גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי של אקסלנס: "בישראל כרגע לא ניתן להשיג דולרים. אנחנו במצוקה שלא ראינו מאז שיא הקורונה"

אמיר כהנוביץ' טוען כי "כרגע יש בעיות נזילות בשוק, ולכן כל עסקה למכירה או לקנייה של נכס מובילה לשינוי חד במחירו" ● לדבריו, בזמן זעזועים בשוק צריך בעיקר לחפש איך לטייב את תיקי ההשקעות, "ואז ברגע שהנזילות תחזור לשוק, אנחנו מאמינים שזה ייתן ריבאונד חזק חזרה"

אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס־אקסלנס / צילום: ענבל מרמרי
אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס־אקסלנס / צילום: ענבל מרמרי

ירידות השערים סוחפות את בורסות המניות בעולם בשבועות האחרונים. בארה"ב ירד מדד S&P 500 בכ-17% מאז השיא שקבע בתחילת ינואר, ואילו בתל אביב נמוך כעת מדד ת"א-35 ב-10% משיאו.

במקביל, נרשמו ירידות שערים חדות גם במחירים האג"ח הארוכות, בעקבות העלייה החדה בציפיות להעלאת ריבית הבסיס מצד הבנקים המרכזיים בישראל ובעולם. כך למשל ירד מחירה של אג"ח ממשלת ישראל ל-25 שנה ב-15% מתחילת השנה, והיא נסחרת כעת לפי תשואה שנתית לפדיון של 3.3%.

בימים האחרונים נרשמה החרפה במגמה השלילית, כאשר מדד נאסד"ק 100 רושם ירידה של 10% בתוך שלושה ימים בלבד. אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס-אקסלנס, מסביר כי "כרגע יש בעיות נזילות בשוק, ולכן כל עסקה למכירה או לקנייה של נכס מובילה לשינוי חד במחירו".

לדבריו, בבעיית נזילות מאוד קשה להעריך את כיוון השוק בטווח הקצר, כי הוא יכול להיות מאוד תנודתי, ולכן ייתכן גם שנראה בשווקים קפיצות חזקות לשני הכיוונים. "אני לא נותן תחזיות ובטח שלא לטווח הקצר, אבל אני חושב שבתוך סערות צריך להסתכל לטווח ארוך ולהסביר לאנשים שזה חלק ממשחק ההשקעות. יש תנודתיות וצריך לדעת לנצל אותה לטובתנו ולא להגיב במכירות חפוזות שלרוב מצטערים עליהן. לא שמעתי על אף אחד שקנה במהלך משבר והצטער על כך".

"אנחנו במצוקת דולרים מאוד קשה"

את בעיית הנזילות רואים לדבריו במסחר בדולר מול השקל. "בישראל כרגע לא ניתן להשיג דולרים. אנחנו במצוקת דולרים מאוד קשה, ברמות שראינו רק בשיא הקורונה" מדגיש כהנוביץ'.

כהנוביץ' מאמין, כי בזמן זעזועים בשוק, צריך בעיקר לחפש איך לטייב את תיקי ההשקעות, במיוחד עבור לקוחות שהכסף שלהם מופקד לטווח ארוך. "אנחנו מחפשים להם את אותן חברות שאנחנו מכירים טוב, או למשל כאלו שאנחנו מאמינים שישלמו את החובות שלהן אבל החובות הללו נסחרים במחירים מצחיקים.

"זה לא אומר שהשוק לא יכול לרדת יותר, אבל אנחנו יודעים לטייב. ואז ברגע שהנזילות תחזור לשוק, אנחנו מאמינים שזה ייתן ריבאונד חזק חזרה. אנחנו עושים ככה קבוע, כל פעם כשיש ירידות".

איך אתה רואה את המצב הנוכחי בשוק?
"אין ספק שיש אי ודאות לגבי הרבה מאוד תחומים, אבל נראה שהדבר ש'שבר' את השוק זאת הנזילות שירדה פתאום, והתייקרות עלויות המימון, שקפצו מדרגה בחודשים האחרונים ושיבשו הערכות שווי רבות.

"בנקים מרכזיים יכולים להיות מאוד נחושים לגבי ריסון האינפלציה, אבל גם להם יש איזשהו מחיר שהם לא יהיו מוכנים לשלם אותו מבחינת הפגיעה בשווקים ובכלכלה. אני לא בטוח שאנחנו כבר הגענו לנקודה הזאת אבל אני חושב שהיא תגיע, ואז בנקודה הזאת הבנקים המרכזיים פתאום ייקחו צעד לאחור.

"אולי זה יקרה אחרי שההשפעה של ההישגים הללו תבוא לידי ביטוי יותר טוב בציפיות האינפלציה, שיתחילו לרדת. אני חושב שכרגע הם מחכים לכך. הם רוצים לראות שציפיות האינפלציה נרגעות, אז הם משחקים במשחק של ניסיון וטעייה.

"בדרך אפשר למצוא הרבה נכסים שנוצרות בהם הזדמנויות וזה הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות עבור הלקוחות שלנו שחוסכים לפנסיה".

אתה חושב שהבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב פספס את המציאות בשנה האחרונה?
"הטיעונים שלהם, שגרסו כי האינפלציה היא זמנית, לא היו כאלו שלא עמדו מאחוריהן הערכות. גם היום, ציפיות האינפלציה לעשר שנים בארה"ב הגלומות בשוק הן בממוצע 2.7% בשנה, כאשר האינפלציה שם בפועל היא כרגע 8.5%. זה אומר שגם השוק חושב שהאינפלציה היא זמנית. 

"העלאת ריבית זה משהו שיש לו מחיר כבד, ולכן אני גם מצפה מבנקים מרכזיים לא למהר אחרי כל קפיצה במחיר הנפט או פקקים בנמלים, ולרוץ ולחנוק את כל הכלכלה בגלל זה. מאוד קל לשפוט מהצד ולהגיד 'מה לא ראיתם שיש אינפלציה?'.

"הם ראו שיש אינפלציה וחשבו שהיא תהיה זמנית, וגם ההסברים לכך נראו הגיוניים, כי הרבה מהתופעות שראינו נבעו מיציאה משיווי משקל בתקופת הקורונה. צריך לזכור ששילמו אז לאנשים מענקים להמשיך ולצרוך, בזמן שהייצור הושבת בהרבה מקומות.

"אז היו שיבושים ובאופן טבעי יש אינפלציה, ואחרי הקורונה הייתה התפרצות של ביקושים שתרמה עוד יותר לאינפלציה. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה דחפה עוד יותר את מחירי הסחורות כלפי מעלה והעמידה את הבנקים המרכזיים באור עוד פחות טוב.

"השאלה היא עד מתי, כי אינפלציה היא לא תופעה חד פעמית, אלא תופעה של מחירים הממשיכים לעלות בקצבים מסוימים. אז אם מחיר הנפט עלה ביותר מ-50% בשנה האחרונה, האם הוא יעלה בשיעור דומה גם בשנה הקרובה ובשנה שאחריה? ואותו הדבר לגבי מחירי מכוניות משומשות, שעלו בשנה האחרונה ב-10% בארה"ב. כמה זה יכול להתמיד? השוק לא מאמין לזה ורואים שציפיות האינפלציה יורדות בעתיד".

"הקונצנזוס הוא מיתון במחצית השנייה של 2023"

איך אתה רואה את המצב בהמשך? כלכלות יגיעו למיתון? השוק ימשיך לרדת?
"כנראה שנגיע למיתון במחצית השנייה של 2023 ונראה שזה הקונצנזוס של יותר ויותר גופים היום. אבל חשוב להדגיש שאנחנו מדברים על מיתון ולא על משבר כלכלי.

"במשברים אנחנו מגלים לרוב שהייתה בכלכלה חוסר סימטריה, איזשהו ענף שהציפיות לגבי העתיד שלו היו מוגזמות, או שנבנתה בו איזו שהיא פירמידה. אבל מיתון הוא לא בהכרח משבר מהסוג הזה.

"מיתון, כמו שהקונצנזוס מדבר עליו, הוא להאט את ההתרחבות הכלכלית עד כדי אפס לתקופה מדודה של בערך שני רבעונים. זאת, במטרה לאפשר לכלכלה לעבור אתחול מחדש, כדי לקטוע את הספירלה של האינפלציה, שזאת המטרה שלהם.

"זה יאפשר לכל מיני פקקים בעולם להשתחרר, כמו בתחום ייצור השבבים, כמו בהובלה הימית, כדי שהביקוש יפסיק לגדול. אבל חשוב להדגיש שלא מדובר במיתון של שנה שלמה, אלא על שני רבעונים.

"אגב, גם ברבעון הראשון בארה"ב ראינו צמיחה שלילית של 1.4%, שעוד תתעדכן כנראה כלפי מטה כאשר יתווספו לאומדן גם נתוני ההשקעות בתשתיות. אבל גם אחרי שהנתון הזה פורסם, שוק המניות לא התפרק.

"בסופו של דבר, המשקיעים והאנליסטים לא מתמחרים חברה על בסיס שני רבעונים, אלא עושים היוון לתזרימי מזומנים הרבה יותר ארוכים.

"גם בגולדמן זאקס כתבו לאחרונה שהם לא רואים בכלכלה מקום של חוסר סימטריה משמעותי, שאפשר לחשוד בו שנגלה שם פיצוץ מאוד משמעותי ברגע שהכלכלה תאט. אז אנחנו חושבים שהולכים להאטה משמעותית בשנה הבאה, כאשר את 2022 נסיים בצמיחה.

"קרן המטבע חוזה לישראל צמיחה של 5% ב-2022, בנק ישראל חוזה צמיחה של 5.5% השנה ואני חושב שאנחנו גם יכולים להגיע ל-6% ומעלה.

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"