גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות מיליונים יעברו בין משרדים: כניסת הרשת הצרפתית קרפור תטלטל את שוק הפרסום

משרד הפרסום בו שותף אדלר-חומסקי, שמנהל את תקציב השיווק של שופרסל כיום, ינהל גם את תקציב קרפור - מה שעלול לגרום לרשת המזון הגדולה בישראל לחפש משרד פרסום אחר ● מדוע זה עלול להשפיע בעקיפין על תקציב סופר-פארם, ואיזה משחק כיסאות עלול להיווצר בשוק?

סניף של קרפור באירופה / צילום: Shutterstock
סניף של קרפור באירופה / צילום: Shutterstock

מזכר ההבנות שחתמה אלקטרה עם רשת המזון הצרפתית קרפור הוא דרמה גדולה לשוק הקמעונאות, אך בפוטנציה גם לשוק הפרסום, שם עשויה להתרחש תנועת דומינו של תקציבי פרסום בהיקפים של מיליוני שקלים שיזוזו בין המשרדים. מאחר שהסניפים הראשונים של קרפור אמורים להיפתח כבר לקראת סוף השנה הקרובה, אפשר להניח שהתזוזות יתחילו ממש בקרוב.

כיום, אחד ממשרדי הפרסום המנהלים את תקציב הפרסום של שופרסל הוא אדלר-חומסקי, שבמקביל גם צפוי לנהל בתקציב של קרפור. המצב יחייב את שופרסל לחשב מסלול מחדש ולבחון את שיתוף-הפעולה העתידי עם אדלר-חומסקי.

שופרסל עלולה להיות הנפגעת העיקרית

תקציב הפרסום של רשת שופרסל, המוערך בכ-100-90 מיליון שקל בשנה, מתחלק בין שני משרדי פרסום: אדלר-חומסקי וגיתם BBDO. בשנים האחרונות אדלר-חומסקי כבר איננו רק משרד בודד אלא קבוצת פרסום המונה מספר משרדים, ולכל אחד מהם יש תקציב של לקוח קמעונאות כלשהו - משרד הפרסום בורודה-קפלן מטפל בתקציב רשת יוחננוף, בריקמן אחראי על חלק מצומצם של שופרסל, ו-LEAD, בו שותף אדלר-חומסקי, מטפל בתקציב הפרסום של רשת יינות ביתן - מותג שצפוי להימחק ולהופיע במתכונת החדשה כקרפור.

אייל חומסקי / צילום: איל יצהר

נזכיר כי יינות ביתן נרכשה לפני מספר חודשים על-ידי קבוצת אלקטרה מוצרי צריכה, שהחלק הארי מתקציבי הפרסום שלה מנוהל באדלר-חומסקי. לאחר רכישת יינות ביתן, הוחלט באלקטרה להעביר את תקציב הפרסום של רשת המרכולים ממשרד יהושע TBWA ל-LEAD, מהלך שהוביל להרמת גבות בענף הפרסום. אומנם LEAD מתפקד כמשרד עצמאי לחלוטין, אבל רבים התקשו לראות כיצד תוכל הנהלת שופרסל לחיות עם המחשבה שמי שמנהל את תקציב הפרסום שלה - הוא גם שותף במשרד שמנהל את תקציב המתחרים.

כל עוד מהלכי השיווק של יינות ביתן הסתכמו בעיקר בכותרת בעיתונות הכלכלית ולא כללו קמפיינים משמעותיים, זה הקל על שמירת תחושת הניתוק עבור שופרסל, אולם החיבור לקרפור טורף את הקלפים. כבר כעת ברור שמעתה זאת תחרות של ענקים, שפוטנציאל הפגיעה בשופרסל גדל משמעותית, וסביר להניח כי כעת הכובע הכפול של חומסקי הוא כבר לא צפרדע שאפשר לבלוע.

בנוסף, צריך להתחשב בעובדה שיו"ר שופרסל יקי ודמני היה בעבר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, מה שעשוי לתרום ליריבות האמוציונלית. לכן, לא מופרך להניח כי בקרוב שופרסל תיאלץ את המשרד לבחור בין התקציבים, או שתחפש משרד חדש שיטפל לפחות במחצית התקציב.

שופרסל על הכוונת של מקאן ופובליסיס

תקציבי קמעונאות דורשים יכולות מקצועיות גבוהות ומשאבים בדיגיטל ואיקומרס, ולכן התקציבים יכולים להתנהל בעיקר במשרדי פרסום גדולים. במקרה ששופרסל תחליט להיפרד מאדלר-חומסקי, הרשת ככל הנראה תפנה לקבוצת הפרסום מקאן תל אביב או אחד ממשרדי פובליסיס. תקציבי הפרסום של קרפור בעולם מתנהלים בקבוצת פובליסיס, אולם מאחר שבארץ מדובר בזכיינות, הסבירות שהרשת הבינלאומית תנסה להכתיב לזכיין מי יהיה משרד הפרסום שלו, איננה גדולה.

המשרד המוביל בפובליסיס הוא באומן-בר-ריבנאי. כפי שנחשף לראשונה בגלובס, רשת סופר-פארם מתכוונת לעזוב את משרד הפרסום שטיפל בתקציב המיליונים של המותג, ולהותיר באחריותו 20 מיליון שקל מתוך 90 המיליון שטופלו בו עד עתה. סביר להניח כי יו"ר פובליסיס יוסי לובטון לא יסתפק בשאריות שנותרו מסופר-פארם, וינסה למצוא תקציב חדש מתחום הקמעונאות, כמו למשל נתח בתקציב שופרסל.

עופר בלוך, מנכ''ל שופרסל / צילום: שלומי יוסף

ככל הנראה גם בקבוצת הפרסום מקאן ישמחו לשים יד על תקציב כה אסטרטגי כמו זה של שופרסל. אומנם המשרד מטפל בתקציב הפרסום של רמי לוי, אך מערכת היחסים בין הצדדים ידעה עליות ומורדות, ולפני מספר חודשים אנשי רמי לוי בחנו את האפשרות של עבודה משותפת עם משרד פרסום אחר. על כן, אם במקאן יידרשו להמיר את התקציב הקטן והטקטי של רמי לוי בתקציב הגדול האסטרטגי של שופרסל, ככל הנראה לא תהיה שם התלבטות. במקרה כזה, רמי לוי ייאלץ למצוא משרד פרסום חדש.

תקציב קמעונאות נוסף המתנהל במקאן הוא של המשביר לצרכן, אך אופייה הייחודי של הרשת והעובדה שהתחרות מול רשתות קמעונאיות אחרות אינה גדולה, תאפשר אולי למקאן לטפל גם בהן וגם בתקציב מתחרה.

לזהות המשרד שיטפל בתקציב שופרסל עשויה להיות השפעה על גורלו של תקציב נוסף בתחום שמחפש בימים אלה בית - תקציב הפרסום של סופר-פארם. כאמור, עד לאחרונה התקציב טופל בבאומן-בר-ריבנאי, ובעבר כשעלתה האפשרות שהמשרד יטפל בתקציבים שנוגעים בקמעונאות, הרשת הטילה על כך וטו מחשש לניגוד אינטרסים.

עד עתה אדלר-חומסקי ומקאן תל אביב היו הכתובת המתבקשת לתקציב הפרסום של סופר-פארם. עד לפצצה שהטילה קבוצת אלקטרה כשחתמה על ההתקשרות עם קרפור, תקציב סופר-פארם, שמגיע להיקף של כ-70 מיליון שקל, נתפס כתקציב שקשה להפנות לו עורף.

עם זאת, סופר-פארם דורשים מקבוצת הפרסום שתטפל בתקציב להקים עם הבמאי רם ברוך, שמטפל בקו הקריאטיבי של סופר-פארם, משרד פרסום עצמאי. במילים אחרות, ברוך יישאר הגורם המכריע בניהול השפה התקשורתית של הרשת ואף יוכל להגדיל את המשרד שיוקם בתקציבים נוספים. במשרדי הפרסום פחות מביעים התלהבות מהרעיון, בעיקר בשל העובדה שפורמט כזה כבר נוסה בעבר ולא הוכיח את עצמו.

כניסת קרפור עשויה להעמיק מגמה קיימת

כבר לפני השקת קרפור החלו השחקנים בשוק הקמעונאות בישראל לשנות גישה. גם שחקנים שהעדיפו להתמקד בזירה הטקטית ולתקשר בעיקר מבצעים ומחירים, הבינו שבשוק בישראל קיימת הזדמנות אמיתית, מעצם זה ששופרסל משחקת כמעט לבד על המגרש, כאשר ממולה יש שער ריק.

כדי להיות השחקן שעומד בשער או לפחות מנסה להתקרב אליו, החלו חלק מהרשתות להשקיע יותר בפרסום. רשתות כמו ויקטורי או יוחננוף, שהערך המוסף שלהם הוא מחיר, הבינו שיש להגיש אותו בכלים של פרסום ושיווק קלאסיים, והגדילו השקעות בפרסום.

השקת קרפור רק תאיץ את התופעה ותכריח את כל השחקנים - לא רק את שופרסל - לדייק את הבידול שלהם מהמתחרים ולחדד את הערך שהם מביאים ללקוח. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון