גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר מתעדכן בהתאם לאינפלציה והפחתת המס על הדלק: כך מתמודדים באירופה עם עליות המחירים

האינפלציה הגוברת באירופה גורמת לממשלות לנסות את כל הכלים בארסנל כדי לנסות ולהימנע ממשבר כלכלי ופוליטי ● בבלגיה גובר הדיון על המנגנון האוטומטי המעלה את השכר במגזר הציבורי והפרטי בהתאם לאינפלציה ● בצרפת החליטו לסבסד את האנרגיה והחלו הקלות במסים

תחנת דלק בפולין / צילום: Reuters, Monika Skolimowska/dpa
תחנת דלק בפולין / צילום: Reuters, Monika Skolimowska/dpa

עליות המחירים שנרשמות באירופה בחודשים האחרונים מגמדות את אלו שמתרחשות בישראל. מחירי המזון, שנמצאים כעת בלב הסערה הציבורית בישראל, עלו באיחוד האירופי בחודש שעבר ב-3.6% לעומת השנה שעברה. בגרמניה, וכן בכמה מדינות במזרח הגוש (הונגריה, פולין ורומניה, למשל) - הם זינקו בשיעור כפול. "האינפלציה מחסלת את המשכורות שלנו", נכתב בצהובון פולני בשבוע שעבר, בעוד ה"בילד" הגרמני פרסם את רשימת 20 הפריטים שהתייקרו בצורה המשמעותית ביותר בסופרמרקט.

אבל את עיקר תשומת הלב, הציבורית והפוליטית, מקבלים מחירי האנרגיה. אלו זינקו ב-29% בינואר החולף לעומת השנה שעברה, ואחראים במידה רבה לכך שהאינפלציה בגוש האירופי עוברת באופן קבוע בחצי השנה האחרונה את יעד האינפלציה של הבנק המרכזי האירופי, שעדיין עומד על 2%. ברחבי היבשת, עליות המחירים החדות הופכות לסוגיה פוליטית, כפי שקורה בישראל, אולם עד כה אין מחאה נרחבת סביב מחירי המזון כפי שקורה בארץ.

ממשלות שונות ביבשת מנסות להקדים תרופה למכה, ונוקטות שורת צעדים, בעיקר בתחום האנרגיה ומימון חשבונות החימום והחשמל, כדי להקל על הצרכנים. הן פותחות את הכיסים, הריקים ממילא, כדי לנסות ולמנוע זעם ציבורי, אך גם מיתון שיפגע בהתאוששות ארוכת הטווח אחרי מגפת הקורונה והסגרים של השנתיים האחרונות. חלק מהממשלות נתלות בתקווה שמספקות ההערכות הרשמיות של הבנק המרכזי האירופי, שקובעות עדיין כי עד סוף 2022 האינפלציה באיחוד צפויה לרדת שוב לרמה הרצויה, כ-2%.

 

בלגיה: השכר עולה אוטומטית עם האינפלציה

בלגיה היא אחת המדינות המובילות את מערב אירופה בגובה שיעור האינפלציה. המחירים במדינה זינקו ב-8.5% בחודש שעבר (בהשוואה לינואר 2021) - שיא של קרוב לארבעה עשורים. האינפלציה ניכרת בכל תחום, כולל במחירי המוצרים על המדפים. מחירי הבירה למשל, עלו ביותר מ-5% בשנה החולפת.

אבל למדינה יש מנגנון יוצא דופן להתמודד עם עליות המחירים ולהגן על כוח הקנייה של הצרכנים. בבלגיה פועל מנגנון שכבר נזנח במדינות כמו איטליה וצרפת, המחייב את המגזר הציבורי ואפילו את הפרטי להעלות את השכר אוטומטית אם האינפלציה עולה מעל לרף מסוים. ההיגיון מאחוריו הוא להגן על התושבים מפני ירידה חדה ברמת החיים, מפני עוני אפשרי ומפני פגיעה כלכלית, אך גם לשמור על המשק ממיתון במקרה של אינפלציה גבוהה.

המערכת נכנסת לפעולה במקרה שבו שיעור האינפלציה עובר את ה-2%. שתי העלאות שכר גורפות של 2% כבר נרשמו בשנה החולפת, ולפי התחזיות, החודש תירשם העלאה נוספת. גם המגזר הפרטי מחויב להגדיל את המשכורת, אולם השאלה מתי ואיך תלויה בפרמטרים מורכבים שונים.

הסיבה שהשיטה הזו מיושמת כיום באיחוד האירופי רק בבלגיה ובלוקסמבורג, ונזנחה על ידי מדינות רבות אחרות, היא האחריות שלה לתופעה ממנה הכלכלנים חוששים כעת יותר מכל - עליות שכר שייגרמו כתוצאה מעליית האינפלציה. החשש הוא שתיווצר "ספירלת שכר-מחירים", שעלולה להעלות את האינפלציה לשיעורים דו-ספרתיים.

במדינות אחרות כמו דנמרק וגרמניה, השכר תלוי במשא ומתן קיבוצי של איגודי עובדים במגזרים הפרטיים ובמגזר הציבורי, שבשלב הזה "מתאפקים" מדרישת צעדים מיידים, בשל החשש להשפעה כוללת על המשק ומתוך ציפייה לירידת האינפלציה. הם צפויים לבקש העלאות שכר בדיעבד, מה שלא יפגע במגמת ההתאוששות.

זו הסיבה שהתאמות השכר האוטומטיות לאינפלציה הפכו לסוגיה פוליטית בבלגיה, ושאיגודי המעסיקים במדינה, לצד העסקים הגדולים, מזהירים מפני ההשלכות שלהן על המשק. האיגודים חוששים שהעלאות השכר שנכפות יפגעו בהתאוששות הכלכלית מהמגפה, יציבו את המשק במיתון, ואולי אף יגרמו לעליות מחירים נוספות בגלל העלייה ברכיב הוצאות השכר שלהם.

בשבועות האחרונים הם אף קראו להשעות את המנגנון לשנה הקרובה, ולוותר על העלאת השכר המתוכננת לפברואר. העובדה שבלגיה נסמכת על יצוא היא נימוק נוסף. לדבריהם, יש להשעות את העלאות השכר, משום שהן שוחקות את היתרון התחרותי של עסקים בלגיים בשל עליית מחירי הייצור שלהם. בשלב הנוכחי, הממשלה הבלגית נמנעת מלשנות את המנגנון למרות הקריאות מצד העסקים.

פולין: הממשלה חתכה את המסים על הדלק

בפולין הממשלה מנסה להילחם בעליית המחירים המהירה, בין היתר על ידי הורדה חדה של המסים על הדלק. החל מתחילת חודש פברואר, הפחיתה הממשלה את המס על הדיזל והבנזין מ-23% ל-8%.

האינפלציה במדינה זינקה ל-8.6% בדצמבר האחרון, כשהיא שוברת שיא של יותר משני עשורים. מי שנתפס במידה רבה כאחראי לכך, הוא הבנק המרכזי, שסירב להעלות ריבית בשנה החולפת כדי לדכא את האינפלציה, ושהנגיד העומד בראשו טען שוב ושוב שהיא "חולפת" ואינה דורשת צעדים מיידים.

בינתיים, הבנק שינה את מסלולו. הריבית במדינה עלתה מ-0.1% ל-2.25% והכלכלנים חוזים עלייה עד ל-4% במטרה להפחית את האינפלציה המשתוללת. במקביל, הממשלה נוקטת צעדים כדי לנסות ולהתמודד עם הסערה הציבורית שהחלה בעקבות עליית המחירים, שמנוצלת על ידי האופוזיציה להטיח בה האשמות על מדיניות שגויה.

הממשלה, מאשימה את מדיניות איכות הסביבה של האיחוד האירופי במחירי האנרגיה הגבוהים. היא אף דורשת מחברות האנרגיה לפרט בחשבוניות שהן מגישות לצרכנים כמה מהעלות לצרכן נובעת מהיטלים על שחרור פחמן דו-חמצני.

במצב העניינים הנוכחי, לצעדים הפולניים יש השפעה גם מעבר לגבול - בגרמניה. הגרמנים מזהירים כבר חודשים מהאינפלציה המזנקת בגוש האירו, ואפילו חוששים משובה של ההיפר-אינפלציה של רפובליקת ויימאר, שהיא טראומה לאומית.

מחירי המזון בגרמניה, שהיו נמוכים ביחס למדינות אחרות במערב אירופה, עלו בשנה החולפת ב-6%, והשפעות הזינוק במחירי האנרגיה (הגרמנים משלמים את העלות הגבוהה ביותר באיחוד) עדיין לא מוחשיות, משום שרבים מקבלים את חשבונות הגז והחימום שלהם רק בדיעבד.

הגרמנים מחפשים לחסוך היכן שניתן, וכתוצאה מהפחתת המסים הפולנית, מחיר ליטר דלק בפולין צפוי להיות זול יותר ב-30%-40% מהמחיר בגרמניה (עד 50 אירו-סנט לליטר). גרמנים רבים צפויים לכן לעבור לתדלק באופן קבוע מעבר לגבול הפתוח, ומאות תחנות דלק גרמניות באזורי הגבול חוששות לעתידן.

צרפת : עליות המחירים - הנושא החשוב בבחירות

צרפת דווקא נמצאת בתחתית דירוג האינפלציה האירופי, עם שיעור עליית מחירים רשמי של 3.3% בחודש שעבר. עם זאת, המדינה נמצאת בשנת בחירות, והנשיא מקרון צפוי לעמוד לבחירה מחדש באפריל, מול ביקורת ציבורית על המחירים העולים, במיוחד בתחום האנרגיה.

כלי התקשורת באירופה ציינו שמחירי הדלק בצרפת, למשל, זינקו כבר הרבה מעל המחיר שהיה הזרז ל"מחאת האפודים הזוהרים" ששיבשה את החיים בצרפת ואיימה על שלטונו של מקרון. סקר שהתקיים בשבוע שעבר מצא כי 51% מהמשיבים חושבים שעליית המחירים היא הנושא החשוב ביותר לקראת הבחירות, הרבה מעל כל נושא אחר.

נשיא צרפת עמנואל מקרון. תגובה חריפה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

זו הסיבה שממשלת צרפת נקטה צעדים חריגים כדי להתמודד עם עליות המחירים. הממשלה הכריחה את יצרנית האנרגיה הממשלתית (כ-70% מהחשמל בצרפת מיוצרים על ידי כורים גרעיניים) למכור חשמל ב"מחירי הפסד" (על חשבון רווחי עבר) וסבסדה את עלויות האנרגיה המזנקות במיליארדים.

צרפת גם הודיעה על הטבות מס זמניות למי שמשתמשים ברכב כדי להגיע לעבודה. זאת, בנוסף למענקים של 100 אירו לבתי אב עניים ולשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות, זאת כדי להתמודד עם עליית מחירי החימום והאנרגיה, שמגיעים בימים אלה לחשבונות הבנק.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה