גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגלובליזציה הייתה אמורה למנוע מלחמות, אבל התנהלות רוסיה מלמדת את ההפך

פוטין מהמר על כך שהמערב לא מוכן לשלם את המחיר הכלכלי של מניעת מהלך רוסי נגד אוקראינה או קזחסטן, בכפר גלובלי שבו המדינות תלויות כלכלית אחת בשנייה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, במוסקבה, החודש / צילום: Associated Press
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, במוסקבה, החודש / צילום: Associated Press

הגלובליזציה הייתה אמורה לגרום למצב שבו יהיה פחות סיכוי לפריצת מלחמות. אלא שניסיון הימים האחרונים עם רוסיה עשוי ללמד שהגלובליזציה למעשה מקשה על מניעתן.

במשך העשור האחרון לפחות, אחת התיאוריות הבולטות ביחסים בינלאומיים הייתה שתלות הדדית כלכלית בין מדינות מקטינה את הסבירות לסכסוכים: אם כולם קשורים זה לזה כלכלית יותר מאי פעם, אז כולם יסבלו מסכסוכים בקנה מידה גדול. לפיכך, אף אחד לא ייקח סיכון מהר מדי. הקשרים הכלכליים, אמרה התאוריה, עזרו להבטיח שלום.

אבל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עשוי להפוך את המשוואה הזו על פיה לאחר שהזיז 100 אלף חיילים לגבול אוקראינה ואיים בפלישה אליה. בידיעה שצעד כזה באוקראינה יגרום להשפעות מהדהדות בכפר הכלכלי העולמי שהוא יותר ויותר הדוק, בעיקר על ידי איום על הערוץ הדקיק של אנרגיה רוסית שאירופה תלויה בו. פוטין כנראה עושה את החישוב שהתלות ההדדית פועלת דווקא לטובתו.

ההשתלטות על אוקראינה כל כך חשובה לו שהוא מוכן לשלם את המחיר הכלכלי. ומנגד, לעצור אותו אינו דבר מספיק חשוב למערב עד כדי שיהיה מוכן לשלם את המחיר הכלכלי הכרוך בבלימתו.

ארצות הברית מהססת לפעול

ואכן, בעוד שארה"ב מאיימת בתגובה כלכלית חריפה נגד מוסקבה על כל צעד שהיא עלולה לנקוט באוקראינה, היא גם מהססת לנקוט צעדים להאט את ייצוא האנרגיה הרוסי, או לסלק את רוסיה מהמערכת הפיננסית שרובה דולרית.

למה? בגלל שבשוק האנרגיה העולמי של ימינו, צעדים כאלה עלולים להעלות את מחיר האנרגיה לצרכנים אמריקאים בתקופה שבה האינפלציה כבר גבוהה, בזמן שהם גם פוגעים בכלכלות של בנות ברית באירופה, שיש להן קשרי מסחר וקשרים פיננסיים הרבה יותר ענפים עם רוסיה.

ממשל ביידן החל שבוע אינטנסיבי של דיפלומטיה שנועד למנוע צעד רוסי בנושא אוקראינה, כך שייתכן שמבחן כוח הרצון הזה מגיע לשיא. קשה להאמין שזה צירוף מקרים שפוטין מאיים על אוקראינה כעת, באמצע החורף, כשהצורך האירופי בגז רוסי הוא בשיאו, והציבור חושש מאיבוד הגישה לגז הזה, וההשפעה העולמית של איבוד הגישה נמצאים בשיאם.

כמו כן, לא רק אנרגיה נותנת לרוסיה כוח מינוף בכלכלה העולמית. מפקד הצבא הבריטי הזהיר את רוסיה בסוף השבוע שלא תעשה שום ניסיון לפגוע בכבלים התת־ימיים בהם המערכת הפיננסית העולמית תלויה יותר ויותר.

כוח המינוף של פוטין

החששות האלה היו פחות חמורים בזמן המלחמה הקרה, כשלעולם הייתה פחות אינטראקציה כלכלית עם ברית המועצות. הגלובליזציה אולי נתנה לפוטין יותר משקל ביציבות הכלכלית, אבל היא גם נתנה לו יותר כוח מינוף ממה שהיה לקודמיו בקרמלין.
ואם זה נכון במקרה של סכסוך אפשרי עם רוסיה, שערו בנפשכם איך זה יהיה עם סין. המחיר הכלכלי של סכסוך הנובע מהתוקפנות הסינית יכול להיות באמת הרסני, בדיוק בגלל שהקשרים הכלכליים כל כך גדולים. מנהיגי סין מודעים לכך - ועשויים להגיע למסקנה שהעלות הזו כל כך גבוהה ששאר העולם ימצמץ במקום לנקוט בצעדים הנחוצים כדי לבלום, למשל, פלישה סינית לטייוואן.

אם השתלטות על אוקראינה כל כך חשובה לרוסיה, והשתלטות על טייוואן כל כך חשובה לסין, הן עשויות להיות יותר מוכנות לשלם את המחירים הכלכליים הכרוכים בהשגת מטרותיהם ממה שיהיה מוכן המערב לספוג כדי לבלום אותן. ובגלל שמדינות אלה מנהלות משטרים סמכותניים שלא מהססים לרסק כל התמרמרות פנימית בגלל ההשפעות הכלכליות של החלטותיהם, הן עשויות להגיע למסקנה - כנראה נכונה - שהן יכולות לספוג את הנזק הכלכלי יותר בקלות מהמדינות שרוצות לבלום אותן.

מבחינה זו, הגלובליזציה עלולה להתגלות כבעלת השפעה לא סימטרית על מאזן הכוחות, לרעת ארה"ב ובנות בריתה, ולדמוקרטיות באופן כללי.

גם דיקטטורים משלמים את המחיר

כמובן, השליטים הסמכותניים עלולים גם לעשות במשחק הזה חישובים שגויים. עלייה באי השקט בקזחסטן מהעת האחרונה, בת ברית של רוסיה המפעילה משטר סמכותני דומה, מדגימה שחוסר סיפוק כלכלי בתוך המדינה אינו תמיד חף ממחירים, אפילו בשביל דיקטטורים. הפגנות עממיות פרצו בקזחסטן לאחר שהממשלה העלתה את מחירי הדלק, ומשם התגלגלו ככדור שלג.

ועדיין הסכסוך בקזחסטן עלול להסתיים בהדגמה איך רודנים יכולים לרסק אי־שביעות רצון כלכלית במדינה. רוסיה שלחה חיילים לעזור לנשיא הקזחי קסים ג'ומרט טוקאייב למחוץ את ההפגנות. קזחסטן עלולה להסתיים כהדגמה של המחיר שאפילו רודנים משלמים במדינותיהם על קשיים כלכליים - אבל גם להדגים עד כמה הרודנים יעילים בהגבלת הקשיים האלה.

ריצ'רד האאס, נשיא המועצה ליחסים בינלאומיים בארה"ב, הזהיר בשבוע שעבר שהעולם נעשה יותר ויותר חסר סדר, וציין באופן ספציפי שפוטין "הראה שנוח לו להשתמש בכוח צבאי, באספקת האנרגיה, ובמתקפות סייבר על מנת לערער מדינות וממשלת שהוא רואה כיריבות". הגלובליזציה, כך מסתבר, אינה התרופה לאי־שקט.

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי