גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 צעדים שיסייעו לכם להפוך את הארגון שלכם למבוסס נתונים

הדרך לארגון מבוסס דאטה ארוכה וקשה ● היא דורשת שינוי תרבותי ולא בהכרח קשורה לטכנולוגיה ● למעשה מחקרים מלמדים כי רק 26% מהמנהלים הצליחו בכך, ובכל זאת יש כמה צעדים שיכולים לסייע לחברות ולמנהלים בדרך

דאטה בארגון / צילום: Shutterstock
דאטה בארגון / צילום: Shutterstock

 

 

זה שנים רבות שחברות פועלות כדי להפוך למבוססות דאטה יותר מבעבר, והתוצאות שהן משיגות מעורבות. המאמצים האלה מתפתחים עם הזמן, אבל בעוד שהמשימה הכללית היא אותה משימה, הפרטים שלה משתנים. למעשה, ייתכן שהאתגר הגדול ביותר עבור ארגונים שמגבשים אסטרטגיית דאטה לא קשור כלל לטכנולוגיה.

בסקר השנתי האחרון של NewVantage Partners, העוקב אחר ההתקדמות של יוזמות של דאטה ארגונית, בכירים בחברה דיווחו ששינוי תרבותי הוא התנאי העסקי הקריטי ביותר להצלחה. זו בעיה מובנת: להפוך לחברה מבוססת דאטה זו משימה שדורשת מאנשים ומארגונים לאמץ שינויים. חברות ותיקות לא צפויות להשתנות בן לילה, ויכול לחלוף דור עד שהמאמצים שלהן להפוך למבוססות דאטה יניבו פירות. 

הנתונים הולכים ונערמים

יש כמה דינמיקות תרבותיות שמעצבות את המאמצים הללו.

ראשית, מגפת הקורונה והשיבושים שהיא גרמה העלו את המודעות לחשיבות הדאטה, המדע והעובדות. במהלך השנתיים האחרונות התברר שנתונים טובים חיוניים לקבלת החלטות עסקיות מושכלות, נבונות ונכונות.

שנית, מגמת השירות העצמי נמצאת בעלייה, ואנשים צורכים כעת מידע ונתונים מתי שהם רוצים ואיך שהם רוצים. אנחנו חיים בתקופה שבה המידע נעשה יותר ויותר מבוזר, מה שאומר שצרכנים יכולים לבחור את החדשות שהם עוקבים אחריהן, את הרשת  החברתית שבה הם משתתפים ואת הנתונים שהם בוחרים לסמוך עליהם.

לבסוף, יש עובדה מבנית: כמות הדאטה שנוצרת בכל יום ממשיכה לגדול באופן אקספוננציאלי. עם כוח מחשוב גדול יותר, חברות יכולות כעת לעבד כמויות אדירות של נתונים כדי לקבל תשובה מדויקת, במקום להסתמך על דגימות נתונים מייצגות.

הבנת המגמות הללו והאופן שבו חברות אחרות מנווטות את דרכן יכולה לעזור לחברות להשיג התקדמות אמיתית לקראת תהליך קבלת החלטות מבוסס דאטה.

הספר  של רנדי בין, שיצא ב־2021 ועוסק במעבר לארגון מבוסס דאטה

חסמים בדרך לארגון מבוסס דאטה

ישנם שלושה מדדים בולטים להתקדמות של יוזמות דאטה בארגונים שנבדקו. ראשית, השגת מנהיגות מבוססת דאטה נותרה בגדר שאיפה עבור רוב הארגונים: רק 26% מהמשיבים אומרים שהם הקימו בהצלחה ארגון מבוסס דאטה. שנית, כדי להצליח בכך דרושה התמקדות ארגונית כוללת בשינוי תרבותי. הסקר מגלה ש-91% מהמנהלים מציינים את המכשולים התרבותיים כמחסום הגדול ביותר בפני מעבר לארגון מבוסס דאטה.

לבסוף, ארגונים יוצרים תפקיד ניהולי, כגון מנהל דאטה וניתוח ראשי, שמטרתו לספק את הבסיס לארגון מבוסס דאטה. עם זאת, רק 40% מהחברות דיווחו שהתפקיד מוצלח ומבוסס היטב בתוך הארגון שלהם.

העובדה שהמשימה עצמה - להתבסס על דאטה - הופכת קשה יותר לא עוזרת לארגונים. תאגידים נתקלים היום בכמויות עצומות של נתונים חדשים כמו גם במקורות חדשים, וחברות חייבות להכיר בכך שדאטה היא נכס עסקי שזורם דרך הארגון. דאטה חוצה גבולות ארגוניים מסורתיים, לעתים קרובות ללא בעלות ברורה. הנזילות שלה תורמת למורכבות הניהול שלה באופן שיספק ערך עסקי עקבי.

יתר על כן, בקרב עסקים כיום עולים חששות סביב הנושא של שימוש אחראי ומוסרי בנתונים. הנושא נדון בהרחבה בשנים האחרונות על ידי מבקרי הדאטה - מקת'י אוניל, במניפסט שלה משנת 2016, "Weapons of Math Destruction: How Big Data "Increases Inequality and Threatens Democracy, ועד שושנה זובוף, בקריאה למאבק שלה מ-2019: "The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power".

הסקר של השנה משקף חששות עמוקים בנוגע לאתיקה של דאטה ואחריות על דאטה: רק 21% ממנהלי הדאטה אומרים שהם סבורים שהתעשייה עשתה מספיק כדי לטפל בסוגיות אתיות ובסטנדרטים של דאטה ו-AI.

 

הצעדים שחברות יכולות לנקוט

הפיכה לארגון מבוסס דאטה היא משימה שיכולה להימשך שנים או אפילו עשרות שנים. אילו צעדים יכולים ארגונים ומנהלים לנקוט כדי להאיץ את המאמצים האלה?

לחשוב באופן אחר. מנהלי דאטה מכירים בכך שמעבר לארגון מבוסס דאטה דורש חשיבה שונה. ארגונים חייבים להיות מוכנים לחשוב אחרת. אלגוריתמים אנליטיים צריכים להיות מותאמים לשיפוט אנושי ולחשיבה ביקורתית.

להיכשל מהר, ללמוד מהר יותר. מנהלי דאטה מבינים שאנשים וארגונים לומדים באמצעות ניסיון, שלעתים קרובות כרוך בניסוי וטעייה. נאמר שכישלון הוא בסיס לחדשנות. חברות שמוכנות ללמידה מהירה יותר ישיגו תובנות וידע לפני המתחרים שלהן.

התמקדו בטווח הארוך. מנהלי דאטה מבינים שטרנספורמציה של נתונים דורשת זמן, ורק לעתים נדירות ניתן להגיע לשלמות. חברות מבוססות דאטה מכירות בכך שהצלחה מושגת על ידי למידה חוזרת - היא תצמח ואז תתפשט - והן מצפות שהדבר הזה יעסיק אותן זמן מה.

כדי להתחרות בעולם מבוסס דאטה, מנהלים חייבים ללמוד מהניסיון של קודמיהם. עליהם לפעול באופן אקטיבי כדי להימנע ממלכודות העבר, ולהפיק תועלת מהדוגמאות של חברות שהתקדמו בהצלחה. עכשיו, יותר מתמיד, בזמן שבו דאטה, מדע ועובדות מאותגרים באזורים רבים, חשוב להפוך לארגון מבוסס דאטה.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים