גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקדם ההדבקה שוב טיפס מעל 1. למה זה קרה והאם אנחנו בדרך לגל שישי?

המשמעות של עליית מקדם ההדבקה היא שהקורונה חזרה להתפשט בישראל ● איך משפיע הווריאנט החדש, האם מחלימי אומיקרון יכולים להידבק שוב, מתי יגיע החיסון הייעודי והאם הוא יעזור? ● גלובס עושה סדר

מתחם לבדיקות קורונה בירושלים בתחילת ינואר / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
מתחם לבדיקות קורונה בירושלים בתחילת ינואר / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מקדם ההדבקה של הקורונה שוב עבר אתמול את ה-1, כלומר המחלה שוב בהתפשטות ולא בנסיגה. גם במדד הקשיח יותר של חולים קשים חדשים יומיים, ישנה יציבות בימים האחרונים, וכבר לא ירידה כבשבועות הקודמים. מהבחינה הזו המצב בישראל דומה לזה שראינו בכמה מדינות באירופה, שבהן לאחר דעיכה ראשונה של גל האומיקרון, שבו העליות, ובחלק מהמקרים אלה עליות חדות.

אם הירידות הקודמות נבעו מחיסוניות עדר, את מי מדביק הווירוס עכשיו?
קודם כל יש לציין כי למרות התחושה ש"כולם" נדבקו, ההערכה המקובלת - כולל זו שפרסם רשמית פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הממדל את התחלואה בקורונה מתחילת דרכה - היא שבערך מחצית מהאוכלוסייה נדבקה בגל האומיקרון. הידבקות בוריאנטים קודמים נותנת הגנה טובה מפני תחלואה קשה אבל לא הגנה מפני הדבקה באומיקרון, כך שיש עדיין "דלק" להמשך המגפה.

האם העלייה נגרמת בגלל תת-הווריאנט החדש, ba.2?
"ישנם שלושה רכיבים שפועלים כאן באופן משולב, כאשר איננו יודעים בדיוק איזה מהם הוא הדומיננטי", מסביר פרופ' חגי לוין, ראש איגוד רופאי בריאות הציבור. "ישנם מאפיינים בווירוס, כמו וריאנט חדש; מאפיינים במאכסן, כמו ירידה בהגנה החיסונית; ומאפיינים בסביבה, כמו התנהגות האוכלוסייה; ואולי יש גם דברים שאנחנו לא מבינים. כל הגורמים הללו פועלים כעת, אבל אנחנו לא יודעים באיזה תמהיל".

ואכן, אומיקרון מזן ba.2 תופס תאוצה, והוא יותר מדבק. על-פי בדיקות הריצוף הגנטי (שכרגע נעשות פחות מהן ממה שהיינו רוצים אידאלית לראות במצב של מגפה מתפשטת), 60% מההדבקות החדשות בישראל הן כעת בוריאנט ba.2. לכן גם מי שעד כה הצליח להגיע לסטטוס-קוו של חיים בזהירות מול אומיקרון והצליח שלא להידבק, עלול להידבק כעת ב-ba.2.

האם מחלימי אומיקרון נמצאים גם הם סיכון להדבקה חוזרת?
במחקר שנערך לאחרונה בקטאר, שחווה גל ba.2 אחרי גל ba.1 משמעותי, הסתבר כי יעילות ההגנה של הדבקה קודמת ב-ba.1 כנגד ba.2 הייתה 95%, דומה לתוצאות של מחקר קודם דומה שנערך בדנמרק. כלומר, גם מחלימים מאומיקרון צפויים להשתתף בגל השישי, אם כי בכמות קטנה. הזמן שעובר מאז ההדבקה יכול להחליש בהדרגה את ההגנה הזו, אבל בינתיים אלה הנתונים.

נתונים ממדינות אירופה מראים כי גל ה-ba.1 נמצא שם בדעיכה, לעומת גל ba.2 שנמצא בעלייה ויכול בהחלט להסביר את דפוס הירידה ולאחר מכן עלייה. מכאן שבמדינות בהן גל ה-ba.2 רק מתחיל להתבשל (למשל בארה"ב שהם הוא מהווה 30%), העליות עדיין בדרך.

דנמרק, שהוכתה ראשונה ב-ba.2 וראתה דפוס של ירידה קלה בתחלואה ואז מיד עלייה עם התבססות ba.2 אצלה, היא עדות לכך שאפשר להגיע בסופו של דבר לחיסוניות עדר גם עם ba.2. מספרי החולים במדינה נמצאים בירידה, וכך גם מספר המאושפזים.

התחלואה הקלה ב-ba.2 נראית דומה בעיקרון ל-ba.1. שיעורי האשפוז דומים. בבריטניה זמן האשפוז הממוצע של חולי הקורונה נראה כמתארך מעט, אולי עדות למחלה קשה יותר במקרה שכבר התדרדרה.

מה לגבי הווריאנט המשולב ba.1 עם ba.2?
הווריאנט המשולב נמצא לראשונה בישראל. זו לא הפעם הראשונה שבה מוצאים בישראל וריאנט חדש לגמרי, אבל זו הפעם הראשונה שבה הוא נראה בעל פוטנציאל מעניין. בכל זאת, נזכיר כי כבר נוצרו בכל העולם אלפי וריאנטים של קורונה, ורובם דעכו בלי להותיר חותם בהיסטוריה של המגפה. כדי להפוך דומיננטיים, הם צריכים להיות תחרותיים מול יכולת ההדבקה של הווריאנטים הקיימים, ובמקביל לפרוץ את חומת החיסונים הקיימים.

כרגע אין עדות להתפשטות לא של הווריאנט המשולב ולא של וריאנט נוסף שהתגלה לאחרונה, שמשלב ba.1 עם דלתא. מה שכן ניתן ללמוד מקיומם, הוא שווירוס הקוביד יודע ליצור וריאנטים באמצעות שילוב. יש להיערך להיווצרות של וריאנטים חדשים בצורה הזו בעתיד.

לדברי פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב, "מה שאני לוקח מהסיפור הזה הוא שמערכת ניטור הביוב עובדת מצוין. עכשיו כשהגל החמישי החל לדעוך, עלו טענות מכיוון האוצר שאפשר לבטל את ניטור הביוב. זו דוגמה מצוינת לסדר העדיפויות הלקוי שיש לפעמים בישראל ולראייה קצרת-הטווח. עלות הניטור לא גבוהה, ודווקא בתקופה שבה התחלואה נמוכה, למערכת הניטור יש משמעות גדולה באיתור נקודות התפרצות חדשות וגם וריאנטים חדשים, ממש כפי שנעשה לגבי הפוליו".

אילו סיבות נוספות ישנן לעלייה בתחלואה, מלבד וריאנט ba.2?
השינויים בהתנהגות האוכלוסייה ללא ספק משפיעים על התחלואה. ה-R שנמדד אתמול מושפע כבר מאירועי פורים שנערכו השנה ללא הגבלות, והיום נרשום כנראה את ההשפעה של הלוויה ההמונית של הרב קנייבסקי.

בבריטניה, העליות הדרמטיות בתחלואה החלו לאחר ויתור על מגבלות הקורונה האחרונות, אפילו חובת בידוד לחולים, בדיקת קורונה בכניסה למדינה (גם ללא מחוסנים) ואפילו חובת מסכה בשדה התעופה. גם בישראל המגבלות כרגע מעטות, ותשומת-הלב התקשורתית שהוסבה לאירועים באוקראינה, הובילה לאווירה של "סוף הקורונה" ששינתה כנראה גם היא את ההתנהגות, גם ללא שינויים פורמליים במגבלות.

במקביל לשינוי ההתנהגות, ישנה ירידה בהשפעת החיסונים. קמפיין החיסון השלישי החל לפני חצי שנה, ולכן מי שחוסן אז בשלישית ולא חוסן ברביעית, עלול לחוות ירידה בהגנה החיסונית שלו בתקופה זו.

חיסוני בני הנוער החלו ביוני 2021, ומי מביניהם שלא לקח את המנה השלישית, הוא כרגע פחות מוגן. הילדים הצעירים יותר חוסנו החל מנובמבר, כל שהחיסון שלהם אמור עדיין להיות אפקטיבי, אך הם מתקרבים למועד בו תידרש מנה שלישית כדי לשמור על היעילות.

"זו כנראה לא מהמחלות הללו שבהן החיסון מחזיק זמן רב", אומרת ד"ר אורנה בראון-אפל, חוקרת ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "בהחלט ייתכן שמי שבסיכון יצטרך להתחסן שוב ושוב".

אף אחד ממשטרי החיסונים לא מגן באופן מלא מול אומיקרון. אולם החיסונים, כולל החיסון הרביעי שניתן לקבוצות הסיכון, מפחיתים במידה מסוימת את הסיכון להידבק, ובכך נותנים יד להפחתה של ה-R, וכשהם מאבדים מן היעילות, המקדם שב ועולה.

כמו כן, כל החיסונים עוזרים (גם אם לא באופן מושלם) למניעת תחלואה קשה. נתונים של שירותי בריאות כללית מראים כי החיסון הרביעי מפחית במחצית את הסיכון להתדרדרות לתחלואה קשה, לעומת שלושה חיסונים.

מתי יגיע חיסון הייעודי אומיקרון, והאם הוא יעיל מול ba.2?
חיסון ייעודי שפותח נגד זן אומיקרון ba.1 נמצא בימים אלה בניסוי, כולל בישראל באמצעות בית החולים שיבא. עם העלייה של וריאנט ba.2, עולים סימני שאלה לגבי יעילות חיסון ייעודי שפותח נגד ba.1. שני הווריאנטים שונים זה מזה לא פחות מאשר היו וריאנט האלפא והדלתא, למשל. אבל היעילות של החיסון תלויה לא רק בשאלה כמה הם שונים, אלא גם היכן מוקדי השוני והאם הם משפיעים על החיבור של הווירוס לתא.

התוצאות הראשוניות של הניסוי של פייזר בחיסון ייעודי צפויות להתקבל כבר במהלך חודש אפריל, אולם ייתכן כי מידע לגבי היעילות נגד ba.2 יתקבל רק מאוחר יותר כאשר החיסון ייבחן מול ba.2, ובתקווה שלא יגיע בינתיים וריאנט נוסף.

אז מה קורה עכשיו?
אפשר להניח בזהירות כי אנחנו לא הולכים לקראת תקופה של החמרה משמעותית במגבלות הרשמיות. Ba.2 מגיע כעת לציבור שיחסית מחוסן נגדו, בשילוב של חיסונים והדבקות קודמות. הווריאנט צפוי להתפשט בציבור, ונראה כי אנחנו הולכים לקראת גל שישי, אבל עוצמתו ככל הנראה לא תוכל להיות גבוהה מזו של הגל החמישי, שבו היו מעט מגבלות, ולכן מדיניות זו צפויה להישמר.

לדברי ד"ר בראון-אפל, "מבחינת הצעירים, הקורונה באמת נגמרה פחות או יותר כאירוע חירום, אם הם מחוסנים ללא מחלות רקע. הבעיה היא שהמבוגרים כן נפגעים, ויש תמותה עודפת גדולה. צריך למצוא את האמצע, ובעיניי זה לא נורא אם למשל נמשיך עם המסכות".

"אנחנו לומדים לחיות עם הקורונה", מסכים פרופ' דוידוביץ. "יש לנו בדיקות ביתיות, ויש לנו טיפול תרופתי שבינתיים פועל על כל הווריאנטים. חבל לי על אנשים שלא מתחסנים, וכדאי גם להמשיך להשתמש במסכות". עם השיפור במזג האוויר, ניתן יהיה לקיים אירועים רבים יותר בחוץ.

דוידוביץ' מציין גם את מערכות האוורור שאמורות להיות מותקנות בגנים ובבתי הספר. הוקצו 100 מיליון שקל לצורך ההתקנה, אך היא מתקדמת בעצלתיים, הוא אומר. "יש רשויות חלשות שלא יודעות איך להוציא את הכסף, והממשלה לא עוזרת להן. חבל, כי אוורור בכיתות יכול לעזור גם נגד וירוסים אחרים, חיידקים ועובש. אחרי בתי הספר, חשוב להתקין את המערכות הללו גם בתחבורה ציבורית".

התנהגות הציבור היום משמעותית יותר משוחררת מאשר בתחילת גל האומיקרון. לכן ייתכן כי הגל השישי יגיע לשיאו במהירות וילחץ את בתי החולים, שבקושי הצליחו להתאושש מהגל הקודם. צפויים שוב חוסרים בצוות רפואי. זהירות רבה יותר של האוכלוסייה (בעיקר מי שטרם נדבק) ותמיכה נדיבה בבתי החולים הן הצעדים העיקריים הדרושים כרגע.

החודש הזה היה אמור להיות מאופיין בפירוק של חלק מיחידות הניטור והטיפול החירומי בקורונה, וכעת יש צורך להחזיר את המערכים הללו לפעולה מלאה כדי להמשיך להישאר עם יד על הדופק ולהימנע מהפתעות ומאבדן שליטה על התחלואה.

לדברי פרופ' לוין, "חייבים להמשיך את פעילות כל מערכי התמיכה. הכיסוי החיסוני בפריפריה נמוך - זה הזמן לטפל בזה. חשוב להבין מה הסיכוי להדבקה חוזרת באומיקרון, ולשם כך אולי צריך עוד סקר סרולוגי קטן וחכם".

ופרופ' דוידוביץ' מוסיף: "כשאומרים שהקורונה אנדמית, זה לא אומר שאין לנו מה לעשות. יש המון מה לעשות, גם בשגרה שאיננה חירום".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?