גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרעלת המזון במעון של דנאל ומותם של 3 חוסים הותירו שובל של סימני שאלה

שבוע אחרי סערת הריקול בשטראוס התרחשה בחברת דנאל תקלה תברואתית טרגית הרבה יותר: עשרות דיירים במעון חוסים בחולון חלו ושלושה מתו לאחר הרעלת מזון ● אלא שבמקרה הזה איש לא לקח אחריות, התקשורת לא געשה, וגם תגובת המשקיעים מתונה ביחס לחומרת האירוע ● דנאל: "לא מקלים ראש באירוע הקשה. יחד עם זאת, עד כה לא הובהר מה גרם לפטירת הדיירים באופן חד-משמעי"

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

שבוע לאחר ששטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה, אירע מקרה טרגי הקשור גם הוא בזיהום מזון. במעון "בית דפנה" בחולון נפטרו שלושה חוסים ו-33 דיירים חלו. אבל בניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית נרחבת, הטרגדיה הזו נשארת כמעט מתחת לרדאר. מנתונים שמסרה לגלובס "יפעת", סיקור המקרה קטן פי 8 ממספר הכתבות על פרשת הסלמונלה בשטראוס.

בניגוד לדיווחים השוטפים שמסרה שטראוס למשקיעים ולציבור, קבוצת דנאל, החברה אם של בית אקשטיין שמחזיקה במעון, לא פרסמה שום דיווח עד שהסיפור הגיע לתקשורת.

ביום שלישי, שבוע אחרי הפרסומים, בית דפנה ורשת בית אקשטיין הוציאו הודעה ראשונה לציבור: "בית אקשטיין מתייחסת לאירוע בכובד ראש ובחרדת קודש, ועושה כל שלאל ידה על מנת לאתר את הגורם לפטירת דיירי המעון, לתקן את הדרוש תיקון ולנקוט באמצעים כדי שמקרים כאלו לא ישנו בעתיד".

 

עדיין מוקדם להגיד מה הוביל לטרגדיה בחולון וכיצד ניתן היה למנוע אותה. אבל לפי דוח של משרד הבריאות, שפורסם רק בתמצות, נמצאו ליקויים חמורים בתחזוקה וברמת הניקין במוסד ובמטבח. בהודעה נכתב כי לא היו נוהלי עבודה תקינים לטיפול במזון וגם ניקיון הכלים עצמם לקה בחסר. עוד התגלה כי התחלואה של 33 החוסים נבעה מזיהום בבשר שהתפתח עקב טיפול לקוי בו.

 

משרדי הבריאות והרווחה מגלגלים אחריות

במסדרונות הרגולטור נראה שכל משרד מגלגל את האחריות למשרד הבא. במשטרה מחכים לתוצאות הבדיקה המלאה של משרד הבריאות ורק אם יעלה חשד לרשלנות יוכלו לפתוח בחקירה. במשרד הרווחה, הרגולטור הרשמי של המעון, אומרים כי אין בסמכותם לבצע ביקורות תבוראתיות במסגרות לאנשים עם מוגבלויות ומדגישים כי למרות שתזונאיות מטעם המשרד עורכות ביקורות קבועות במקום, הסמכות לביקורת תברואתית היא של משרד הבריאות.

אבל גם במשרד הבריאות לא ממהרים לשאת באחריות. המשרד לא מבצע בדיקות שגרתיות במעונים כאלה, אלא בשלושה מקרים: מעמד קבלת הרישוי או חידושו, בעקבות בקשה של משרד הרווחה, או באירועים של התפרצות מחלה. אז מי ימנע את המקרה הבא?

את הביקורת שגילתה את הממצאים עשה צוות של לשכת הבריאות המחוזית תל אביב - צוות הרבה פחות בכיר מזה שביקר במפעל שטראוס בגליל. מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור לא הגיעו למטבח הסגור של בית דפנה בחולון. בכירים במשרד הבריאות עוקבים אחר ההתפתחויות ונמצאים בקשר עם המעורבים ולדברי בית דפנה, גם בכירי משרד הרווחה מטפלים בנושא: "מלווים את הפעולות לתיקון הליקויים באופן אישי, ברגישות ובמקצועיות בדרך שתאפשר לימוד והפקת לקחים מסודרת".

אבל כל הבכירים הללו לא הגיעו לדיון שעסק בטרגדיה ביום שלישי בוועדת הבריאות של הכנסת. יתר על כן, חברי הוועדה לא קיבלו את דוח הליקויים המלא, וגם בכנסת נדהמו לגלות שלא ניתן לדעת מהי סיבת המוות של שלושת הנפטרים.

אף אחד לא בדק מה סיבת המוות

יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן, מתחה ביקורת על היעדרות בכירי המשרדים. "היה ראוי שנציגים בכירים של המשרדים, המנכ"לים והשרים, יגיעו לדיון כזה. יש כאן מציאות טראומטית שמישהו צריך לקחת עליה אחריות".

ההודעה שיצאה מטעם משרד הבריאות ציינה כי הדוח המלא הועבר למשרד הרווחה ולמשטרה, ובפתיחת הדברים ביקשה סילמן לקבל לידיה את הדוח המלא, ומתחה ביקורת קשה לאחר שנחשפה לתוכנו: "זיהום משני של המוצרים, הסירים עשויים מאלומיניום וחלקם פגומים, רשת הגנה של המאווררים מטונפים, פתחי האיוורור מלוכלכים, בקיצור כמעט כל דבר פה ממה שאני מבינה בעייתי. חתולים מסתובבים במטבח, מכרסמים, מזיקים. מה כתוב בדוח בסופו של דבר? מה סיבת המוות והתחלואה?".

במשרד הבריאות הסבירו כי לא ניתן היה לקחת דגימות מהנפטרים, ולכן לא ניתן לדעת מהי סיבת המוות. "איך קורה דבר כזה?", שאלה סילמן הנסערת. "טיפת אחריות. שלושה חסרי ישע מתו במדינת ישראל בשנת 2022 ולא נדע למה הם נפטרו? בעיניי זה בלתי נתפס.

גלי ברמי, אמא לילדה עם צרכים מיוחדים, פנתה ליגאל נחתומי, מנכ"ל רשת בית אקשטיין שהשתתף בדיון, וסיפרה כי הם ניסו להתריע על איכות האוכל במעונות הרשת. "יש דברים שאתם לא יודעים. הייתה אסיפה של הורים בה התלוננו על האיכות והטעם. אתם לא קיבלתם את הביקורת", אמרה. "הפטירה של שלושת האנשים היקרים בבית דפנה היה אירוע טרגי שיכול היה להימנע".

גם בגזרת המשקיעים יש אדישות יחסית

הטרגדיה במעון של קבוצת דנאל הביאה לירידה משמעותית במניית החברה - כ-15% בשבוע, אבל בהתחשב בירידות החדות שנרשמות בבורסות בארץ בשבועות האחרונים, זו אולי דווקא תגובה מתונה של המשקיעים.

ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן ישראל מסביר: "בשטראוס (ריקול ענק בעקבות מציאת סלמונלה במפעל הממתקים ש"ס) הנזק הוא כלכלי. סגרו את המפעל, לא מוכרים, היה ריקול לכל המוצרים, אז יש סיבה כלכלית שמחיר המניה של שטראוס ירד. בדנאל אין נזק כלכלי אמיתי, קרה מקרה נורא אבל מבחינה כלכלית אין נזק, יש נזק פסיכולוגי. אני חושב שזה יחזור לעצמו יחסית מהר בשתי החברות בשבועות הקרובים.

"השוק כנראה תופס את האירועים כמשהו שאפשר להכיל. מדובר בהשקעות דפנסיביות, בהן הסיכון לא גבוה. תמיד יקנו שוקולדים, תמיד יצטרכו שירותי סיעוד. אלו שירותים שתמיד יצטרכו ומתישהו השוק יחזור לעצמו".

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות, מעריך כי הירידה בשווי המניה של דנאל, לא נובעת בהכרח מהטרגדיה במעון בחולון, אלא מהתוצאות העסקיות של החברה. "מפברואר השנה, אז הייתה ברמות השיא, מניית דנאל ירדה בכ-40%, כאשר חלק נכבד מהירידה נובעת מאכזבה מהתוצאות העסקיות. החברה צמחה בקצב מאוד גבוה, במיוחד בתקופה הקורונה... כרגע, בעקבות התוצאות הכספיות של הרבעון הרביעי של 2021 השוק הבין שהצמיחה תהיה נמוכה מהצפי, והוריד את רמת התימחור שלה בהתאם לצמיחה העתידית, שהינה נמוכה מהביצועים בשנתיים האחרונות.

"בין לבין, גם בעל עניין הוריד חלק מהפוזיציה שלו בחברה, וגם סמנכ"ל הכספים הודיע על עזיבה. האירוע הנקודתי בשבוע שעבר תרם לביצועי החסר".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל