גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש קשה לישראליות בוול סטריט; איזו מניה הצליחה להפתיע לטובה?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר הישראליות בוול סטריט, נחתך באפריל ב-11.7%, כאשר הנאסד"ק רשם את החודש הגרוע ביותר מאז שנת 2008 ● פרוטליקס טיפסה לאור דוחות טובים, תופין נסקה בעשרות אחוזים לקראת רכישתה

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock
בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

חודש לא קל עבר על המשקיעים בחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הללו, ירד בחודש אפריל ב-11.7%. מדובר על ירידה מתונה יותר מזו של מדד נאסד"ק  באותה תקופה - 13.3%, אך על ביצועי-חסר ביחס למדד ת"א 125 , שעלה בשיעור זעיר של 0.6%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים איבד מערכו באפריל כ־18.3%, כאשר מדד ת"א ביומד  ירד ב 10.8%, ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה  ירד ב-9.7%. חברת המדיקל שהציגה את העלייה ביותר במחיר המניה בחודש האחרון היא פרוטליקס, שעלתה ב-9%.

פרוטליקס  הוקמה ב-1993 על-ידי יוסף שאלתיאל, בעל תואר דוקטור בביוכימיה צמחית ממכון ויצמן. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שהחברה עוסקת בפיתוח ומסחור של חלבונים טיפוליים, וידועה במיוחד בזכות פיתוח תרופת ה- ELELYSO לטיפול במחלת גושה. צנרת המוצרים שלה כוללת את תרופת PRX-102 למחלת הפברי, שנמצאת בשלב האחרון של ניסויים קליניים לטיפול, תרופת PRX-110, שהשלימה ניסויים קליניים שלב IIa, תרופת PRX-115 לטיפול במחלת גאוט, ותרופת PRX-119, לטיפול במחלות הקשורות ל-NETs. לחברה הסכמים ושותפויות עם חברות גדולות בתחום, בהן פייזר, Fundação Oswaldo Cruz (Fiocruz), ו-Chiesi Farmaceutici S.p.A.

פרוטליקס דיווחה על תוצאותיה לשנת 2021, בהן רשמה הכנסות של כ-38.4 מיליון דולר, בהשוואה ל-62.9 מיליון דולר ב-2020. עם זאת, מניית החברה עלתה כאמור ב-9% בחודש האחרון. עלייה זו נובעת בעיקר מכך שבתחילת החודש החברה פרסמה את תוצאות הניסוי הקליני שלב III שנמשך 24 חודשים לתרופת PRX-110 לטיפול במחלת הפברי. ציפיות הצלחת הניסוי בקרב הציבור היו גבוהות, והמניה זינקה כמעט ב-50% בחמשת ימיו הראשונים של החודש. על אף שתוצאות הניסוי היו בסך הכול חיוביות, מניית החברה עברה למגמת ירידה בהמשך החודש.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד בחודש אפריל 11.4% מערכו, כאשר מדדי ההשוואה ת"א טכנולוגיה  ונאסד"ק טכנולוגיה ירדו בשיעור של 2.2% ו־14.6%, בהתאמה. אחת החברות בתת המדד שבלטה בעליות היא תופין , שטיפסה ב-43%.

תופין מפתחת משווקת ומוכרת פתרונות מבוססי תוכנה. היא מספקת שירותי תוכנה שמקנים למנהלי אבטחה את היכולת להגדיר ולנהל מדיניות אבטחה מרכזית בארגון, ובכך למזער את אפשרויות ההתקפה על החברה, וכן תוכנות המשמשות להערכה ​​ואימות של שינויים בתצורת אבטחה על-גבי פלטפורמות ענן, ושירותי ניהול מדיניות אבטחה עבור יישומים מבוססי ענן, ריבוי עננים וענן היברידי. החברה הונפקה לראשונה בארה"ב ב-2019.

ב-2021, הכנסות תופין המשיכו לגדול, והסתכמו בכ-111 מיליון דולר, צמיחה של 9.4% לעומת 2020. החברה הציגה הפסד נקי של 36 מיליון דולר, דומה להפסד ב-2020.

הסיבה העיקרית לעליית מחיר המניה בחודש האחרון היא העובדה שתופין הודיעה כי היא נרכשת על-ידי Turn/River Capital תמורת 570 מיליון דולר, 67% יותר משווי השוק שלה טרם פרסום העסקה.

 

פלוריסטם נהנית מהעניין הגובר בבשר מתורבת

בסוף חודש מרץ השנה, התכנסו יקי ינאי, נשיא ומנכ"ל פלוריסטם , וחיים גבריאלי, יו"ר חברת תנובה, לצלצל בפעמון נעילת המסחר של הנאסד"ק.

פלוריסטם שנכללת במדד גלובס-פרומתאוס שנים רבות, היא חברה ביו-רפואית בשלבי הניסויים הקליניים, העוסקת בפיתוח תרופות וטיפולים תאיים. פלוריסטם ותנובה חגגו את תחילת המיזם המשותף שלהן בפיתוח, ייצור ושיווק בשר מתורבת לתעשיית המזון.

פלוריסטם התחילה את דרכה בתחום הביו-רפואי בשנת 2003 לאחר שרכשה טכנולוגיה לגידול תאי גזע. היום החברה מפתחת טיפולים תאיים המופקים מהשלייה ואינם דורשים התאמות ספציפיות לכל למטופל. לצורך כך, החברה פיתחה מערכת טכנולוגית אשר מאפשרת גידול של תאים והפקה של טיפולים תאיים בקנה מידה גדול ובאיכות גבוהה.

בפרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים, כי בכוונת החברה ליישם את הטכנולוגיה והידע שצברה בגידול וטיפול בתאים, גם בתחומים נוספים וזאת על-ידי יצירת שיתופי פעולה עם חברות בתחומים שונים. השותפות עם תנובה היא תוצאה ישירה של אסטרטגיה זו.

חתימת תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים קבוצת תנובה, חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים, פלוריסטם, אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה, משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי

על-פי מחלקת המחקר של פרומתאוס, פלוריסטם טרם הגיעה לרמת הכנסות משמעותית והיא צברה עד היום הפסד של כ-330 מיליון דולר וזאת משום שמוצריה טרם הגיעו לרמה המסחרית. כמצופה מחברה מסוג זה, עיקר הוצאותיה נובעות ממחקר ופיתוח, שב-2004 היו בסך כמיליון דולר וצמחו לכ-30 מיליון דולר בשנה שעברה. בפרומתאוס מוסיפים כי פלוריסטם מדגימה את הקושי בהבאת וצר לשוק וייצור הכנסות בתחום הביו-רפואי, וייתכן וזו הסיבה בגללה החליטה החברה להתרחב לתחומים נוספים.

גם מחיר מניית פלוריסטם משקף את ההתרחשות בה לאורך השנים. בשנים האחרונות סבלה המניה מירידות משמעותיות במחיר (ב-10 וב-5 השנים האחרונות, הראתה המניה ירידה של 94% ו-89%, בהתאמה), אשר ככל הנראה נבעו מהתארכות תהליכי המחקר והפיתוח. יחד עם זאת, ניתן לראות ששיתוף הפעולה עם תנובה יצר אופטימיות בקרב המשקיעים, מה שהביא לעליות במחיר המניה (לפחות לזמן מה).

בינואר השנה, ביום בו דיווחה פלוריסטם על השקת שיתוף הפעולה עם תנובה, זינקה מנייתה בכ-24%. בתחילת מרץ, עדכון נוסף הוביל לעלייה של 6%. מעבר לכך, המחיר הגבוה ביותר בו ננעלה המניה מאז ההכרזה על שיתוף הפעולה, גילם עלייה דרמטית של 48% במחירה ביחס לערב ההכרזה. אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס וראש המחלקה הטכנולוגית מסביר, כי "תחום הבשר המתורבת הינו תחום אטרקטיבי ביותר, בעל התעניינות רבה מצד משקיעים וזאת בשל היתרונות הרבים בייצור מזון מסוג זה. עם זאת, יש לציין כי התלהבות המשקיעים מהמניה הספיקה לדעוך מאז ההכרזה על שיתוף הפעולה, ומחיר המניה חזר לרמה דומה לזו של טרם ההכרזה על שיתוף הפעולה".

למיזם החדש של פלוריסטם ותנובה מונה כמנכ"ל אייל רוזנטל וכחלק מההסכם בין החברות, תינתן למיזם הזכות להשתמש בטכנולוגיה, בקניין הרוחני ובידע של פלוריסטם בתמורה לתמלוגים. בנוסף, פלוריסטם תספק שירותי מחקר ופיתוח למיזם החדש. באופן דומה, תנובה תשתמש בידע וניסיון שברשותה לפיתוח מוצרי המזון המוגמרים של המיזם ותקבל זכויות לשיווק המוצרים בישראל. כחלק מהעסקה, תנובה קיבלה 15.8% ממניות המיזם המשותף בתמורה ל-7.5 מיליון דולר במזומן, המשקף למיזם שווי של 40 מיליון דולר לפני הכסף. לתנובה האופציה להשקיע עד 7.5 מיליון דולר נוספים ב-12 החודשים שלאחר העסקה. תנובה ופלוריסטם צופות את השקת המוצר המוגמר כבר בשנה הבאה.

תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock

במחלקת המחקר של פרומתאוס מוסיפים כי תחום הבשר המתורבת תופס תאוצה משמעותית בשנים האחרונות. תחליפי הבשר, ובשר מתורבת בפרט, פותרים בעיות רבות, בין היתר את הבעיות המוסריות בצורת הגידול הרווחת של בעלי חיים, הגורמת להם לסבל במהלך גידולם ושחיטתם. בנוסף, תחליפי בשר עשויים לאפשר צמצום משמעותי במשאבים הרבים הנדרשים לגידול בעלי החיים וטומנים בחובם הבטחה להפחית את הפגיעה בסביבה (בין היתר בעקבות זיהום משאבי טבע וההתחממות הגלובלית ופינוי קרקעות חקלאיות המשמשות לגידול מזון לבעלי החיים).

עוד מציינים בפרומתאוס, כי כבר שנים שחברות מפתחות ומייצרות תחליפי בשר במטרה להנגיש את מוצרי הבשר למי שאינו אוכל בשר. עם השנים וההתקדמות הטכנולוגית, התחליפים נעשו דומים יותר ויותר לבשר אמיתי ולפופולריים יותר. עם זאת, נראה שטעם ומרקם הבשר המתורבת עדיין אינו מספק דיו לאימוץ המוני בקנה המידה הדרוש להחלפה של בשר מן החי.

ישנן כבר היום חברות בתחום תחליפי הבשר שהגיעו לשוויים של מיליארדי דולרים (Beyond Meat  נסחרת לפי שווי של 2.35 מיליארד דולר וחברת Impossible Foods השלימה סבב גיוס של חצי מיליארד דולר לפי שווי של כ-7 מיליארד דולר) והשוק בצמיחה מתמדת, כך שלפי פרומתאוס, נראה שפלוריסטם ותנובה נכנסות לתחום עם פוטנציאל אדיר אשר עשוי להביא את מחירי מניותיהן לשיאים חדשים ככל שיצליחו השתיים להביא לשוק פתרון רלוונטי.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק