גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע פגישת גנץ ואבו מאזן: חשש של גורמי ביטחון מהסלמה

המפגש בין יו"ר הרשות הפלסטינית ושר הביטחון עורר סערה, למרות שהוא נועד גם לשרת את האינטרסים של ישראל • גורמי ביטחון מתריעים שתסכול הפלסטינים מהמצב הכלכלי בגדה, המלווה בהתנהלות קלוקלת של ההנהגה, עלולים להוביל לגל אלימות נוסף

אבו מאזן ובני גנץ / צילום: AP- Nasser Nasser, מארק ישראל סאלם
אבו מאזן ובני גנץ / צילום: AP- Nasser Nasser, מארק ישראל סאלם

"מאבקי הירושה הצפויים מערערים את היציבות הפוליטית ברשות הפלסטינית, אבל הכלכלה במצב שלנו זה רק הזרז העיקרי למצב הבטחוני המחריף", כך סיפר בכיר ברשות הפלסטינית לגלובס לאחר הפגישה בין שר הביטחון בני גנץ לאבו-מאזן מוקדם יותר השבוע. "אנחנו לא מחפשים נדבות, רק שיהיו פחות הגבלות על הסוחרים היצואנים והיבואנים שלנו. תאפשרו עוד עבודה. למה צריך להביא סינים, כשיש עשרות אלפי פועלים פלסטינים מקצועיים שצריכים עבודה? למה להביא מתכנתים מהודו כשיש עשרות אלפי בוגרי לימודי מחשב מובטלים אצלנו?".

לאחרונה ראש השב"כ רונן בר הציג תמונת מצב מדאיגה מאוד לקבינט הביטחוני. בר הזהיר שחמאס, וגם במידה מסוימת הג’יהאד האסלאמי, מתחזקים מאוד בגדה המערבית. הוא הדגיש בישיבת הקבינט כי המצב עשוי להגיע עד כדי קריסת שלטונה של הרשות, והדגיש את המשבר הכלכלי המתמשך ברשות כאחת מהסיבות העיקריות לכך.

שחיתות, ניהול כושל ותלות בעולם

מדיניות הסיוע הכלכלי לפלסטינים אינה חדשה. למעשה, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, כבר בכהונתו הראשונה בשנת 1996, הנחיל את המציאות הזו בהסרת הסגרים, והוביל לשובם של עשרות אלפי פועלים לעבודה בישראל. אולם, הקיפאון המדיני בעשור האחרון הוביל למגבלות על המדיניות הזו, ומכספי המיסים מופחת סכום המענקים שהרשות מעבירה למחבלים ולמשפחותיהם.

למשבר הכלכלי הפלסטיני אבות רבים ובראשם הרשות עצמה שמתנהלת בחוסר יעילות. עם היבטי שחיתות לא מעטים וניהול כלכלי כושל, התלוי יותר מדי בסיוע חוץ. קיצוץ בסיוע הבינלאומי הזה, הן של ארה"ב בעידן טראמפ, הן של מדינות אירופה שעייפו מאותה שחיתות ומחוסר התוחלת, והן ממדינות ערב שביקורתן על התנהלות הפלסטינים גוברת.

התפרצות מגפת הקורונה, בעולם ובפרט בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית, נתנה דחיפה חזקה לתהום במספר ענפים. אחד מהם הוא התיירות. בין השנים 2017-2019 התיירות הפלסטינית רשמה נתוני צמיחה המהירים בעולם, וכך ב-2019 ביקרו בה שלושה מיליון תיירים, רובם המכריע בבית לחם. השנה מסתכם מספרם בעשרות בודדות, והמכה האחרונה הייתה סגירת השמיים והכניסות לזרים בשל התפשטות נגיף האומיקרון.

"יציבות הרשות חשובה לישראל"

השר לשיתוף פעולה איזורי, עיסאוי פריג’, שנמצא בקשר הדוק עם ראשי הרשות, טוען שצריך לעשות מאמץ עילאי לשמור את המערכת השלטונית הפלסטינית יציבה גם לקראת מאבק הירושה הצפוי לאחר לכתו של אבו מאזן. "יציבותה של הרשות הפלסטינית חשובה במיוחד לישראל בלי קשר לזהותו של היורש, והדרך לעשות זאת היא בין השאר באמצעים כלכליים", אמר בשיחה עם גלובס. בתחילת 2022 תכונס ועדת התיאום הכלכלית של ישראל והרשות, בה לוקחים חלק השר פריג’ ושרת הכלכלה ברביבאי, יחד עם עמיתיהם הפלסטינים. בסמכות הועדה להכין שינויים בהסכמים הכלכליים של הסכמי פריז, שנלוו להסכמי אוסלו.

גם בלי כינוס הוועדה נערכו כבר שינויים ביחסים הכלכליים בין המדינות, למשל בתחום תשלומי המע"מ של המגזר העסקי הפלסטיני. עד היום, סוחר פלסטיני שרכש מוצרים בישראל היה צריך לשלם מע"מ, ולהעביר את החשבונית לרשות כדי שתקבל את המס שנגבה על-ידי ישראל. אלא שברשות אומרים כי סוחרים רבים לא מעבירים את החשבוניות וכך מפסידה הרשות סכום המוערך בכ-60 מליון שקל בחודש. הסכום הזה נשמע אולי גבוהה מדי אבל לפי ההסדר שעליו עמלו פריג’ עם הפלסטינים, בקרוב מאוד תוכנס לפעולה מערכת של חשבוניות דיגיטליות, שתדווח אונליין ישירות על כל עסקה המחויבת במע"מ.

אם אין פרנסה אז יש טרור עממי

ד"ר סאמי מיעארי המומחה לכלכלה הפלסטינית, אמר לגלובס כי בעיה מהותית נוספת היא האבטלה הגבוהה בקרב אקדמאים פלסטינים. הרשות, לדברי מיעארי, ניסתה לטפל בבעיית מקומות העבודה החסרים לבוגרי האוניברסיטאות והמכללות, ולקלוט אותם לעבודה במגזר הציבורי. אלא שגם למגזר הציבורי המנופח של הרשות אין יכולת ספיגה אינסופית והתוצאה היא עשרות אלפי אקדמאים מובטלים. חלקם נאלצים לעבוד בעבודות מזדמנות, והתסכול של השכבה הזו הוא דלק להתמרמרות הכלל.

לטענת גורמי ביטחון ישראלים, האקדמאים משמשים כמובילי דעה ברשתות החברתיות, שכן הם בעלי יכולת ביטוי גבוהה ודעתנות. במילים אחרות, כשהם כועסים, הרשתות גועשות. אחד מהפתרונות, לפחות למגזר ההייטק, הוא בישראל, שמשוועת לעובדים טובים לפחות בחלק מהמקצועות. לכן אושרה לאחרונה תכנית קליטה מדורגת של 5,000 בוגרי לימודים טכנולוגיים פלסטינים בתעשייה הישראלית, ויש כבר חיבורים שנוצרו עם חברות ישראליות.

בעיה אחרת ברשות נוגעת ליציבותה של המערכת הבנקאית הפלסטינית. לפי מיעארי, לא פחות משני שלישים של התמ"ג הפלסטיני נמצא במזומן במרתפי הבנקים המסחריים בשטחים. מיעארי טוען שקריסה של אחד מהבנקים האלה עלולה להביא לתגובת שרשרת ולקריסה של כלל המערכת הבנקאית ברשות. לדבריו, ישראל מקשה על הבעיה בכך שהיא מסרבת לקבל את הר המזומן הפלסטיני למערכות שלה.

מיעארי קורא לפתור את בעיות היסוד הללו, ולהקל על המגזר הפרטי במעבר במחסומים, היתרי ייבוא וייצוא, וסיוע לגיוון הכלכלה הפלסטינית השבירה.

בחזרה לפגישה בין אבו מאזן לגנץ. השר הפלסטיני חוסיין א-שייח’, הממונה על הקשר עם ישראל, דיבר שם בדיוק על העניינים הללו: אבטלת האקדמאים, קשיי הסוחרים וגם הקיצוץ בשכר העובדים במגזר הציבורי שגורם להתמרמרות רבה. מסיבות אלו, גנץ הודיע בפגישה על פתרון זמני בהקדמת והגדלת ה"הלוואה" שישראל נותנת לרשות על חשבון גביית המיסים עבורה.

גורם בטחוני בכיר שהיה מעורה בפגישה אומר לגלובס כי האינטרס הישראלי בשמירת יציבותה של הרשות גדול מבעבר, בעיקר לנוכח איום התחזקות החמאס בגדה. הוא הזכיר כי ישראל חשפה רק לאחרונה התארגנות טרור רחבת היקף של חמאס בגדה, התארגנות שכוונה על־ידי בסיס הארגון בטורקיה.

"רוב הציבור הפלסטיני לא רוצה בהסלמה, אבל ההקצנה מתחזקת במצב כלכלי מחמיר, וקל יותר להשיג תמיכה במחאה עממית וטרור בקרב מי שאין לו פרנסה", אומר אותו גורם.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר