גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם אין אני לי מי לי: הרכישות העצמיות שוב פורחות

הזינוק ברווחי החברות האמריקאיות ב-2021 ריפד אותן במצבור מזומנים ענק, ובגלל האי-ודאות שיוצרת הקורונה, הן מעדיפות להחזיר את המזומנים האלה לבעלי המניות, גם בצורת דיבידנדים - אך בעיקר דרך רכישת מניות של עצמן (בייבק) ● לאחר השהיה ב-2020, זינקו בשנה שעברה הבייבקים ב-64% - וכל הסימנים מראים שהמגמה הזו רק תתעצם השנה

בוול סטריט סבורים כי ב-2022, מגמת חלוקת הדיבידנדים והרכישות העצמיות לא רק שלא תאט, אלא אפילו תאיץ / צילום: Shutterstock
בוול סטריט סבורים כי ב-2022, מגמת חלוקת הדיבידנדים והרכישות העצמיות לא רק שלא תאט, אלא אפילו תאיץ / צילום: Shutterstock

כלכלת העולם עומדת בפני חורף נוסף של אי-ודאות בריאותית-כלכלית, אחרי שגרסה חדשה של נגיף הקורונה העלתה מהאוב את רוח הרפאים של מגבלות התנועה וסגרים חברתיים. שוב לא ברור האם צמיחת הבזק של 2021 עומדת בפני נסיגה, או שמא המומנטום החיובי שנוצר עד כה חזק דיו כדי להתגבר על מהמורת האומיקרון, והעולם ימשיך לצעוד לקראת ההתאוששות המלאה.

בגזרת החברות בארה"ב שוררת אופטימיות זהירה. על אף החששות הרבים, נראה כי Corporate America סיגלה לעצמה יכולת לא רעה להתמודד עם זיגזגים כלכליים, ובסופו של דבר היא מצליחה להתנהל "לצד הקורונה".

במהלך 2021 זינקו רווחי החברות האמריקאיות בעשרות אחוזים, שיעורי הרווחיות של רובן השתפרו והן הצליחו לרפד את עצמן במצבור מזומנים שלא נראה כמותו עשרות שנים. חיזוק המאזנים התקבל בשמחה בשוקי המניות, ולכן לא מפתיע שהנהלות החברות למדו להתייחס במשנה זהירות לכל הנוגע ל"שומנים הפיננסיים".

בניגוד אולי למה שהיו מצפים קובעי המדיניות של ארה"ב, בסקטור העסקי בחרו שלא למהר לנתב את עודפי הנזילות לטובת השקעות בהגדלת כושר הייצור או במחקר ופיתוח. בעיני החברות, כשמצב הביקושים לוט בערפל, אין דרך טובה יותר להשתמש במזומן מאשר להעביר אותו לבעלי המניות, בין שדרך עסקאות הבייבקים (הרכישות העצמיות) או שבדמות הדיבידנדים.

"מספיק מזומן לעשות כמעט הכול"

הפריחה המחודשת מתבטאת בתיאור של S&P Global, שלפיו "רוב החברות נהנות היום מתזרימי מזומנים משמעותיים. יש מספיק מזומן לעשות כמעט הכול". בוול סטריט סבורים כי ב-2022, מגמה זו של חלוקת הדיבידנדים והרכישות העצמיות לא רק שלא תאט, אלא אפילו תאיץ, זאת על אף עננת המס של 1% על הרכישות העצמיות שמתכנן הממשל האמריקאי (במסגרת התוכנית Build Back Better).

בשווקים סבורים כי מדובר בשיעור מס נמוך מכדי לחולל מהפך. לסבר את האוזן, בעשור האחרון כ-5 טריליון דולר הוחזרו למחזיקי המניות של חברות ה-S&P 500, מתוך כך חברת אפל לבדה רכשה בכ-423 מיליארד דולר. מ-2004 הוחזרו כ-11 טריליון דולר.

 

בסוף הרבעון השלישי של 2021 עמדו המזומן ושווי המזומנים של החברות הכלולות במדד S&P 500 על היקף שיא של כ-3.8 טריליון דולר, עלייה מכ-3.4 טריליון דולר שנה קודם לכן ומכ-2.2 טריליון דולר ב-2019, זאת לפי ספקית הנתונים S&P Global Market Intelligence.

לפי האומדנים לכל שנת 2021, סך הרכישות העצמיות של החברות ב-S&P 500 הגיעו לשיא של כ-850 מיליארד דולר, עלייה של כ-64% לעומת 2020, שנה שבה חברות רבות השהו זמנית את התוכניות הללו. ביחס ל-2019 מדובר בגידול של כ-16.6%.

אמון החברות בכלכלה השתקף גם בתשלומי הדיבידנדים. בסיטי (Citi) מצפים מחברות ה-S&P 500 להגדיל את הסכום שהן יחלקו בתור דיבידנדים בשנת 2022 בכ-10% עד 15% מעל כ-500 מיליארד הדולרים שחולקו ב-2021.

שתי דרכים להחזרת מזומנים לבעלי המניות

חברות המעוניינות להחזיר מזומנים לבעלי המניות שלהן יכולות לבחור בין שתי אפשרויות: לשלם דיבידנדים או לרכוש את המניות של עצמן. הדיבידנדים משולמים באופן שוטף כחלק מרווחי החברה לאחר מס, ובעלי המניות ישלמו מס הכנסה רגיל בעת קבלת הדיבידנדים. דרך זו של החזרת מזומנים מועילה במיוחד לבעלי מניות המסתמכים על הכנסה קבועה וצפויה.

לחלופין, רכישה עצמית של מניות היא מנגנון פשוט להחזרת מזומנים לבעלי המניות בתמורה לבעלותם על החברה. בהשוואה לדיבידנדים רגילים (שחייבים במס מדי שנה), רכישות חוזרות של מניות מציעות לבעלי המניות חלופה אטרקטיבית יותר מבחינת המיסוי (לפחות כרגע, לפני שחוקקה הרפורמה של ביידן), שכן הרווחים שנוצרו כתוצאה מהרכישות העצמיות חייבים אך ורק במס על רווחי הון, שנגבה במעמד מימוש ההשקעה - קרי מכירת המניות על ידי המשקיע.

הרכישות העצמיות קורצות לצוותי הניהול מכמה סיבות. הן יכולות להעלות ישירות את מחירי המניות של חברות על ידי הפחתת מספר המניות במחזור והגדלת הביקוש. קיצוץ במספר המניות המונפקות יכול גם לתת דחיפה עקיפה למחירי המניות על ידי שיפור ברווח למניה - מדד מקובל לרווחיות החברה.

מחקרים מראים שרכישות עצמיות הן כלי משלים לדיבידנדים, מכיוון שהן גמישות יותר. מנהלים משתמשים בגמישות זו כשהם סבורים שמחיר המניה נמוך מדי. חברות יכולות להנפיק חובות זולים כדי לממן את הרכישות, מהלכים שהפכו לפופולריים בסביבת ריבית נמוכה. רכישות עצמיות גם מאפשרות לחברות להדוף השתלטות, להתמודד עם השפעות הדילול של אופציות לרכישת המניות וכאמור - לחלק עודפי מזומנים.

ביקורת חריפה על הרכישות העצמיות

אף על פי שבשלושת העשורים האחרונים רכישות חוזרות של מניות הפכו לדרך פופולרית להחזיר הון לבעלי המניות בארה"ב, בבריטניה וביבשת אירופה, מדובר בנושא שמעורר אולי את המחלוקת הרבה ביותר בקרב פוליטיקאים, רגולטורים ואנשי אקדמיה. בארה"ב ובבריטניה הן הפכו לחוקיות רק בתחילת שנות ה-80.

 

במהלך משבר הקורונה קרא הנשיא ביידן למנכ"לי החברות להימנע מבייבקים, ובמקביל, בעולם האקדמי, קראו תיגר על עצם האידיאולוגיה של מקסום ערך החברה לבעלי המניות. הרכישות העצמיות נתפסות כפעילות של טווח קצר, שלעיתים מונעת משיקולים לא ענייניים כמו בונוסים והטבות שכר לבכירים. לטענת המבקרים פעילות זו באה על חשבון ההשקעה בעובדים והשקעה בהון ובצמיחה ארוכת-הטווח ברמת המיקרו והמאקרו.

נהוג להזכיר את רפורמת המס של 2017 (הפחתת מסי החברות שהוביל הנשיא טראמפ), שבמקום לגרום לחברות להשקיע יותר לטווח הארוך, רק הזניקה את הרכישות העצמיות.

כאמור, הדמוקרטים מנסים להעביר מס של 1% על הרכישות העצמיות, ולגייס כתוצאה מכך כ-124 מיליארדי דולרים בעשור הבא, ולגרום לחברות לנתב את המזומן לאפיקים חלופיים, המועדפים בעיני הממשל. נוסף על כך, בשלהי 2021, הציעה רשות ניירות ערך בארה"ב דרישות גילוי נאות נרחבות יותר על הרכישות העצמיות. אם אלו יאושרו, יחויבו החברות לתת פירוט רב לגבי הרציונל והקריטריונים ששימשו אותן לקביעת כמות המניות שיירכשו.

תמיכה חדשה מהכיוון האקדמי

לא כולם מסכימים עם הביקורת. עבור כלכלני שוק חופשי רבים, הרכישות העצמיות מעולם לא היו הבעיה והרגולציה מעולם לא הייתה הפתרון. גם בקרב המשקיעים מתקיים מגוון דעות - וורן באפט, למשל, נמנה עם התומכים הנלהבים.

על רקע האווירה הפוליטית הנוכחית, התפרסם לאחרונה מחקר אקדמי חדש שנערך מטעם לשכת המסחר של ארה"ב. המחקר הצביע על שישה יתרונות הקשורים לרכישות העצמיות, שעד כה לא נלקחו בחשבון. בראש הרשימה עומדים שיפור הנזילות, הפחתת התנודתיות, נגישות וצמצום עלויות עבור המשקיעים הקמעונאים וכן סיוע בניהול האי-ודאות. "לפני שמחליטים על מיסוי, רגולציה ומגבלות, חשוב להבין את התמונה הגדולה" - מבהירים מחברי המחקר.

המשקיעים מאמינים כי גלי הרכישות העצמיות ימשיכו לתמוך בשווקים ב-2022, כפי שעשו בעשור האחרון. עיקר הפעילות מתרחשת היום בענפי הטכנולוגיה, שירותי התקשורת, הפיננסים והצריכה המחזורית, כך שגם עבור המחזיקים במדדי בנצ'מרק, כמו S&P 500, מדובר בבשורות טובות.

בהקשר למגמה זו, ניתן לציין את NASDAQ US Buyback Achievers Index. מדד זה כולל, נכון ל-27.12.2021, 102 מניות של חברות אמריקאיות שביצעו רכישה חוזרת של 5% או יותר מההון הנסחר שלהן במהלך 12 החודשים האחרונים.

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות.ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר