גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשרד לביטחון הפנים הפך למפעל לדרגות ותקציבים": המנכ"ל החדש יורה לכל הכיוונים

"במובנים מסוימים - השב"ס הוא ארגון שעדיין נמצא בימי הביניים" • "במבצע שומר החומות, המשטרה כשלה באופן משמעותי ברמה המודיעין" • מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, תומר לוטן, לא חוסך מילים קשות מארגוני ההצלה, מהמשרד שהוא עומד בראשו ושאותו הוא רוצה לתקן, ומציב משימה מרכזית: הטיפול באלימות ובפשיעה בחברה הערבית

תומר לוטן, מנכ''ל המשרד לביטחון הפנים / צילום: איל יצהר
תומר לוטן, מנכ''ל המשרד לביטחון הפנים / צילום: איל יצהר

"נייר הלקמוס של קדנציית הממשלה הנוכחית ושל המשרד לביטחון הפנים הוא הטיפול בחברה הערבית והמאבק בפשיעה ובאלימות שבה". כך מגדיר תומר לוטן את חשיבות המשימה העיקרית של המשרד שאותו הוא ממנכ"ל, ומדגיש כי "המבחן שלנו יהיה ביישום וביצירת מהפך בשטח כבר בשנה הקרובה".

לוטן, איש ארגוני החברה האזרחית שהגיע למשרד המופקד על המשטרה, על שירות בתי הסוהר ועל רשות הכבאות וההצלה, מלא מילות תיאור ביקורתיות על המשטרה. לדבריו, זהו גוף חבוט ומסוגר, בן חורג לאחיו שירותי הביטחון האחרים, גוף עם ניהול נתונים גרוע במיוחד, ושיטת מינויים מסובכת המייצרת כשלים רבים. אולם, אחרי הכל הוא אומר: "בסופו של יום עושים למשטרה עוול. שיטור הוא המוסד הציבורי כמעט עם החוסר החמור ביותר בכוח אדם בישראל. אחת הפתולוגיות של מדינת ישראל זה תיקנון החסר של עובדי הציבור. זה נכון לגבי כלל המגזר הציבורי ובמשטרה זה צועק לשמיים".

ממבקר בכיר של השיטה - למנכ"ל המשרד 

לוטן (סרן מיל'), בן כמעט 44, נשוי עם שלושה ילדים, מונה לתפקיד מנכ"ל המשרד ב־16 ביוני. הוא החל את דרכו הציבורית כיועץ לשרת החינוך יולי תמיר בממשלת אולמרט-ברק. אחר כך הקים וניהל את ארגון "מעש" לחיזוק השירות הציבורי בישראל, וכן ניהל את המרכז לממשל מקומי ופיתוח אזורי בג'וינט. ב־2017 שימש כראש המטה של אבי גבאי במפלגת העבודה, וב־2020 מונה על ידי פרוייקטור הקורונה רוני גמזו לראש מטה תכנית "מגן ישראל" למאבק בקורונה. מתקופה זו יש לו הרבה מילים טובות על ניהול הקורונה בתקופת הממשלה הקודמת. "ראש הממשלה בנימין נתניהו עמד במסיבת עיתונאים והעניק למטה, לגמזו ולי את הסמכויות הנדרשות בפומבי. אותי זה הפתיע וגם לימד עד כמה חשובות סמכות וגיבוי מראש הממשלה".

לוטן אמנם נותן לממשלה הקודמת "ציון טוב" על טיפולה בקורונה, אך יש לו גם ביקורת בגין "ההתנהגות הפוליטית הבעייתית והדו־קוטבית". ובכל זאת, לראייתו, הממשלה יצרה החלטות טובות לאותה תקופה, ללא חיסונים בשנה הראשונה. "התקשורת, בחלקה לפחות עשתה עוול ותיווכה לא טוב את מה שקרה באמת בקבינט", אומר לוטן. "זה אכזב והרגיז אותי, היו מקרים שיצאתי מהדיונים שהיו טובים, ובחוץ אני שומע בתקשורת תמונת מצב שלא משקפת את מה שקרה באמת". כעת הוא אומר, הדיונים לא פחות טובים ומה שהשתפר עוד יותר הוא שיתוף הפעולה בין המשרדים.

יש שיתהו מה עושה איש של ארגוני החברה האזרחית במשרד ביטחוני מקצועי כמו המשרד לביטחון הפנים? זהו בדיוק הצורך. אדם מהחברה האזרחית שיכניס את ממד השירותיות ושיתוף הקהילה. "המשטרה היא גוף סגור שמתכנס לתוך עצמו בגלל הביקורת הציבורית הגדולה כלפיו, זהו גוף חבוט", מדגיש לוטן שמוסיף: "לי, כמי שבא מארגונים האמונים על הקשר בין השלטון לבין הקהילה - יש מה לתרום כאן".

איך אתה רואה את המשימות העיקריות של המשרד?
"אין שאלה בכלל, האלימות בחברה הערבית היא המבחן של הקדנציה הזו נקודה. יש עוד אתגרים, כמו אלימות משפחה, תאונות דרכים, שריפות ענק, שב"ס. אבל נייר הלקמוס של הקדנציה הזו היא החברה הערבית הפשיעה והאלימות בה".

למשרד לביטחון הפנים יש אתגרים רבים, אך יש אחד מהם שאותו מגדיר לוטן בתור "משמעותי, אסטרטגי מבני". המשרד, לדבריו, "נבנה בשיטת הסלמי ההפוך. קודם הייתה המשטרה, ואחר כך הוסיפו כל מיני - כבאות, עיר ללא אלימות, ועוד". לצד זאת, לוטן מציין כי יש דילמת זהות דרמטית. "מצד אחד אתה שייך לעולם הביטחון הלאומי, אבל בזה הוא החצר האחורית של צה"ל, השב"כ והמוסד. שיטור ותחושת ביטחון לא נמצאים במקום גבוה בסדר העדיפויות. השיטור הוא בן חורג של הביטחון".

המשרד, לשיטתו, "הפך להיות מין רגולטור טיפש של הגופים שתחת פיקוחו, המשטרה, השב"ס והכבאות. יושב להם על העורקים באמצעות הרשאת התקציבים והדרגות, ומהווה בעצם מעין מפעל אישורים".

אתגר משמעותי של המשרד לביטחון הפנים הוא המאבק בפשע ובאלימות בחברה הערבית. לוטן מגדיר את תפקיד המשרד בהקשר זה ככזה שנדרש ליצור "סערה מושלמת" שבה כל המערכות יתנהלו בתיאום ובמלוא כוחן כדי לגדוע את שורשי הפשיעה במגזר. "אני יכול להבטיח לציבור שאין אבן שאנחנו לא הופכים כדי לשנות את המציאות המדממת שאנחנו מצויים בה. אנחנו סוגרים פערים שנפתחו על פני שנים ארוכות בכל מה שקשור לשיטור ונוכחות בישובים הערבים, מקדמים חקיקה ויוזמות שהיו תקועות, מעבירים את מערכת אכיפת החוק כולה מתפיסת הגנה לתפיסה של התקפה אקטיבית על כל מוקדי ומחוללי הפשיעה".

 

את 2022 מגדיר לוטן בתור "שנת השינוי" שעליה ייבחן עם המשרד כולו. "כדי להצליח אנחנו חייבים לבנות אמון מחדש עם החברה הערבית", הוא מציין.

החברה הערבית לא באמת מסייעת. לא?
"הם אומרים 'אנחנו כעת לא סומכים. תוכיח שאתה רציני ומשתדל, ואז נראה'. אבל זה קצת מעגל - המציאות מראה כי רק 24% מעשי רצח בחברה הערבית מפוענחים לעומת 66% בחברה היהודית. אתה רוצה לפענח יותר אבל אז יש בעיה. עשר דקות לאחר רצח מגיעה המשטרה, אך השכנה כבר ניקתה את התרמילים והזירה - ולמז"פ אין כמעט מה לעשות. הם לא ידברו וישתפו פעולה. מצד אחד אני מבין אותם - הם אומרים 'מה אני צריך להסתבך מול ארגוני הפשיעה ולעמוד בפרונט?'. מצד שני זה כמובן פוגע ביכולתה של המשטרה. זה מעגל נורא מתסכל".

מיהם בעצם מחוללי הפשיעה?
"בקיץ 2020 יצא דוח המנכ"לים המעולה של הממשלה הקודמת שסקר את כל מחוללי הפשיעה בחברה הערבית. הסכסוכים בין החמולות, ארגוני הפשיעה, הנגישות של האמל"ח, הצעירים חסרי המעש, וגם תשתיות האי־שוויון. אנחנו קראנו ויישמנו לתוך תוכנית מעשית מבצעית, וזו תכנית 549 שאושרה בממשלה".

"לראשי רשויות קשה לראות מג"בניקים"

במסגרת התוכנית, נפתחו 800 תקני שוטרים לנושאי החברה הערבית. המטרה היא לא רק הקמת תחנות, אלא גם ללמוד היכן להציב אותם. "לראשי הרשויות קשה יותר לראות מג"בניקים מאשר שוטרי כחולים", מסביר לוטן. "בגלל זה מג"ב יהיו בעיקר בדרום ובירושלים".

הגורם המרכזי שמיועד לטפל בארגוני הפשע הוא יל"כ - יחידות כלכליות מודיעיניות. "כבר כעת יש החרמות אמל"ח בכמויות גדולות. מה שהמשטרה עושה בשלושת החודשי האחרונים ברמה המבצעית הוא חסר תקדים. אנחנו יושבים על ארגוני הפשע. בזכות הפעילות של גורמים האחרים, כמו רשות המיסים והפרקליטות, אנחנו מחרימים רכבי יוקרה ורכוש בשווי מיליוני שקלים".

באופן לא ברור, תוכנית החומש למאבק באלימות ובפשע בחברה הערבית מנותקת מתוכנית החומש הכלכלית-חברתית של החברה הערבית. המשרד לביטחון הפנים קיבל 1.4 מיליארד מתוך 2.4 מיליארד שקלים, ולפי לוטן - רוב הסכום לא ימוצה בחמש שנים אלא בשנתיים הבאות במלואו.

 

אחד מהאפיקים הלא־שיטוריים שנמצא בתכנית הוא הרחבת השירות אזרחי במשטרה, במד"א ובכבאות והצלה שם, לפי לוטן, זה עובד מעולה. במשטרה יש 300-250 בנות שירות, ולפי התוכנית - המשרתים בשירות הלאומי יעברו לתפקידים מבצעיים ממש. "שיישבו בניידות, שיענו במוקדים ולא שיגישו תה וקפה בתחנות", כך לוטן.

המשטרה כשלה בערים המעורבות בעת "שומר החומות".
"הייתה פה הפתעה ממשית, האירוע היה מרעיד אמות הסיפים - כישלון מודיעין משמעותי", מודה מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים. "כשיש עלייה של גל לאומני כללי, ולא משנה מאיזו סיבה, היכולת להתגלגל לחברה הערבית-ישראלית היא גדולה. זה יצר לגיטימציה לאלימות, כשזה נראה אפשרי - זה קורה. משהו בהבנה שמדינת ישראל או סמלי השלטון נתפסו על המכנסיים למטה, וזה מעודד את כל מי שיש לו משהו שבור מול המדינה לעשות מעשה. לא בטוח שכל המהומות שהיו ביפו נובעות מלאומנות, ממש לא בטוח".

מעורבות השב"כ דרושה כאן. לא?
"השב"כ יכול לסייע באמצעים וכשיש קשר ליו"ש אבל אין שום תסריט ששב"כ מפעיל פרקטיקות חקירה למאבק בפשיעה בתוך ישראל. יש ישראלים שראו את זה בשירות בצה"ל, ביהודה ושומרון שאומרים 'מה הבעיה? תכניסו כוחות לכפר קאסם, סריקות מבית לבית, תעיפו אותם מהמיטות ותוציאו את הנשקים'. זה לא עובד ככה. זה לא קורה וזה לא יקרה".

בדרום, בנגב, יש או אין משילות?
"הסיפור של הנגב מאוד מצער אותי. כשרואים את הנתונים אין בעצם עלייה בפשיעה בנגב, ואם יש - האכיפה גדולה יותר. ביחס בין הפשיעה לאכיפה, להרשעות ולמעצרים אנחנו בחודשים הכי טובים מזה זמן. בסיפור הבדואים הכול נופל תחת משקעים של הציבור הישראלי בנושא. יש פתיל קצר בציבור ובתקשורת בנושא. זה עושה עוול למשטרה ולכל הגופים בסביבה".

"לקחנו כמדיניות לעזור לשב"ס להשתקם"

עוד ארגון שזקוק לשינוי דרמטי הוא שב"ס.
"שב"ס הוא ארגון שמצוי בפער דרמטי מאחור - נמצא במובנים מסויימים בימי הביניים", אומר לוטן. "לקחנו כמדיניות ללוות את הארגון, לתת לו לצמוח ולהשתקם. במסגרת הסכם 'גג שכר' של המשטרה והשב"ס שנחתם בספטמבר - תהיה פירמידת דרגות חדשה והגיונית יותר. יפטרו אנשים לא טובים, ייצרו מסלולי התקדמות מאובחנים, ויהיו שיעורי דרגות קשוחים. אם יעמדו בכך, ייצרו סל תקציבי גדול לפיתוח".

לדבריו, "נתנו לראשי הארגון תקציב וככל שיצליחו לחסוך בכוח אדם, יהיה יותר לצרכים האחרים ובראשם ההתקדמות הטכנולוגית. הנציבה קטי פרי עשתה תכנית טובה מאוד לארגון, ולולא הבריחה מכלא גלבוע, אני חושב שהיינו במסלול הבראה בשב"ס. סידרנו את התשתיות ואז הגיע הבום של הבריחה. זה גרם לארגון לעצור והוא בנקודה מאוד רגישה. אבל אנחנו חייבים להמשיך".

מה לדעתך הוזנח במשרד כולו?
"שתי דוגמאות: רובי האיירסופט וחברות השמירה. במקרה השני החלטת ממשלה מ־2011 לגבי הפיקוח על חברות השמירה שלא מומשה. אין שום פיקוח עליהן, רק רישום ראשוני". המשרד לביטחון הפנים פועלים כעת ליצירת רגולציה בחקיקה על חברות השמירה שתכלול, בין השאר, דרישה לתעודות יושר ודיווח קבוע על לקוחות. בנוגע לאיירסופט, סוגייה משמעותית כי 5-4 נרצחים בשנה מרובים אלו שהוסבו לנשק קטלני, לוטן מוסיף כי "משרד הכלכלה עשה פעולה מהירה להגבלת היבוא".

קיבלת את המשרד לקידום קהילתי למשרד ביטחון הפנים.
"הקמתו של המשרד שקיבלה אורלי לוי זו אחת ההחלטות הכי גרועות במדינה. אני שורף מאות שעות עבודה על כל מיני זנבות נוראיים של ביטול המשרד. החלטה פוליטית, מטופשת ושערורייתית, ואנחנו משלמים על כך מחיר אדיר עד היום".

תומר לוטן

אישי: בן 43, נשוי עם שלושה ילדים
מקצועי: סרן במיל' בוגר יחידת 8200. בעל תואר ראשון מדעי המדינה ובלשנות מאונ׳ תל אביב, תואר שני במדיניות ציבורית מאוניברסיטת תל אביב, ותואר שני נוסף בתכנון מדיניות חברתית מטעם London School Of Economics
עוד קצת: היה אלוף ישראל לנוער בקפיצה לרוחק ובריצת 110 מטרים משוכות בשנת 1995

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-5%

דאו ג'ונס יורד ב-0.3% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה