גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות אופנהיימר: "מחצית מהחברות הישראליות בוול סטריט ירדו במעל 50% מהשיא"

לדברי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט אופנהיימר, המעבר ממניות צמיחה למניות ערך פוגע מאוד בחברות הטכנולוגיה מישראל ● "ריבית אפסית תומכת בתמחורים גבוהים יותר לחברות צמיחה, ולכן האמירות על הכוונה להעלות ריבית הן הגורם המרכזי לירידות בהן"

סוחר בבורסת ניו יורק. מניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים / צילום: Associated Press, Richard Drew
סוחר בבורסת ניו יורק. מניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים / צילום: Associated Press, Richard Drew

כבר מספר חודשים שמניות הטכנולוגיה אינן חביבות כבעבר על המשקיעים בוול סטריט, לאחר העדנה לה זכה המגזר בתקופה של תחילת המגפה. מדד נאסד"ק איבד 9.7% מאז השיא שאליו הגיע בחודש נובמבר האחרון ויש לא מעט חברות (בהן גם ישראליות) שאיבדו חלק ניכר משוויין מאז השיאים שרשמו בשנה החולפת.

"בהחלט יש שינוי בטעמי המשקיעים", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל. "בגדול, התהליך התחיל עם האמירות של יו"ר הפד ג'רום פאוול על הכוונה להעלות ריבית, אמירות שהיו קצת יותר אגרסיביות בישיבת הפד האחרונה. היסטורית, יש קשר הפוך בין תשואות האג"ח הארוכות לתמחורי החברות. ריבית אפסית תומכת בתמחורים גבוהים יותר לחברות צמיחה, ולכן האמירות הללו הן הגורם המרכזי לירידות בהן. מבחינת הפעילות של החברות עצמן, יש כאלה שחוו האטה, אבל גם אלה שלא חוו האטה ירדו - התהליך הוא כללי".

תהליך מקביל שהוא מזהה הוא ציפיית המשקיעים להתאוששות כלכלית מהירה יותר לאחר משבר הקורונה. "למרות גל התחלואה בארץ ובעולם, השוק מתנהג כאילו הקורונה כבר נגמרה, בכל אפיקי ההשקעה", אומר וסצ'ונוק.

"אנשים יוצאים מנקדות הנחה שסגר כבר לא יהיה, ולומדים לחיות לצד הקורונה. גם התחלואה היום פחות קטלנית מאשר בגלים הקודמים, העלייה בתמותה מוגבלת, החיסונים עובדים, אז אין השפעה מאקרו-כלכלית. רואים האצה בצמיחה ואינפלציה, אז המשקיעים מחפשים אפיקים של כלכלה ישנה - שהיו מתחת לרדאר בוודאי בשנתיים של הקורונה, אבל גם לפני כן".

 

"המניות המזוהות עם הקורונה יורדות"

לדבריו, שיפור במצב המאקרו-כלכלי ישפיע לטובה יותר על חברות הערך, חברות שקשורות לפעילות המאקרו-כלכלית מתעשיות כמו אנרגיה, בנקאות, חלק מתעשיית הצריכה. "הן פחות קשורות לסיפורי צמיחה ייחודיים של כל חברה", אומר וסצ'ונוק.

"בקורונה זה היה הפוך: הייתה צמיחה שלילית חזקה, והמשקיעים הלכו לאפיקים 'חסיני קורונה', שהצליחו לצמוח גם בתנאי מאקרו קשים. היו כמובן גם חברות שנהנו ישירות מהמצב, כמו זום או מודרנה. המניות שהיו מזוהות עם הקורונה יורדות עכשיו הכי חזק".

בהקשר זה הוא מוסיף כי בשנה האחרונה מחצית מכ-100 חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט (לא רק החדשות) ירדו מעל 50% מאז השיא שאליו הגיעה המניה, ופחות מ-20% ירדו בשיעור חד-ספרתי.

"כבר קרוב לשנה, זום במגמת ירידה. בין הישראליות אלו Wix, פייבר ולייבפרסון. גם אם הן ממשיכות לצמוח, למשקיעים לא כל כך אכפת, אבל ברור שיש פה גם האטה בצמיחה. נתון הצמיחה הגיע לשיא ברבעון השני של 2021 (צמיחה ביחס לרבעון מקביל), ומאז ברוב החברות יש האטה בקצב הצמיחה. הרבעון השני של 2020 היה השפל של הקורונה, ואז החל רכש מסיבי של פתרונות תוכנה, ענן, וידאו, סייבר וכדומה. חלק מהרכש אמור להגיע לנורמליזציה ולרדת ב-2022, אחרי שארגונים עשו רכש של עשור בשנה אחת".

איך המעבר מחברות צמיחה לחברות ערך אמור להשפיע על השוק באופן כללי?
"צריך להסתכל על הנתח של חברות צמיחה בכל מדד. בארה"ב המדד מאוד מוטה טכנולוגיה וחברות צמיחה. זה הנתח הכי גדול במדד S&P 500, כ-30%. אם לוקחים בחשבון את מניות הצמיחה שמעבר לסקטור הטכנולוגיה, כמו אמזון, טסלה, פייסבוק וגוגל שהן בסקטור שירותי התקשורת למשל - יכולים להגיע לקרוב ל-50% מהמדד.

"כלומר, אם נראה עכשיו ירידה ב-50% מהמדד, אנחנו חייבים ששאר המניות יתפקדו יותר טוב, וזה קשה. כרגע השוק הולך למטה כי המשקל של מניות הצמיחה גבוה יותר ממשקל מניות הערך. זה כמובן יכול להשתנות עם הזמן. אגב, הבורסה המקומית היא דוגמה הפוכה - לאפיקי הצמיחה יש נתח לא גבוה יחסית, אז דווקא בחצי השנה האחרונה הבורסה בת"א התחילה לפתוח פער מול המדדים הגלובליים".

 

"זה הזמן לבחור את הסיפורים האיכותיים"

המעבר ממניות צמיחה למניות ערך מזכיר לווסצ'ונוק את המצב אחרי התפוצצות הבועה ב-2000, אך הוא מדגיש שלא מדובר באותם ממדים, והחברות אז לא היו חזקות כמו חברות כיום.

מה המשמעות של המצב הנוכחי בהקשר של חברות הטכנולוגיה הישראליות שהנפיקו ב-2021 בארה"ב?
"כל החברות הישראליות שהונפקו הן חברות צמיחה ולא חברות ערך, לכן המעבר ממניות צמיחה לערך מאוד פוגע בהן. בעיקר במניות החדשות שעוד לא הספיקו לבנות בסיס משקיעים. הרי אם משקיע נכנס בהנפקה באופן אופורטוניסטי, פחות אכפת לו למכור את המניה. זה ייקח זמן, החברות צריכות לבנות בסיס משקיעים, וזה דווקא זמן טוב מאוד להרבה משקיעים להתחיל להסתכל על ההזדמנויות שיש".

לדברי וסצ'נוק, "יש הרבה מאוד הזדמנויות השקעה. נכון שכשיורד גשם כולם נרטבים, אבל זה הזמן לבחור בין סיפורים איכותיים לכאלה שהם פחות. לא כל ההנפקות בשנה האחרונה היו של חברות מאוד איכותיות, גם בארץ וגם בחו"ל, וצריך לראות מי יצליח לשמר צמיחה גבוהה לאורך זמן. אם הצמיחה היא רק בגלל הקורונה - זה פחות מעניין".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר