גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום המשלוחים פחות זוהר מבעבר, ואפילו הסטארט-אפים מקצצים ומפטרים

בשבוע האחרון פוטרו 350 עובדים ישראלים מסטארט־אפ המשלוחים אבו, והחברה צימצמה את פעילותה ● מהלך זה מבטא את מגמת ההתכווצות של כל שוק המשלוחים: אמזון רשמה ירידה בהכנסות המסחר המקוון ומניות חברות משלוחי המזון האמריקאיות נמצאות בצניחה

שליח של Buyk בניו יורק. צרה כפולה
שליח של Buyk בניו יורק. צרה כפולה

אחרי שהעסיק בשיא מעל 800 עובדים, סטארט-אפ משלוחי מוצרי המכולת והצריכה הישראלי אבו (AVO), מפטר כשני שלישים ממצבת כוח האדם הנוכחית שלו בארה"ב ובישראל ויורד ל־250 עובדים בלבד. אבו, שמובל על ידי אלוף ישראל בטניס לשעבר, דקל ולצר, פיטר במסגרת המהלך הנוכחי 350 מתוך 500 העובדים שלו בישראל.
מהלך הפיטורים הדרמטי מגיע לאחר שהסטארט-אפ לא הצליח לגייס מימון גדול נוסף, והוא הסתפק בסבב פנימי קטן יותר שהובילו המשקיעים הקיימים.

במהלך ימי הקורונה, התרחבה פעילות החברה ונוסף למשלוחים לבנייני משרדים, היא עשתה גם משלוחים לבנייני מגורים. כעת, בעצה אחת עם המשקיעים, החליטו באבו לחזור לתוכנית של טרום ימי הקורונה ולהתמקד אך ורק בבנייני משרדים, מה שהוביל לפיטורים משמעותיים של עובדי אופרציה (כמו נהגים ומחסנאים) ומטה.

הביקוש למשלוחים חוזר לנורמליות

מודל הפעילות של אבו ייחודי. החברה מתמקדת בריכוז משלוחים של לקוחות הנמצאים באותה יחידה גיאוגרפית - עובדים באותו משרד או שכנים בבניין גדול - ומספקת אותם יחד. מודל זה אמור להקטין את העלויות הלוגיסטיות ואף להפחית את עלויות השיווק. בעוד שחברות רגילות חייבות לפנות ללקוחות בודדים, אבו חותמת הסכמים עם החברות שלעובדיהם היא מספקת את צורכיהם.

אלא שעל אף המודל הייחודי, הפיטורים באבו מבטאים מגמה כללית של התכווצות בקרב חברות העוסקות במשלוחים מכל הסוגים. בימי שיא הקורונה, כזכור, הביקוש לאספקת מוצרי צריכה, אוכל ממסעדות ומוצרים מהמכולת טיפס לשיא. כעת, בתקופת הפוסט קורונה, כאשר מדיניות הסגרים מתחלפת במדיניות של חיים לצד הנגיף, גם הביקוש למשלוחים חוזר לנורמליות. בארה"ב לדוגמה, טיפס לשיא מספר הסועדים שהגיעו פיזית למסעדות ברבעון הראשון של 2022, מה שבא לידי ביטוי בירידה בביקוש למשלוחים עד הבית.

מגמה זו באה לידי ביטוי אפילו בדוח הכספי האחרון של מלכת המשלוחים הבלתי מעורערת - אמזון. ברבעון הראשון של 2022 רשמה אמזון הכנסות של 51.1 מיליארד דולר ממסחר מקוון, ירידה נדירה של 3% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מה שחיפה על כך במעט הייתה עלייה של 17% בהכנסות ממכירות בחנויות פיזיות, עסק קטן יותר של אמזון, מגמה שביטאה את החזרה לאופן הצריכה של לפני המגפה.

מניות חברות משלוחי המזון האמריקאיות הגדולות טיפסו לשיא בשנה שעברה, אך מאז הן חוו ירידות חדות על רקע ההאטה בצמיחה. כך לדוגמה, מניית דורדאש טיפסה לשיא של 252 דולר בנובמבר, אך מאז ירדה ב-67%. מניית אובר (שפועלת בתחום משלוחי המזון דרך אובר איטס) ירדה באותה התקופה במעל ל-30%.

התחום שהכי נפגע: המשלוחים המהירים

כל זה משפיע משמעותית גם על סטארט-אפים בתחום המשלוחים הפועלים בשוק הפרטי. על רקע הצמיחה בביקוש למשלוחים בימי הקורונה, ביחד עם הריבית הנמוכה שתורגמה לכסף זול, זכו סטארט-אפים אלו למיליארדי דולרים בהשקעות מקרנות הון סיכון, והשווי שלהם טיפס מעלה. אלא שכעת נראה שמציאות זו הסתיימה.

 

חברת משלוחי המכולת אינסטקארט הייתה שווה 17.7 מיליארד דולר בגיוס מימון ב-2020. שנה לאחר מכן, ב-2021, כבר טיפס השווי שלה ל-39 מיליארד דולר. אולם השנה הודיעה החברה כי הערכת שווי פנימית שביצעה הורידה את השווי שלה ל-24 מיליארד דולר. לפי הדיווחים, החברה ניסתה להציע את עצמה למכירה לדורדאש ולאובר ללא הצלחה. במרץ היא הודיעה כי תתחיל למכור תוכנה לקמעונאים, כדי להגדיל את המכירות שלה בימים של האטה בצמיחה.

התחום שספג את המהלומות המשמעותיות ביותר בחודשים האחרונים הוא המשלוחים הסופר מהירים של מוצרי מכולת. בחסות גיוסי הענק של הקורונה, צצו יותר ויותר שחקנים בעולם הזה שהציעו להביא עד הבית חלב וחטיפים בתוך 30 דקות ולפעמים תוך 15 דקות בלבד. שורה של חברות הפעילות בתחום, כמו 1520 ו־Buyk, כבר נסגרו בחודשים האחרונים. במקרה של Buyk הצרה הייתה כפולה כאשר העובדה שהיא נתמכה על ידי משקיעים רוסיים, לא אפשרה הזרמת עוד כספים אליה.

גו-פאף האמריקאית, שהוקמה על ידי בן לישראלי לשעבר ויהודי יוצא רוסיה, החלה כאפליקציה למשלוחי נרגילות, טבק וחטיפים בתחומי הקולג’ בפילדלפיה בו למדו המייסדים. זאת, לפני שהתרחבה לחלקים גדולים בארה"ב. בימי הקורונה החברה נסקה לשווי של 15 מיליארד דולר, אך השנה התחילו הבעיות. גו-פאף ביצעה השנה שני סבבי פיטורים כאשר באחרון שבהם היא שלחה הביתה כ-400 עובדים, 3% מכוח האדם שלה. לפי הדיווחים, גו-פאף מנסה כעת לגייס הלוואה של מיליארד דולר כדי שלא להיקלע למערבולת שפגעה בחברות אחרות.

מתמודדים עם נושאים רגולטוריים כבדים

תחום המשלוחים נחשב תמיד לכזה ששולי הרווח בו נמוכים מאוד והסיכון גדול, עובדה שמשקיעים רבים כנראה שכחו בימי האופוריה של הקורונה. זה נכון במיוחד בכל הנוגע לסטארט-אפים המבטיחים לספק משלוחים בתוך דקות, שם העלויות הלוגיסטיות אפילו פחות הגיוניות.

במקביל, תעשיית המשלוחים מתמודדת עם נושאים רגולטוריים ומשפטיים כבדים הנוגעים למודל ההעסקה של עובדים, כאשר השליחים ברוב החברות מועסקים כקבלנים חיצוניים ואינם זוכים לתנאים סוציאליים. השליחים של גו-פאף כבר השביתו את העבודה בעבר וגם בחברות אחרות מתרחשים צעדים דומים. מועצת העיר ניו יורק בוחנת בימים אלו החלטה שתאסור על חברות לשווק משלוחים תוך 15 דקות, מתוך הערכה שזמן אספקה כזה כמעט מחייב ביצוע עבירות תנועה.

לכאורה, המודל של אבו הפוך מזה של חברות המשלוחים הסופר מהירים. אבו דווקא מתחייבת על משלוחים פעם או פעמיים ביום בלבד, מה שמקטין עלויות לוגיסטיות. "אצלנו המודל יעיל", אמר לגלובס מייסד משותף ומנכ"ל Avo, דקל ולצר. "אני חושב שהמודל העסקי של אפליקציות שמבטיחות להביא לך פחית קולה הביתה תוך 10 דקות הוא לא בר-קיימא".

מנכ''ל חברת AVO, דקל ולצר / צילום: סטפן קלפקו

עם זאת, בניגוד לחברות כמו דורדאש או אינסטקארט, שמשמשות כמתווך בין הלקוח לבין הקמעונאי, אבו מחזיקה מחסנים משלה וקונה בעצמה סחורה שאותה היא מוכרת ללקוח. תומכי מודל זה טוענים שהוא מאפשר מרווחי רווח גדולים יותר מאשר עמלת משלוח. אולם הסיכון הגלום במודל כזה גם הוא גדול יותר כתוצאה מאפשרות לאובדן מלאי.

גם אם המודל של אבו אכן יעיל ויכול להיות רווחי, נראה שהיא זקוקה ליותר זמן כדי לעשות זאת. הבעיה היא ששינוי הסנטימנט הנוכחי כלפי שוק המשלוחים, יקשה עליה לגייס את המימון הדרוש. בעוד שבימי הקורונה המשקיעים הסכימו לזרום עם כל מודל פעילות יצירתי לעולם המשלוחים, עכשיו הם הופכים לבררנים יותר.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי