גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפיק סרטים וממזג חברות ספאק: משקיע הביומד שמסרב להתייאש, גם אם המניה צונחת ב־70%

מניית המכשור הרפואי אולמד סולושנס שמוביל הפילנתרופ דיוויד מילץ', צנחה בשנים האחרונות בכ־70%, אך הוא מסרב להרים ידיים: "בכל פעם אנחנו מוכרים מוצר כדי להשקיע במוצר עם פוטנציאל גדול יותר" ● בד בבד מילץ' מקדם את מיזוגה ל־SPAC של החברה הישראלית לטיפול בסרטן אלפא טאו: "אין עוד חברה כזו, גם במונחים בינלאומיים"

דיוויד מילץ' / צילום: יח''צ
דיוויד מילץ' / צילום: יח''צ

לפני כחודשיים התפתח מאבק שליטה באחת החברות הקטנות בבורסה, אולמד סולושנס , המחזיקה במספר חברות בתחום המכשור רפואי. קרן הגידור "ברבור כחול 1" שמוביל איש שוק ההון הוותיק עמית ברגר (לשעבר בעל השליטה באנטר הולדינגס שהגיעה לחדלות פירעון) הגיעה להחזקה של 7.5% מהמניות, וקראה להדיח את יו"ר אולמד, דיוויד מילץ', ושני דירקטורים נוספים.

מילץ', 68, שהוא גם אחד מבעלי המניות הגדולים באולמד, שימש במשך השנים כמשקיע מוביל מאחורי הקלעים של החברה, שלא באמת הצליחה להתרומם ושרפה יותר מ-200 מיליון שקל מאז היווסדה.

בארה"ב הוא מוכר יחסית בעקבות פעילותו בחברות ביומד וגם כמפיק קולנוע ופילנתרופ התומך בעיקר באמנות עם זיקה ליהדות. בשוק ההון הישראלי, לעומת זאת, הוא פחות מוכר. הקרן של ברגר טענה בין היתר כי מניית אולמד (לשעבר אליום מדיקל) איבדה כמעט 70% משווייה בחמש שנים, כשבמקביל הוצאות ההנהלה היו גבוהות יחסית לגודלה של החברה.

עמית ברגר / צילום: יוסי כהן

נראה כי לקרן של ברגר קרצה האפשרות להשתלט על שלד בורסאי עם מזומנים, נוכח תמורה מותנית של 29 מיליון שקל שאמורה הייתה לנבוע לאולמד מעסקה למכירת נכסים וזכויות של החברה הבת פרוקאטיד (לשעבר גרדיה), הקשורים למערכת המשמשת להגנה מפני קרישי דם, חלקיקים ותסחיפים הנוצרים בפרוצדורות צנתור ותהליכי פתיחה והרחבה של כלי דם חסומים.

מילץ' נאבק, הגדיל את חלקו באולמד ל-13%, ובסופו של דבר היא נשארה בשליטתו. בינתיים התברר, כי התמורה המותנית לא תיכנס כנראה לקופת החברה, כך שהאטרקטיביות שלה כשלד פחתה. כעת, אולמד נסחרת בשווי צנוע של כ-35 מיליון שקל בלבד, לאחר שמניית החברה צנחה בכ-40% בשנה האחרונה. 

כחלק מהניסיון ליצור עניין בחברה, ואולי כדי להסביר מדוע לא הצליחה להתרומם עד היום, החליט מילץ' לחשוף יותר מפועלו בישראל ובכלל. הוא נולד למשפחה של ניצולי שואה בניו יורק: "ההורים שלי הגיעו לארה"ב בשנות ה-40. אמא שלי איבדה 100 מבני המשפחה המורחבת שלה בשואה. אבא שלי איבד שני אחים, ונשארו לו שניים. לא לקחנו שום דבר כמובן מאליו. כשהיו שואלים את אבא שלי מה שלומו, הוא היה אומר 'הכל בסדר, יחסית לשואה'.

"כאשר אבא שלי היה נשאל מה הוא רוצה, הוא אמר שלום בפנים ושלום על פני האדמה. אני אומר, שלום בפנים וגן עדן על פני האדמה. אז אני עושה מה שאני יכול כדי שיהיה גן עדן על-פני האדמה. אגב, איי הבתולה הבריטיים - זה די קרוב לגן עדן על-פני אדמות. בדיוק הזמינו אותי לאי של ריצ'רד ברנסון. היה נהדר".

מקום שלא קל לצמוח ממנו 

אחת החברות הראשונות שבהן השקיע מילץ' הייתה מינימד, חברה שהקים המיליארדר אלפרד מאן המנוח. מאן ודאי ייזכר בקרב משקיעים בישראל בזכות אחת מחברות המכשור הרפואי הפחות מוצלחות שלו, מנקיינד, שנרשמה למסחר בבורסה בת"א באמצע העשור הקודם והניבה למשקיעים הפסדי עתק, עד למחיקתה מהמסחר. אבל מינימד הייתה הצלחה ענקית: "ראיתי איך אל בנה את החברה, עד שנקנתה על-ידי מדטרוניק, ועד היום זו משאבת האינסולין הפופולרית בעולם", מספר מילץ'.

מילץ' עבד עם חברות רבות נוספות, כולל כאלו של מאן. ההשקעות הללו הגדילו את הונו, וב-2000 נחשף לראשונה לתחום בישראל. "פגשתי את קרן ההון סיכון פרגרין, שהשקיעה בחברות חממה (ומאז הספיקה לעשות אקזיטים בחברות כמו וולטק, קרדיו-וואלב, נאו-ווסק, NLT Spine ואחרות, ג' ו'), ולא הבנתי איך 20 מיליון דולר מספיקים להשקעה בעשר חברות. אמרו לי: 'בישראל עושים דברים בזול, יש כסף מהממשלה'. ואז פתאום התחלתי להתעניין". 

מילץ' זיהה את הקונסולידציה הצפויה של חברות הענק בשוק הרפואי, וניבא מראש שהיא תקטין את מספר הרוכשים הפוטנציאליים לסטארט-אפים, ותפחית את מחירי האקזיטים, באופן שיהפוך את הפיתוח הזול והמהיר, כמו בישראל, לצו השעה של התחום.

קרן פרומד שהקים ב-2006 השקיעה בשלוש חברות: אנדוגן, שפיתחה מכשיר זעיר פולשני למניעת צניחת רצפת האגן; אלטרה, שפיתחה טיפול לסרטן; ו-HDH בתחום הלב. אנדוגן הצליחה למשיך אפילו את קרן פונטיפקס, אז בשליטתו של מנכ"ל טבע המיתולוגי אלי הורביץ. "אבל ב-2008 הכול קרס, ואי אפשר היה לגייס מימון לחברה", מספר מילץ'.

ובינתיים בבורסה נסחרה חברת אליום (שתהפוך אחר כך לאולמד), שמכרה סטנטים אורולוגיים, ורשמה הכנסות קטנות. "השתלטנו על אליום, מיזגנו לתוכה את אנדוגן ודברים התחילו להתקדם. אבל היו מלחמות כל שנתיים. לא קל לעשות עסקים בישראל".

תוכנית שאפתנית, הצלחה חלקית

מאז עברה אולמד מגוון תהפוכות. ב-2012 היא רכשה את חברת גרדיה, שפיתחה פילטר להגנה מפני תסחיפים בניתוחים, ורבים תהו מה הקשר בין שלושת המוצרים שלה, הגניקולוגי, הסטנטים האורולוגיים והמוצר הקרדיולוגי החדש.

תחת הנחייתו של מילץ', אליום החלה לרכוש מוצרים יותר שאפתניים בשוק המכשור הרפואי. לאחר רכישת גרדיה, היא ביקשה לרכוש מוצר לתחום של החלפת מסתם לב. דווקא קרן מדיקה, שמכרה לאליום את גרדיה, וכך קיבלה גם מניות בחברה הציבורית, יצאה בזעקה נגד העסקה. היא טענה שלאליום אין אפילו מעט מן המשאבים הדרושים כדי לפתח את המוצר הזה, וכי התחום תחרותי ונשלט על ידי חברות חזקות ועשירות.

מילץ' עדיין מתעקש על מודל ההחזקות של אולמד, אף שזה לא הוכיח את עצמו בשווי החברה. "מלכתחילה אמרתי לאלי הורביץ שנתחיל בקטן ונעלה כל פעם ברמת המורכבות והסיכון. החלטנו להשקיע פחות באליום, שנתקלה בשוק תחרותי, כי הייתה לנו הזדמנות טובה בגרדיה. אבל עם המוצר של גרדיה קשה היה לצאת לשוק כחברה קטנה ולא עשירה, והייתה לנו ההזדמנות למכור אותה כדי לקנות מוצרים בתחום מסתמי הלב וניתוחי הקיבה. בכל פעם אנחנו מוכרים מוצר כדי להשקיע במוצר עם פוטנציאל גדול יותר. עכשיו הגענו למקום הנכון שלנו".

"רק כשיושבים בבורד מבינים עם מה מתמודדים"

דוחות אולמד מלמדים כי החברה צברה מאז היווסדה הפסד של יותר מ-200 מיליון שקל. אמנם פעילות גרדיה נמכרה ב-2019 ב-17 מיליון דולר, וגם זו של אליום מומשה אשתקד ב-6 מיליון דולר, אך כפועל יוצא נכנסה אולמד לתקופה ללא הכנסות, בעודה מנסה לקדם ניסויים קליניים של מוצרים חדשניים יותר בתחום מסתמי הלב והניתוחים המטבוליים.

 "ב-15 שנים אולמד יצרה ערך, אבל לא שווי", מודה מילץ'. "רכשנו חברות, מכרנו חברות. אמרו לי - מכרת בזול, אבל עד שאנשים לא יושבים בעצמם בבורד, הם לא יכולים לדעת מול מה אני מתמודד. גייסנו 43 מיליון דולר עד היום, זה כלום ושום דבר לעומת ההישגים שלנו".

מערכת הNobix של אלווטיקס חברת הבת של אולמד / צילום: אתר החברה

הוא מקווה שכניסה של שני מוצרי החלום לניסויים קליניים תעלה את הערך של אולמד גם בשוק ההון. את מלוא הכסף מהמכירה של גרדיה החברה כאמור לא תקבל בינתיים, בשל הודעה כי המוצר אוחזר על-ידי הרוכשת בגלל תקלה. זה גם לא טוב למוניטין. "זה לא קשור אלינו. היו להם בעיות בייצור", אומר מילץ'.

"התוצאות של אלפא טאו היו מדהימות"

בשנה האחרונה מוכר מילץ' גם כיזם של חברת SPAC, חברת רכישה מיוחדת בוול סטריט, שעומדת למזג לתוכה את חברת הטיפול בסרטן אלפא טאו, על-פי שווי מוצהר של כמיליארד דולר (אם כי שווי חברות המתמזגות לספאקים ירדו מאז הצהרה זו).

"הכרתי ספאקים מהאייטיז, חברות של 20-30 מיליון דולר שרכשו עסקים משפחתיים קטנים", נזכר מילץ'. כאשר קיבל פנייה מבנק קנטור פיצג'רלד לשתף פעולה בהקמה של ספאק, הבין שמדובר כבר במשחק אחר. "ומה יבדל את הספאק שלי? מיד חשבתי - ישראל.

"קיבלתי פנייה מאלפא טאו. התוצאות שלהם היו מדהימות. גם ד"ר סטיבן האן, שהוא סוג של גורו אונקולוגיה, ובעבר ראש ה-FDA, חשב ככה, וזה סגר את העניין. גייסנו 93 מיליון דולר בגיוס פרטי נלווה". המיזוג עדיין לא הושלם, אך השלמתו צפויה בקרוב.

כמה חברות ישראליות בתחום הביומד בשלות ל-SPAC לדעתך?
"אין עוד אלפא טאו, גם במונחים בינלאומיים. יש שתיים-שלוש חברות נוספות ששוות מעל 500 מיליון דולר, בעיקר בבריאות הדיגיטלית. עוד 15-20 יכולות להיכנס לשלב הפרה-ספאק, ואולי נגייס קרן פרה-ספאק כדי לתמוך בהן. החלק הקשה בספאק הוא הגיוס הפרטי ממשקיעים מומחים. המשקיעים המומחים מקבלים אינספור בקשות להשקיע בגיוסי פייפ".

וכעת הם מופסדים על חלק מהשקעותיהם.
"נכון, אבל אם יהיו כמה הצלחות יפות, התחום יחזור לימים היפים שלו".

"לדאוג למשפחה ולחיות את החיים"

לדברי מילץ', "המשפחה שלי לימדה אותנו שיש שלושה דברים חשובים בחיים: הראשון - תדאג למשפחה שלך, השני - תזרוק את עצמך לכל הזדמנות שהחיים פותחים בפניך, תעשה כיף, לא רק במסיבות אלא תחיה את החיים. והשלישי הוא תיקון עולם - כשאתה עובר בו תשאיר אחריך פחות לכלוך ממה שהיה כשהגעת".

כדי להגשים את המטרה הזו ביקש תחילה להיות רופא. באחד הקייצים קיבל עבודה כמתורגמן באולימפיאדת מינכן. "כשראיתי שוב יהודים נרצחים על אדמת גרמניה זה עשה אצלי משהו. עזבתי את הקולג' והתחלתי לנדוד ברחבי העולם".

כשהגיע לבקר חבר בסטנפורד, התלהב ממשאבי במחקר של האוניברסיטה ומיחסי הגומלין עם עמק הסיליקון שהיה אז בראשיתו. הוא התווה לעצמו מסלול לימודים משלו, ועבד או התנדב במעבדות של כ-13 זוכי פרס נובל, במקביל להשלמת הדוקטורט שלו ברפואה. במקביל, עבד בעסק של אביו. ב-1989 העסק נמכר, ומילץ' החל לנהל את ההון המשפחתי, שאותו השקיע בהצלחה בחברות ביומד שונות, כפי שתואר לעיל.

הוא כאמור גם פילנתרופ בתחום האמנות, בעיקר קולנוע יהודי. הסרט "החטאים" של אבי נשר, שהופק על ידי חברה שהקים מילץ', מילה מדיה, מבוסס על הסיפור האמיתי של ברוך מילץ', בן דודו של אביו.

ת.ז - דיוויד מילץ'

אישי: בן 68, נולד בניו יורק להורים ניצולי שואה
מקצועי: משקיע ויו"ר אולמד סולושנס. השקיע ב-Biocath שגייסה לאחרונה 145 מיליון דולר, שותף בחברת ה-SPAC המעוניינת למזג לתוכה את חברת הסרטן אלפא טאוב. היה אחד המשקיעים הראשונים באחת מחברות הגיימינג המצליחות בהודו
עוד משהו: הקים את קרן ד"ר דיוויד מילץ' להשקעה באמנות. הסרט "החטאים" של אבי נשר, שהופק על-ידי חברת מילה מדיה שהקים, מבוסס על סיפורו של בן דודו של אביו

אולמד סולושנס

תחום פעילות: מכשור רפואי
היסטוריה: הוקמה ב־2001 בשם אליום מדיקל. ב־2010 מוזגה לשלד בורסאי, יחד עם אנדוגן, גרדיה (פרוקאטיד), תרוליף ואלווטיקס. פרוקאטיד נמכרה ב־2019 ואליום ב־2021
נתונים: נסחרת לפי שווי של 35 מיליון שקל. הכנסות במחצית הראשונה של 2021 - 5.4 מיליון שקל, המיוחסות ברובן לאליום שנמכרה

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי