גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחבת שלא נגמרת: ארבעה תיקים בעלי חשיבות ציבורית שמתמשכים ללא הכרעה

משפט הצוללות נמצא בראשיתו, שלב ההגנה בפרשת רונאל פישר טרם נקבע, הערעור בתביעה הנגזרת נגד דסק"ש מתעכב, וההליך נגד חברת התרופות סאנופי נמשך כבר עשור ● על אף שהדיונים המשפטיים בתיקים הללו החלו לפני זמן רב, הם עדיין רחוקים מסיום ● גלובס בעקבות הסחבת המשפטית

מתמשכים ללא הכרעה: תיק הצוללות, התיק הפלילי נגד פישר ונגזרת נגד דסק"ש / צילום: כפיר זיו, יוסי זמיר, עינת לברון, מוטי קמחי (ynet)
מתמשכים ללא הכרעה: תיק הצוללות, התיק הפלילי נגד פישר ונגזרת נגד דסק"ש / צילום: כפיר זיו, יוסי זמיר, עינת לברון, מוטי קמחי (ynet)

נתונים שפרסמה לאחרונה הרשות השופטת גילו כי 25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט מעל שלוש שנים, כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי, היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד שהושק בגלובס, ובמסגרתו ננסה להתמודד עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו
i-can-help@globes.co.il

בשנים האחרונות נדונו בין כותלי בית המשפט תיקים בעלי חשיבות ציבורית רבה. גלובס חזר לארבעה תיקים, שניים בתחום הפלילי ושניים בתחום האזרחי, שעדיין לא התקבלה בהם הכרעה סופית: תיק הצוללות, פרשת רונאל פישר, הבקשה לאישור נגזרת נגד דסק"ש והתביעה נגד חברת התרופות סאנופי. כמה זמן מתנהל כל אחד מהתיקים הללו, מה השתנה בחודשים האחרונים, ומה מעכב את סיומם?

פרשת הצוללות: כמעט שנה של דיונים מקדמיים

במאי 2021 הוגש כתב אישום בעקבות רכישת הצוללות מגרמניה על-ידי ישראל, תיק שהסעיר את המדינה. מיקי גנור, מי שהיה המתווך מטעם חברת הספנות טיסנקרופ, הועמד לדין לאחר שחזר בו מהסכם עד מדינה, לצד המשנה לראש המל"ל דאז, אבריאל בר-יוסף; מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר, דוד שרן; ובכירים נוספים. לנאשמים מיוחסות עבירות חמורות של שוחד ומרמה.

11 חודשים חלפו מאז הוגש כתב האישום, וההליך עדיין נמצא בראשיתו, ולא נקבעו מועדים בהם יוצגו הראיות. בחודשים הקרובים ההליכים המקדמיים צפויים להימשך: ביוני 2022 הסנגורים יגישו את טענותיהם בחומרי החקירה בתיק, וחודש לאחר מכן ייקבע מועד לדיון בהן. בדיון האחרון, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, בני שגיא, החליט להעביר את הליך הצגת הראיות לשופטת טלי חיימוביץ.

בעיה נוספת בתיק הצוללות נוגעת לסיקור שלו. התיק החסום במערכת "נט המשפט" מטעמים ביטחוניים לבקשת הפרקליטות, והבקשה של כלי התקשורת לפתוח את הדיונים עדיין לא נדונה. אומנם הפרקליט המטפל בתיק הסכים לפרסם פרוטוקולים של דיונים שהתקיימו, אך חסימת התיק פוגעת באפשרות לסקר אותו.

דוברות הרשות השופטת מסרה לגלובס בתגובה: "היקף חומר החקירה בתיק זה הוא עצום וכולל מאות קלסרים. בנוסף, תהליך הסיווג הביטחוני המיוחד שצריך לעבור כל סנגור שמייצג בתיק, נמצא רק כעת בשלבי סיום".

פרשת רונאל פישר: לאחר שבע שנים - הצעה לגישור ודשדוש במקום

בחודש הבא יחלפו שבע שנים מאז הוגש כתב האישום נגד הפרקליט רונאל פישר ופרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, רות דוד. במהלך המשפט העידו עשרות עדים בפני השופט משה סובל, ונכתבו עשרות אלפי עמודי פרוטוקולים. במשך תקופה ארוכה התיק מצוי בסוף פרשת התביעה ומדשדש במקום.

לאחרונה עלתה הצעה מצד ההגנה להעביר את התיק לגישור בפני סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט שגיא, המוכר כמי שיודע לפתור תיקים קשים ומורכבים. ההצעה הגיעה לשולחנו של פרקליט המדינה עמית איסמן, שדחה אותה בטענה כי מדובר בתיק השייך למחוז אחר, אך לא התנגד לגישור. יש לציין כי בעבר התקיים גישור בתיק, אך הוא לא צלח.

פישר מואשם שקיבל מקצין המשטרה ערן מלכה מידע מחקירות משטרתיות אודות לקוחותיו. לפי כתב האישום, המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה.

רות דוד, שהייתה שותפתו של פישר במשרד עורכי הדין, מואשמת בשלושה אישומים, בשיבוש מהלכי משפט ובקבלת נכסים שהושגו באופן בלתי חוקי.

בחודשים האחרונים הפרקליטות סיימה לזמן את העדים מטעמה, אך בית המשפט לא עבר לפרשת ההגנה, השלב שבו מעידים הנאשמים ועדים מטעמם, ובו פישר צפוי לעלות לדוכן. העיכוב נובע בעקבות שלל בקשות מצד ההגנה ובקשה של התביעה להגיש תוצרים מהטלפונים הניידים של עדי המדינה בתיק.

יש לציין כי התקיימו כבר שישה דיונים בין פברואר לאפריל בנוגע לבקשות השונות, ודיונים נוספים צפויים להתקיים בהמשך. עם זאת, בית המשפט עדיין לא קבע מועדים לפרשת ההגנה, שצפויה להימשך חודשים ארוכים בעצמה.

בינתיים, הסנגורים של פישר עדיין בוחנים את האפשרות לזמן את עדי המדינה בפרשה פעם נוספת. אם אכן יוחלט להשיבם לדוכן הנאשמים, עדותם תשמע פעמיים בשבוע במהלך חודש מאי.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "בתיק מתקיימים דיונים רציפים. רק השבוע התקיים דיון על תוצרי הטלפונים הניידים של עדת המדינה ושל מר מלכה. החל מחודש מאי יתקיימו ברציפות פעמיים בשבוע חקירות משלימות של עדת המדינה ועדים נוספים ככל שיתבקש. עד לתחילת יוני יוגשו כל בקשות ההגנה שעניינן הגנה מן הצדק, ואין להשיב לאשמה".

פרשת דסק"ש: כמה זמן לוקח לקיים דיון בערעור?

במרץ 2021 הגיש אמיר ברוט, בעל מניות בחברת דיסקונט השקעות (דסק"ש), ערעור לבית המשפט העליון, לאחר שנדחתה בקשתו לתביעה נגזרת נגד החברה ובעלת השליטה. הדיון בערעור נקבע בתחילה לאפריל 2022, אך נדחה לדצמבר 2022 - שנה ותשעה חודשים לאחר הגשתו.

לטענת ברוט, דסק"ש חילקה בניגוד לחוק דיבידנד בסכום של 100 מיליון שקל. התביעה שהוגשה תחילה במאי 2019 למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, התנהלה בפני השופט חאלד כבוב, ותוך כשנה וחצי ניתנה ההכרעה.

מדובר בהכרעה חשובה לשוק העסקי, במסגרתה השופט כבוב קבע כי דיבידנדים יחולקו לפי מבחן רווח טכני, כלומר לפי יתרת העודפים של החברה שנצברו בשנתיים האחרונות. עם זאת, קבע כבוב, הדירקטוריון יצטרך להתחשב בדוחות כספיים עתידיים רק במקרה בו התקיים אירוע מהותי המשפיע על מצבה של החברה, שלא מאפשר הסתמכות על הדוחות שפורסמו בעבר.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "התיק נפתח במרץ 2021 וקבוע לדיון בתאריך 29.12.2022. זאת, בהיעדר דחיפות מיוחדת לכך שמדובר בתיק שעניינו בחלוקת דיבידנדים בחברה. דחיית הדיון שנקבע במקור לחודש אפריל 2022 נעשתה מטעמי יומן בית המשפט".

אוניפארם נגד סאנופי: 11 שנים ארוכות של מחלוקת

ביולי 2011 הוגשה תביעה על-ידי חברת התרופות אוניפארם נגד סאנופי, בטענה כי ענקית התרופות הטעתה את רשם הפטנטים בעת הארכת הפטנט (תקופת הבלעדיות במכירה ושיווק) על תרופת פלוויקס, המונעת התקפי לב ושבץ. לטענת אוניפארם, המטרה של סאנופי הייתה לעכב את כניסת המתחרים לשוק התרופות.

התביעה, שהחלה לפני 11 שנים בבית המשפט המחוזי, נמשכת עד היום בבית המשפט העליון. לאחרונה החליטה הנשיאה אסתר חיות לקיים דיון נוסף בסוגיה, ולבחון האם חברת תרופות עיכבה כניסת מתחרים לשוק באמצעות העברת מידע שגוי לרשם הפטנטים, מה שמהווה פגיעה בדיני התחרות.

על אף הכחשותיה של חברת התרופות, בשנת 2016 קבע השופט עופר גרוסקופף כי סאנופי אכן הטעתה את רשם הפטנטים במטרה לעכב את כניסת המתחרה לשוק, וחייב אותה לשלם 2.6 מיליון שקל.

סאנופי ערערה לעליון, אך חמש שנים לאחר מכן הערעור נדחה. השוםט חנן מלצר אומנם אישר שהייתה הטעיה של רשם הפטנטים, אך קבע כי היא אינה קשורה לכוח המונופוליסטי של סאנופי כנדרש בחוק התחרות, ולכן הוא לא הופר.

באוגוסט 2021 פנה באופן חריג היועמ"ש דאז, אביחי מנדלבליט, בבקשה לקיים דיון נוסף. סאנופי, המיוצגת על-ידי עו"ד ליעד וטנשטיין, הגישה בקשה דומה. מנדלבליט טען כי מדובר בסוגיה בעלת חשיבות רבה למשק ולצרכן הישראלי, בשל הריכוזיות הענפית הגדולה בישראל. הנשיאה חיות קיבלה את הבקשה, והדיון נקבע ליולי 2022.

תגובת דוברת הרשות השופטת: "בשים לב לפרק הזמן הממושך שעבר מתחילת ניהול ההליכים בנושא, נקבע בהחלטה כי ’המזכירות תקבע את ההליך לדיון ככל הניתן לפני פגרת הקיץ בשנה זו’. בעקבות זאת נקבע ההליך לדיון ליום 26.7.2022".

התנצלות וגילוי מלא: בידיעה זו הופיעה  במקור בטעות תמונה של רוני בירנבוים, שאינו צד לאיזה מההליכים שאליהם מתייחסת הכתבה. הסרנו את התמונה ואנו מתנצלים על כך.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי