גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הרגע הגורלי לבחור: עם הדיקטטורות או עם הדמוקרטיות?

ישראל כבר בחרה פעם אחת, ב-1950, ובכך הפכה לחלק מהמערב בימי המלחמה הקרה ● גורלן של שתי ארצות רחוקות, אוקראינה וטייוואן, עומד לחייב אותה לבחור שוב

אנדרטה צפון קוריאנית לזכר מלחמת קוריאה. הרגע בו נולדה המלחמה הקרה בין מזרח למערב / צילום: Shutterstock
אנדרטה צפון קוריאנית לזכר מלחמת קוריאה. הרגע בו נולדה המלחמה הקרה בין מזרח למערב / צילום: Shutterstock

והנה החדשות שעדיין לא שודרו: בשלושה במארס 2022 פלשה רוסיה לאוקראינה. היא השמידה את חיל האוויר האוקראיני בתוך שעות אחדות, ופיזרה את הצבא האוקראיני הסדיר לכל רוח. בתוך שלושה ימים נפלה אודסה; חמישה ימים היו דרושים לקייב; שבוע אחד עבר לפני שהצבא הרוסי הגיע אל גבולה המערבי של אוקראינה, זה המפריד אותה מארבע חברות נאט"ו.

ארה"ב ורוב ארצות אירופה ביקשו כינוס דחוף של העצרת הכללית של האו"ם. במועצת הביטחון לא היה כל סיכוי, מפני שרוסיה וסין עמדו להטיל וטו. ב-13 במארס 2022 הונחה על שולחן העצרת הצעת החלטה, שדרשה פעולה בינלאומית משותפת לחידוש עצמאותה של אוקראינה. ארה"ב קיוותה שההצעה (הלא-מחייבת, מפני שהחלטות העצרת אינן מחייבות) תקבל רוב מיוחס של שני שלישים. דיפלומטים מערביים לחמו על כל קול. חסרו פחות מעשרה.

"אדוני השר", אמר ראש הלשכה, "מזכיר המדינה על הקו".

"תביא", אמר השר.

"יאיר", אמר טוני, "משפחת האומות הדמוקרטיות זקוקה לקולכם".

הצהרת רחובות

בפעם הראשונה זה 70 שנה ויותר, ישראל התבקשה לבחור בין הדמוקרטיות לדיקטטורות. היא התקשתה להחליט, ממש כפי שהתקשתה אז, בקיץ 1950, כאשר ארה"ב הניחה את הצעת ההחלטה מס' 83 על שולחן מועצת הביטחון של האו"ם. זה היה מיד לאחר שצפון קוריאה פלשה לדרום קוריאה, כבשה את בירתה סיאול, ועמדה לבלוע את כל השאר.

הימים ההם, בין סוף יוני לתחילת יולי 1950, היו זמן מכונן במדיניות החוץ הישראלית. ב-2 ביולי, ממשלת ישראל התכנסה לישיבה מיוחדת בביתו של נשיא המדינה חיים וייצמן ברחובות. בעידודו של הנשיא היא הבריקה למזכ"ל האו"ם את תמיכתה בהתגייסות בינלאומית להשבת הסטאטוס קוו בקוריאה, ואת התנגדותה הנחרצת ל"כל מעשה תוקפנות, בכל מקום שיהיה ומאיזה צד שיבוא".

בכך הפכה ישראל, מבלי להתכוון ומבלי להודיע, לחלק ממה שהתחילו לקרוא "המחנה המערבי" במלחמה הקרה בין מזרח למערב. ביום ההוא, ברית המועצות התחילה לראות בישראל את "שלוחת האימפריאליזם". היא ממילא נועדה להיות כזאת בלקסיקון הסובייטי, מסיבות פנימיות וחיצוניות של המשטר, אבל התייצבות ישראל נגד "שחרור קוריאה בידי כוחות הסוציאליזם" הייתה בלתי נסלחת.

מפלגת האופוזיציה הראשית בכנסת, מפ"ם (19 מושבים), תמכה במשחררים. בטאון המפלגה הודיע בכותרות חגיגיות, יום אחר יום, על התקדמות צבאות הצפון בדרך אל עולם המחר. סיעתה בכנסת הגישה הצעת אי-אמון בממשלה, בתמיכת המפלגה הקומוניסטית.

בכנסת היו ויכוחים מרים. לא ויכוחים מן הסוג שדודי אמסלם ומירי רגב מנהלים, אלא ויכוחים מעמיקים על היסטוריה ועל השקפות עולם. בכנסת ישבו אז אנשים משכילים, שקראו ספרים, והתעניינו בקונטקסטים גלובליים.

פרוטוקולים של הזמן ההוא מגלים, כי בתוך הממשלה התמיכה הבוטה ביותר במערב באה מצד נציגי המפלגות הדתיות. הרב יצחק מאיר לוין, ראש אגודת ישראל, שר הסעד בממשלה הראשונה, אמר: "אנו צריכים פעם להחליט על העיקר... אנחנו מוכרחים להזדהות עם המערב". שר הפנים משה (לימים חיים) שפירא, נציג הפועל המזרחי (לימים המפד"ל), החרה החזיק אחריו. נציג מפלגת הספרדים בכנסת, אליהו אלישר, הכריז, "תקוותנו שיהיו בבית הזה אנשים שיעזו לדבר בשם המערב".

זה היה זמן גורלי, מפני שבו הסתיימה תקוותה החטופה של ישראל להישאר מחוץ למלחמה הקרה, וליהנות מן המעמד של "בלתי מזדהה". שר החוץ משה שרת אמר לכנסת, "עקרון אי-ההזדהות אינו יכול להפוך לאמצעי של התכחשות לעניין השלום, לתואנת התחמקות מאחריות". בן גוריון כתב לטדי קולק, ציר ישראל בוושינגטון: "הדמוקרטיה והחירות - כלפי פנים וכלפי חוץ - הן בשבילנו שאלת החיים, ואין לי כל צל של ספק שעלינו להיות מוכנים להילחם על ערכים אלה אם יעמדו בסכנה".

ציון או עגל הזהב

מה יגיד יאיר לטוני ב-13 במארס? האם ממשלת ההפכים תחליט לדבר בקול אחד לטובת קורבנות של תוקפנות? מותר לפקפק בזה. ישראל עושה מאמצים כנים להשתמט מלהביע דעה. שבע שנים לאחר פלישת רוסיה לחצי האי קרים וסיפוחו, 13 שנה לאחר פלישת רוסיה לגיאורגיה וסיפוח למעשה של רבע משטחה (אבחזיה ודרום אוסטיה), לישראל אין דעה.

ברור בהחלט מדוע ישראל מבכרת אי הזדהות. יחסיה עם רוסיה מסובכים ועתירי סכנות. אבל הם היו כאלה כבר ב-1950, ישראל הייתה חלשה לאין שיעור בכל מובן שהוא, קשריה עם ארה"ב היו רופפים ונטולי הבנות אסטרטגיות, שום מדינה ערבית לא הכירה בה, אסיה החרימה אותה מסין ועד הודו. אף על פי כן היא החליטה. בלשונו של בן גוריון, היה עליה "לבחור בין ציון לעגל הזהב" (כשעגל הזהב במשוואה היה הגוש הקומוניסטי), והיא בחרה בציון (היינו, הדמוקרטיה המערבית).

גורלן של שתי ארצות רחוקות, או די רחוקות, מקרב רגע היסטורי במדיניות החוץ הישראלית. הרחוקות הן אוקראינה וטייוואן. זו האחרונה עומדת על הכוונת הסינית. שתיהן נידונו לפלישה ולסיפוח בידי מעצמת-העל הסמוכה, הכופרת בזכותן להתקיים.
ישראל תצטרך להחליט אם להיות מעשית ופרגמטית, או להיות מחושבת ופרינציפיונית.

ישראל תצטרך להחליט אם היא רוצה להיות ואסאלית בחצרן של הדיקטטורות, או שותפת בקואליציה נחלשת של דמוקרטיות. זו בחירה קשה. אין זה מן הנמנע שהיא בחירה בין התפשרות להתכחשות; בין מציאות לבין פנטזיה הירואית. זה הזמן לוויכוח ציבורי, כי גם למציאות וגם לפנטזיה ייוודעו תוצאות הרות גורל.

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית