גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוליגרכים על הכוונת: מה קורה ליאכטות שהוחרמו?

אינספור נכסי יוקרה של אוליגרכים רוסים ברחבי אירופה הוחרמו בשל סנקציות אישיות מאז החלה הפלישה של רוסיה לאוקראינה, בין השאר יאכטות באיטליה וצרפת ● מה ממשלה יכולה לעשות עם הנכס שהקפיאה או החרימה, האם ניתן להעביר את הבעלות עליהם ומי מרוויח מהמכירה האפשרית

יאכטה של האוליגרך איגור סצ’ין שצרפת החרימה / צילום: Associated Press, Douane Francaise
יאכטה של האוליגרך איגור סצ’ין שצרפת החרימה / צילום: Associated Press, Douane Francaise

מאז שהחלה הפלישה הרוסית לאוקראינה ואיתה גם הסנקציות של מדינות אירופה על האוליגרכים הרוסים המקורבים לנשיא ולדימיר פוטין, ממשלות אירופה מתמודדות עם שאלה מורכבת: מה עושים כעת עם היאכטות והווילות של האוליגרכים שהוחרמו?

הסנקציות האישיות נגד האוליגרכים הרוסים שהפעילו האיחוד האירופי, בריטניה, ארה"ב ועוד מדינות הביאו איתן גל הקפאת נכסים בכל אירופה. בין הנכסים שהוחרמו היו היאכטה של אלכסיי מורדשוב באימפריה, איטליה, היאכטה של איגור סצ'ין מנכ"ל חברת האנרגיה הרוסית רוסנפט בנמל הצרפתי לה קויטאט, ואתר נופש בשווי 18 מיליון דולר של האוליגרך אלישר אוסמנוב בסרדיניה באיטליה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הזהיר את האוליגרכים בארצו בנאום הפנייה לאומה האחרון שלו: "אנו מצטרפים לבעלי בריתנו באירופה כדי למצוא ולהחרים את היאכטות שלכם, את דירות היוקרה, המטוסים הפרטיים. אנחנו באים אחרי כל הרווחים שלכם".

המערכת המשפטית משתנה ממדינה למדינה

עם זאת, מומחים לעיצומים כלכליים טוענים כי הקפאת הנכסים היא הצעד הפשוט. להחליט מה לעשות עימם ומי מקבל את הרווחים מהקפאתם וניהולם יהיה צעד מורכב ועשוי אף להגיע לקרב בבתי המשפט, שיימשך שנים.

חוקים משתנים ממדינה למדינה וסבב הסנקציות האחרון, שהעמיק יותר מכל הטלת עיצומים כלכליים אישיים אי פעם בהיסטוריה, יצר שאלות חוקיות חדשות שעדיין לא זכו לתשובות.

"אנחנו בטריטוריה בלתי מסומנת", אמר בנג'מין מאלטבי, שותף בפירמת קיסטון הבריטית ומומחה בדיני נכסי יוקרה. "המצבים שאנחנו רואים עכשיו לא התרחשו כל כך בעבר".

מומחים משפטיים אומרים כי בכלליות, הסנקציות לא מאפשרות למדינות פשוט לקחת בעלות על הספינות, המטוסים והבתים של האוליגרכים. תחת הסנקציות שהוכרזו בארה"ב ואירופה, נכסי חברי האליטה הרוסית שהעשירו את עצמם על חשבון העם הרוסי וסייעו לפוטין בפלישה לאוקראינה הוקפאו ונחסמו לשימוש.

תחת החוק האמריקאי ומרבית החוקים באירופה, נכסים מוקפאים ישארו בבעלות האוליגרך, אך הוא לא יוכל להעביר את הבעלות או למכור אותם. סצ'ין ומורדשוב למשל, עדיין ישארו בעלי היאכטות שלהם, אך היאכטות יישארו מאובטחות בנמלים ע"י הרשויות המקומיות כדי שלא יוכלו לשוט לחוף מבטחים.

המטרה: להוכיח שהתבצע פשע ולקשור אותו לנכס

על מנת להחרים נכסי אוליגרך ולקחת את הבעלות עליהם, על התובעים הממשלתיים להוכיח כי הרכוש היה חלק מביצוע פשע. תחת החוק האמריקאי, נכס ש"שומש כדי לבצע פשע" או "מייצג הליכים של פעילות בלתי חוקית" יכול להיות מוחרם ללא צו משטרתי.

"הממשלה צריכה להוכיח גם שהתבצע פשע וגם את הקשר", אמר סטפן קסלה, לשעבר ראש מחלקת הלבנת כספים במשרד התובע במרילנד. להוכיח שהתבצע פשע ספציפי בידי האוליגרכים ולקשור את הפשע ישירות לנכסים עשוי להיות קשה ומורכב מאוד, מציינים מומחים משפטיים.

"האוליגרכים יכולים לטעון בהגיון 'פעלתי תחת חוקי המקום ברוסיה ואירופה'", הוסיף מאלטבי, "צריכות להיות ראיות ברורות לביצוע פשע".

להוכיח קשר פושע לתיקי נכסים עשוי לקחת שנים. ארה"ב סייעה להחזיר יותר מ-300 מיליון דולר שנגנבו מניגריה ע"י הדיקטטור הצבאי סאני אבאצ'ה לאחר יותר מחמש שנים של ניהול הליכים. התיק של ראש הממשלה האוקראיני לשעבר פבלו לזרנקו, שהורשע בארה"ב בהלבנת כספים, נמתח יותר מ-15 שנים בשל הגנתו הממומנת היטב של לזרנקו.

האוליגרכים הרוסים הם גם אמנים בהגנה על נכסים גלובלייים. הם משתמשים בחברות קש, קרנות פיקטיביות, חשבונות שנמצאים גיאוגרפית במקומות בטוחים עבורם, ורשת קשרים של משפחה ושותפים שמסייעים להם להסתיר את בעלותם על נכסים. יאכטות הענק כמעט תמיד נמצאות בבעלות של ישות חוקית נפרדת ולאו דווקא בבעלות האוליגרך עצמו, והם בד"כ רשומות במדינות כמו איי הבתולה הבריטיים, איי קיימן או פנמה. לכל אלו יש חוקי פרטיות עבור הון פרטי. היאכטה של האוליגרך אוסמנוב, 'דילבאר', למשל, רשומה באיי קיימן תחת חברה שרשומה במלטה.

"הזהות של הבעלים האמיתי לא משנה ברישום הציבורי במרבית המקומות האלה", מציין מאלטבי, "אז צריך לעבור דרך אינספור תחנות כדי להבין מי הבעלים שבאמת מרוויח מהנכס האמור".

יאכטות למען אוקראינה

כאמור, ממשלות יכולות פוטנציאלית לקחת בעלות על נכסים רק אם התובע הממשלתי יוכל להוכיח שהתבצע פשע, להוכיח שישנו קשר לנכס ולהוכיח שהאוליגרך הוא אכן בעלי הנכס. אם המדינה מחליטה למכור את הנכס, הרווחים בד"כ יילכו לרשויות אכיפת החוק. בקונגרס האמריקאי מנסחים חוק בשם "יאכטות למען אוקראינה" שנתמך על ידי שתי המפלגות, שיאפשר לרשויות להחרים כל נכס שיוערך ביותר מ-5 מיליון דולר שבבעלות אליטה רוסית ולהעביר את הכסף על מנת לתמוך באוקראינה.

חברי הפרלמנט הבריטי עדיין מציפים את הרעיון של לפתח נתיב מהיר להחרמת נכסים ששייכים לאוליגרכים שעדיין לא הוטלו עליהם סנקציות אך "תחת ביקורת".

בינתיים, היאכטות והווילות שהוחרמו נותרו בלימבו חוקי, כאשר סביבן מרחפת שאלת הטיפול בהן. האוליגרכים טכנית אחראים לשלם לצוותי האוניות ועל התחזוקה גם כשהנכס מוחרם. עם זאת, האוליגרכים עשויים לסרב לשלם או להמשיך להחזיק את עובדי היאכטות. מרבית העובדים האלו אינם מתגוררים בארצות בהן הוחרמו הספינות ועדיין מחכים למשכורות שלהם על מנת לשוב למדינת הבית שלהם. לחלקם יש משפחות שעובדות עימם ביאכטה.

עוד בעיה שעשויה להתעורר היא שלאוליגרכים לא תהיה אפשר לשלם בשל הסנקציות הרבות על העברת כסף רוסי והסנקציות האישיות שהופעלו נגדם.

תחזוקת היאכטות חשובה במיוחד מפני שערכן יכול לרדת במהירות אם הן לא מטופלות ומתוקנות באופן שוטף. "אנחנו יכולים לצפות למצבים שהחוב על הנכס מצטבר אבל ערך היאכטה רק הולך ויורד", אומר מאלטבי, "ואז זה מגיע לנקודה שמספיק זה מספיק ויש חובות עצומים, והיאכטה מוחרמת ונמכרת כדי לשלם את החובות".

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו