גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדואר נקלע למצוקה תזרימית חריפה, ובממשלה מדברים על חבילת חילוץ

לגלובס נודע כי על מנת לאפשר את המשך פעולת הדואר, במשרדי הממשלה מציעים הזרמה של 200 מיליון שקל, כנראה בהלוואה בערבות מדינה ● בעבר הוערך שווי דואר ישראל לצורך הפרטתה ב-1.2 מיליארד שקל ● כעת מעריכים בחברה כי עלות פרישת 1,000 עובדים במסגרת תוכנית הבראה נרחבת תגיע ל-1 מיליארד שקל

שווה מיליארד שקל? דואר ישראל / צילום: Shutterstock
שווה מיליארד שקל? דואר ישראל / צילום: Shutterstock

חברת דואר ישראל על סף קריסה והיא נדרשת לתוכנית הבראה אגרסיבית לאחר שצברה הפסדים של מעל 800 מיליון שקל בשנתיים ועל פי ההערכות נקלעה לגירעון תזרימי. את מהלך ההבראה צפוי להוביל היו"ר החדש של דואר ישראל, מישאל וקנין, שנכנס לתפקיד רשמית בסוף השבוע שעבר, כמה ימים לפני שהודיע המנכ"ל הוותיק של הדואר דני גולדשטיין, על פרישתו לאחר שבע שנים בתפקיד.

בהמשך לכך, אישר דירקטוריון הדואר בראשות וקנין תוכנית חירום שתכלול בין היתר צמצום של מספר הסמנכ"לים בדואר מ-14 לשמונה ואיחוד מערכי מחשוב. על פי ההערכה, בסופו של דבר במסגרת תוכנית הבראה נרחבת יאלצו לעזוב בחודשים הקרובים את החברה לפחות 1,000 עובדים, והמדינה תידרש לממן חלק ניכר מעלות המהלך.

נקודה נוספת עליה הוחלט בישיבה היא צמצום במבני הנהלת החברה - משני בניינים לאחד. תוכנית החירום צפויה להשיג חיסכון מיידי של עשרות מיליוני שקלים והיא לא כרוכה בפתיחת ההסכם מול ועד העובדים, היות שאלו שיעזבו הם בעיקר עובדים שהועסקו במיקור חוץ.

השבוע נחשף בגלובס כי צ'יינה פוסט, חברת הדואר הסינית, דורשת מדואר ישראל להשיב לה כ-40 מיליון שקל בגין מקדמות ששילמה לה, ואשר לא תאמו את היקפי הסחר בין החברות בשל הקורונה. בחברה מודאגים מאוד מהאירוע, ובין היתר, זו הסיבה לתוכנית החירום שגובשה ונחשפה ביום ג' בגלובס.

אף שר לא רוצה שהדואר יקרוס במשמרת שלו

מאחר שהדואר היא חברה ממשלתית הרי שנראה כי מי שיידרש להציל אותה היא ממשלת ישראל באמצעות הזרמת מאות מיליוני שקלים לצורך כיסוי הגירעון וכדי לאפשר לדואר להמשיך לפעול. משיחות עם גורמים שונים במשרדי הממשלה, הסכומים שעליהם מדובר בימים אלו נעים סביב ה-200 מיליון שקל, ככל הנראה באמצעות הלוואה בערבות מדינה. נזכיר כי ברקע פועלת המדינה בשנים האחרונות להפרטת הדואר, באמצעות הנפקת 40% ממניות החברה בבורסה ובהמשך מכירת יתרת ההחזקות. מהלך זה לא קרם עור וגידים עד היום והוא מתנה בהצלחת תוכנית ההבראה שתונהג בחברה. בעבר, נזכיר, העריכה המדינה את שווי הדואר לצורך הפרטתו ביותר מ-1 מיליארד שקל.

כפי שנחשף השבוע בגלובס, הדואר סיים את שנת 2021 בהפסד של כ-180 מיליון שקל. זאת לאחר שבשנת 2020, שנת פרוץ הקורונה, עמדו הפסדי החברה על 643 מיליון שקל - יותר ממחצית הסכום הוצאות בגין פרישת עובדים.

המשבר בדואר ישראל מדאיג את משרדי הממשלה השונים, שחוששים להיתפס עם קריסה של חברה בסדר הגודל שלה, המעסיקה כ-5,000 עובדים. אף שר תקשורת לא מעוניין להיות זה שבמשמרת שלו קורסת חברה שנמצאת תחת פיקוחו, וגם למשרד האוצר יש אחריות גדולה לכך. החשש המיידי, הוא שהחברה לא תוכל לשלם משכורות לעובדיה.

 

הנזק הכספי של חובת השירות בכל רחבי הארץ

אחת הסוגיות בביקורת שהופנתה לדואר ישראל על ידי משרדי הממשלה הייתה סביב הפאר שמאפיין את בנייני ההנהלה החדשים ובמיוחד את לשכות המנכ"ל והיו"ר. עם כניסת היו"ר החדש וקנין לתפקידו, במקומו של חזי צאיג היו"ר היוצא, הוא הודיע שיוותר על המשרד המפואר וגם על העוזר האישי והמזכירה. וקנין עבר לעבוד בחדר הרבה יותר צנוע. מכאן גם ההחלטה על צמצום משרדי ההנהלה במודיעין ומעבר לבניין אחד בלבד שיכלול משרדים הרבה יותר קטנים למנכ"ל וליו"ר.

נציין כי במשך שנים חברת דואר ישראל התחננה לשינוי רגולטורי בכל הקשור לפיקוח המחירים החל עליה ובכל הקשור לחובת השרות האוניברסלי (המחויבות לספק שירות לכל נקודה בארץ גם כשזה נושא הפסד) אשר מסבה לו נזק ישיר של 150 מיליון שקל בשנה. לכך יש להוסיף את נזקי הקורונה, שאילצה את הדואר לסגור סניפים ופגעה בהיקף הסחר הבינלאומי; ואת התנגדות הממשלה למכירת נכסי נדל"ן של הדואר, מחשש כי הדבר יפגע במצב החברה.

תוכנית החירום שאושרה בדירקטוריון כוללת כאמור צמצום ניכר של מבנה ההנהלה ומספר חבריה, ובנוסף איחוד של פעילויות בנק הדואר לתוך החטיבה הקמעונאית של דואר ישראל ואיחוד מערכי המחשוב. כל אלה הם אירועים חשובים אבל ברור לכול המעורבים שהם לא יספיקו.

פיטורים, שעלותם מוערכת בכמיליארד שקל

הדבר הכי חשוב לפיכך הוא גיבוש תוכנית ההבראה הגדולה, שהנדבך המרכזי שלה הוא הסכם עם העובדים. שמעון פרג'ון, יו"ר ועד העובדים של דואר ישראל מבין שהחברה הגיעה לצומת דרכים שמחייב קבלת החלטות קשות.

קשה להעריך מה יהיה המספר הסופי של העובדים שילכו הביתה, אבל בדואר ישראל העריכו שמדובר בלפחות 1,000עובדים (כ-20% מכוח-האדם) - שעלות הפרישה של כל אחד מהם מוערכת בכמיליון שקל, ובסך הכל הוצאה של כ-1 מיליארד שקל.

הביקורת על הדואר תמיד התנהלה סביב איכות השירות שהחברה מספקת. בשנים האחרונות נעשתה קפיצת דרך משמעותית בשירות ולמרות זאת בעידן הרשתות החברתיות, כל פעם שאזרח מתלונן על הדואר ומכתב את שר התקשורת, מקבלת התלונה הד תקשורתי אדיר שגורם לדימוי להדהד. לשרי תקשורת בעבר תמיד היה נוח להאשים את הנהלות הדואר במחדלי השירות. לא משנה מה עשו, כמעט כל שר תקשורת ביקש מהדואר להכין לו תוכנית מיידית לשיפור השירות ולא מעט פעמים ניסו ולעתים הצליחו להחליף הנהלות. מה עשו אותם שרים כדי לשנות את כללי הרגולציה או לעדכן את מחירי החברה - כמעט כלום.

ההפסדים מציבים את ההפרטה בסימן שאלה

על הדרך לא מעט מהם דאגו למנות את אנשיהם כדי שאלו יוכלו למנות בהמשך כל מיני מקורבים. פעם שר התקשורת ראובן ריבלין נשאל איך זה מבחינתו להיות שר תקשורת. ריבלין נזכיר, הגיע אחרי בנימין פואד בן אליעזר עליו השלום, שבתקופתו הדואר התאפיין במינויים פוליטיים, וספג ביקורת חריפה על זה. ריבלין השיב כי היה נהנה מהתפקיד הרבה יותר אילו לא היו לו את הצרות של הדואר.

לסיכום, רק הפרטה מלאה אכן תביא מזור לחברה ושינוי עמוק בתרבות הארגונית שלה. השאלה היא האם לאור ההפסדים הכבדים של החברה הפרטה שכזו אכן תקרה. לפי דוח מבקר המדינה שפורסם באוקטובר 2021 לדואר ישראל יש גירעון בהון החוזר בהיקף של 519 מיליון שקל ב-2020, ו-229 מיליון שקל ב-2019. לחברה יש התחייבויות של 578 מיליון שקל לפנסיה נכון לסוף 2019. בנוגע לתזרים המזומנים - בסוף שנת 2019 היה לחברה תזרים מזומנים חיובי מפעילות שוטפת בסך 46.2 מיליוני שקלים, לעומת 95.5 מיליוני שקל בסוף שנת 2017. צניחה של יותר מ-50%. התמשכות מצב זה תפגע ביכולתה של החברה לשמר יכולת תפעולית שוטפת נאותה ולבצע השקעות חדשות.

האם הפעם המשבר ייפתר?

שר התקשורת יועז הנדל אמר כי בכוונתו לקחת פיקוד על המשבר בדואר ישראל ומשרד התקשורת יוביל את המו"מ עם העובדים. "התפלאו למה אני לא ממנה אנשים בחברה כי היו רגילים שכל השרים בעשור הקודם עשו זאת", אמר. 

לדברי השר, הוא אינו יודע להעריך האם ומה יהיה הסכום שהמדינה תידרש להקצות לטובת תוכנית ההבראה בחברה, אבל הבהיר שבכל מקרה עד שלא יהיה ברור שיש תוכנית הבראה סגורה, ולא נדע מה הצפי לתמורה מהנפקת החברה, דואר ישראל לא תקבל שקל.

המספרים שמאחורי ההידרדרות של דואר ישראל

4.95%
שיעור הרווח הגולמי בסוף שנת 2019, לעומת 8.06% בסוף שנת 2017

52%-
קיטון בתזרים המזומנים החופשי, מ־95.5 מיליון שקל בסוף 2017 ל־46.2 מיליון שקל בסוף 2019

519 מיליון שקל
הגירעון בהון החוזר בסוף 2020, לעומת 229 מיליון שקל בסוף 2019

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?