גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו לתיקי השקעות מנוהלים בינואר 2022: החודש שבו השווקים מתחילים להפנים את המציאות

כמו במאמרי ביקורת, לאורך כל השנה האחרונה תיארנו את חוסר ההבנה בנוגע לאפשרות של התפרצות האינפלציה במידה שתדחק בנגידים להעלות ריבית באופן שיפתיע את השווקים ● שילוב מגמה זו עם הגיאופוליטיקה המסתבכת, מפגיש את השווקים החוגגים עם המציאות המורכבת.

הבורסה בת''א / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בת''א / צילום: שלומי יוסף

'האינפלציה תהיה גבוהה וממושכת, באופן שיחייב את הנגידים להעלות את הריבית בניגוד לרצונם מוקדם ובעצמה רבה מהצפוי'. דברים אלו לקוחים מטור זה שפורסם אי אז לפני 8 חדשים, כאשר לאורך כל השנה האחרונה הסברנו כאן מדוע האינפלציה היא תופעה ממושכת ולא חד פעמית, כי היא תפר את האיזון הכלכלי, תוביל לשינוי עמוק במדיניות הריבית ואף תזעזע את השווקים. הטבע האנושי אינו מחבב תחזיות שליליות והיה צורך לחזור על אמירות אלה שוב ושוב עד שהן זכו לקשב לאחרונה. התממשותן במציאות סייעה לכך.

ואכן, אפשר לומר כי בחודש ינואר הנגיד האמריקאי אכן נכנע למציאות שבה הכלכלה משובשת באופן עמוק והאינפלציה נמצאת בעלייה ממושכת, כדי לומר לשוק שהריבית תעלה, כנראה בחוזקה. הערכה זו, יחד עם הלחצים הגיאופוליטיים, הצליחו להוריד את מפלס האופטימיות של המשקיעים החוגגים.

כתוצאה מכך, אפיקי מניות ואג"ח כאחד רשמו ירידות שהסבו הפסדים בולטים לתיקי ההשקעות, בניגוד גמור למגמה של 2021 והביאו לחודש ינואר אדום בכל פרופילי הסיכון.

מדדי אג'יו מהווים בנצ'מרק מקובל לביצועי תיקי השקעות מנוהלים מבוססים על נתונים מבתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.איי, מיטב דש, הראל פיננסיים, תפנית דיסקונט, UNIQUE , ואנליסט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, קרנות השתלמות ועוד.

תימחור מחודש של הנכסים

מדדי המניות בארה"ב החלו לרדת בחדות בינואר, כאשר את הירידות הובילו מניות הטכנולוגיה וכתוצאה מכך מדד הנאסד"ק טכנולוגיה ירד ב-8.5%. מדדי החברות התעשייתיות ירדו בשיעורים מתונים יותר, 5.3% במדד ה-S&P 500 . מדדי המניות בישראל ובאירופה ירדו בשיעורים מתונים הרבה יותר, 1.3%- בת"א 125 ו-3.9% במדד STOXX600 האירופאי. ככל שהתקדם החודש ואף המשיך בפברואר, ממש בימים אלה הירידות בשווקים בעולם מחריפות ומתפשטות מתחומי הטכנולוגיה, למגזרים נוספים. הסיבה לכך היא ברורה, תימחור מחודש של הנכסים בהתאם לריבית גבוהה יותר מזו ששררה בשנים האחרונות.

גם מדדי אגרות החוב ירדו באופן נרחב ואף דומה בכלל האפיקים, הממשלתיים הצמודים והשקליים ירדו בכ-1.2% בממוצע ואילו האג"ח הקונצרניות, שוב צמוד ושקלי, איבדו כ- 1.8%.

תוצאות השינויים בשווקים בינואר, היתה ירידה של כ-1.7% במדד תיק האג"ח, 2.24% במדד תיק המניות ו-1.88% במדד התיק המעורב ומכיל 30% מניות והשאר באג"ח. האם זהו חודש בודד שאחריו משקיעים חוזרים במהירות אל השווקים וממלאים את התיקים בסחורה זולה? נראה כי מוקדם לדעת, אבל להערכתנו אנו נמצאים בתחילתה של תקופה מרובת תנודתיות, בהשפעת עליית הריבית, בארה"ב וגם בישראל, מוקדם מהצפוי ובקצב מהיר מהצפוי.

הנגיד האמריקאי הפסיק לפזר אשליות

כיום נראה כי אין מנוס מהעלאת ריבית כדי לעצור את השפעתה השלילית של האינפלציה ואת האפשרות לכך שהיא תוביל את הכלכלות לסחרור. אין נגיד וכמובן נשיא אמריקאי שיהיה מוכן להיות חתום על התפרצות אינפלציונית שפוגעת באיכות חייהם ואף בתוחלת החיים של רבים בעולם השלישי אך גם ברבים מאוכלוסיית ארה"ב. מסיבה זו, הנגיד האמריקאי הפסיק לפזר אשליות ולהעריך כי הריבית תעלה לאט ומאוחר. במקום זאת, הוא הוריד את כל ההגדרות והסביר כי היא תועלה ב'התאם לנתונים' או במילים אחרות, הכל פתוח ואפשרי. לא עוד 3 פעמים או ארבע פעמים של 0.25%, אלא 'כל מה שיידרש' וכפי הנראה, נדרש הרבה ומהר.

בנייר עמדה לגבי תעשיית ההשקעות, ציינו לפני מספר חדשים כי לאחר גל עליה משמעותי של השווקים והתיקים ב-2021, ראוי להכין את התיקים לתקופה של עליה בריבית. כיצד? התאמות מח"מ, השקעות אלטרנטיביות בעלות אופי מסוים ומניות צריכה ואנרגיה . משפטים אלו מתבססים על המחשבה כי הריבית תיכנס למגמת עלייה שתשפיע על שוק ההון. ראשית, הפסדי הון באג"ח, שהדרך להתמודד עימם היא מח"מ קצר. שנית, השקעות אלטרנטיביות, שמגלמות שורה ארוכה של סיכונים, אך פחות חשופות לתנודות הקיימות בשוק ההון הסחיר. נקודה שלישית היא ההשקעה במניות. אפשר לצפות כי שוק המניות סובל מהפסדים בתקופה של עלייה בריבית כפי שאכן קורה בהווה, אולם הסערה וההפסדים יהיו גבוהים יותר בחברות שתומחרו על בסיס הצלחה וצמיחה מהירה. בקבוצה זו בולטות מניות ה"חלום" שרבות מהן שייכות לתחום הטכנולוגיה. לעומת זאת, מניות צריכה ותעשייה יכולות לפצות את המשקיעים על חלק מהאינפלציה, באמצעות העלאת המחירים של מוצריהם. במילים אחרות, חברות אלו, דוגמאות ראינו לאחרונה, הן חלק ממחוללי האינפלציה כך שהשקעה בהן יכולה לפצות.

באופן דומה, מניות האנרגיה יוכלו לפצות את המשקיעים על שיבושים בעולם חומרי הגלם. האנרגיה היא מוצר הכרחי בחיינו, עם קשיחות בביקוש כך שגם עלייה לא מבוטלת במחיר לא תוריד את הביקוש, אלא תגדיל את הרווחיות לפירמות הפועלות בענף. מאחר ולפי הערכותינו, המתחים הגיאופוליטיים עשויים להתגבר בשנה הנוכחית ולהוביל לחיכוכים ולהתפרצויות בפועל, תחום השקעה דפנסיבי זה יכול להרוויח ולפצות את המשקיעים.

מבט לחיכוכים הגיאופוליטיים

צירוף של שני התהליכים - עליית ריבית יחד עם חיכוכים גיאופוליטיים - עלול לגרור שנה קשה להשקעות, תנודתית מאוד ואף שלילית ב-2022 . גם משפט זה היה בבסיס הניתוח שלנו לשנה הקרובה וראוי להתייחס אליו בכמה מילים.

הגיאופוליטיקה היא מערכת מורכבת שההערכה לגביה גובלת בניחוש פרוע על הצעדים המתגבשים במוחם הקודח של מנהיגים אגוצנטריים, אשר גם המקורבים להם אינם יודעים להעריך סופית . בכל זאת, לימוד ושמיעת מומחים לנושאים אלה, בהם השגרירה בסין הגב' אורית בן-אבא והשגריר לשעבר ברוסיה מר צבי מגן בכנס של המכון למחקר ביטחון לאומי באונ' תל אביב, מלמדת על מורכבותה של המערכת הגיאופוליטית בשנה הנוכחית. אין אמירה ברורה בכך שרוסיה תפלוש לאוקראינה וגם המקורבים לפוטין אינם יודעים לספר זאת היום, אך מדובר בכל מקרה בתהליך שיוביל במקרה הפחות גרוע להקשחה של היחסים הבינלאומיים בין שני הגושים, כשסין בצידה של רוסיה, באופן שימשיך להרע את המצב השלילי בשווקים הפיננסיים.

הקו הסיני החדש יחסית של תיאום עם רוסיה הוא חלק מהמלחמה הכלכלית שלה מול ארה"ב. קו זה מוליך את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, זו העשויה להיות הראשונה בגודלה בעולם על פי הבנק העולמי ב- 2028, לעמדת חיכוך ממושכת עם ארה"ב וכלכלתה. על פי השגרירה בסין, הקו הכלכלי-גלובלי של סין דווקא מלווה בתיאום עם מדינות, בשונה מהקו של ארה"ב שכבר אינה מתואמת די הצורך עם שותפותיה הכלכליות. הפער בין שתיהן עשוי להמשיך ולחלק את העולם לשניים.

נקודה נוספת שמדאיגה עד מאוד את האנליסטים בעולם הוא מהלכיה של סין בנוגע לטאיוואן. לשיטתם, מהלך סיני משמעותי עלול לזעזע את כלל הסדר העולמי באופן שיטלטל את השווקים.

לאחר שני עשורים שבהם העולם, בהובלת ארה"ב, בחר להימנע ממשברים גיאופוליטיים ופעל לצמצום חיכוכים, נראה כי נוצרים תנאים ואווירה תומכת שבה מדינות יפעלו להשגת עליונות או יתרון צבאי. המשברים הכלכליים מהווים הפרה של האיזונים הגלובאלי ונותנים חסות לתעוזה גיאופוליטית . על המשקיעים להמשיך ולעקוב אחר התרחשויות אלה ולהוסיף אותם למכלול הצעדים שלהם בתחום ניהול ההשקעות.

הכותב הינו מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. באתר החברה ניתן למצוא מדדי בנצ'מרק וחתכים נוספים. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק .

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות