השקעת ענק של 800 מיליון שקל ברשת "עמל ומעבר". בחודש הבא צפויה פימי לחתום על עסקה לרכישת 80% ממניות רשת הסיעוד ובתי האבות, לפי שווי חברה של מיליארד שקל.

המוכרים בעסקה הם בעלי המניות הקיימים של רשת עמל ומעבר, בעל השליטה הארי גרוס והמנכ"לית דליה קורקין, שרכשו את הרשת בשנת 2015 תמורת 240 מיליון שקל בלבד (כרבע מהשווי בעסקה הנוכחית). במסגרת העסקה ימכור גרוס את מלוא החזקותיו (70%) תמורת 700 מיליון שקל, ואילו המנכ"לית קורקין תמכור 10% ממניות החברה ב-100 מיליון שקל.

לגלובס נודע כי בנקאי ההשקעות שהוביל את מכירת השליטה ברשת עמל ומעבר הוא רועי דוד, שותף בבוטיק הבנקאות להשקעות גואז פרטנרס. דוד, לשעבר מנכ"ל פועלים שוקי הון, והבוטיק שבו הוא שותף, צפויים ליהנות מעמלת תיווך ודמי הצלחה בהיקף מוערך של כ-10 מיליון שקל בזכות השלמת העסקה.


הדוגמה של דנאל משליכה על היקף העסקה

עמל ומעבר הוקמה בשנת 1984 בשם עמל סיעודית, וב- 1995 נרכשה על ידי אבי רויכמן וערן גורן. בשנת 2000 רכש ארגון הקניות הקיבוצי גרנות 50% ממניות החברה, ובשנת 2015 היא נמכרה כאמור לבעלים הנוכחיים, איש העסקים היהודי-אמריקאי הארי גרוס (70%) ודליה קורקין. לאחר השלמת העסקה תיוותר קורקין עם 20% ממניות עמל ומעבר, ותמשיך בתפקיד מנכ"לית הרשת.

עמל ומעבר היא מהחברות הפרטיות הגדולות בארץ בתחום בתי האבות והסיעוד לקשישים. מחזור ההכנסות שלה עומד על כ-1.3 מיליארד שקל בשנה והיא מייצרת רווח תפעולי תזרימי (Ebitda) של כ-125 מיליון שקל בשנה, כאשר לחברה אין חובות פיננסיים לפרוע.

כך, שהעסקה משקפת מכפיל Ebitda של 8 אשר אינו נחשב גבוה ברמות המכפילים הקיימות כיום בשוק. לשם השוואה, הרשת המתחרה דנאל רשמה בתשעת החודשים הראשונים של 2021 צמיחה של 12% בהכנסות ל-1.7 מיליארד שקל וגידול של 21% ברווח הנקי לבעלי המניות לסך של 110 מיליון שקל.

נתונים אלו משקפים לדנאל רווח נקי צפוי של כ-155 מיליון שקל ב-2021 כולה, כאשר היא נסחרת בבורסה לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל. מניית דנאל זינקה ב-340% (פי 4.4) בשלוש השנים האחרונות, וב-760% (פי 8.6) בשש השנים האחרונות. מכך ניתן אולי להבין מדוע הסכימה פימי לשלם מחיר גבוה פי ארבעה מזה ששולם עבור הרשת לפני שש שנים בלבד.

דנאל, יש לציין, עוסקת במגוון רחב יותר של תחומים, ובהם מסגרות לאנשים עם צרכים מיוחדים, כוח אדם בתחום משאבי האנוש, מרכזים לשירותים רפואיים ועוד. עם זאת המגזר העיקרי שלה הוא כוח עזר בתחום הסיעוד, אשר הניב לה בתשעת החודשים הראשונים של 2021 הכנסות של 825 מיליון שקל ורווח תפעולי של 51 מיליון שקל.

לעומתה, עמל ומעבר מחזיקה ב-14 בתי אבות סיעודיים - רובם בקיבוצים בכל רחבי הארץ. כיום מעסיקה עמל ומעבר 22 אלף עובדים ומעניקה שירות למספר דומה של לקוחות. עובדים אלו יצטרפו בחודש הבא כאמור לעוד 34 אלף עובדים המועסקים כבר כעת בידי חברות הנשלטות על ידי קרן פימי.

"פוטנציאל רב, רווחיות ומנועי צמיחה"

השלמת העסקה תהפוך את פימי לאחד המעסיקים הגדולים במשק, אם לא הגדולה שבהם. בפימי רואים במגזר בתי האבות והשירותים הסיעודיים תחום חשוב ביותר למדינת ישראל, אשר צפוי להמשיך ולצמוח לאור העלייה בתוחלת החיים, הזדקנות האוכלוסיה והגידול באוכלוסיה הנזקקת.

באופן ספציפי, זיהתה פימי ברשת עמל ומעבר פוטנציאל רב בזכות הבסיס הסיעודי החזק, דרך בתי האבות שלה בפריפריה ועד הפרויקטים המיוחדים שלה בתחום הטיפול בניצולי שואה, בנוער בסיכון ובתשושי נפש. בפימי בחנו בחודשים האחרונים את החברה ומצאו כי מדובר ברכישת חברה רווחית, מנוהלת היטב ובעלת מנועי צמיחה מעניינים, אשר פועלת בתחום המעניין את מנהלי הקרן ומרחיבה את מגוון תחומי הפעילות שלה.

יש לציין כי קרנות השקעה נוספות בחנו גם הן את רכישת השליטה בעמל ומעבר, ולפחות אחת מהן הגישה הצעה שכנראה נקבה בשווי חברה גבוה יותר. עם זאת, מרגע שפימי הביעה תעניינות ברכישה, היא זכתה לתקופת בלעדיות בעת ניהול המו"מ עם הרשת עד לסיכום על מסגרת העסקה.

בימים אחרונים עסקו הצדדים בקבלת האישורים מהגורמים השונים, ובהם הבנקים המממנים של עמל ומעבר ושל החברות הבנות שלה. השלמת העסקה תתבצע לאחר חתימה על ההסכם וקבלת מלוא האישורים הדרושים.

קרן פימי, שנוסדה בשנת 1996, היא קרן ההשקעות הפרטית הגדולה בישראל עם נכסים מנוהלים בהיקף של יותר מ-6 מיליארד דולר. הקרן רוכשת שליטה בחברות ומבצעת בהן תהליכי השבחה משמעותיים, כאשר במקרה של עמל ומעבר, היא צפויה לתמוך בהרחבת פעילותה של הרשת ובהגדלת מספר בתי האבות שהיא מנהלת.

למן הקמתה ועד היום, רכשה פימי שליטה ב-97 חברות ומימשה 65 מהן בהיקף עסקאות של למעלה מ- 5.5 מיליארד דולר. השקעות הקרן ב-2021 מסתכמות בינתיים ל-1.85 מיליארד שקל וכוללות את רכישת השליטה בחברות אמת מחשוב (62% מהמניות תמורת 450 מיליון שקל), גל שבב (100% מהמניות תמורת 320 מיליון שקל), עשות אשקלון (85% מהמניות תמורת 285 מיליון שקל) ועמל ומעבר כאמור.