גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטת המכהנת שהגישה שתי עתירות לבג"ץ נגד המדינה

השופטת מעין צור מבית המשפט השלום בחיפה מנהלת מאבק כפול בבג"ץ: אתמול היא הגישה עתירה לבג"ץ נגד נציב תלונות הציבור על השופטים, ובמקביל הייתה בדיון שבו עתרה נגד בית הדין הארצי לעבודה ● הרכב בג"ץ המליץ לה למשוך את העתירה נגד בית הדין הארצי לעבודה כדי שלא ייכתב פסק דין נגדה

מעין צור / צילום: דוברות בתי המשפט
מעין צור / צילום: דוברות בתי המשפט

השופטת מעין צור מבית המשפט השלום בחיפה הגישה אתמול (ב') עתירה לבג"ץ נגד נציב תלונות הציבור על השופטים. במקביל, אתמול התקיים בבג"ץ דיון בעתירה אחרת שהגישה השופטת צור נגד בית הדין הארצי לעבודה ונגד הכנסת. בסיום הדיון הודיע לה ראש ההרכב השופט נעם סולברג כי אין כל עילה להתערבות בהחלטת בית הדין הארצי וכי דין העתירה להידחות. הרכב בג"ץ המליץ לה למשוך את העתירה על מנת שלא ייכתב פסק דין נגדה, אולם השופטת צור ביקשה להשיב אם היא מקבלת את הצעת בג"ץ עד יום חמישי.

"השיהוי הכבד שבו לוקה העתירה אינו רק בהיבט הסובייקטיבי, אלא גם בהיבט האובייקטיבי"

ראשיתו של ההליך, בתביעה שהגישה לבית הדין האזורי לעבודה בדצמבר 2014 אשר עוסקת בטענה כי נשללה ממנה שלא כדין זכות לפנסיה תקציבית. המדינה בתגובה דחתה מכל וכל את טענתה ועמדתה היא כי צור מעולם לא הייתה זכאית לפנסיה תקציבית. לאחר ניהול הליך ארוך ומתיש במיוחד, בינואר 2020 קיבל בית הדין האיזורי את תביעת צור. אולם באוקטובר 2020 בית הדין הארצי הפך את ההחלטה, דחה את כל טענות צור וקבע כי היא לא הייתה זכאית מעולם לקבל פנסיה תקציבית.

בדצמבר 2020 הגישה צור עתירה לבג"ץ נגד בית הדין הארצי לעבודה, להליך זה היא צרפה לראשונה גם את הכנסת כמשיבה. העתירה מחזיקה מעל 30 עמודים ועוד למעלה מ-700 עמודי נספחים. לאחר הגשת העתירה, ביקשה צור לתקן את כתב העתירה ולצרף כמשיב גם את צה"ל - אולם בג"ץ סירב לאפשר זאת. ניסיון נוסף של צור לתקן את כתב העתירה, נדחה שוב על ידי בג"ץ.

במסגרת עתירתה, העלתה צור גם טענות חוקתיות נגד אי זכאותה לקבל פנסיה תקציבית וטענה בין היתר כי חוק ההסדרים שנחקק עוד בשנת 1999 בעניין הפנסיות התקציביות איננו חוקתי וכי הוא מפלה בין משרתים במשטרת ישראל לבין אנשים ששירתו בצה"ל באותה תקופה.

המדינה התייחסה לכלל טענותיה, ובנוגע למישור החוקתי השיבה המדינה בין היתר כי "השיהוי הכבד שבו לוקה העתירה אינו רק בהיבט ה"סובייקטיבי", אלא גם בהיבט ה"אובייקטיבי". העותרת מבקשת שבית המשפט יבטל וישנה את ההסדר שנקבע בשנת 2002 לעניין הזכאות לפנסיה צוברת, לאחר שהמדינה פועלת על-פי הסדר זה במשך שנים רבות וכילכלה את צעדיה בהתאם. ברי, כי ככל שייקבע עכשיו שגם מי ששירת בשירות קבע ועבר לשירות המדינה אחרי היום הקובע יהיה זכאי לפנסיה תקציבית, הרי שהוראה זו לא תחול רק על העותרת, אלא על כלל קבוצת העובדים אליה משתייכת העותרת. כך גם הדבר ככל שייקבע עתה שיש לשנות את ההסדר ולהקנות זכאות לנושאי משרה חדשים נוספים שחוקק בשנת 1999".

עוד הגיבה המדינה כי "העותרת מבקשת שבית המשפט לא "רק" יבטל הוראת חוק שנחקקה לפני כשני העשורים, אלא גם כי יתקן אותה ויקבע הסדר אשר יזכה גם את העותרת, באופן רטרואקטיבי, בזכאות לצבירת זכויות לפנסיה תקציבית, החל מתחילת העסקתה בשירות המדינה בשנת 2004".

שרשרת ארוכה במיוחד של צעדים של השופטת צור על מנת לקבל זכות לפנסיה תקציבית

בדיון שהתקיים אתמול אמר ראש ההרכב השופט סולברג לצור לאחר מספר דקות כי הוא לא מוצא כל עילה להתערבות בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה וכי יש לדחות את העתירה כבר בשלה המקדמי שלה. צור ביקשה מספר ימים לפני כדי להודיע אם היא מוותרת על עתירתה או מעדיפה לקבל פסק דין מנומק נגדה.

יש לציין כי מדובר בשרשרת ארוכה במיוחד של צעדים שעשתה השופטת צור על מנת לקבל זכות לפנסיה תקציבית, אשר כללו לדוגמה: יו"ר ועדת הכספים, נציבות שירות המדינה, היועץ המשפטי לכנסת, היועץ המשפטי לממשלה, יועמ"ש הנהלת בתי המשפט, מנהל בתי המשפט, אגף משאבי אנוש במשרד המשפטים, אגף תנאי שירות שופטים, תביעה לבית הדין האזורי לעבודה, ערעור בבית הדין הארצי וכעת גם בג"ץ, והרשימה כאמור איננה מלאה.

במקביל, צור הגישה עתירה נגד נציב תלונות הציבור על שופטים

אלא שכאמור באותו יום בו המליץ בג"ץ לשופטת צור למשוך את עתירתה, היא הגישה עתירה נוספת לבג"ץ. בעתירתה היא תוקפת את החלטת נציב תלונות הציבור על שופטים אורי שהם שקיבל לאחרונה החלטה חריפה בעניינה. הרקע להחלטה הוא תלונה שהגישה עורכת דין אשר הופיעה מול השופטת צור בתיק אזרחי. עורכת הדין חלתה במחלת הסרטן וביקשה מהשופטת צור דחייה בהגשת "סיכומים" בנימוק שהיא חלתה במחלה קשה ועקב היותה נדרשת לטיפולים. צור דחתה את הבקשה, אולם הציעה לעורכת הדין שתי חלופות: קביעת מועד לסיכומים בעל פה או קבלת תחשיב הנזק מטעם התובע כסיכומים מטעמו.

עורכת הדין התלוננה על כך לנציב תלונות הציבור על שופטים אורי שהם. צור טענה בתגובה לתלונה כי אין לנציב שהם כל סמכות חוקית לדון בתלונה ושללה את טענות עורכת הדין לגופו של עניין, ואף טענה שעל הנציב לפנות לערכאות המשמעת של לשכת עורכי הדין בשל האופן בו התבטאה עורכת הדין כלפיה. הנציב שהם, כפי שפורסם ב ynet - קיבל את טענות עורכת הדין ומצא את התלונה מוצדקת. אלא שהשופטת צור סירבה לקבל את ההחלטה והגישה כאמור נגד שהם עתירה לבג"ץ ובה היא מעלה שורה של טענות נגד הנציב שהם עצמו, אשר לטענתה פועל בחוסר סמכות, מבלי לאפשר לה זכות טיעון וללא קריטריונים ברורים.

העתירה לבג"ץ נגד הנציב שהם הוגשה באמצעות עו"ד דב גלעד כהן ממשרד ברטל-כהן. עתירה קודמת שהגישו ברטל-כהן בשם פרקליטה שחטפה ביקורת מנציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות השופט דוד רוזן, הובילה לכך שהנציב רוזן נאלץ לקבל כי אין לו סמכות לדון בתיקים מתנהלים וכי אין לו סמכות לפרסם את החלטותיו ואף לא תמצית מצונזרת של החלטותיו ללא פרטים מזהים. הנציב רוזן אמר לאחר מכן כי חובה לתקן את חוק הנציבות כי כעת מדובר בגוף נטול שיניים וחסר משמעות אשר מוטב לסוגרו על פני להשאירו כך. יש לציין כי הצעת חוק מתוקנת נמצאת בהליכי ניסוח אחרונים במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים.

בא כוחה של השופטת מעין צור, עוה״ד דב גלעד כהן ממשרד ברטל-כהן מסר כי "הדיון שהתקיים אתמול נוגע להליכים שהחלו עוד בשנת 2014 בקשר לזכויותיה הפנסיוניות של כבוד השופטת צור. הדיון נדחה מפעם לפעם והעובדה שהתקיים אתמול היא מקרית לגמרי. באשר לעתירה שהוגשה נגד הנציב, השופטת צור מנועה מלהגיב לעת הזו בשל קיומה של חובת סודיות בחוק".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי