גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פליטים יגיעו להייטק הישראלי? המדינה לא פועלת, וארגונים פרטיים לוקחים את היוזמה

ברקע הוויכוח בארץ בנוגע לקליטת פליטים מאוקראינה, בתעשיית הייטק הישראלית, שמשוועת לעובדים, קוראים לקלוט מתכנתים ועובדים • אלא שנראה שהמדינה לא רק שלא מרימה את הכפפה, אלא מערימה קשיים בדרכם של ההייטקיסטים האוקראינים מלהגיע לישראל

פליטים אוקראינים בגבול פולין / צילום: Associated Press
פליטים אוקראינים בגבול פולין / צילום: Associated Press

בסוף השנה שעברה הממשלה השיקה תוכנית להבאת עובדים זרים להייטק הישראלי. התוכנית הייתה אמורה לשכך את המחסור הכרוני בידיים עובדות בתעשייה, המוערך בכ-15 אלף עובדים. מעבר ליוזמה שתאתר יהודים בעלי רקורד טכנולוגי מצפון אמריקה, ותספק תעסוקה בחברות הייטק ישראליות, בתוכנית - שלה הייתה שותפה גם שרת הפנים איילת שקד - הוזכרו במפורש גם יוזמות לעידוד הבאה של עובדים זרים, כאלה שאין בינם לבין חוק השבות דבר.

בין השאר, הזכירו השרות שקד ופרקש-הכהן, הקמת מסלולי ויזות מיוחדים למומחי הייטק זרים והגדלת מספר רישיונות העבודה לסטודנטים זרים שסיימו את לימודיהם. אפילו הוחלט על אשרות עבודה למתכנתים פלסטינים, שמעוניינים לחצות את המחסומים ולהגיע לעבודה בתל אביב.

דווקא המלחמה באוקראינה, שיצרה משבר פליטים שלא היה כדוגמתו מאז מלחמת העולם השניה, עם מעל לשלושה מיליון אוקראינים שעזבו את בתיהם - הותירה את הממשלה אדישה. שרת החדשנות התבטאה סביב תוכנית הבינה המלאכותית הממשלתית, ואילו שרת הפנים עסקה בסוגים שונים של הגבלות על הגעת פליטים לישראל.

כפי שאוקראינה מכונה לעיתים אסם התבואה של אירופה, כך הפכו משרדי הניאון של קייב למוצב אחורי של תעשיית ההייטק הישראלית. לפי הערכת איגוד ההייטק הישראלי וארגונים נוספים, עד פרוץ המלחמה, עבדו באוקראינה כ-20 אלף מתכנתים. עוד כמה אלפים משרתים את התעשייה כפרילנסרים. יחד, מדובר בכעשירית מכוח העבודה של ההייטק הישראלי, וכחמישית מכלל קהילת המתכנתים באוקראינה.

הדיון על פוטנציאל קליטת האוקראינים נדחק

עד כה הגיעו לישראל כ-14 וחצי אלף פליטים, כ-4,000 מהם זכאי חוק השבות. בו בזמן מוערך מספר הנכנסים מרוסיה בכ-11 אלף. מדי יום ממשיכים לנחות כמה אלפים בודדים משתי המדינות.

לא כל המגיעים הם מתכנתים או מומחי מסחר אלקטרוני. אבל סופיה טופולוב-לוז, יזמת הפרויקט "ריבוט", המסייעת לפליטים להיקלט בהייטק הישראלי, אמרה לגלובס שקיים ביקוש רב גם לאנשי שיווק, תוכן ובדיקות. "יש אנשים מוכשרים שמגיעים לארץ - או חושבים להגיע - ולמרות שיש לכלכלה הישראלית הרבה מה להרוויח - המדינה לא מעודדת אותם לעבור לכאן", טענה. "אין מידע שמסייע להם לקבל החלטות ואין מאמצי שיווק שיגרמו להם לבחור בה על פני מדינות אחרות".

סופיה טופולב-לוז, יזמת פרויקט ריבוט סטארט-אפ ניישן / צילום: כדיה לוי

בתחילת השבוע כינס חבר הכנסת רון כץ את ועדת המשנה של ועדת הכלכלה לקידום ההייטק. בכך הפך למשרת הציבור היחיד שהתייחס לפוטנציאל התעסוקתי שטמון בפליטים, אך הדיון הובלע בתוך השיח על התוכנית להגדלת השיתוף של חרדים וערבים בהייטק. הדיון על פוטנציאל קליטת אוקראינים נדחק וזכה לשאננות מצד המשתתפים בדיון.

"שילוב אוכלוסיות מוחלשות הוא נושא חשוב, אבל פעולה החלטית של ממשלת ישראל עשויה לגייס בבת אחת אלפי עובדים להייטק הישראלי בטווח הקצר ולשכך את המחסור בעובדים", אמר לגלובס מריאן כהן, יו"ר איגוד חברות ההייטק, בעקבות דבריו של ח"כ שמחה רוטמן שניסה לבטל את חשיבות הדיון בטענה: "עניי עירך קודמים".

ישראל לא נחשבת ליעד המועדף

בישראל מציעים פתרונות אפשריים עבור פליטים הייטקיסטים, אך מדובר בפתרונות שאינם ייחודיים למצב. רשות האוכלוסין וההגירה, השיקה מסלול ויזה מיוחד למומחים, המשמש חברות הייטק להביא עובדים בכירים תוך התחייבות לשלם להם מעל 20,900 שקל בחודש. בימים האחרונים הוסיפו את האפשרות להנפיק ויזת עובדים לבני הזוג.

גם ברשות החדשנות מנסים לסייע לחברות שפעילות באוקראינה, ואפילו לחברות רוסיות שמעוניינות בהברחת עובדים לישראל. ברשות מפעילים תוכנית משותפת עם ארגון גבהים ומכללת ההסבה להייטק אינפיניטי לאבס, לאיתור הייטקיסטים בחו"ל, עם זאת, התוכנית איננה ממוקדת בשוק הרוסי או האוקראיני. הסוכנות היהודית - שהייתה יכולה להיות גורם מתכלל להבאת פליטים ושידוכם עם חברות, פעלה בעצלתיים, ואיתרה מאז חודש ינואר 650 איש ממדינות חבר העמים שמעוניינים לעלות לישראל.

מי שלקחה על עצמה את תפקיד הסוכנות היהודית ואיתרה כ-6,000 זכאי חוק השבות המעוניינים לעבוד בהייטק הישראלי הייתה קבוצה פרטית של עולים לשעבר. יוזמת "ריבוט" אותה מובילים סופיה טופולב-לוז, אריאלה רביב, דניל צ’רנוב, קטרינה גרינשטיין ותמר אייזנברג-אברמסון, בנתה מאגר קורות חיים של פליטים, הכולל רישום של תפקידים ויכולות טכנולוגיות. מהצד השני, יצרו מאגר של חברות המעוניינות לקלוט עובדים.

לטופולב-לוז שחלק ממשפחתה נותר תחת מסך הברזל המתהווה בין רוסיה למערב. רבים מחבריה במוסקבה נאלצו לברוח מהמדינה, וכעת הם נמצאים בתחנת ביניים. "הם נאלצו לעזוב עם מזוודה ועשרת אלפים דולר - זה כל מה שהממשלה אישרה להם", סיפרה. "לרובם אין מושג מה לעשות, איך למצוא עבודה בישראל ומהו תהליך הקליטה".

טופולב-לוז וחבריה נמצאים בטלגרם, ומנהלים משם את התקשורת עם הפליטים. תמר אייזנברג-אברמסון, ה’צברית’ היחידה ביוזמה, מתייחסת לבדיקות הרבות שנערכות לפליטים האוקראינים לפני הגעתם לישראל. הגישה, לדבריה, אמורה להיות הפוכה: קודם לקבל פליטים, על מנת לספק מקלט, ורק לאחר מכן לבדוק אותם. "מהירות זה שם המשחק", אמרה לגלובס. "בואו נעביר את הבירוקרטיה ואת בדיקות הרקע לרגע ההגעה שלהם לארץ, במקום למנוע מאלפים להגיע לכאן מראש - זה רווח נקי. למה להעביר פליט שבלאו הכי עובד באוקראינה עבור חברה ישראלית מסע ייסורים? אנחנו קוראות לבדיקות רקע זריזות שיאפשרו לכמה שיותר פליטים זכאי חוק השבות לעלות. עבור זרים שאינם זכאי חוק שבות, יש לאפשר גם לג'וניורים שלא נכנסים להגדרות ויזת המומחים להגיע לכאן בקלות. יש ביקוש גדול גם עבורם. ישראל צריכה לשווק את עצמה, היא כרגע לא נחשבת ליעד מועדף".

"בשירות התעסוקה טוענים שרוב הפליטים הם נשים וילדים", הוסיף מריאן כהן מאיגוד ההייטק. "אם נטפל בהם כמו שצריך, גם הגברים יגיעו בעקבותיהם אחרי שהמלחמה תיגמר, זה יהיה מעשה אנושי ומכפיל כוח להייטק הישראלי".

מריאן כהן, נשיא איגוד חברות ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: איל יצהר

בינתיים צומחות יוזמות נוספות - כמו היוזמה של האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), שרתמו 150 חברות, בהן אינטל, גוגל, סיסקו, פיוניר ואיטורו ליוזמה, בשיתוף עם יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר, לאיתור עובדי הייטק. גם החברות ורביט, אפספלייר, ווקמי, אימפרבה ועוד כ-20 חברות חתמו על עצומה הקוראת לפתוח את שערי המדינה לפליטים טכנולוגיים שאינם יהודים.

"ישראל איננה ברירת המחדל של הפליטים", הסביר כהן. באיחוד האירופי הבטיחו למשוך לתעשייה אוקראינים באמצעות ויזת מחיה ועבודה לשלוש שנים, ובכמה מדינות - כמו פולין, רומניה ובולגריה - שיעור המס על עובדי ההייטק אינו עולה על 9%. ישראל, היקרה פי 4 מאוקראינה, עם שיעור מס הגבוה פי 5 לא צפויה להיות יעד מועדף. "אבל על המדינה לעשות הכל כדי למשוך אותם לעבוד - כולל עבודה מרחוק", סיכמה טופולב-לוז.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: "רוצים להגיע להסכם, לא בכל מחיר"

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו