גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין נייקי לפוט לוקר: מדוע הצטננה התלהבות המשקיעים מחברת מותגי הספורט של פוקס

לאחר שכבר הכפילה את מחירה מההנפקה אשתקד, סובלת לאחרונה מניית ריטיילורס ממומנטום שלילי, שהתגבר בעקבות שינוי אסטרטגי במדיניות נייקי והשפעתה על פוט לוקר - שני המותגים המרכזיים שלה ● לאור הודעת החברה, קשה לקבוע בוודאות האם חשש המשקיעים מוצדק

חנות פוט לוקר / צילום: גל אלגרה הרוש
חנות פוט לוקר / צילום: גל אלגרה הרוש

מניית רשת חנויות הספורט והאופנה ריטיילורס  ירדה מתחילת השנה ב-26%. עם זאת, גם לאחר הירידה, מציגה המניה תשואה חיובית של כ-48% מאז הונפקה בבורסה במאי 2021. זאת כאשר מדד ת"א 90 הניב בתקופה זו תשואה של כ-19% בלבד.

ריטיילורס, שבשליטת קבוצת פוקס  שמוביל המנכ"ל הראל ויזל, עוסקת במכירה קמעונאית של מוצרי הנעלה, הלבשת ספורט ואביזרי ספורט וכן אופנת פנאי, באמצעות רשת חנויות המופעלות על-ידה בישראל, בקנדה ובאירופה. נכון לסוף ספטמבר 2021 הפעילה ריטיילורס 50 חנויות של המותג נייקי, 74 חנויות פוט לוקר ו-8 חנויות דרים ספורט.

אחת הסיבות לירידה האחרונה במניית ריטיילורס, נובעת משינוי אסטרטגי במדיניות של נייקי והשפעתה על אספקת המוצרים לחברת פוט לוקר העולמית. ב-25 בפברואר השנה עדכנה פוט לוקר, כי בעקבות שינוי במדיניות נייקי והתמקדותה בערוצי השיווק הישירים לצרכן (חנויות נייקי ואונליין), צפויה ירידה בשיעור הרכישות מנייקי בפוט לוקר, מכ-70% ל-כ-60%.

בעקבות המדיניות החדשה של נייקי, הדגישה פוט לוקר כי בכוונתה לנקוט צעדים במהלך 2022 לטובת המשך הצמיחה בטווח הארוך, ובהם הגדלת מגוון המוצרים ושינוי תמהיל הספקים שלה. עם זאת, לנוכח המצב החדש סיפקה הנהלת פוט לוקר העולמית תחזית לירידה של 8%-10% במכירות של פוט לוקר ממקורות זהים (Comparable Sales Growth) בשנת 2022, וזאת ביחס לנתוני שנת 2021.

הערכות ותחזיות פוט לוקר למצב החדש הובילו את הנהלת ריטיילורס להערכה כי אם וככל שהן אכן יתממשו, הרי שעשויה להיות לכך השפעה שלילית על ההכנסות מחנויות פוט לוקר שמפעילה ריטיילורס בישראל ובאירופה, בדומה להערכות פוט לוקר.

 

מנגד, הדגישה ריטיילורס כי למדיניות החדשה של נייקי עשויה להיות השפעה חיובית על ההכנסות מחנויות נייקי שמפעילה ריטיילורס בישראל, קנדה ואירופה, וזאת בגלל המיקוד של נייקי בערוצי השיווק הישירים.

לאור זאת, הדגישה הנהלת ריטיילורס כי אין באפשרותה להעריך בשלב זה את אופן ומידת השפעות מנוגדות אלו על תוצאות פעילות החברה בכללותה. את המשקיעים אמירה זו פחות שכנעה והם הפילו את מניית ריטיילורס ביותר מ-10% מאז שנמסרה.

חנויות נייקי מניבות הכנסות גבוהות יותר

ריטיילורס, בניהולו של דובי שנידמן, השלימה הנפקה ראשונית בת"א במאי 2021, שכללה גיוס של 477 מיליון שקל לריטיילורס עצמה והצעת מכר מצד בעלת המניות לאומי פרטנרס, בהיקף של 94 מיליון שקל. בחודשים הבאים טיפסה מניית החברה במהירות, עד שלקראת סוף השנה החולפת הכפילה את המחיר מההנפקה.

הירידה שהתרחשה במניה בחודשים שאחר כך מעמידה את שווייה הנוכחי של ריטיילורס על  כ-3.8 מיליארד שקל, כאשר לחברה היו בסוף ספטמבר 2021 מזומנים וניירות ערך סחירים בסכום נטו (בניכוי חוב בנקאי) של כ-690 מיליון שקל. משנה הזהירות בו נקטו המשקיעים לנוכח המצב החדש נראה לכאורה מובן, לאחר עלייה כה חדה במניה מאז ההנפקה, אולם לאור הודעת החברה קשה לקבוע בוודאות האם אכן מוצדק.

מהדוחות הכספיים של ריטיילורס לרבעון השלישי של 2021, עולה כי חנויות נייקי מניבות לה הכנסות גבוהות יותר עם שיעורי רווח גבוהים מאלה שמניבות חנויות פוט לוקר. 50 חנויות נייקי הניבו ברבעון השלישי הכנסות של 198 מיליון שקל (צמיחה של 73%), רווח גולמי של 109 מיליון שקל (55% מההכנסות) ורווח תפעולי של 45 מיליון שקל (22.5% מההכנסות).

 

מנגד, הניבו 74 חנויות פוט לוקר ברבעון השלישי הכנסות של 125 מיליון שקל (צמיחה של 44% לעומת רבעון מקביל), רווח גולמי של 59.9 מיליון שקל (48% מההכנסות) ורווח תפעולי של 7 מיליון שקל (5.6% מההכנסות). גם קצב הצמיחה בחנויות נייקי היה ברבעון השלישי של 2021 גבוה יותר מזה שהציגו חנויות פוט לוקר.

ריטיילורס פועלת להרחבת בסיס ההכנסות

על-פי נתוני החברה צמחו ההכנסות בחנויות הזהות של נייקי ברבעון השלישי ב-49.3% ל-83.8 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל. לשם השוואה, הציגה פוט לוקר באותה התקופה צמיחה של 22.3% ל-62.2 מיליון שקל בחנויות הזהות שלה.

בריטיילורס מדגישים, כי החנויות ששימשו לצורך חישוב המכירות הזהות הן רק חנויות אשר פעלו באופן רציף וסדיר במהלך כל התקופות הרלבנטיות בשנים 2021-2019 ואשר לא חל שינוי כלשהו בשטחן. כזכור, במהלך השנתיים האחרונות הוטלו בארץ ובעולם סגרים לבלימת התפרצות מגיפת הקורונה, אשר הובילו לשיבושים בפעילויות חנויות הרחוב, הקניונים ומרכזי המסחר הפתוחים. כך למשל, נתוני הרבעון השלישי כללו רק את פעילותה של נייקי בישראל ובקנדה ואת פעילות פוט לוקר בישראל. 

בסך-הכול הציגה ריטיילורס בתשעת החודשים הראשונים של 2021 צמיחה של 41.6% ברווח נקי (בנטרול שיערוך אופציה) ל-51.6 מיליון שקל, וצמיחה של 49.3% ברווח הנקי ברבעון השלישי ל-32 מיליון שקל.

בריטיילורס ממשיכים להרחיב את פעילות החברה, ועד סוף השנה הנוכחית מתכננת החברה להגיע ל-69 עד 74 חנויות נייקי (לעומת 50 בסוף ספטמבר 2021). עיקר התוספת אמורה להגיע מפתיחת חנויות נוספות באירופה.

מספר חנויות פוט לוקר אמור לצמוח עד סוף 2022 ל-107 עד 117 (לעומת 74 בסוף ספטמבר 2021), גם כן הודות לפתיחת חנויות נוספות באירופה. כמו כן מתוכננת פתיחה של עוד 4 סניפי דרים ספורט בישראל, מעבר ל-8 שפועלים כיום.

מעבר לכך, עוסקת הנהלת ריטיילורס גם בהרחבת מגוון הפעילויות של החברה והגדלת בסיס ההכנסות שלה. כך, למשל, לפני כשלושה חודשים ריטיילורס בהסכם מחייב עם חברת קונברס האמריקאית, לקבלת זכויות ההפצה של מוצרי המותג קונברס בישראל לתקופה של 4.5 שנים, החל מה-1 ביולי 2022.

במקביל, התקשרה ריטיילורס במהלך דצמבר גם הסכם מחייב לרכישת הבעלות על קבוצת אנרג'ים הישראלית תמורת 34 מיליון שקל. אנרג'ים עוסקת בתחום היבוא והשיווק של ציוד ספורט וכושר לשימוש ביתי ולחדרי כושר מקצועיים.

אושר תגמול הוני של 15 מיליון שקל להראל ויזל בריטיילורס

בחודש שעבר החליטה האסיפה הכללית של ריטיילורס לאשר את הצעת החברה להעניק חבילת תגמול ליו"ר הראל ויזל, מבעלי השליטה בקבוצת פוקס ומי שמוביל את עסקיה. בגין שירותיו כיו"ר דירקטוריון פעיל של ריטיילורס, יזכה ויזל לתשלום חודשי קבוע של 55 אלף שקל בתוספת מע"מ וכן למניות חסומות בשווי כלכלי המוערך ב-15 מיליון שקל. המניות יבשילו בשלוש מנות שוות בין השנים 2024-2026.

בקרב בעלי המניות שהשתתפו בהצבעה ולא סווגו כבעלי עניין אישי בה, זכתה ההצעה לרוב של 83.4%. חברת פוט לוקר העולמית, המחזיקה ב-10% ממניות ריטיילורס, תמכה גם היא בחלוקת המניות החסומות לויזל (אשר מחזיק יחד עם שני אחיו בכ-20% ממניות פוקס, בשווי שוק נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל).

את ההחלטה על הענקת המניות החסומות ביקש ויזל להעביר עוד בתחילת 2021, כאשר ריטיילורס הייתה עדיין חברה פרטית בבעלות מלאה של פוקס. בחברת הייעוץ אנטרופי תמכו אז בהצעה, אולם מי שבלם את אישורה באפריל 2021 היה בית ההשקעות אלטשולר שחם, בעל המניות המוסדי הגדול בפוקס המחזיק בכ-17% ממניותיה (וכ-30% מהמניות שלא הוגדרו כבעלי עניין אישי בהצבעה).

אלטשולר שחם התנגד: "תקרת התגמול לויזל כבר חורגת ממדיניותנו" 

מי שייצג את אלטשולר שחם מול אנשי פוקס בהתנגדות להטבה החריגה לויזל היה רו"ח ארז ברק, יועץ חיצוני לבית ההשקעות המשמש כקובע העמדה שלו באסיפות כלליות.  ברק הסביר אז לגלובס כי "מדיניות ההצבעה של אלטשולר שחם קובעת כי לא יתמכו בתגמול שהעלות השנתית שלו עולה על 5.5 מיליון שקל.

"בפוקס, עוד לפני ההטבה שביקשו כעת, תקרת התגמול לויזל היא 8.7 מיליון שקל, סכום שכבר חורג מהמדיניות שלנו... זכותה של החברה להעניק לו תגמול, וזכותו של אלטשולר שחם לחשוב שהוא גבוה ולהצביע נגד", נאמר אז. 

חלפה כמעט שנה וכעת, משהפכה ריטיילורס לחברה ציבורית בעצמה, עבר הכדור לידי בעלי המניות שלה, ואלו אישרו כאמור את ההטבה. הגוף המוסדי הבולט בריטיילורס הוא קבוצת הפניקס-אקסלנס, כאשר אלטשולר שחם אינו בעל עניין בחברה. 

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס