גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בענף הפרסום: בר-דעה פועל לשינוי הפוקוס של תחרות האפי

בעקבות רצף הזכיות של מקאן בתחרות האפי האחרונה: היו"ר גיורא בר-דעה פועל לשינוי הפוקוס מפרסום לשיווק, ומקים ועדת בדיקה ● וגם: אדלר-חומסקי ימשיך לטפל בתקציב של עיריית תל אביב למשך שלושה חודשים נוספים

גיורא בר-דעה, יו''ר האפי. חשש מפני היעלמותה של התחרות / צילום: ענבל מרמרי
גיורא בר-דעה, יו''ר האפי. חשש מפני היעלמותה של התחרות / צילום: ענבל מרמרי

על רקע השחיקה במעמד תחרות הפרסום הבינלאומית האפי, וסימני שאלה לגבי האופן שבו התחרות מתקיימת בישראל, ערך בשבועות האחרונים יו"ר התחרות גיורא בר-דעה שיחות עם נציגי איגוד השיווק ונציגי איגוד הפרסום כדי לבחון דרכים לייצר שינוי, ולהחזיר את התחרות לכזו המזוהה בראש ובראשונה עם עולם השיווק ולא רק עם עולם הפרסום - כך נודע לגלובס.

נזכיר כי תחרות האפי מתקיימת ביותר מ-50 מדינות ברחבי העולם, ובישראל זה למעלה מ-20 שנה. בניגוד לחלק ניכר מתחרויות הפרסום ששופטות קמפיינים באספקט הקריאייטיב, בתחרות הזו נמדדים המהלכים על-פי האפקטיביות שיצרו למפרסם. לצורך כך אמור המפרסם לספק לשופטים, שחלקם הגדול מגיע מעולם השיווק, נתוני אמת - ועל-פיהם נמדדת האפקטיביות.

בעבר נחשבה זכייה של מפרסם באחת מקטגוריות התחרות להישג משמעותי עבורו, כיוון שהתנאי של פרמטרים קשיחים שניתן למדוד הוביל לכך שהתוצאות נתפסו כ"נקיות". זאת בשונה מתחרות קקטוס הזהב, ששפטה מהלכים קריאטיביים ונחשבה זירה לחיסולי חשבונות ו"קומבינות" בין משרדים, מה שהביא בסופו של דבר לחיסולה.

אלא שעם הזמן, ולמרות הצורך להיצמד לכללים הבינלאומיים, חלק ממחלות תחרות הקקטוס דבקו גם בתחרות האפי. כך, למשל, במהלך השיחות שקיים בר-דעה היו מנהלים שסיפרו כי הם מותירים את מלאכת השיפוט בידי מזכירות ומנהלים זוטרים.

בעיה נוספת נוצרה כתוצאה ממה שנתפס בשוק "הצפת התחרות" בעבודות. מאחר שכל הגשה עולה כסף, עבור חלק ממשרדי הפרסום מדובר בהוצאה משמעותית, ואילו למשרדים אחרים גדולים או מבוססים פשוט יותר להתמודד עם הנטל הכספי, להגיש כמות גדולה של עבודות ולהגדיל את הסיכוי לזכות.

במהלך השיחות עם בר-דעה הופנתה אש למשרד הפרסום מקאן תל אביב, שהפך בשנים האחרונות לשחקן הבולט בתחרות. נזכיר כי בתחרות האחרונה גרף מקאן את מרבית הפרסים - שמונה מדליות זהב, תשע כסף ועשר ארד, וכן מדליית הגרנד אפי זהב, הניתנת לקמפיין השנה. המשרד הבא אחריו, אדלר-חומסקי, סיים עם 6 מדליות, ובמקום השלישי דורג ראובני-פרידן עם 5 מדליות.

הפער בזכיות לא נולד בחלל ריק: ההשתלטות של מקאן על התחרות באה לידי ביטוי כבר ברשימת העולים לשלב הגמר של התחרות. למקאן נרשמו 37 מועמדויות - פער דרמטי לעומת מספר המועמדויות של המשרד הבא אחריו, אדלר-חומסקי עם 11 מועמדויות.

נציין כי הפער הגדול בין מקאן לאחרים איננו רק עניין של אגו: כשיש משרד אחד ששולט בתחרות באופן כה דומיננטי, החשש הוא שמפרסמים ופרסומאים אחרים יאבדו גם את מעט העניין שעוד נותר בתחרות, יימנעו מלהגיש עבודות, וכך תרד מעל מפת ההיסטוריה עוד תחרות פרסום.

כאמור, לאחרונה קיים בר-דעה שיחה עם הנהלת איגוד השיווק, שבה עלו אספקטים שיש לבחון ולחדד, כאשר הרוח הכללית הייתה שיש להמשיך ולקיים את התחרות. לגלובס נודע כי בעקבות פגישה זו והפגישה עם איגוד חברות הפרסום הוחלט להקים ועדת בדיקה שתבחן את השינויים ותגיש המלצות. בראש הוועדה עומד אילן סיגל מנכ"ל גולן טלקום, ומשתתפים בה אסף אביב מאקספון, ישי מנדיל מיוניליוור (שצפוי לעבור בקרוב לאלטשולר שחם) ובשמת שדה מטבעול.

הוועדה, באמצעות אנשי מחקר ואנליזה, תראיין אנשי שיווק ופרסום, תנתח פערים ותגיש להנהלת האפי המלצות ליישום ולשימור התחרות. הפגישה הראשונה של הוועדה תתקיים בקרוב, והמלצותיה אמורות להינתן בתוך כחודשיים.

במקאן לא הגיבו לדברים.

עד שיוחלט על זוכה: אדלר-חומסקי ימשיך לטפל בתקציב של עיריית תל אביב

בחלוף חצי שנה מאז יצא למכרז תקציב הפרסום של עיריית תל אביב-יפו, עדיין לא נקבע זוכה במכרז. לגלובס נודע כי על רקע ההשתהות התמוהה בבחירת הזוכה, הוארכה ההתקשרות עם משרד הפרסום אדלר-חומסקי בשלושה חודשים נוספים.

עוד נודע כי על התקציב מתמודדים שלושה משרדי פרסום בלבד: אדלר-חומסקי, מקאן תל אביב ו-d-say אינטראקטיב.

נזכיר כי בסוף ספטמבר 2021 התפרסם מכרז הפרסום של עיריית תל אביב, בהיקף של 6 מיליון שקל. תנאי הסף אפשרו התמודדות כמעט לכל משרדי הפרסום, מאחר שרף היקף המחזור שנדרש לצורך השתתפות עומד על 6 מיליון שקל בלבד.

גם המשאבים שנדרשו המשרדים להקצות לצורך ההתמודדות לא היו גדולים: בשלב הראשון נדרשו מצגות משרד בלבד, ובשלב השני, שאליו עלו שלושה משרדים, נדרשו מצגות קריאייטיב והצעות מסחריות.

היקף תקציב הפרסום של עיריית תל אביב לא נחשב גדול, אך הוא תמיד היווה יעד מבוקש למשרדי הפרסום הגדולים. ב-2011 זכה מקאן תל אביב בניהול התקציב, ובמכרז הבא, שנערך ב-2017, זכה אדלר-חומסקי.

במבחן התוצאה, הזכייה לא תרמה הרבה לקופת אדלר-חומסקי. אומנם המכרז דיבר על היקף תקציב של 56 מיליון שקל, אבל בפועל, לאורך רוב שנות ההתקשרות העירייה השקיעה בפרסום סכומים נמוכים באופן משמעותי.

חלק מהיעדר הפרסום בשנים 2020-2021 ניתן לתלות במשבר הקורונה, אולם כבר ב-2019 קטן התקציב באופן דרמטי ועמד על 2 מיליון שקל בלבד - סכום שאף לא עבר במלואו לאדלר-חומסקי. ייתכן כי הסיבה לכך נובעת מהשימוש הגבוה של העירייה ברשתות החברתיות - תחום שבו העיר נתפסת כמפרסם מצטיין, חדשני, קריאטיבי ומוביל.

כאמור, על פניו, המכרז נכתב באופן שאיפשר את השתתפות של כל המשרדים, אולם מסורתית התמודדו עליו בעיקר המשרדים הגדולים. נראה כי הפעם, דווקא בגלל התחזקות הדיגיטל והשימוש הרחב שהעירייה עושה בו, הוחלט במשרד הפרסום d-say אינטראקטיב - שהפורטה שלו נמצא בדיגיטל - להתמודד בכל זאת על התקציב.

המהלך הכפול של EPM: חתמה על עסקת פרסום עם קשת ורשת בו-זמנית

עסקאות של זמן פרסום תמורת מניות הפכו בשנים האחרונות לחלק מהניסיונות של ערוצי טלוויזיה - בעיקר של קשת - למצוא עוגני רווח חדשים. ברוב המקרים מדובר בחברות שלא מימשו עדיין את הפוטנציאל העסקי שלהן, וזקוקות לפרסום בהיקף רב לצורך קפיצת מדרגה נוספת, ולכן מתקשרות עם אחד הערוצים (הבולטת מביניהן היא חברת הביטוח ליברה). אולם במקרה של חברת EPM, המפתחת תרופות על בסיס קנאביס, מדובר בעסקת פרסום שנעשתה עם שני הערוצים בו-זמנית.

השותפה הבכירה לצורך העסקה היא קשת, שעמה נחתם הסכם שלפיו היא תעניק לחברה שירותים שווי כסף בהיקף של כ-10 מיליון שקל בתמורה להקצאת מניות. על-פי ההסכם, קשת תעניק לחברה שירותי פרסום טלוויזיוני ודיגיטלי בפלטפורמות השונות הקיימות ברשותה, בהן ערוץ קשת 12 ואתר מאקו, למשך תקופה של 30 חודשים.

עם רשת 13 נעשה הסכם דומה, אך בהיקף כספי קטן יותר ולפרק זמן ארוך יותר. על-פי ההסכם, רשת תעניק לחברה שירותי פרסום בפלטפורמות השונות הקיימות ברשותה במשך 36 חודשים בהתאם למחירון השירותים של רשת, וזאת בתמורה להקצאת מניות בשווי של 3 מיליון שקל.

את התוצאה של עסקאות הפרסום קשה לפספס בימים אלה: כמות פרסומות חריגה של EPM, שמאיצות בצופים להצטרף ולהשקיע בחברה. הפרסומות מדברות על השאיפה להיות חלק מהמשקיעים של טכנולוגיות שמשנות את העולם (למשל טלפון סלולרי), ולאחר מכן מופיע פרופ' זאב רוטשטיין שמספר על הטכנולוגיה. במקביל רצה פרסומת שבה משתתף מנכ"ל EPM, רשף סויסה, שמדבר גם הוא על הטכנולוגיות ויתרונן.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"