גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבטל את תקרת הזכוכית ולעודד יצירתיות - איך להביא למימוש עצמי של עובדים בארגון?

איך מסייעים לעובדים להרגיש מרוצים יותר בעבודה ומצליחים לגייס את כוח האדם הכי איכותי? נראה כי הטבות כספיות וחומריות שנהוגות בהייטק כבר אינן מספיקות ● שלושה עובדים ב-HP מספרים איך הארגון מאפשר להם לצמוח באמצעות ביטול ההיררכיה המסורתית לטובת הגשמת רעיונות, סביבת עבודה מגוונת, חדשנות ומתן אפשרות להתפתח בכיוונים שונים

עובדי HP. בארגון משדרים כי אם יש למישהו רעיון מוצלח, חשוב שיקדם אותו / צילום: Geek Time
עובדי HP. בארגון משדרים כי אם יש למישהו רעיון מוצלח, חשוב שיקדם אותו / צילום: Geek Time

הכתבה בשיתוף HP

אחת המטרות והאתגרים של מקומות עבודה גדולים שנאבקים על טאלנטים שונים - היא יצירת סביבה שתמשוך אליה עובדים מוכשרים. הדבר בולט במיוחד בענף ההייטק, שלמעט משכורות גבוהות מהממוצע, מציע הטבות שונות - כגון סבסוד ארוחות, ביטוחים רפואיים, קרנות השתלמות, מימון מנוי בחדר כושר ועוד. עם זאת, לצד ההטבות, יש אלמנטים נוספים שהופכים מקומות עבודה מסוימים ללא שגרתיים; כאלו שתורמים לא בהיבט החומרי, אלא בתחושת המימוש העצמי.

לחברות רבות יש מסורת ארוכת שנים בנושא ואחרות הגיעו לתובנה כדי לגייס טאלנטים ולשמור על העובדים מרוצים יש צורך ביותר מאשר הטבות חומריות. איך אפשר לשמור על העובדים מרוצים? באמצעות תרומה למימוש העצמי שלהם, במגוון דרכים. למשל, חשיבה מחדש על ההיררכיה בארגון ומתן אפשרות לעובדים בכל הדרגים להשפיע על פעילות החברה. בנוסף, סביבת עבודה מגוונת ועשייה למען הקהילה במסגרת הארגון - יכולות גם כן לחזק את תחושת המימוש העצמי של העובדים.

כשזה מגיע לרעיונות, הדלתות פתוחות לרווחה

אחד הגורמים אשר תורמים כאמור למימוש עצמי של העובדים הוא ביטול היררכיה ניהולית כשמדובר ביצירה ורעיונות. מובן שארגונים לא יכולים להתנהל בצורה שטוחה לחלוטין, אך העובדה שיש מנכ"ל, סמנכ"לים, דירקטורים, ראשי צוותים ועוד - לא אמורה למנוע מעובדים כישרוניים להציג רעיונות משלהם ולהיות מעורבים בקבלת ההחלטות בחברה. החל מפיתוח מוצרים חדשים ועד להטמעת תהליכי עבודה ועוד.

קרולין שחר היא מנהלת אופרציית הייצור בחברת HP. מאחוריה כ-10 שנים בתעשייה, ארבע מתוכן בחברה. "אני האישה הראשונה בתפקיד בחברה, בסביבה שהיא מאוד גברית", היא מתגאה. כיום, קרולין מנהלת מספר עובדים, ביניהם שני ראשי צוותים, אך לארגון היא הצטרפה כמנהלת פרויקטים. "יש ב-HP תרבות של דלת פתוחה לרווחה. אני יכולה לפנות ולהציג רעיונות לכל מנהל מעליי, עד לרמת המנכ"ל באופן ישיר", היא מספרת ונותנת דוגמה: "אם אני רוצה, נניח, להכניס רובוטים לפס הייצור כדי לייעל את תהליך העבודה; ברור לי שאם אפנה למנהלים שלי ואעלה את הרעיון - הם פשוט יאמרו לי ללכת על זה ולקדם את זה בעצמי. אני, יחד עם העובדים שבאחריותי, נגבש פנייה לרשות החדשנות שמממנת את הנושא וכל אחד מקטן ועד גדול - שותף לתהליך הזה".

HP חולשת על מספר רחב של תחומים. מאלקטרוניקה, דרך בינה מלאכותית וגם פלנינג ולוגיסטיקה. לחברה 2,500 עובדים בישראל, הפועלים בעיקר בפארק המדע בנס ציונה, אך גם במפעל הייצור בקרית גת. בארגון מספרים כי עוד בתחילת הדרך, אחת החוזקות הגדולות של החברה הייתה במתן מקום לעובד ולאינפוט שלו.

הגלובליזציה תורמת לעובד

כיום עובדי HP מעורבים בתהליכים אסטרטגיים שלחלקם השפעה רבה על הארגון, באופן שמשדר לעובד שלא משנה מה התפקיד שלו - אם יש לו רעיון מוצלח, חשוב שידחוף אותו קדימה. גיא ביבי, מנהל קריאייטיב עולמי במחלקת הפיתוח העסקי בחברה, שעובד ב-HP משנת 2009, מסביר את החשיבות שבזיהוי רעיונות טובים של עובדים ושילובם בסביבה גלובלית: "בסטודיו שלנו התקבלה לעבודה מעצבת גרפית חדשה. היא עבדה על עיצוב קיטים, אבל ראינו שהיא מאוד מתעניינת במיתוג, אז התייעצנו איתה בנושא. היו לה רעיונות מבריקים - כיום היא אחראית על פרויקטים עם נסטלה ועוד סוכנויות בינלאומיות. בזכות ההזדמנות שניתנה לה להשמיע את קולה והרעיונות שלה - היא כיום עובדת מול כל העולם".

גיא ביבי, מנהל קריאייטיב עולמי במחלקת הפיתוח העסקי ב-HP / צילום: באדיבות גיא ביבי

הדוגמה של ביבי מציגה איך השילוב בסביבה גלובלית תורמת להתפתחות האישית והמקצועית של עובדים. מוצרי HP מופצים כיום ב-120 מדינות ברחבי הגלובוס והדבר כמובן גם מייצר הזדמנויות לעובדי החברה. כפי שמסביר אסטבן בירנבאום, מנהל אסטרטגיה וחוויית לקוח מזה כ-10 שנים ב-HP "אחד הדברים המעניינים שאני חווה בחברה זו היכולת לעבוד ברמה הגלובלית. אני עובד עם אנשים מישראל, אבל גם עם מהנדסי פיתוח ומנהלי מכירות במדינות אחרות בעולם. זה מאפשר לי ללמוד על תרבויות שונות". זו הזדמנות לעבוד בסביבה בינלאומית; להצטרף לפגישות עבודה עם נציגים במדינות אחרות ולהיות חלק ממשהו גדול יותר".

לפרטים על מגוון משרות פתוחות ב-HP הקליקו כאו>>

להתפתח וללמוד אחד מהשני

"העבודה ב-HP מאוד מולטי-דיסציפלינרית. זה ב-DNA של החברה כחלק מהניסיון לאפשר לעובד להביא את האימפקט שלו", אומר בירנבאום. "יש הרבה פונקציות שעובדים איתן ומולן. זה מגוון ומאפשר להתפתח מקצועית". כדוגמה הוא מתאר את המסלול שלו בחברה: "התחלתי את דרכי בחברה לפני 10שנה בתור מהנדס שירות לקוחות ולאחר מכן עברתי לתפקיד של 'פריסייל' במכירות. בהמשך עסקתי בניהול פרויקטים ואז עברתי לפיתוח וייצור מוצרים. זה מאפשר גיוון מקצועי, להתפתח בכיוונים אחרים. אתה לא מרגיש שיש לך תקרת זכוכית בחברה. כיום הניסיון המגוון שצברתי מאפשר לי למלא בחברה תפקידים עם ראייה רחבה כמו ניהול חווית לקוח שטומן בתוכו עבודה עם המון פונקציות בארגון", הוא מוסיף.

"הפיתוח של העובדים ב-HP מאד משמעותי באף ארגון לא קיבלתי כל כך הרבה הזדמנויות להתקדם כמו כאן", מדגישה קרולין. "אני עובדת במפעל בקרית גת, אבל חווה מסביבי מגוון רחב של אנשים ותפקידים. אני מגיעה מתחום ניהול הטכנולוגיה, אחרים מהנדסת חשמל ואלקטרוניקה - וכולם עובדים יחד ולומדים אחד מהשני. יש בחברה גם פיזיקאים וכימאים, מהנדסי מכונות ואלגוריתמאים. אני מרגישה שזה משפר אותי; שאני לומדת בזכות זה דברים חדשים ומתפתחת מקצועית", היא מוסיפה.

צילום: Geek Time

"הטמעתי בארגון תפיסה וכלים חדשניים"

כיאה לחברת הייטק, אחד התחומים שב-HP שמים עליהם דגש הוא נושא החדשנות. החברה מונפקת כיום בבורסות ולכן יש חשיבות רבה לדיווחים למשקיעים, גם בהיבטים הטכנולוגיים והחדשניים. "HP היא חברה עם היסטוריה. יש משמעות לאיך היא קמה וכיצד היא הפכה למה שהיא היום", מציין בירנבאום. "החברה נחשבת למובילה בהייטק ומכסה תחום רחב של פיתוחים טכנולוגיים".

"כחלק מהדגש על חדשנות", מוסיפה קרולין, "יש הרבה הזדמנויות לעובדים ללמוד ולהוביל תהליכים ופרויקטים. אני, למשל, עזרתי להטמיע בארגון את תורת ה-Lean, שהתפתחה ביפן, ומציעה תפיסה ניהולית שבמוקד שלה שירות עם ערך מוסך ללקוח. בעקבות זאת, גם נתנו לי להטמיע בארגון כלים חדשניים של שיטת Kaizen, שעוסקת בתהליך פיתוח בשיפור מתמיד. התוודעתי אליה דרך חברת טויוטה, שהייתה חלוצה בנושא".

במקביל לחדשנות והגיוון שנועד לעורר את הסקרנות אצל העובדים, ל-HP מסורת ארוכה של תרומה לקהילה - אלמנט נוסף שמעלה את ערכה של החברה אצל העובדים. היא אף זכתה ב-2018 לקבל מנשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין את אות הנשיא להתנדבות.

"אני כעובדת לוקחת חלק בפעילויות התנדבות שונות ואף יכולה ליזום פרויקטים חברתיים וקהילתיים", מספרת קרולין. "למשל שיפוץ בתים של מעוטי יכולת כלכלית, או סיוע לימודי. HP מקדישה לקהילה חלק מזמן העבודה של העובד וגם מהמימון. מי שמעוניין להתנדב יכול לעשות זאת כחלק מיום העבודה שלו". למעט פרויקטים אלה, בחברה גם אחראים על פרויקטים של מנטורינג ויזמות עסקית לתלמידי חטיבות ותיכונים, מנהיגות צעירה ועוד.

"בסופו של דבר, יש משהו מאוד מעניין ומושך בעבודה בחברה שמצד אחד מציעה חדשנות ומנטליות של סטארט-אפ על כל המשתמע מכך, אבל מצד שני יש לה את הגב והיכולות של תאגיד", מסכם בירנבאום". "זאת גם הסיבה ששביעות הרצון של אנשים בחברה גבוהה", מוסיפה קרולין לסיום.

לפרטים על מגוון משרות פתוחות ב-HP הקליקו כאו>>

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום