גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחו במגרש, הפסידו בכיס: כך השפיעה הקורונה על אלופות הכדורגל האירופאי

עונת הכדורגל 2020/21 נפתחה בצל המגפה ובחוסר וודאות ● שערי האצטדיונים היו סגורים בפני הקהל, הכיס של הבעלים נפגע ובכל זאת הקבוצות לא הפסיקו לרכוש שחקנים ● התוצאה: רוב האלופות האירופאיות סיימו את העונה בהפסדים כלכליים שישפיעו שנים קדימה

חריגה בנוף: באיירן מינכן סיימה את העונה ברווחים / צילום: Shutterstock
חריגה בנוף: באיירן מינכן סיימה את העונה ברווחים / צילום: Shutterstock

עד כמה מועדוני כדורגל גדולים חיים את הרגע ולא מצליחים לשנות הרגלים גם בתקופה של מגפה היסטורית? דוח מקיף של חברת הייעוץ והחשבונאות KPMG, שסוקר את ההתנהלות הפיננסית של שמונה קבוצות אירופיות שזכו באליפות בעונה החולפת, מראה שרובן המכריע לא עשו שום דבר מהותי ונקלעו להפסדים כספיים כבדים בעונת 2020/21. זאת, למרות שהקורונה כבר היכתה בהן חודשים ארוכים לפני כן.

למעט שתי קבוצות כדורגל, אלופת גרמניה באיירן מינכן ואלופת אנגליה מנצ’סטר סיטי, כל שש הקבוצות האחרות שזכו באליפות באותה עונה - אתלטיקו מדריד, אינטר, אייאקס, ליל, ספורטינג ליסבון ובשיקטאש - רשמו הפסדים כספיים. חלק מההפסדים היו כבדים מאד ואף ישפיעו עליהן גם בעונות הבאות.

עשו הכל כדי לזכות, ושילמו ביוקר

מועדוני הכדורגל באירופה פגשו את מגפת הקורונה במרץ 2020. משחקים בוטלו, אלו שהתקיימו שוחקו ללא קהל, וזכייניות שידור הפחיתו תשלומים ופגעו מיידית במחזור. התגובה של הקבוצות התבטאה אז בעיקר בקיצוצי שכר, על מנת לאזן כמה שניתן את המספרי, ובריצה לכל מקום שאיפשר מתן הלוואה.

חצי שנה עברה, עונה חדשה נפתחה, אך שום שינוי דרסטי לא נעשה במועדונים. כתוצאה מכך סיימו שמונה האלופות שנסקרו בדוח את העונה בהפסד כספי כולל של 461 מיליון אירו.

 

שתי קבוצות עשו הכל כדי לזכות באליפות באותה עונה ושילמו על כך ביוקר בספרי החשבונות - אינטר האיטלקית סיימה את העונה עם הפסד של 245 מיליון אירו, ואתלטיקו מדריד הספרדית סיימה במינוס של 112 מיליון אירו ומתכוונת למכור חלק מהמועדון. ולמרות זאת, את "ההישג" של ברצלונה הם לא הצליחו לרשום - הקבוצה מקטלוניה סיימה את העונה במינוס של 481 מיליון אירו ותלקק עוד שנים ארוכות את הנזקים.

רוכשות שחקנים ולא מתחשבות בהפסדים

שלושה מרכיבי הכנסה קלאסיים בונים את התקציב של מועדוני כדורגל, וקבוצות ספורט בכלל - זכויות שידור, הסכמי חסות והכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים (הכנסות מ"ימי משחק"). למרות שהמגפה כבר הייתה עובדה קיימת, הדוח מראה שהבעיה העיקרית של הקבוצות הייתה בניית תקציב שלא התחשב בסעיף אחד מרכזי שהמגפה הכתה בו - הקהל.

הרגולציה המחמירה על הכנסת קהל למגרשים גררה עונה שלמה ששוחקה מאחורי דלתיים סגורות, ושמונה הקבוצות שזכו באליפות הכניסו ביחד באותה עונה 25 מיליון אירו מ"ימי משחק". בעונה רגילה הסכום אמור היה לעמוד על כ-300 מיליון אירו.

מנצ’סטר סיטי, שכל משחק עם אוהדים באצטדיון הביתי שווה לה יותר משלושה מיליון אירו, הכניסה בכל העונה שעברה 0.8 מיליון אירו מאוהדים. אתלטיקו מדריד, שבנתה לא מכבר אצטדיון חדש שאמור להכניס לה כ-2.5 מיליון אירו מדי משחק, הכניסה בכל העונה כולה קצת מעל ארבעה מיליון אירו.

אצל חלק מהקבוצות זה היה דרסטי - בצרפת ההגבלות על קהל היו חמורות ביותר, והאלופה ליל סיימה את העונה עם הכנסה של 200 אלף אירו בלבד מקהל.
הפתרון של הקבוצות למצב הסתכם ברוב המקרים בקיצוצי שכר זמניים. ועדיין, כמעט כולן לא הצליחו להיגמל מרכישת שחקנים והמשיכו לפעול בגזרה הזאת כאילו הפנדמיה מעולם לא התרחשה. חמש קבוצות רכשו שחקנים בהיקפים גדולים יותר מהסכום שהן מכרו. לדוגמה, מנצ’סטר סיטי סיימה את פעילות הרכש שלה בעונת 2020/21 במינוס של כ-100 מיליון אירו.

אחת מהסיבות לפעילות המוגברת בשוק ההעברות דווקא בעונת הקורונה היא הסרת הרגולציה של אופ"א על מגבלות הברייק-איבן. אופ"א הבינה די מהר שאין טעם לפקח על ההוצאה של הקבוצות בעונה שבה כמעט כולן יפסידו ונתנה רשיון להשתולל.

בעלי קבוצות עם כיסים עמוקים, כמו מנצ’סטר סיטי שמוחזקת על ידי חברי משפחת המלוכה מאבו דאבי, ניצלו את הסיטואציה על מנת להתחמש לשנים הבאות. השוק היה מלא במציאות, קבוצות מכרו שחקנים במחירי רצפה, והקבוצות הגדולות יצאו למסע קניות.

גם כלכלית, בסוף הגרמנים מנצחים

בתוך כל ההפסדים, שני מועדונים מצריכים התייחסות אחרת. הראשונה היא מנצ’סטר סיטי, שהצליחה לסיים ברווח של כ-3 מיליון אירו את עונת הפנדמיה.

באיירן מינכן היא סיפור אחר לגמרי. המועדון הבווארי סיים את העונה הקשה ביותר שחווה הכדורגל האירופי עם רווח של 1.8 מיליון אירו, וסגר עונה 29 ברציפות ברווח. למרות שה"אליאנץ ארינה" הביתי לא ראה כמעט קהל במשך העונה כולה, ולמרות שהקבוצה יצאה למסע רכש, באיירן איבדה 9% בלבד מהמחזור, בהשוואה לעונת השיא שלה שנרשמה בעונה שלפני הקורונה. איך זה מסתדר? הכוח הפיננסי של באיירן מושתת בעיקר על הסכמי חסות - תחום שלא נפגע גם במהלך המגפה, ואחראי גם בעונה רגיל לכ-60% מהמחזור שלה.

את הכוח של באיירן מינכן אפשר יהיה לראות גם בעונות הבאות. כאשר קבוצות גדולות יצטרכו לחשב כל אירו כדי לסגור את החובות שנפערו - באיירן תוכל להמשיך להתמודד כאילו מגפה מעולם לא הייתה.

המצב שלה ביחס למועדונים אחרים טוב עוד יותר, בהתחשב בכך שהקבוצה ללא חובות כלל ואחרי שכבר ביצעה את ההשקעה התשתיתית הגדולה ביותר בחיים של מועדון כדורגל - בניית אצטדיון. אגב אצטדיון, גם את ההלוואה ל-25 שנים שלקחה באיירן בעת הבנייה שלו היא סיימה להחזיר 16 שנים לפני התכנון.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר